Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Tim182

[PARTIAL SUCCESS] GA-Z77-D3H Sound on MT 10.8 Project (VIA 2021)

10 posts in this topic

Recommended Posts

This is a project to enable full audio functionality on the GA-Z77-D3H using a patched APPLEHDA. Note that this may also work on other motherboards using the VIA2021 chip, however those works will require a different DSDT.aml file.

 

Currently working:

- Green line out

- Mic in

 

Project aim:

to get full functionality with the priority of getting the digital out to work.

 

Guide:

1. Delete all current audio kext from system/library/extensions/. Look for APPLEHDA.kext, VoodooHDA.kext and VIA2021.kext and delete them

2. After deleting run kext utility to repair permissions and restart the computer

3. The computer should boot fine. Place the APPLEHDA.kext and the VIA2021.kext downloaded from this threat on your desktop and install using kext utility (drag into window)

4. Restart

5. Make sure you are on BIOS version F11. This may work on newer ones but I have not tested this. If you are on another version flash your bios to F11.

6. Delete any existing DSDT.aml from the /extra/ folder and replace with DSDT.aml from this threat.

7. Check your org.chameleon.Boot.plist for any conflicting audio flags and remove. Check the below as a reference:

 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">

<plist version="1.0">

<dict>

<key>GenerateCStates</key>

<string>Yes</string>

<key>GeneratePStates</key>

<string>Yes</string>

<key>GraphicsEnabler</key>

<string>Yes</string>

<key>Graphics Mode</key>

<string>1920x1080x32</string>

<key>Kernel</key>

<string>mach_kernel</string>

<key>Kernel Flags</key>

<string>ncpi=0x3000 darkwake=0</string>

<key>Legacy Logo</key>

<string>Yes</string>

<key>Timeout</key>

<string>2</string>

<key>UseKernelCache</key>

<string>Yes</string>

</dict>

</plist>

 

8. Reboot, you are done. Simply select internal speaker under sound preferences and use the green line out to connect to your speaker.

 

 

The way forward:

In order to get full functionality the DSDT file most likely have to be changed further. Possibly also need to work on the layout. Please head to the following thread for work on the DSDT.aml for the GA-Z77-D3H:

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=281948

 

References and thanks to all of the following:

http://www.osx86.net/view/3041-via_vt2021-2020_applehda.html

GA-Z77-D3H.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any updates on this?

 

Yeah, HDMI audio is now working as well but people here don't seem very appreciative, interested or helpful. Moved on elsewhere with this project.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tim, how did you get ml installed on your system? I seem to be having a few issues

 

Straight forward, installed through appstore, booted into safe mode with -x -f -s -v, performed a rollback of acpi (only needed if you installed FAKESMC) and rebooted.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh, you upgraded from a previous version<br /><br />I'm trying to install mountain lion direct but having a few issues:<br /><br />See here:<br /><br />http://www.insanelymac.com/forum/index.php'>http://www.insanelymac.com/forum/index.php<br'>http://www.insanelymac.com/forum/index.php<br /><br />And here:<br /><br />http://www.insanelymac.com/forum/index.php

 

Damn tapatalk.....

 

 

Oh, you upgraded from a previous version

 

I'm trying to install mountain lion direct but having a few issues:

 

See here:

 

http://www.insanelymac.com/forum/index.php

 

And here:

 

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?/topic/283176-Chameleon-issues

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh, you upgraded from a previous version<br /><br />I'm trying to install mountain lion direct but having a few issues:<br /><br />See here:<br /><br />http://www.insanelym...um/index.php<br /><br />And here:<br /><br />http://www.insanelym...forum/index.php

 

Damn tapatalk.....

 

 

Oh, you upgraded from a previous version

 

I'm trying to install mountain lion direct but having a few issues:

 

See here:

 

http://www.insanelym...forum/index.php

 

And here:

 

http://www.insanelym...hameleon-issues

 

Sorry, can't help you with that. Never seen that problem, maybe try and redownload

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tim,

 

I tried all of your DSDT as i got the exact same board... i'm using onboard HD4000. Bios is F14 and set to 96M, even tried 64M.. everything boot fine without issue... booted using the same boot flags as you did... The only thing not working is the Audio... tried HDMI output, VGA adapter, same thing... even tried your custom DSDT get kernel panic... i tried mine doesn't work...

 

I did everything, deleted Voodoo, AppleHDA.kext and no audio, can you please patch my DSDT? here it is.

 

Thanks a lot!

DSDT.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tim,

 

I tried all of your DSDT as i got the exact same board... i'm using onboard HD4000. Bios is F14 and set to 96M, even tried 64M.. everything boot fine without issue... booted using the same boot flags as you did... The only thing not working is the Audio... tried HDMI output, VGA adapter, same thing... even tried your custom DSDT get kernel panic... i tried mine doesn't work...

 

I did everything, deleted Voodoo, AppleHDA.kext and no audio, can you please patch my DSDT? here it is.

 

Thanks a lot!

 

 

Use this DSDT patch for your audio.

Device (HDEF)
        {
            Name (_ADR, 0x001B0000)
            OperationRegion (HDAR, PCI_Config, 0x4C, 0x10)
            Field (HDAR, WordAcc, NoLock, Preserve)
            {
                DCKA,   1, 
                        Offset (0x01), 
                DCKM,   1, 
                    ,   6, 
                DCKS,   1, 
                        Offset (0x08), 
                    ,   15, 
                PMES,   1
            }

            Method (_PRW, 0, NotSerialized)
            {
                Return (GPRW (0x0D, 0x04))
            }

            Method (_DSM, 4, NotSerialized)
            {
                Store (Package (0x06)
                    {
                        "hda-gfx", 
                        Buffer (0x0A)
                        {
                            "onboard-1"
                        }, 

                        "layout-id", 
                        Buffer (0x04)
                        {
                            0x0C, 0x00, 0x00, 0x00
                        }, 

                        "PinConfigurations", 
                        Buffer (0x30)
                        {
                            /* 0000 */    0x10, 0x40, 0x11, 0x01, 0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 
                            /* 0008 */    0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 
                            /* 0010 */    0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 
                            /* 0018 */    0x50, 0x30, 0x81, 0x01, 0x60, 0x90, 0xA1, 0x90, 
                            /* 0020 */    0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 0x20, 0x21, 0x45, 0x07, 
                            /* 0028 */    0xF0, 0x00, 0x00, 0x40, 0xF0, 0x00, 0x00, 0x40
                        }
                    }, Local0)
                DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                Return (Local0)
            }
        }

Is placed above Device Sata..Use this kext!!!!I have a same sound card and work.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Posts

    • @MegaCookie   ok, I have no solution for that Trial 7 good for the release?
      Is this codec good enough for you?
    • @onejay09  - thanks again for your help and advice.  I tried various combinations of Info.plist mods (Adding a new Machine entry with my Board ID and GFX0, adding GFX0 to the MacBookPro6,1 Machine entry and adding a Vendor/Device entry to the Board ID and MacBookPro6,1 Machine entries. I thought these might make a difference, but after comparing GPU temps and frequencies to those reported in Windows 7, I'm not seeing any difference.  It appears as though AGPM is natively detecting and handling power management of the NVidia Quadro NVS 140m without any Info.plist mods.   Thanks again.
    • My rig is not booting without the "XCPM bootstrap patch" and "xcpm_program_msrs (c) Pike R. Alpha" patch. Already tested that.  Booting without the TSCAdjustReset.kex is working great and booth sleep and wake is working. The new bios 0603 has an updated microcode and that might be the reason  for the fact that everything is working as it should without the kext.
    • Hello folks,   I may be a privileged user since i own a real mac aka a MBPro 15" mid 2012 runing fine HS... So i wanted to try a personal tip: I hooked my Sandisk 100 GB USB SSD to the real Mac and performed a clean install of High Sierra on it. Then i installed the latest CLOVER on this USB disk and copied the Urashimataro previously provided EFI partition. Then i pluggued this USB to my Xiaomi laptop i5 and tried to boot from this USB SSD. INCREDIBLY BUT TRUE: YES it worked fine. ;-)) Of course i also removed the serials to put mine previously blessed on Sierra...   Happy to share this new tip that lets me boot again my Xiaomi laptop on MacOs, and proud for my own personal solution, since i couldn't retrieve here any workable solution and it drove me crazy and nuts...   Enjoy!
    • Venduto altrove potete chiudere


×