Jump to content

[GUIDE] Snow Leopard 10.6 on Aspire 1810TZ

- - - - -

  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1
Bakk15

Bakk15

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 77 posts
Here is the way i installed 10.6 on Acer Aspire 1810TZ :


1 ) on an other Mac : Restore the 10.6 image disk on USB or HDD ( HDD for me )

2 ) with Myhackinstaller, intalled it on the HDD or USB where you put the retail DVD.
in Customize, remove : Graphics Enabler, and Check Graphics Disabler, also check ApplePS2controller

3 ) Boot on the is HDD/USB. Install by default.

4 ) at the end of installation, Reboot, and let the HDD/USB plugin to boot on, but select your new Mac OSX HDD system.

5 ) When you have done with registration, launch again MyHackInstaller, but this time choose your Mac osx system hard drive disk, and put the same as the 2nd step.

6 ) Unplug your HDD/USB installation disk before reboot.

7 ) All should be OK for booting.

After you have to put some Kexts :

8 ) with Kexthelper :

VoodooHDA.kext
AppleACPIBatteryManager.kext

for those two following : http://www.insanelym...howtopic=192830
AppleIntelGMAX3100.kext
AppleIntelGMAX3100FB.kext
( and put dsdt.aml on root )

9 ) repair permissions in disk utility then reboot

Now you should have Mouse and Trackpad : OK ( with 2 fingers scroll, see post below )
Sound : OK
Native resolution : OK
Battery Status : OK

WIFI : i replace my card by a Atheros AR5B91 : Native OK



10.6.3 Update

i followed this :

http://farezz.fr/201...6-3-hackintosh/ ( in French )

But i have some trouble with Mouse.

The mouse cursor is on left upper corner, but i can select by moving the mouse. The cursor stay always in corner.
I think it's coming from GMA4500, but i don't know.
I Also don't know if it's that it's called ARTEFACT.

I tried some ways to resolve that by reading here and other forums, but did not succeed, so now i stay on 10.6.0



PS : i will update with internal forum thread link.

#2
Bakk15

Bakk15

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 77 posts
i did it for the voodooPS2Controller.

by following this :
http://forum.voodoop...php?topic=235.0
( do not forget to delete the file as they told before )

voodooPS2controller could not be wirtten ( error message )

so i used unpkg, to copy voodooPS2Controller, and Trackpad, i put them in Extra/Extensions folder, then with Kext Utility i remade the Extensions.mkext

All is OKay, i have the "@" back.
I had issue with this touch, i could not do it before.

The trackpad allow to scroll with 2 fingers.

#3
ilena

ilena

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Got ethernet working on my 1810TZ using the attached kext ;)
Got it from here using my device id http://code.google.com/p/iats/
Attached File  AtherosL1cEthernet.kext.zip   65.6KB   215 downloads

#4
ilena

ilena

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
I also installed via the myhackinstaller method as mentioned in the first post.
But I didn't use the steps with AppleIntelGMAX3100.kext, instead I used from this link http://deviato.wordp...-gma-version-2/
just the Download link and installed with the last mentioned lines

Just open the terminal and copy the boot file in your root directory, e.g.:
$ cd Desktop/ChameleonMR2
$ sudo cp boot /
(And give your password)

Here is the file from the website Attached File  ChameleonMR2.zip   433.98KB   165 downloads
This gave me native resolution with no cursor artefacts or lines. Works absolutely perfect! :)

Mouse and keyboard work, I don't need 2fingerscroll so I didn't install VoodooPS2Controller.
Cardreader works out of the box. Didn't try the Webcam.
Updated to 10.6.3 by downloading the combo update from Apple website. Had no problems.
Other kexts I installed:
Battery : Attached File  VoodooBattery.kext.zip   37.27KB   151 downloads
Sound : Attached File  VoodooHDA.kext.zip   84.81KB   114 downloads

If you have problems, you can hit Enter on my hack boot loader to get to the screen where you can select other disks,and then type -v -f and hit Enter so kext cache gets rebuild.

#5
ilena

ilena

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
I had the problem that I couldn't take screenshots.
I followed this guide: http://www.insanelym...howtopic=202712
I created 2 folders under root folder: Backup and Workaround
Using Pacifist I extracted the files from the Leopard disk and put them in the Workaround folder.

In Terminal.app I inserted the code from the guide:
sudo -smv -f /Applications/Preview.app /Backup/cp -r /Workaround/Preview.app /Applications/cp /Backup/Preview.app/Contents/Info.plist /Applications/Preview.app/Contents/Info.plistln -s /System/Library/Frameworks/Quartz.framework/Versions/A/Frameworks/QuickLookUI.framework /System/Library/PrivateFrameworks/QuickLookUI.frameworkmv -f /Applications/Utilities/Grab.app /Backup/cp -r /Workaround/Grab.app /Applications/Utilities/mv /usr/sbin/screencapture /Backup/cp /Workaround/screencapture /usr/sbin/


#6
Bakk15

Bakk15

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 77 posts
thank you so much both of you...

id do not have Leopard disk anymore.
can you post Grab.app, Image Capture and Preview.app please ?

#7
ilena

ilena

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
I'm sorry, I won't post those apps, you have to get them by yourself.

#8
Kulina Risk

Kulina Risk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
I followed the steps, and added following Kexts:

VoodooHDA.kext == sound work, but not perfect
AppleACPIBatteryManager.kext == work fine

AppleIntelGMAX3100.kext
AppleIntelGMAX3100FB.kext == Screen works as it should

AtherosL1cEthernet.kext == OK

Mouse, trackpad, keyboard (norwegian, @ in right "appleplace") OK
Webcam OK, though low resolution.

Ordered Atheros AR5B91 via Ebay.

Overall great performance, when WIFI in place and running, I think this will be just what I want and need from this machine. Win7? Blah...

Thanks.

HPN




#9
dnblover91

dnblover91

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hello

i installed AppleIntelGMAX3100.kext, now i cant move the cursor anymore, even in mac osx installer :)

How can i fix that? I wanted to repair it via (installer-)terminal, but as i said, i cant move my mouse even at the installation screen now ;)

Booting with -x doesnt work too.


Big thanks!

#10
stickman

stickman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Has any of you managed to get sleep working in the laptop?

It's one of the last hurdles to get the cheap perfect OSX subnotebook...

#11
scorer13

scorer13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Hello, I have an Acer Extensa 5634ZG with Snow Leopard 10.6.4 but neither ethernet nor wifi works.

My WIFI card is: Atheros AR5B91 (168c:002a)

My Ethernet Card is: Atheros AR8131 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (1969:1063)

Please help me!

greetings,

scorer13

#12
Sqoobi

Sqoobi

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

I followed the steps, and added following Kexts:

VoodooHDA.kext == sound work, but not perfect
....

Solved the issue with the sound for now.

Right speaker had a subliminal noise. First I thought it was the fan of the netbook, but it was the right speaker, coming from the pink micro input on the right side of the netbook. Somehow its getting a signal and thats what caused the noise.

Just switch it off by putting down the volume of the "Microphone (Pink Left)".

After that you should not have any annoying sounds out of your right speaker.

Regards,

Sqoobi

#13
Slevin911

Slevin911

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
Is there the possibility to install Mac OS X Lion 10.7 on this laptop?

#14
vader722

vader722

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Is there the possibility to install Mac OS X Lion 10.7 on this laptop?


I got Lion 10.7.2 working on the Aspire 1810TZ.

Sound with VoodooHDA 2.7.2 OK
Ethernet with AtherosL1C OK
WiFi Not working with original Intel Card
Video in native Resolution OK with patched AppleIntelGMAX3100FB.kext (works only in 32Bit Mode). QE/CI NOT working
Keyboard and Mouse with VoodooPS2 OK
Battery with VoodooBattery OK

#15
Slevin911

Slevin911

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts

I got Lion 10.7.2 working on the Aspire 1810TZ.

Sound with VoodooHDA 2.7.2 OK
Ethernet with AtherosL1C OK
WiFi Not working with original Intel Card
Video in native Resolution OK with patched AppleIntelGMAX3100FB.kext (works only in 32Bit Mode). QE/CI NOT working
Keyboard and Mouse with VoodooPS2 OK
Battery with VoodooBattery OK

What do i have to do in order to install Lion on this laptop?

#16
jojo2203

jojo2203

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
can you describe in detail how you get the graphics card driver to work?
works video out over hdmi and vga ?

thanks jojo

#17
Kulina Risk

Kulina Risk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
I used ##### from here, clean install:
http://tonymacx86.bl...lion-using.html
In ##### i checked ##### Install and PS2
Rebooted, Keyboard/pad/USB mouse OK, wifi with above mentioned card OK, webcam working, no sound, ethernet.
Screen 1024x768, should be 1280x768, how can I fix this?

#18
vader722

vader722

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
Hi,

i followed this: http://www.insanelym...howtopic=259068 guide to build me a Mac OSx Lion install DVD and booted using Chameleon on a USB Stick.

Installation went flawless without any issues.

To get GMA4500 working i used this: http://tonymacx86.co...t=29005&start=0 guide.
Important was to boot up in 32Bit Mode (arch=i386) and to disable the Chameleon Graphics Enabler (GraphicsEnabler=No).

Not sure if Video Out is working as i don't have a HDMI capable Device here at the moment, i will check it later.

Hope it helps...

#19
Kulina Risk

Kulina Risk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
After a few false starts I managed to get graphics at 1366x768, thanks.
Battery, sound and full trackpad next. :)

#20
Kulina Risk

Kulina Risk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Sound OK with VoodooHDA.kext
Is it possible at all with 3 finger support? I got two at the moment. Tried the battery-kext earlier in the tread, but just battery icon with a cross on status bar.

Edited by Kulina Risk, 05 December 2011 - 02:05 AM.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy