Jump to content

Fixed no kext load issue


  • Please log in to reply
156 replies to this topic

#21
sinner1649

sinner1649

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

tell me first what you did

more info


Removed all hdgraphics kexts.
Updated cache, rebooted.
I installed the geforce and gfdag kexts. The ones you uploaded already had my same id's so no need to change. Updated caches, rebooted.
Installed natit, already had my id's, updated cache and rebooted.
So now it says intelhdgraphics, 771 vram in my display settings but no kext loaded. Tried to add my resolution to the plist under extra. Then rebooted and pressed -v upon bootloader startup. It then loads and I cannot press anything on the screen until i shut it down and not load with -v. The part that im not understanding is where to add your efi strings. I tried to follow what you said but it doesnt seem like it adds anything. Thats where im at...

#22
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 319 posts
  • Gender:Male
Dont use my kexts use yours.add ids

So first remove nattit add ids use plisteditpro tool. remove caches file and restart -v

install natit or string finally.

edit natit use dsdtse tool Registry info take from gfx2 reg
so add reg data to natit

#23
_Enki_

_Enki_

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Juan,PR
Working For me :D

Attached Files



#24
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 319 posts
  • Gender:Male
v.good.

#25
LowRidinCrew

LowRidinCrew

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cleveland, Ohio
How did you get it to work? I imported the kexts and even installed your kexts and its still not loading the NV100 file

#26
Fiox89

Fiox89

    InsanelyMacaholic

  • Moderators
  • 4,518 posts
  • Gender:Male
  • Location:Soverato - Italy
  • Interests:Informatica, Motori...e Donne! :D
Delete all intelhd kexts. Add efi string in com.apple.Boot.plist. Change pciroot. Change graphics enabler to 0. Update caches. Reboot with -v

I have NVDAGF100HAL and Geforce.kext loaded

NVDAGF100HAL loaded and registered
	  
  Natit: Found device with ID=0x0046

but i have also this message

Jul 11 15:02:08 MacBook-Pro-di-Fiox kernel[0]: NVDA,Display-B: Not usable

We need to edit natit.kext adding NVCAP, VRAM totalsize values from reg? with IORegistryExplorer?

Edit: i have found that i have different Revision ID. You and _Enki_ 0x0002, i have 0x0012

Screenshot

Is relevant? How correct this?

#27
darchive

darchive

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
Hi all,

still trying to get native resolution (1366x678) & QE/CI on my laptop (Acer 1830T i3 380UM 8086:0046).

Here is my actual status :

AppleHDGraphics.kext => Loaded
AppleIntelHDGraphicsGLDriver Bundle => Loaded
=> Transparent menu bar OK.

Geforce.kext => Loaded
NVDAGF100Hal.kext => NOP, lots of lines about that one showing in verbose mode but can't load it.
=> Sys info telling IntelHD w/ 771MB VRAM and no more screen glitchs/artefacts.

Chameleon video info tells only 1024x768 available.
=> OSX still stuck at 1024x768 and doesn't seem to be QE/CI enabled (so slow compared to my CustoMacPro).

EDID override done but no difference (maybe because framebuffer kext not loaded)

manor can u tell us ur exact computer specs (cpu/gpu/...) and wich chameleon version ur using ?

Thanks.

#28
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 319 posts
  • Gender:Male

Delete all intelhd kexts. Add efi string in com.apple.Boot.plist. Change pciroot. Change graphics enabler to 0. Update caches. Reboot with -v

I have NVDAGF100HAL and Geforce.kext loaded

NVDAGF100HAL loaded and registered
	  
  Natit: Found device with ID=0x0046

but i have also this message

Jul 11 15:02:08 MacBook-Pro-di-Fiox kernel[0]: NVDA,Display-B: Not usable

We need to edit natit.kext adding NVCAP, VRAM totalsize values from reg? with IORegistryExplorer?

Edit: i have found that i have different Revision ID. You and _Enki_ 0x0002, i have 0x0012

Screenshot

Is relevant? How correct this?

NVDA,Display-B: Not usable thats extenel monitor

#29
Fiox89

Fiox89

    InsanelyMacaholic

  • Moderators
  • 4,518 posts
  • Gender:Male
  • Location:Soverato - Italy
  • Interests:Informatica, Motori...e Donne! :D

NVDA,Display-B: Not usable thats extenel monitor

This is not external monitor, i have notebook with intel hd graphics / nvidia 310m is a nvidia optimus laptop

But i use Intel HD Graphics and i'm not able to get native resolution

#30
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 319 posts
  • Gender:Male
check NVCAP

#31
Fiox89

Fiox89

    InsanelyMacaholic

  • Moderators
  • 4,518 posts
  • Gender:Male
  • Location:Soverato - Italy
  • Interests:Informatica, Motori...e Donne! :D
What should I check?
I have found this

Screenshot1

Screenshot2

What can I do?

Maybe this message in only for nvidia card. But this is not a problem. I can not get native resolution, this is the problem

#32
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 319 posts
  • Gender:Male
http://aquamac.probo...a...&thread=569

#33
Fiox89

Fiox89

    InsanelyMacaholic

  • Moderators
  • 4,518 posts
  • Gender:Male
  • Location:Soverato - Italy
  • Interests:Informatica, Motori...e Donne! :D
This is for desktop pc...not for notebook.. Anything for intel hd?

#34
gotmilk70

gotmilk70

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 42 posts
I feel like i'm almost there, I installed Lion GM, and Did everything here. I get the IntelHDGraphics installed, I have the kexts loaded, but still no 1366x768 nor QE/CI. :/ What could I be doing wrong?

#35
darchive

darchive

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
I think our problem is not with IntelHD... Kexts
The problem is our laptop display not recognized as it should be.

I think the 'manor method' (loading Geforce.kext w/ Intel IDs) is just faking OSX, BTW it removes glitches on my laptop.

We have to find a way to load the framebuffer kext.

EDID modification is useless until the kext is loaded.

Anyone there can confirm that all kexts (including FB) are loaded using an external monitor ? (can't test it myself)

If i'm right, the solution may be close...

#36
Cipolippo

Cipolippo

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 164 posts
  • Gender:Male
  • Location:Genova
This metod can work witch an i7 2600k not mobile on asus P8Z68 -V?
Thanks.

#37
LowRidinCrew

LowRidinCrew

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 162 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cleveland, Ohio
I have no idea what to do now. I've deleted them and retried, didn't work. Manor, Whats your laptop model and specs?

#38
Fiox89

Fiox89

    InsanelyMacaholic

  • Moderators
  • 4,518 posts
  • Gender:Male
  • Location:Soverato - Italy
  • Interests:Informatica, Motori...e Donne! :D
In sony laptop is more simple get native resolution, such as Dell

Link

#39
darchive

darchive

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
I've been finally able to test my laptop w/ an external monitor connected to VGA (an old 15" CRT) :
Chameleon is showing many differents video mode (800x600, 1280x1024, even 1920x something), w/ my laptop display there was only 1024x768.

But the result is exaclty the same, only 1024x768 once in OSX :D
Can't get the nvidia 100 kext to load by the way, but the 50 one and natit loaded just fine after modding them but again still stuck at 1024x768.

I really hope someone come with a solution...

#40
GhostRaider

GhostRaider

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 401 posts
  • Gender:Male
@Manor

You said we needed to edit Natit.kext.

What is NVCAP? Where did you find this code?

<key>NVCAP</key>	<data>	BAAAAAAAAQAGAAAAAAAAAAAAAAA=	</data>

What is Reg? Where did you find this code?

<key>reg</key>	<data>	ABAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAQEAACAAAAAAAAAAAA	AAAAAABAABgQAEIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAQIBAAAQAA	AAAAAAAAAAAAAAgAAAA=	</data>

You need to explain where you got these values or at least explain how to get them.

Anyways my hackintosh has both GeForce Kext and NVDAGF100Hal Kext loaded. They don't do anything. :D

Attached File  System_Extensions.tiff   248.98KB   362 downloads





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy