Jump to content

Fixing Scrambled,Stretched, or Wrong Resolution Laptop Display Problems

- - - - -

  • Please log in to reply
116 replies to this topic

#81
chirionutz

chirionutz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
Can you give me your email in order to send you my edid file and the DisplayProductID-717 one? I use 5470m ati radeon in a laptop and there is some problem. It detects 2 displays in place of one, the 2nd one is the vga (which I do not use connected with a monitor). I followed your tutorial but I am unable to do this by myself. I use 10.7.2 lion os x version.

#82
ischan

ischan

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Prior to this tutorial:
Resolution is correct, aspect ratio is correct on my Lion 10.7 install. No QE/CI

Following this tutorial:
I followed the guide exactly but found that the overwrite folders and profiles existed. I had not previously played with switch res. But I still went ahead to replace everything and reboot. After about 8 reboots I got to the desktop and found QE/CI isnt yet enabled.

I see confirmation that a forced EDID is enabled, but no QE/CI. Is there something else needs to be done to get it to work?

#83
mikeeey

mikeeey

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
The problem for me is I can't get past step 9. I get an error when copy/pasting it exactly as shown in the tutorial. If someone could "sync outline" my values for me, or tell me if I'm doing anything wrong. Here's all of my information if it helps:


"DisplayProductID" = 1815

"DisplayVendorID" = 1970170734

"IODisplayPrefsKey" = "IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/P0P2@1/IOPCI2PCIBridge/PEGP@0/.Display_boot/display0/AppleDisplay-756e6b6e-717"

EDID= 00FFFFFFFFFFFF0030E401CF0000000000120103802213780AABB59F59549626165054000000010101010101010101010101010101013E1C56A0500016303020350058C210000019000000000000000000000000000000000000000000FE004C4720446973706C61790A2020000000FC004C503135365748322D544C453100DC


I GOT IT!!! All i had to do was follow the instructions using the sample files in the 21mb download here:
http://www.osx86.net...do=file&id=1502

plugged in my EDID, and the rest was copy/paste. I'm SOOOOO HAPPY!!!!

#84
Flashe

Flashe

    Flashy ~ Flasheu

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 298 posts
  • Location:93 Carats
Hi all,

I have a problem display screen boot chameleon the résolution not correctly.

Posted Image


The résolution correct is 1600 *900 so that 1024 *768 is not good.

And on the windows os x problem too.

Posted Image

After 10 minutes screen become it. This méthode i think solved 2 problems ?

Thanks.

#85
qerae

qerae

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
The following fix worked for me
System Preferences > Other> Bootloader > Peripherals > Check "Graphics Mode" and then select your native resolution

#86
LesGaR

LesGaR

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 51 posts
Hello, i have Asus N52JU with Ati 6370m, is same 5470m but rebranded.
Now can activate it from chameleon, use ati5000enabler and override edit of my lvds. But the problem is i don´t know how fix framebufer. Can you help me?
When boot have black screen but i've change monitor Ati card work, but only half screen.
I attached all information i think you need for help me:
ioreg with framebufer loaded, bios dump, vanilla next (7.1.8 from Lion 10.7.3), enabler I used ...
Please help me because is the last piece of hardware i need for 100% hackintosh, (now work USB, card reader, webcam, wifi, ...)
Thanks for you time.
http://db.tt/9dpWtEvH

#87
Neolo

Neolo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
Hi! I have a problem with 16-bit color depth when using GraphicsEnabler=Yes. EDID doesn't help anything. Many topics with this question remained unanswered =( I don't know what to do, it looks so crappy with round lines. but external monitor is fine.

#88
consolation

consolation

    I am not expendable, I'm not stupid and I'm not going.

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 878 posts

Once you're at the command prompt, enter GET-EDID.EXE EDID-OUT. This will create a new file (edid-out, no extension) on your USB drive. Unfortunately, the only way I have found to access the EDID from it is using a hex editor, as it saves it as raw data, not a text file. I have yet to find a simple DOS hex-dump-to-text utility, but if anyone can supply one, I'll create a single *.bat file to do all the work.


A simple way to get hex converted to text is to use the hexdump command. For example;

hexdump -v -e '1/1 " %02X"' ~/Desktop/EDID-OUT > ~/Desktop/EDID.TXT

Will dump it as EDID.TXT from the EDID-OUT I placed on my desktop.

Everything I learned about hexdump I learned from man hexdump and here. ;)

#89
TheRacerMaster

TheRacerMaster

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 189 posts
  • Gender:Male
Hey, I can't Find IODisplayEDID in ioreg -l. So I tried the Windows program you linked in your post. The link is dead, so I can't download it. Got any other links?

