Jump to content

VIA VT1708S 5.1 in 10.6


  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#1
nozz93

nozz93

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany
Hey everyone, I installed Snow Leopard Retail a while ago and everything is working fine. Except my sound... fassl helped me to get all five outputs to appear in Snow Leo with VoodooHDA and all outputs work correctly in the Audio-MIDI-Setup. I configured the outputs as 5.1 surround device and sound comes out of the right speakers. Now the problems start: When I listen to music (or something else using stereo sound), the sound comes out of the rear speakers. It won't come out of the front speakers, doesn't matter whether I switch the outputs in the Audio-MIDI-Setup, the sound keeps coming out of the rear speakers (black connector). Temporary, I put my green speaker connector into the black connector at the sound card and the black at the green one. Is there a way to switch the outputs without switching the cables?
Second problem: I have no volume control with the configured 5.1 device. I can regulate the volume from every single output but not with the outputs combined to one device.
Does anyone have a solution for my problems?

Edit: Wow, forgot my VoodooHDA.kext! Should've attached it. It has a modded Info.plist. Also attached my codec dump.

Attached Files



#2
armato

armato

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
i could cry! trust me! you solved my problem!!! i had only 2 channel out and now i have 6!!! :( :P
for your problem try using winamp with setted codecs for surrounding... it worked for me under windows!
just a question... do you know how to modify voodoohda to obtain 8 channel? i have 7.1 :D

#3
armato

armato

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
ok i see winamp doenst work in osx
and i have the problem you have...
but...
i saw that in midi config it's impossible to change the predef device for SYSTEM out...
as you i have 3 x unknown devices (3 couples of out... 2 front 2 rear sub and center)
you can create a 5.1 adding the 3 devices
but you cant change the device unknown as the predef for system... you see the face of finder ?
i cant change that...


edit: maybe is it possible to edit kext so that it create just one devices with 6 out? it wold easier to configure andio...

#4
melaverde

melaverde

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 989 posts
  • Gender:Male
  • Location:81031
mic and line doesn't works.

#5
nozz93

nozz93

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany
My mic works since 10.6.2 (tested).

#6
melaverde

melaverde

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 989 posts
  • Gender:Male
  • Location:81031
but this kext that u've published are modified for VIA VT1708S

or are normal vodoohda?



you've solve all your problems now?

#7
nozz93

nozz93

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 111 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany
No, unfortunately not :/ What I uploaded was a modded plist version of VoodooHDA 0.2.1. I'm playing around with 0.2.5.2 at the moment. I'll upload it when it's fully working. The only things working now are line-out (green output) and line-in (mic). Don't know whether SPDIF is working, at least it's in the outputs list.

#8
melaverde

melaverde

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 989 posts
  • Gender:Male
  • Location:81031
have you try to modify dsdt?


i've try your kext but don't works.
is it important modify also info.plist? i've to get in nozz.txt?

#9
winlog

winlog

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 46 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine, Kyiv

No, unfortunately not :/ What I uploaded was a modded plist version of VoodooHDA 0.2.1. I'm playing around with 0.2.5.2 at the moment. I'll upload it when it's fully working. The only things working now are line-out (green output) and line-in (mic). Don't know whether SPDIF is working, at least it's in the outputs list.

I've installed your modified VoodooHDA from the first post of the topic. My front line-out is working fine :) , but... my speakers are connected to rear outputs... and I have no sound in they :P ...

#10
parndt

parndt

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

No, unfortunately not :/ What I uploaded was a modded plist version of VoodooHDA 0.2.1. I'm playing around with 0.2.5.2 at the moment. I'll upload it when it's fully working. The only things working now are line-out (green output) and line-in (mic). Don't know whether SPDIF is working, at least it's in the outputs list.


Did you ever get sound fully working for VT1708S?

#11
nevets0291

nevets0291

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
  • Gender:Male
I modified VoodooHDA 2.5.6 for 1708s.. I have LineOut(Green), headphone front, mic front, mic rear, lineout (black), and both spdif out working.. Can't seem to get LineIn, or the other two lineouts working though :/

Attached File  VoodooHDA.kext.zip   154.26KB   1523 downloads

#12
arcnge

arcnge

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
works almost perfectly. The front mic works but not the back. I have not tested the Subwoofer but the most important thing for me was getting the mic to work and now it does!

many thanks!

I modified VoodooHDA 2.5.6 for 1708s.. I have LineOut(Green), headphone front, mic front, mic rear, lineout (black), and both spdif out working.. Can't seem to get LineIn, or the other two lineouts working though :/

Attached File  VoodooHDA.kext.zip   154.26KB   1523 downloads



#13
G0t!3r

G0t!3r

    Asus'er !

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 215 posts
  • Gender:Male
  • Location:Abbeville, France
  • Interests:ReefTank, travels...
Anyone can create a legacy.kext for VIA VT1708S because i have inserted the "device (HDEF)" in DSDT but it doesn't work because i have not PinsConfiguration, Layout-ID in the HDEF and i have not a legacy !


Please help me, i work to the sound since 2 weeks !

Visit this link : MacOnPC ; this my method with my dsdt and my Legacy(not working) !

#14
G0t!3r

G0t!3r

    Asus'er !

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 215 posts
  • Gender:Male
  • Location:Abbeville, France
  • Interests:ReefTank, travels...
No one ?

#15
nevets0291

nevets0291

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
  • Gender:Male

works almost perfectly. The front mic works but not the back. I have not tested the Subwoofer but the most important thing for me was getting the mic to work and now it does!

many thanks!


I have another updated version I'll upload later which has everything but rear microphone, and one rear LineOut. I can't seem to connect more than one PinComplex to a Input/Output so you ultimately have to choose between some pins.. Unless someone knows how to overcome this?


Anyone can create a legacy.kext for VIA VT1708S because i have inserted the "device (HDEF)" in DSDT but it doesn't work because i have not PinsConfiguration, Layout-ID in the HDEF and i have not a legacy !


Please help me, i work to the sound since 2 weeks !

Visit this link : MacOnPC ; this my method with my dsdt and my Legacy(not working) !


I've tried long and hard to get AppleHDA working, but without any luck.. I really don't think it's possible with this codec :D if you figure out how, let me know

VoodooHDA 0.2.61 edited for Via 1708s Attached File  VoodooHDA.kext.zip   151.33KB   1421 downloads - Original kext source

Working:
Rear LineOut (Green)
Front Headphone
Front Mic
Rear LineIn (Blue)
Rear LineOut (Black)
Rear LineOut (Orange)
and both SPDIF-Out

Not Working:
Rear Mic
Rear LineOut (Grey)

#16
G0t!3r

G0t!3r

    Asus'er !

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 215 posts
  • Gender:Male
  • Location:Abbeville, France
  • Interests:ReefTank, travels...
Aie ! :( Thanks for you informations ! I want tested your kext ! Yes it work but i have this message :

Kext org.voodoo.driver.VoodooHDA - library kext com.apple.iokit.IOAudioFamily not found.
Can't load kext org.voodoo.driver.VoodooHDA - failed to resolve library dependencies.
Kext org.voodoo.driver.VoodooHDA failed to load (0xdc00800e).
Failed to load kext org.voodoo.driver.VoodooHDA (error 0xdc00800e).
Couldn't alloc class "VoodooHDADevice"

I have all the originals kexts !!! Do you want try for me to activate Mic rear and grey lineout please ??? I have all my
connections in work with audio system 5.1 !

#17
nevets0291

nevets0291

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
  • Gender:Male

Kext org.voodoo.driver.VoodooHDA - library kext com.apple.iokit.IOAudioFamily not found.
 Can't load kext org.voodoo.driver.VoodooHDA - failed to resolve library dependencies.
 Kext org.voodoo.driver.VoodooHDA failed to load (0xdc00800e).
 Failed to load kext org.voodoo.driver.VoodooHDA (error 0xdc00800e).
 Couldn't alloc class "VoodooHDADevice"



You can ignore this message, or remove the following from info.plist



<key>OSBundleRequired</key><string>Local-Root</string>



And I'll upload another version of the kext later with grey output working, and rear mic. (Although, you will no longer have linein, or front headphone)

#18
G0t!3r

G0t!3r

    Asus'er !

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 215 posts
  • Gender:Male
  • Location:Abbeville, France
  • Interests:ReefTank, travels...

You can ignore this message, or remove the following from info.plist



<key>OSBundleRequired</key><string>Local-Root</string>



And I'll upload another version of the kext later with grey output working, and rear mic. (Although, you will no longer have linein, or front headphone)



Thanks !!! I'll let you work on it, thank you for your advice ;)

#19
flesh88

flesh88

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
what about the volume problem with vt1708s that you can't lower the output volume? anybody found a solution on that?

#20
G0t!3r

G0t!3r

    Asus'er !

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 215 posts
  • Gender:Male
  • Location:Abbeville, France
  • Interests:ReefTank, travels...

what about the volume problem with vt1708s that you can't lower the output volume? anybody found a solution on that?



not for me





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy