Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
aNILEator

X1600 PRO 512MB PCI-E - how to get working?

23 posts in this topic

Recommended Posts

I'm on 10.4.8 just used AMD FULL DVD tried installing natit_uni resulted in this:

 

post-51234-1167488227_thumb.jpg (I can successfully run the uninstaller to return to successful os x boot up again)

 

I would really really like help getting this working fully though as I am currently stuck in 1024x768 which displays rather blurry :dev:

 

Anyone got any tips/guides/etc as I'm sure that others are in same or similar situation

 

Specs:

 

AMD Athlon 64 X2 4200+

Asus A8N-E

X1600 Pro 512MB PCI-E

1.5GB RAM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delete GeForce kext and Extensions.mkext Extensions.kextcache reboot!!

 

 

This problem is caused of NF4 chipset, GeForce kext load chipset and have kernel panic!

 

 

If you have many squares on desktop put another monitor to VGA o DVI but off...otherwise try kext ATINDRV and IONDRV from 10.4.5

Edited by SaxMachine

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok if i delete the geforce kext and the extensions and reboot i get squares then a blue screen that is all it loads up to unfortunately.

 

If i place in the kexts i got from 10.4.7 JAS install DVD after sudo chown and chmod'ing them and reboot i get a black screen with mouse only (however the system works because i heard someone sign in on messenger)

 

Boris i still get squares

 

I have an adapter that plugs into my DVI port allowing a VGA monitor to be plugged into the back i tried my VGA monitor in both connections

 

any more ideas or a more detailed set of instructions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

IONDRV and ATINDRV from 10.4.5 not from 10.4.7!!

 

Download update 10.4.5 from apple and extract with pacifist or install...Repair permissions manually and with utility disk...

Put your device id (0x71c21002 i presume because i have same video card) in PCIMatch ATIRadeonX1000.kext

 

sudo -s

chmod -R 755 /System/Library/Extensions/*

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/*

rm -R /System/Library/Extensions.mkext

rm -R /System/Library/Extensions.kextcache

 

repair permissions with Utility Disk

 

and Reboot!

Edited by SaxMachine

Share this post


Link to post
Share on other sites

I used the kexts i had from 10.4.7 because i had full resolutions and QE/CI after customizing the installation with the boris patch, I still have full res and qe/ci if i use the 10.4.8 AMD SSE3 combo update (from demonoid a few months ago) on top of this install, however doing it this way i do not get latest kernel and what not

 

The instructions you give, is this the method that you used at all?

 

Thanks for your help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

This method work on new kernel!!

I'm not sure that you are new kernl with you installed combo...

 

in terminal digit

 

uname -r

 

or

 

uname -a

 

and put your information

 

if you have 8.4.1 this method don't work...

 

Work only 8.8.1

Edited by SaxMachine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok Do i only need those 2 kexts then?

 

Not to be a pain or anything but It would be a great help to me (and any others) if you could provide the needed files in a .zip (presuming you still have them of course)

 

Great help thanks a lot

 

P.S. - I have the following Discs; JAS 10.4.7 AMD/Intel, 10.4.8 AMD SSE3 Combo Updater (old kernel I'm sure), 10.4.8 AMD TEST, 10.4.8 AMD FINAL, I shall use AMD Final to do your method if that is adequate

Share this post


Link to post
Share on other sites

Formatted

Installed 10.4.8 AMD FINAL

Installed Pacifist

Downloaded 10.4.5

Extracted with pacifist ATINDRV.kext and IONDRVSupport.kext

(I couldn't find a IONDRV.kext, so judging from other posts i assume you mean this one...)

 

 

I'll wait for you to confirm next procedure before i continue

 

In other words What shall I do next/I don't like touching terminal that much :)

 

I have a feeling you want me to re-install 10.4.8 and customizing install with the atix1000 patch option.... (which I didn't do to install the system this time....)

Edited by aNILEator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah IONDRVSupport, sorry man but this kext is only one!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeah ok so what shall I do now....

 

Download and patch with Natit? Boris?

Do some Terminal commands?

 

I'm still a tad lost

Share this post


Link to post
Share on other sites

Install Natit_uni

 

and put your device id in info.plist on ATIRadeonX1000.kext with this command

 

 

sudo -s

your psw ---->enter

 

nano /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000/Contenets/Info.plist

 

 

sarch PCIMatch

 

and add your device id

 

0x71c21002

 

CTRL + O to save and press enter

 

CTRL + X to exit and press enter

 

Repair Permissions with Utility Disk reboot and pray!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Install Natit_uni

 

and put your device id in info.plist on ATIRadeonX1000.kext with this command

 

This is NOT needed!

The kexts are prepared that they detect the cards by itself.

 

0x71C01002&0xFFF0FFFF

 

You see? It matches all 71C cards as X1600! :P

 

 

cYa ~Neo

Share this post


Link to post
Share on other sites

You do realise that so far all that you've told me to do is

 

Download 10.4.5

Extract ATINDRV and IONDRVSupport kexts [These kexts are still sitting on the desktop un moved un registered etc]

Install natit

 

 

thing is if i install natit now i'll get the geforce crash i experienced earlier.

 

Can someone PLEASE do a step by step or confirm the given list.

-----------------------------------------------------------------------------

 

·Install 10.4.8 AMD FINAL

·Download 10.4.5 update

·Extract ATINDRV and IONDRVSupport kexts to desktop

·Enter Terminal and type;

sudo -s
[confirm password]
sudo mv Users/aNILEator/Desktop/ATINDRV.kext System/Library/Extensions
sudo mv Users/aNILEator/Desktop/IONDRVSupport.kext System/Library/Extensions
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/ATINDRV.kext
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/ATINDRV.kext
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/IONDRVSupport.kext
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/IONDRVSupport.kext
rm -R /System/Library/Extensions/Geforce.kext
rm -R /System/Library/Extensions.mkext
rm -R /System/Library/Extensions.kextcache

·Exit terminal

·Install Natit

 

reboot

 

hope for the best?

Edited by aNILEator

Share this post


Link to post
Share on other sites

You could also try:

Install 10.4.8

Install Natit_Uni

Open Terminal and type:

sudo -s
*password*
rm -R /System/Library/Extensions/Geforce.kext

 

Good Luck :P

cYa ~Neo

Share this post


Link to post
Share on other sites

as stated before i tried removing geforce and all that happened was I got a blue screen, the mac desktop did not load up past this. I shall try again, do i not need to remove the extensions cache and mkext?

 

EDIT 1

 

ok it b0rked it following neo's method sad.gif

 

currently downloading the new JaS DVD see if that makes it any better smile.gif

 

 

EDIT 2

 

ok FINALLY got around to installing JaS 10.4.8 patched with ppf, and it resulted in the squares (just inverted colours so the black bits were white) sad.gif

 

that was with my choosing ATI1X00 pcie patch

 

any ideas now?

Edited by aNILEator

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok it b0rked it following neo's method ;)

 

currently downloading the new JaS DVD see if that makes it any better :)

Edited by aNILEator

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok FINALLY got around to installing JaS 10.4.8 patched with ppf, and it resulted in the squares (just inverted colours so the black bits were white) :(

 

that was with my choosing ATI1X00 pcie patch

 

any ideas now?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everyone I have a kernel panic after installing natit on 10.4.8 insall dvd jas with the 2 patches on top It gives me the same screen from the begining of the topic only that my problem seems to be ATIRadeonX1000.KEXT NOT the gforce one , if I delete the ATIRadeonX1000.kext no driver loads . I tried borisbadenov method ,installer and manual , ATIx1xoo installer and even callisto driver all of them with the same result

I have SAPHIRE RADEON X1600 pro 256 mb pcie edition device id is 71CD NOT 71C2 LIKE OTHERS and I did changed this manually in the x1000.kext but nothing changed .I tried even to replace the kext with the 10.4.5 update kexts (atiradeonx1000.kext ,atindrv , iopcifamily , iographics , but nothing changes

 

 

Anyone could help please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same boat as me :D I've PM'd Neo but he has not replied yet (all tested with both VGA and VGA-2-DVI converter)

 

I tried 10.4.5 kexts + boris - geforce = squares

10.4.5 kexts + natit - geforce = squares

natit = kernel panic

natit - geforce = squares

boris = squares

boris - geforce = squares

10.4.7 JaS DVD upgrade to 10.4.8 JaS DVD + ppf1 = back to 1024 x 768 no QE/CI etc

 

I think it must be to do with the new kernel somehow :(

 

10.4.7 JaS dvd is great for me on resolutions etc, rubbish for compatibility and smoothness

10.4.8 is much improved compatibility/functionality but looks ugly, out of focus and i can't do video and graphics work like that :(

 

would really appreciate a fix/help whatever soon, i wonder if Myzar or tubgirl will be releasing 10.4.9 anytime soon with suitable fixes, same for neo with natit 0.2 :)

Edited by aNILEator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×