Jump to content

ATI Radeon Mobility x1400 Working with full resolution and QE/CI Enabled


  • Please log in to reply
106 replies to this topic

#41
osx_newbie

osx_newbie

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
  • Gender:Male
First of all Thanx To 'ss_insaneguy' 4 this great guide!
I tried this already a few month ago, but had to use the 'Mouselocater'-method because of heavy tearing...today I tried again with Michael's kexts and this works on my T60p w/ full res & without mouse tearing!
Does anybody have an idea how to mirror the display to a second (external) display?
Any suggestions would B appreciated....

cheers, 'a' newbie ;-]

#42
elvisv

elvisv

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

Now i have a fully working X1400mobility on an Snowleopard Retail 10.6.2
QE / CI working and OpenGL working. FrontRow works. Screensaver works. Screenshots works.

Here my KextPackage.
Spo´s Lenovo R60 kext Package

Important kextfiles:RadeonHD.kext, ATIX1400Radeon.kext, ATISupport.kext


Is there something speacial to do to make it work on Snow Leo? Delete any kext or something like that? I Cant Get x1400 working full screen. It works as well in iAtkos 10.5.7. I have Snow Leopard 10.6.2 Retail installed, It boots up fine. Any help apreceated.

Thanks in Advice,

Dell E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Only 1024x768) However, QE / CI Enabled with Mouse tearing. (Used ur kexts)
Snow Leopard 10.6.2 Retail
Core 2 Duo

#43
michaspoli

michaspoli

    Spo

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Have Fun
Original Snowleopard ATIRadeonX1000.kext - only added the correct DEV_ID.
RadeonHD from Madchicken in Corp. with Dong (Thanks to you!!!) with added my EDID. Without the edited EDID - i loose my curser.
You can extract the EDID with SwitchResX
DDC block report generated by SwitchResX version 4.1.1 for display Unbekannter Bildschirm
00FFFFFF FFFFFF00 00001707 00000000 0A0A0101 0C1E17BE E82DC9A0 57479827 12484C00 00000101 01010101 01010101 01010101 01010000 00FE0053 52584661 6B654544 49440A20 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 0101005A

Here my Kextpackage for 10.6.3.

Posted Image

#44
elvisv

elvisv

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

Original Snowleopard ATIRadeonX1000.kext - only added the correct DEV_ID.
RadeonHD from Madchicken in Corp. with Dong (Thanks to you!!!) with added my EDID. Without the edited EDID - i loose my curser.
You can extract the EDID with SwitchResX
DDC block report generated by SwitchResX version 4.1.1 for display Unbekannter Bildschirm
00FFFFFF FFFFFF00 00001707 00000000 0A0A0101 0C1E17BE E82DC9A0 57479827 12484C00 00000101 01010101 01010101 01010101 01010000 00FE0053 52584661 6B654544 49440A20 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 0101005A

Here my Kextpackage for 10.6.3.

Posted Image


Thanks Man. Happy Day now!!! Full Resolution now on 10.6.2. Can update normal from 10.6.2 to 10.6.3? And then install 10.6.3 Kexts?


Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE / CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.2 Client/Server by Hazard
Core 2 Duo

#45
gadgetsboyj

gadgetsboyj

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 114 posts

Original Snowleopard ATIRadeonX1000.kext - only added the correct DEV_ID.
RadeonHD from Madchicken in Corp. with Dong (Thanks to you!!!) with added my EDID. Without the edited EDID - i loose my curser.
You can extract the EDID with SwitchResX
DDC block report generated by SwitchResX version 4.1.1 for display Unbekannter Bildschirm
00FFFFFF FFFFFF00 00001707 00000000 0A0A0101 0C1E17BE E82DC9A0 57479827 12484C00 00000101 01010101 01010101 01010101 01010000 00FE0053 52584661 6B654544 49440A20 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 0101005A

Here my Kextpackage for 10.6.3.

Posted Image


Installed your 2 kext files and it makes my cursor disappears and I see green lines instead even after replacing EDID. Resolution change works, but Quartz Extreme doesn't and no cursor so I'm getting rid of them for now.

EDIT: Unchecked enableHWCursor in RadeonHD.kext's Info.plist and it seems to have fixed it, but I still get no QE/CI. My entire System Profiler output under Graphics/Displays is:
Mobility Radeon X1400:

Chipset Model: Mobility Radeon X1400
Type: GPU
Bus: PCIe
PCIe Lane Width: x16
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x7145
Revision ID: 0x0000
Displays:
Unknown Monitor:
Resolution: 1440 x 900
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes

Any clue what's wrong and why Quartz Extreme isn't working?

Yeah, be sure not to make a copy of your old ATIRadeonx1400 kext and leave it there. It messed me up. Using your instructions, I have it working with resolution change and Quartz Extreme. Thank you SO MUCH.

#46
elvisv

elvisv

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil
Working perfect now on 10.6.3, but experiencing some mouse/cursor problems, (don't know if it happened to anyone else) it disappears sometimes on software like Messenger, Office, and some other i don't remember right now. It gets very annoying! Any help appreciated, Thanks in advice. Everything else is smooth and perfect.


---
Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE/CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.3
Core 2 Duo

#47
michaspoli

michaspoli

    Spo

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Have Fun
Maybe,you forgot to add the EDID to the RadeonHD.kext.

Then should all be fine,without the sleepmode.


Working perfect now on 10.6.3, but experiencing some mouse/cursor problems, (don't know if it happened to anyone else) it disappears sometimes on software like Messenger, Office, and some other i don't remember right now. It gets very annoying! Any help appreciated, Thanks in advice. Everything else is smooth and perfect.


---
Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE / CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.2 Client/Server by Hazard
Core 2 Duo



#48
elvisv

elvisv

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

Maybe,you forgot to add the EDID to the RadeonHD.kext.

Then should all be fine,without the sleepmode.


I finally solved my problem. For anyone experiencing the same problem... I downloaded the RadeonHD.kext (05/13/2010) from topic http://www.insanelym...howtopic=190586

Simply copied the info.plist from the contents folder of the RadeonHD I had to the one from the topic, and now, problem solved.

Just wanted to share. Thanks Michael

---
Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE/CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.3
Core 2 Duo


#49
tebats

tebats

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

I finally solved my problem. For anyone experiencing the same problem... I downloaded the RadeonHD.kext (05/13/2010) from topic http://www.insanelym...howtopic=190586

Simply copied the info.plist from the contents folder of the RadeonHD I had to the one from the topic, and now, problem solved.

Just wanted to share. Thanks Michael

---
Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE/CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.3
Core 2 Duo



I have tried this on IBM T60 with 1400x1050 on 10.6.3 and NO mouse tearing but DVD Player doesn't work and FrontRow complained about incorrect or unknown video format.

DVD player and FrontRow works if I don't install RadeonHD.kext but with mouse tearing.

Any Ideas?

Thanks!

#50
roykovsky

roykovsky

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
  • Location:Poland
hey, anyone tried this on mobility x1300? does it work? it's the same graphic's core, so it should work...

#51
shakeythedigger

shakeythedigger

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada

Thanks Man. Happy Day now!!! Full Resolution now on 10.6.2. Can update normal from 10.6.2 to 10.6.3? And then install 10.6.3 Kexts?


Dell Inspiron E1505/6400
Ati Mobility x1400 (Full Resolution 1280x800) QE / CI Enabled without Mouse tearing (Perfect!!!)
Snow Leopard 10.6.2 Client/Server by Hazard
Core 2 Duo

@ Elvisv, I have the exact same system, any chance of you uploading the Kexts?

#52
imrazor

imrazor

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 108 posts

SL-Server Kextfiles!!! Now i have a fully working X1400mobility on an Snowleopard Retail 10.6.2

I have the same Problem with snowleopard - no QE / CI.
I have full resolution, can change resolution, but cannot make screenshots.

*************************************************************

Now i have a fully working X1400mobility on an Snowleopard Retail 10.6.2
QE / CI working and OpenGL working. FrontRow works. Screensaver works. Screenshots works.

Here my KextPackage.
Spo´s Lenovo R60 kext Package

Important kextfiles:RadeonHD.kext, ATIX1400Radeon.kext, ATISupport.kext

Thanks! I originally tried this with my own EDID - I couldn't find SoftMCCS so I used xrandr under Linux. I got QE/CI, but had problems with cursor corruption, esp. when viewing full screen video. I then tried your R60 kexts on my T60 and it works almost perfectly. I have a wide range of resolutions available (never had that before!). The only fly in the ointment is that DVD Player doesn't work, but there are other options that do. Sleep, as always, is a no go.

Thanks again!

#53
ardarlez

ardarlez

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
its my 3rd re-installing snow leopard, for this. All of them, i got nothing!

I believe that i do everything correctly, but i dont know why it doesnt work. My device is dell inspiron 6400 c282.
After i created kext files, firstly i install ATıx1000 kext, then repair permissions on disk utility and when restart, i cant open the computer. I got stuck on apple logo, screen blinded 1 times, and loading stopped, sometimes mouse cursor appear and lost, thats all. I cant open so i cant install my 2nd kext file.
When i edit first kext, install it, it crashes my comptuer. (iatkos s3 snow leopard)

How can i fix it?

and my 2nd question. Can i install a ready kext which u created before? will it work on my pc?

#54
shakeythedigger

shakeythedigger

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada

its my 3rd re-installing snow leopard, for this. All of them, i got nothing!

I believe that i do everything correctly, but i dont know why it doesnt work. My device is dell inspiron 6400 c282.
After i created kext files, firstly i install ATıx1000 kext, then repair permissions on disk utility and when restart, i cant open the computer. I got stuck on apple logo, screen blinded 1 times, and loading stopped, sometimes mouse cursor appear and lost, thats all. I cant open so i cant install my 2nd kext file.
When i edit first kext, install it, it crashes my comptuer. (iatkos s3 snow leopard)

How can i fix it?

and my 2nd question. Can i install a ready kext which u created before? will it work on my pc?



first try this, worked for me..

I have mine working properly, still working on other issues though. I used the ATIRadeonX1000.kext from the first post in http://www.insanelym...p...196083&st=0
and went to the thread linked in post #48, http://www.insanelym...howtopic=190586 but I then edited my EDID into the latest RadeonHD.kext (I put it in the same place that it was in the RadeonHD.kext from the first post, followed instructions (repairing permissions, etc after each kext) and everything appears to be working including Front Row!
It may help if you use a disk such as the EmpireEFI disk to boot when you reboot..

It appears you must get your own EDID, I am finding it different on similar systems

second yes you can install other people's kexts, as long as it is for a similar system of course, I only caution you that if you make a custom RadeonHD that you use your own EDID....
caution, I am a newb, but these have been my experiences so far, hope it helps

#55
fallcotts

fallcotts

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
I've checked a lot of posts in numerous forums for a T60 X1300 Mobility solution.
Actually I tried to installed the Snow Leopard 3 times with no success of QE/CI
My original resolution is just 1024*768 so I didn't pay a lot attention on this issue.
Therefore
in ATIRadeonX1000.kext I've also tried adding DevID "7149" but still no QE/CI effect.
Anything I can do, any ideas ?
Thanks



#56
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Big Thanks michael

with your kext my dell 6400 ati x1400 fully working on snow leopard 64bit

frontrow is OK, only games I cannot play



hi I cannot get it to work i am stuck on 1024 x 768 on my dell 6400 snow 10.6.3

any ideas????? :P

#57
michaspoli

michaspoli

    Spo

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Interests:Have Fun
Maybe a permission Problem. Did you enter your EDID?

YOu should have installed "pfix" from sojugarden.
http://osx86.sojugar...-v3-1-released/

The Snowleopard Cache is more Tricky.

Delete all Graphics-kext files, Copy the files from 10.6.3 kextpackage, change the EDID, start pfix from terminal as root, reboot and hope.



Kextpackage for 10.6.3 in my Signature.



hi I cannot get it to work i am stuck on 1024 x 768 on my dell 6400 snow 10.6.3

any ideas????? ;)



#58
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Maybe a permission Problem. Did you enter your EDID?

YOu should have installed "pfix" from sojugarden.
http://osx86.sojugar...-v3-1-released/

The Snowleopard Cache is more Tricky.

Delete all Graphics-kext files, Copy the files from 10.6.3 kextpackage, change the EDID, start pfix from terminal as root, reboot and hope.



Kextpackage for 10.6.3 in my Signature.


now is gone back to 800x600 iam having a nightmare got it working at 1024 x768 really bad mouse tearing and now stuck at 800x600 going crazy i managed to get 1024x768 but mouse taring and when i start screen saver mouse goes crazy i see a lot of black lines on screen i have to switch off laptop????

#59
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain
hi I downloaded latest version of Softmccs feb 2010 but when I run it it says version expired does anyone have a working copy???

got if working by going back in date but version 2.4 not reading my data is says not supported does anyone have version 2.3

on emtech forum I read other people are having problems with latest version

#60
robi62

robi62

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 264 posts
  • Gender:Male
  • Location:Javea Spain

Maybe a permission Problem. Did you enter your EDID?

YOu should have installed "pfix" from sojugarden.
http://osx86.sojugar...-v3-1-released/

The Snowleopard Cache is more Tricky.

Delete all Graphics-kext files, Copy the files from 10.6.3 kextpackage, change the EDID, start pfix from terminal as root, reboot and hope.



Kextpackage for 10.6.3 in my Signature.


Hi my edid is same as yours edited radeonhdkext but still the same 1024x768 mouse dissapears when i start screen saver any ideas???
by the why i extracted edid with switch res
managed to get rid of mouse tear with mousetear but still stuck on 1078x768 can you post your modded kext????





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy