Jump to content

What about Via VT1828S


  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#1
Alex HQuest

Alex HQuest

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 184 posts
  • Gender:Male
http://www.via.com.t...1828s/index.jsp

Did I missed the working kext/DSDT settings for SL? Or is this audio processor a no-go?

#2
dgeordgy21

dgeordgy21

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Gender:Male
  • Location:Switzerland - VD

http://www.via.com.t...1828s/index.jsp

Did I missed the working kext/DSDT settings for SL? Or is this audio processor a no-go?


I have the same problem with my P7p55d. I use the voodooHDA but the sound is not good...

I made a linux codec dump

Attached Files



#3
dgeordgy21

dgeordgy21

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Gender:Male
  • Location:Switzerland - VD
I have found a solution for the VT1828S sound card.
It seems prettx good for 10.6.2

Have you the same feedback?

#4
Alex HQuest

Alex HQuest

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 184 posts
  • Gender:Male
Uhm... didn't worked here. HDAEnabler loads just fine, but there is no 64-bit driver on your AppleHDA.kext.

Not sure btw why the NV Enabler in your zip file.

#5
Maxousenec

Maxousenec

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi man,
you said you found something that could enable Hackintosh with VIA VT1828S audio card ? I would love to try it on my P7P55D mobo because the only thing I had to work was VoodooHDA but sound was {censored} (little buggy effects) and it stopped working (dunno why...)

Anyway, if you have this message please keep me in touch,
Bests

Max




I have found a solution for the VT1828S sound card.
It seems prettx good for 10.6.2

Have you the same feedback?



#6
Scann69

Scann69

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Any update on the VIA® VT1828S? I too can't get it to work :)

Appreciate if somebody could feedback on how to make it work in 10.6.3 or even 10.6.2

I don't mind not upgrading to 10.6.3 so long as audio works.

#7
Sith2112

Sith2112

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts

Any update on the VIA® VT1828S? I too can't get it to work :(

Appreciate if somebody could feedback on how to make it work in 10.6.3 or even 10.6.2

I don't mind not upgrading to 10.6.3 so long as audio works.



Just checking as well if there is an update on this particular sound kext? :unsure:

Thanks

Sith

#8
hellboy

hellboy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
up to this thread, it's the only working feedback from a VT1828S chips working.
I found a special VoodooHDA for the P7P55D motherboard, but with mine, the sound is still buggy.
http://www.kexts.com...owercable).html

dgeordgy, what was the solution you found ?

In my case, i can't found any AZAL, HDEF or anything in my DSDT, so can't patch.
HDAenabler give me a intel built-in audio, but no device, so no sound.

#9
Ben Reilly

Ben Reilly

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Philippines
I guess no one has found a way to even patch VoodooHDA for this sound card. If I could only understand the codec dumps and ways to patch kext files, I'd do it myself.

Please, anyone?

#10
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
Hi guys! For too many days i searched a solution for this damned sound card ( Integrated Audio of P7P55D ).
My problem was the audio lag, for example when I copied a file or directory or when i cleaned the trash, the sounds were played after ~2 seconds.
However I test all the version of voodooHDA, because there is no kext for VT1828S ( or i can't found ).
Well, in my case this kext has solved the problem of the lag, but microphones ( rear/front ) won't work.

Attached Files



#11
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
Hi guys, some news ( i guess bad ) ..
I make a codec dump from linux, and i tried to patch applehda with applehdapatcher1.20 but the app says
AppleHDA Patcher - 2006/2007 by Taruga v1.20			
														   
_______________________________________________________
		  Codec	: VIA VT1828S
	   Vendor Id	: 0x11064441
	Subsystem Id	: 0x104383d0
_______________________________________________________


* Detected unsupported VIA Codec

So, another hole in the water...
I post the codec_dump.txt of via vt 1828s and of applehdapatcher...
Stay tuned..

Attached Files



#12
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
Good news folks!
In my various tests whit different versions of snow leopard i remembered a package in the hazard dvd 10.6.6i for the vt1828s. I extracted that package whit pacifist, and i've tried to install.
Well, they worked! Sounds, no lag, and the microphones ( rear/front ).

Following this issue on code.google I tested this kext and it worked for me, better than hazard package.

Before install it:

Note: Step 1 and 2 may be ignored if you use the 'voodoohda-unistall' from terminal.

0. Obviously remove the AppleHDA.kext from S/L/E. ( do backup of it )

1. Remove VoodooHDA.kext in S/L/E (System/Library/Extenstions)
2. Remove VoodooHDA.prefpane in Library/PreferencePanes and System/Library/PreferencePanes
3. Repair disk permission and rebuild system cache ( Use Kext Wizard or Kext Utility )
4. Reboot
5. Install VT1828S package
5. Install the kext in S/L/E. ( copy with finder or use Kext Wizard )
6. Do step 3 again
7. Reboot
8. Boot whit -v kernel flag
9. If you see the configuration of sound we're on good way.
10. Play a system sound, and record a sound ( quicktime does that )

11. If you want, install the VoodooHDA PreferencePane. ( extract and double click on it )

Report if you have problem.

:D

PS: Apps and prefPane in the attachments

PPS: Skype cause delay in my case. Use with carefully. I solve only with a time machine restore.

Attached Files


Edited by kenshin988, 11 January 2012 - 02:08 PM.


#13
pinarek

pinarek

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 637 posts
  • Gender:Male
  • Location:Deutschland
kenshin988... can you work with 5.1 or 7.1 Sound, or only 2 Channel Stereo left and right ?

Thank you for Tipps.

#14
tuinbroek

tuinbroek

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Thanks for the instructions and the link but I can't get it to work.

I had VoodooHDA.kext installed which produced crackly audio.
followed your instructions and when booting in verbose mode it froze.
So I booted in safe mode -x but now i don't have any audio at all.

What could I have done wrong?

I'm working on a Asus p7p55d e mobo.

(sorry for my not so good english)

#15
feeling100

feeling100

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
@kenshin

thank you for all your help.. i installed package and everything worked great except that i can't seem to control the volume. the volume icon moves up and down but the sound does not change on line output but if i plug in a headphone it would work properly.

is there a fix for this?

Thank you again for your help... i can't express how much fun I am having with this project =).

#16
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
@pinarek
Unfortunately only 2.1 sound.

@tuinbroek
Which version of SL do you have?

@feeling100
I have never encountered this problem. What kernel do you have?

However guys, I sang victory too soon.
The procedure worked great for me, but I don't {censored} know why after 3-4 days the lag returns!!
Damn! This problem is driving me crazy!

One thing I noted when playing a song or any sound, the lag disappears and the system sounds plays immediately. It's like if you put in "standby" the sound, but when is "loaded" the songs or system sounds plays without lag.

At this point I do not know what to do anymore. I'm defeated.

#17
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
Hello.
After the ten-millionth recovery I discovered what it does go haywire VoodooHDA. SKYPE!
On startup everything was fine, after I started skype delay is back!
So, do not use it!

Stay tuned.

#18
pakaya

pakaya

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 74 posts
  • Gender:Male

Hello.
After the ten-millionth recovery I discovered what it does go haywire VoodooHDA. SKYPE!
On startup everything was fine, after I started skype delay is back!
So, do not use it!

Stay tuned.


Hooray I found the solution to the audio glitches. After following the guide installing snow leopard on P7P55D-E PRO using ##### and ##### I was disappointed to come across the audio glitches. I tried installing the DSDT file and the power chord trick with no luck. With my profire2626 and tascam 1082, these pops and crackles drove me mad. I had to set the buffers to 512 to get a crackle free performance from Logic. I noticed that when ever there was a sudden increase in CPU usage there were crackles and pauses of playing sound. My theory was that it's a timing issue at the kernel level due to the fake smc kext. But hey I am no computer expert!

So I skipped the last step of the guide; installing #####. Yes that's right do not install #####. Only caveat is that I have to use the ##### cd to boot my hackintosh all the time. So I do not have an extra folder, no fake smc kext, no voodooHDA kext and no kext for LAN. But every thing is working fine.

Now I can set my buffers to 128 with no crackles. I have set up an aggregate device with motherboard audio+profire+tascam. The profire and the tascam clocks are synched to the spdif out from the motherboard.

So I suggest a fresh install and do not install #####, use ##### CD to boot the machine.

#19
kenshin988

kenshin988

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

So I skipped the last step of the guide; installing #####. Yes that's right do not install #####.
...
So I suggest a fresh install and do not install #####, use ##### CD to boot the machine.


Which version of ##### do you use?

However, using the ##### cd, yes you don't have extra folder, but the kext will be loaded anyway.
Use kext wizard and check the kext loaded ( like fakesmc, voodoohda or other ).

The crackles, usually the kext NullCPUPowerManagement resolve the problem.

#20
pakaya

pakaya

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 74 posts
  • Gender:Male

Which version of ##### do you use?

However, using the ##### cd, yes you don't have extra folder, but the kext will be loaded anyway.
Use kext wizard and check the kext loaded ( like fakesmc, voodoohda or other ).

The crackles, usually the kext NullCPUPowerManagement resolve the problem.


Thank you for your reply.

The only way I know to check the loaded extensions is using system profiler. And it does not show any of the hacked kexts.

Screen Grabs attached.

Attached Files







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy