Jump to content
InsanelyMac Forum
666dsa666

Manual Patch for X73S Asus

Recommended Posts

Hi !

 

I have succesfully installed OSX to my Notebook Asus X73S and everything system related work good !

I was just trying OSX and now I will stay on it :P

 

The only problem I got is this :

When I try to Shutdown, restart or logout I got a black screen , OSX shutdown but the computer don't ...

It seems to be DSDT related.

I also don't have battery percentage, battery don't seems to be recognized, but I have a LED that tell me if I have a low battery so I can do without it ...

 

I attach the DSDT here if anyone can help me as I really don't know how to do it !

 

Also , if anyone can help me to get rid off [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD as I can't boot with any loader ( I got the apple grey logo with a little interdiction panel but I can boot with [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD ;) )

 

Here is a resume of my problem :

- Can't boot without [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD

- Black screen when shutdown restart or logout

- No Battery Percentage

 

Thanks to anyone who can help me !

 

PS : Here are some information for you if needed :

Motherboard Spec

Integrated dual-core Intel® T4300

Memory: 2 x 2Go 800Mhz

Nvidia GeForce 9300M GS

2x500Gb ( One for Seven, one for OSX )

 

Lan + Sound + GPU are working ( or at least seems to work without problem ! )

 

 

I've installed many extensions but I don't know really what or why as nothing have changed since the installation ...

 

Thanks !

dsdt.aml.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Hi !

 

I have succesfully installed OSX to my Notebook Asus X73S and everything system related work good !

I was just trying OSX and now I will stay on it :P

 

The only problem I got is this :

When I try to Shutdown, restart or logout I got a black screen , OSX shutdown but the computer don't ...

It seems to be DSDT related.

I also don't have battery percentage, battery don't seems to be recognized, but I have a LED that tell me if I have a low battery so I can do without it ...

 

I attach the DSDT here if anyone can help me as I really don't know how to do it !

 

Also , if anyone can help me to get rid off [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD as I can't boot with any loader ( I got the apple grey logo with a little interdiction panel but I can boot with [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD ;) )

 

Here is a resume of my problem :

- Can't boot without [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD

- Black screen when shutdown restart or logout

- No Battery Percentage

 

Thanks to anyone who can help me !

 

PS : Here are some information for you if needed :

Motherboard Spec

Integrated dual-core Intel® T4400

Memory: 2 x 2Go 800Mhz

Nvidia GeForce 9300M GS

2x500Gb ( One for Seven, one for OSX )

 

Lan + Sound + GPU are working ( or at least seems to work without problem ! )

 

 

I've installed many extensions but I don't know really what or why as nothing have changed since the installation ...

 

Thanks !

 

Try to send report by maldon's RUN_ME from here http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=235523

to see kexts loaded and guess how to solve your no boot problem.

 

666dsa666_dsdt.zip

 

Test this and tell me if at least shutdown problem has gone :)

 

Patched RTC,HPET,TMR,PIC (irq reloc), SBUS and LPC, and shutdown fix.

 

Don't know if your CPU can run vanilla kernel, if it's less than core 2 duo you might use legacy kernel. Try arch=i386 as boot arg on chamaleon. and good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Camilo_ML

 

I've tested what you said and here are the results :

- arch-i386 is already used by chameleon and it don't work :S

- The DSDT you gaved me didn't work more than the actual one, I can't reboot , shutdown or else ...

- I attache the run-me reults ;)

 

I have a little question : Can't I use the [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD files directly from the HDD as it work with the CD ( non legacy ) but don't with the installed one ?

 

Thanks for your help !

 

Edit : With -v -x I can see so many lines Read HFS+ : It seems to load so many things on boot, I surely don't need 50% of them no ?

 

I have seen this error :

EHCI controller unable to take control from BIOS

unable to obtain ownership: 0xe00002be

UIMInitialize : Error Occured ( 0xe00002be )

Then I got : Still waiting for root device ...

And then it stay here ...

 

I have disabled the USB port, I now just have this error : Still waiting for root device ...

 

I am currently reinstalling OSX completely, I will let it untouched for testing only ;)

And when everything will be fine I will use it for my own project !

Thanks !

 

EDIT2 : Using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] Legacy : No Wifi ( It was enough for me to don't use it ;) )

send_me.zip

send_me.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks Camilo_ML

 

I've tested what you said and here are the results :

- arch-i386 is already used by chameleon and it don't work :S

- The DSDT you gaved me didn't work more than the actual one, I can't reboot , shutdown or else ...

- I attache the run-me reults :wacko:

 

I have a little question : Can't I use the [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD files directly from the HDD as it work with the CD ( non legacy ) but don't with the installed one ?

 

Thanks for your help !

 

Edit : With -v -x I can see so many lines Read HFS+ : It seems to load so many things on boot, I surely don't need 50% of them no ?

 

I have seen this error :

EHCI controller unable to take control from BIOS

unable to obtain ownership: 0xe00002be

UIMInitialize : Error Occured ( 0xe00002be )

Then I got : Still waiting for root device ...

And then it stay here ...

 

I have disabled the USB port, I now just have this error : Still waiting for root device ...

 

I am currently reinstalling OSX completely, I will let it untouched for testing only :wacko:

And when everything will be fine I will use it for my own project !

Thanks !

 

EDIT2 : Using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] Legacy : No Wifi ( It was enough for me to don't use it :wacko: )

 

Let's try to solve direct HDD boot problem.

 

Copy this to the /Extra/Extensions folder

 

Extra_Extensions.zip

 

with the dsdt i sent you in /Extra you can remove NullCpuPowerManagement kext, LegacyRTC kext, EvOreboot kext, from /Extra/Extensions folder, then repair permissions by Kext Utility.

 

You can also try in com.apple.Boot.plist to add

 

<key>GeneratePStates</key>

<string>Yes</string>

<key>GeneratePStates</key>

<string>Yes</string>

USBBusFix=Yes

 

Then ensure you have chameleon RC5 v 7xx and reboot without fear :wacko:

 

Come back and tell us. :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, i've done exactly what you said : dsdt in extra folders, deleted .kext you said, and copied your .kext in the extra folder and ... I can't boot a,ymore !

 

Please shutdown message ...

 

I can still have acces to windows but I can't do anything with mac...

 

But thanks for trying to help me :wacko:

 

I will wait for your reply if I need to reinstall or I need to do something for repair this ;)

 

Edit: I was able to boot with this : -x -v maxmem=2048 ForceWake=y USBBusFix=n on [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] cd

The same argument don't work without cd...

It seems that chameleon haven't overwritte the old loader, I'm trying to retry to install chameleon rc5 v750 ;)

 

Edit2:

Chameleon v760 installed : don't boot, I'll try a newer version ;)

 

Edit3: newer version don't boot, using some arguments with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] cd I still have access to osx, tried chameleon helper/utility, but it crashed and won't work anymore now...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi, i've done exactly what you said : dsdt in extra folders, deleted .kext you said, and copied your .kext in the extra folder and ... I can't boot a,ymore !

 

Please shutdown message ...

 

I can still have acces to windows but I can't do anything with mac...

 

But thanks for trying to help me :unsure:

 

I will wait for your reply if I need to reinstall or I need to do something for repair this :D

 

Edit: I was able to boot with this : -x -v maxmem=2048 ForceWake=y USBBusFix=n on [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] cd

The same argument don't work without cd...

It seems that chameleon haven't overwritte the old loader, I'm trying to retry to install chameleon rc5 v750 :P

 

Edit2:

Chameleon v760 installed : don't boot, I'll try a newer version ;)

 

Edit3: newer version don't boot, using some arguments with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] cd I still have access to osx, tried chameleon helper/utility, but it crashed and won't work anymore now...

 

Try repairing permissions manually from terminal. This way...

 

cd /Extra

sudo chown -R root:wheel *

sudo chmod -R 755 *

 

Then try to boot again from hdd but use this parameters in.

 

-f -v arch=i386

 

If not working try adding to the command line cpus=1 too.

 

Ensure theres only one copy of the DSDT and it's in /Extra and its name is dsdt.aml and no DSDT present in /

 

If it still panics paste screenshot and we'll see further. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Try repairing permissions manually from terminal. This way...

 

cd /Extra

sudo chown -R root:wheel *

sudo chmod -R 755 *

 

Then try to boot again from hdd but use this parameters in.

 

-f -v arch=i386

 

If not working try adding to the command line cpus=1 too.

 

Ensure theres only one copy of the DSDT and it's in /Extra and its name is dsdt.aml and no DSDT present in /

 

If it still panics paste screenshot and we'll see further. :unsure:

 

I've done verything :unsure:

 

Now I have a panic from the CPU, I will post a screen ASAP :unsure:

It seems that there is a problem between my CPU and the .kext assimilated to CPU Management ;)

 

Edit: it's hpet in dsdt who seems to be the problem, but you telled me that you have patched it for hpet :s

 

Edit2: I've patched dsdt.aml for hpet and I now have a still waiting for root device lol!

 

Edit 3 : Now I've choice between : HPET error or Root device error lol !

And my usb ports don't work ... I just tested it them and they don't work :S

 

Resume : HPET or Root device error

No USB ports

No battery %

Black screen when Shutdown / reboot

 

I don't have any forcewake-y message, I've done the rm method and hibernate 0

 

If you want some screen I will give you ;)

 

Edit4: no more black screen on shutdown, but remain on reboot ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've done verything ;)

 

Now I have a panic from the CPU, I will post a screen ASAP :huh:

It seems that there is a problem between my CPU and the .kext assimilated to CPU Management :)

 

Edit: it's hpet in dsdt who seems to be the problem, but you telled me that you have patched it for hpet :s

 

Edit2: I've patched dsdt.aml for hpet and I now have a still waiting for root device lol!

 

Edit 3 : Now I've choice between : HPET error or Root device error lol !

And my usb ports don't work ... I just tested it them and they don't work :S

 

Resume : HPET or Root device error

No USB ports

No battery %

Black screen when Shutdown / reboot

 

I don't have any forcewake-y message, I've done the rm method and hibernate 0

 

If you want some screen I will give you :)

 

Edit4: no more black screen on shutdown, but remain on reboot :P

 

For restart problem try adding

 

<key>RestartFix</key>

<string>yes</string>

 

to com.apple.Boot.plist and let chamaleon do the work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for this :)

 

I still have the chameleon not root device problem :S

 

Restar fix don't seems to work but that's not the major problem ;)

 

Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have tried different settings for Chameleon but it seems that it's not the problem ...

 

I can still boot with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] CD and Chameleon allow to boot on other partitions ( CD or Dowz )

 

I haven't any improvement since my last port, I have learned some little things but nothing who can help me with my laptop ...

 

So I need your help x)

 

I hope we will finally find a solution !

 

Thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×