#90
iHackintosh_PT

iHackintosh_PT

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 62 posts
  • Gender:Male
Charred PC ,can you give a hand with my display ?? Sony Vaio VPCEC1M1E/WI 17ª 1600X900 ... I'm trying different EDID files... always have an internal scrambled..... if you have some ideas ,i appreciate man... thanks in advance

#91
timvds

timvds

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
The windows link to find out the EDID is not working (anymore)

#92
Acro_Design

Acro_Design

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 199 posts
  • Gender:Male
  • Location:bristol uk
What is the name of the windows tool, the link is dead and i really could use it, the linux way doesnt work for me. and i have no way to make a dos one.

#93
artur-pt

artur-pt

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 4,591 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal
  • Interests:TechManiaco
hi

some windows utile

http://www.entechtai...il/moninfo.shtm

http://www.eldim.fr/... ... edidviewer

good hack

#94
Kasi99

Kasi99

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
hey guys, im a german and my english is not so good but i hope you understand me well !!

i've got a problem I cant fix since a couple of weeks. i hope really you can help me !!

my problem is the intern display of my HP G72. i just cant set it in a high resolution and i dont have a QE/C !!

i use ML 10.8 and a Ati 5430 !! i allready wrote my Device id from the Ati 5430 in the AMDRadeonAccelerator.kext under Cedar.

with the vga port by using a external monitor everything is allright ! high resolution and QE/E
works well !!
only the intern display won't work!!

i've read out the Edid of the intern display with different programs! it also wont work with the fixed DisplayProductID-717 !

everytime when i use the GraphicsEnabler=Yes i get a blackscreen after the loadingscreen with the apple bootlogo

i use the bootloader Chimera 1.11.1 and Chameleon-2.1svn-r2059 but without any results ! everytime i get the blackscreen after the loadingscreen with the apple bootlogo.

in the chameleon bootplist i tryed different framebuffers like hoolock and Eulemur but without any results.

i really dont know what i am doing wrong !! i also copy the data in the Plist Editor Pro and than copy the Edid string und sychronised it. after that i copy all into the DisplayProductID-717 with a texteditor and finally i repaired the volume of the OSx partition with the harddisk service programm.

the result of everithing i do is just a blackscreen with the GraphicsEnabler=yes

maybe somebody can check my data !! i really be thankfull if somebody can help me !!! please i get sick of this !!!

i hope somebody of you understand my bad english and can help me soon!

thanks a lot ! nice hopefully greetings by kasi

Attached Files



#95
sopranos

sopranos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
I can get my ati mobility radeon 5650 working, i have done force edid.

but still dont find IODisplayEDID ... ioreg -l

Have all kexts but i dont think they are loaded i dont know why i put the in S / L / E and reapired permission

AMDRadeonAccelerator.kext
ATISupport.kext
ATI5000Controller.kext
ATIFramebuffer.kext

I have put my dev id in accelator and controller. in chameleon i have GraphicEnabled and Hoolock.

Please help, im frustreted!!!

#96
Van Gog

Van Gog

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
  • Gender:Male
  • Location:Russia
Hello.
I try change resolution on my laptop but nothing changed. I have only 1024*768
Can you help me? What are doing wrong? It's my ioreg and overrides profiles - http://cl.ly/353Z3Q18323f . I use Clover bootloader and inject my video through this method - http://www.osx86.net...ics_latest.html .

#97
DjravingMonkey

DjravingMonkey

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cologne
Damn, thought it could be the solution for my black internal display i was searching for since years... but unfortunately my display does not seem to be recognized at all... only external displays are detected... perfectly with full acceleration. Has anyone Experience? I have a Elitebook 8540w with quadro 1800m and an Dreamcolor Display.

That is what Windows says about it:

Vendor/Product Identification:
    Monitor Name :	
    Monitor Serial Number :	
    Manufacturer Name :	 LGD
    Product Id :	 220
    Serial Number :	 0
    Week Of Manufacture :	 0
    Year Of Manufacture :	 2009
    EDIDVersion :	 V1.4
    Number Of Extension Flag :	 0
Display parameters:
    Video Input Definition :	 Digital Signal
    DFP1X Compatible Interface :	 False
    Max Horizontal Image Size :	 350 mm
    Max Vertical Image Size :	 190 mm
    Max Display Size :	 15,7 Inches
Power Management and Features:
    Standby :	 Not Supported
    Suspend :	 Not Supported
    ActiveOff :	 Not Supported
    Video Input :	 1
    sRGB Default ColorSpace :	 False
    Default GTF :	 Not Supported
    Prefered Timing Mode :	 True
Gamma/Color and Etablished Timings:
    Display Gamma :	 2,2
    Red :	 x = 0,686 - y = 0,308
    Green :	 x = 0,206 - y = 0,715
    Blue :	 x = 0,145 - y = 0,045
    White :	 x = 0,313 - y = 0,329
    Etablished Timings :	
    Display Type :	 RGB Color Display
Standard Timing:

Preferred Detailed Timing:
    Pixel Clock :	 138,7 Mhz
    Horizontal Active :	 1920 pixels
    Horizontal Blanking :	 160 pixels
    Horizontal Sync Offset :	 48 pixels
    Horizontal Sync Pulse Width :	 32 pixels
    Horizontal Border :	 0 pixels
    Horizontal Size :	 350 mm
    Vertical Active :	 1080 lines
    Vertical Blanking :	 31 lines
    Vertical Sync Offset :	 3 lines
    Vertical Sync Pulse Width :	 5 lines
    Vertical Border :	 0 lines
    Vertical Size :	 190 mm
    Input Type :	 Digital Separate
    Interlaced :	 False
    VerticalPolarity :	 False
    HorizontalPolarity :	 False
Detailed Timing #2:
    Pixel Clock :	 110,96 Mhz
    Horizontal Active :	 1920 pixels
    Horizontal Blanking :	 160 pixels
    Horizontal Sync Offset :	 48 pixels
    Horizontal Sync Pulse Width :	 32 pixels
    Horizontal Border :	 0 pixels
    Horizontal Size :	 350 mm
    Vertical Active :	 1080 lines
    Vertical Blanking :	 31 lines
    Vertical Sync Offset :	 3 lines
    Vertical Sync Pulse Width :	 5 lines
    Vertical Border :	 0 lines
    Vertical Size :	 190 mm
    Input Type :	 Digital Separate
    Interlaced :	 False
    VerticalPolarity :	 False
    HorizontalPolarity :	 False
Detailed Timing #3:
    Pixel Clock :	 115,58 Mhz
    Horizontal Active :	 1920 pixels
    Horizontal Blanking :	 160 pixels
    Horizontal Sync Offset :	 48 pixels
    Horizontal Sync Pulse Width :	 32 pixels
    Horizontal Border :	 0 pixels
    Horizontal Size :	 350 mm
    Vertical Active :	 1080 lines
    Vertical Blanking :	 31 lines
    Vertical Sync Offset :	 3 lines
    Vertical Sync Pulse Width :	 5 lines
    Vertical Border :	 0 lines
    Vertical Size :	 190 mm
    Input Type :	 Digital Separate
    Interlaced :	 False
    VerticalPolarity :	 False
    HorizontalPolarity :	 False
Monitor Range Limit:
    Maximum Vertical Frequency :	 0 Hz
    Minimum Vertical Frequency :	 0 Hz
    Maximum Horizontal Frequency :	 0 KHz
    Minimum Horizontal Frequency :	 0 KHz
    Maximum Pixel Clock :	 0 MHz
Stereo Display:
    Stereo Display :	 Normal display (no stereo)
RAW Data:
0x00	 00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 20 02 00 00 00 00   
0x10	 00 13 01 04 B0 23 13 78 0A BC 25 AF 4E 34 B7 25   
0x20	 0B 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01   
0x30	 01 01 01 01 01 01 2E 36 80 A0 70 38 1F 40 30 20   
0x40	 35 00 5E BE 10 00 00 19 58 2B 80 A0 70 38 1F 40   
0x50	 30 20 35 00 5E BE 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00   
0x60	 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 26 2D 80 A0   
0x70	 70 38 1F 40 30 20 35 00 5E BE 10 00 00 19 00 96   


In Mountain Lion there is no Display shown besides the external one. I think in Lion there was a Display showing up with no further information... i have to check this again

#98
styrian

styrian

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 824 posts
  • Gender:Male

Damn, thought it could be the solution for my black internal display i was searching for since years... but unfortunately my display does not seem to be recognized at all... only external displays are detected... perfectly with full acceleration. Has anyone Experience? I have a Elitebook 8540w with quadro 1800m and an Dreamcolor Display.

In Mountain Lion there is no Display shown besides the external one. I think in Lion there was a Display showing up with no further information... i have to check this again


If you have changed to a Mac Pro SMBios on a laptop, no internal display shows up ´til you edit the gfx pinouts to get LVDS working. Could also be your issue for your black screen.

Have fun.

#99
DjravingMonkey

DjravingMonkey

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cologne
Also does not work with Mac Book Pro Sm Bios...
But you think that there is a chance that when I patch the LVDS part it might get detected, anyway?

#100
Alex DeWolf

Alex DeWolf

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 313 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Diego California USA
Intel HD 4000 on Lenovo Y480, Mountain Lion:

Attached Files







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy