Jump to content
osxone

asus z97 usb 3.1 892 audio

27 posts in this topic

Recommended Posts

530359822_Screenshot2018-11-11at23_37_53.png.8c472919f558af6207341ef47155877f.png

audio id = 1

both sets of Audio line out ports work

Internal Speakers Green port on the back does not have an output

have tried all audio id and it did not make any difference os Mojave 

Screenshot 2018-11-11 at 23.59.58.png

Edited by osxone
update

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi Thanks for . your reply

 

adding the above to the boot arg made all speakers and inputs disappear, i did try with different layout id but did not produce a result.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi Thanks for . your reply

 

adding the above to the boot arg made all speakers and inputs disappear, i did try with different layout id but did not produce a result.

When it dissapear, upload your ioreg output. There is no problem reporting files here, so how can i know you do it correctly???

 

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thought you  was going to offer a solution, since you question where is the layout id number it is in clover see below, I would however appreciate a possible answer, if you cannot provide an answer I will ask Mirone, who put the dst.aml and files together for me.

692496541_Screenshot2018-11-15at20_34_53.thumb.png.632fd2011a82fc7ed715af6bed899c56.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thought you  was going to offer a solution, since you question where is the layout id number it is in clover see below, I would however appreciate a possible answer, if you cannot provide an answer I will ask Mirone, who put the dst.aml and files together for me.
692496541_Screenshot2018-11-15at20_34_53.thumb.png.632fd2011a82fc7ed715af6bed899c56.png
So you don't know how to make audio working. Did you really know how to set layout id with AppleALC.kext???

You ioreg show alc-layout-id=7 and layoutid=7. You said you set layout-id=1. So, Did you understand?? You have wrong configuration, and must learn how to set alc-layout-id. If you ask mirone or toleda. Then you will get same answer. It's not about your clover or ssdt, all your configuration is shown in your Ioreg. Got it???

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
So you don't know how to make audio working. Did you really know how to set layout id with AppleALC.kext???

You ioreg show alc-layout-id=7 and layoutid=7. You said you set layout-id=1. So, Did you understand?? You have wrong configuration, and must learn how to set alc-layout-id. If you ask mirone or toleda. Then you will get same answer. It's not about your clover or ssdt, all your configuration is shown in your Ioreg. Got it???

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

You must provide Ioreg output with ioregistry explorer.app and upload your clover folder if you need for help. Not just useless txt output of ioreg.

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

At sixty years of age I dont think I am doing too bad, I have sound and its great out of four chanels, in the diagram below 3 and 4 are the only ones not working

Screenshot 2018-11-15 at 22.58.52.png

osxone’s iMac.ioreg

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, osxone said:

At sixty years of age I dont think I am doing too bad, I have sound and its great out of four chanels, in the diagram below 3 and 4 are the only ones not working

Screenshot 2018-11-15 at 22.58.52.png

osxone’s iMac.ioreg

 

Why you still persist??? Did you see???? your alc-layout-id=7. Just try change it to 1 or another layout. just make configuration for HDEF from SSDT for better result
image.png.12e41bae28e2358e0f3437c7c8def960.png
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I post in this forum for help and you offer nothing but abuse towards me, time I think to conclude that you do not have a solution and just wasting my time. Please do not insult other people who are still in the process of learning.

This thread is now closed and I will seek answers from more civilized users.

osxone

Share this post


Link to post
Share on other sites
I post in this forum for help and you offer nothing but abuse towards me, time I think to conclude that you do not have a solution and just wasting my time. Please do not insult other people who are still in the process of learning.
This thread is now closed and I will seek answers from more civilized users.
osxone
So still like a stubborn ones,

Did your read to upload your clover folder and ioreg output. Did you can read???

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mirone could not solve the issue because most of the sound output and input works it is something to do with the pin tables and in his words would require alot of editing to try and resolve the issue, I have four chanels and microphone and line Mirone said " the problem is not in DSDT, u need edit AppleHDA . I did upload my ioreg output

 

untitled folder.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, osxone said:

Mirone could not solve the issue because most of the sound output and input works it is something to do with the pin tables and in his words would require alot of editing to try and resolve the issue, I have four chanels and microphone and line Mirone said " the problem is not in DSDT, u need edit AppleHDA . I did upload my ioreg output

 

untitled folder.zip

According to AppleALC.kext's resource at github (https://github.com/acidanthera/AppleALC/tree/master/Resources/ALC892)  then you can use layout=1, 3, 4, 5, 7, 12, 15, 28, 31, 92 and 99. Try each layout and report for each result.

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mirone said " osxone, the problem is not in DSDT, u need edit AppleHDA, follow tutorial above, prepare urself, is hard",  I do not know how to edit AppleHDA as Mirone suggests. I do not possess the knowledge to edit AppleHDA. I am sure if it was just the case of changing  the layout id then he would have suggested it, I will try and understand how to edit applehda 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mirone said " osxone, the problem is not in DSDT, u need edit AppleHDA, follow tutorial above, prepare urself, is hard",  I do not know how to edit AppleHDA as Mirone suggests. I do not possess the knowledge to edit AppleHDA. I am sure if it was just the case of changing  the layout id then he would have suggested it, I will try and understand how to edit applehda 
Why did you still stubborn???? You don't know anything about applehda but still stubborn.

Mirone said is about 'layoutid=1" when you use layoutid=1. LayoutID=1 is toleda's works not mirone works. And mirone suggestions is ablut layout=1 when you use it.

First you must try all layout id for your codec inside applealc.kext, it will give different result. And if don't get best ones, then dump your codec data from linux.

If you still stubborn, you won't got anything. Keep away your stubborn head

Sent from my Mi Note 2 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

1044744395_Screenshot2018-11-18at14_38_49.png.f6c975e37616eefb8637ad8c4108208b.png

layout id 15 works with all speakers and microphones, I removed the folders origin, and patched so now i need to know how to change the id in the folders when i put them back

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minutes ago, osxone said:

I am sure if it was just the case of changing  the layout id then he would have suggested it, I will try and understand how to edit applehda 

 

It's up to you,, you don't say apologize and thanks to me about your statement and stubborn above yet.

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey, I am an old Mule, changing the layout id in clover is no big deal, I havent solved the problem because soon as I restore the dst file and folders it will go back to id 7

anyway old Mule say apologise ok Layout id 92 produce richer sound very good .693664078_Screenshot2018-11-18at15_03_10.png.bf2a376b4d4c22d8fcaa39fd1f25472b.png

635054409_Screenshot2018-11-18at15_01_43.png.ac61f98845020687a7128a4bf4549121.png

now question is stubborn Mule not what to do once dst file is restored and it goes back to 7 when i need it to be layout id 92 

Screenshot 2018-11-18 at 14.38.49.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, osxone said:

Hey, I am an old Mule, changing the layout id in clover is no big deal, I havent solved the problem because soon as I restore the dst file and folders it will go back to id 7

anyway old Mule say apologise ok Layout id 92 produce richer sound very good .693664078_Screenshot2018-11-18at15_03_10.png.bf2a376b4d4c22d8fcaa39fd1f25472b.png

635054409_Screenshot2018-11-18at15_01_43.png.ac61f98845020687a7128a4bf4549121.png

now question is stubborn Mule not what to do once dst file is restored and it goes back to 7 when i need it to be layout id 92 

Screenshot 2018-11-18 at 14.38.49.png

 

Then Old Mule should upload "patched folder" here, and i will show you the problem

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, osxone said:

 

Then this is your problem,,, there is _DSM method in HDEF Device
 

You must change 
 

Return (Package (0x10)
                {
                    "AAPL,slot-name", 
                    "Built In", 
                    "name", 
                    "Audio Controller", 
                    "model", 
                    Buffer (0x27)
                    {
                        "Apple High Definition Audio Controller"
                    }, 

                    "device_type", 
                    Buffer (0x11)
                    {
                        "Audio Controller"
                    }, 

                    "layout-id", 
                    Buffer (0x04)
                    {
                         0x07, 0x00, 0x00, 0x00                         
                    }, 

                    "MaximumBootBeepVolume", 
                    Buffer (One)
                    {
                         0x01                                           
                    }, 

                    "PinConfigurations", 
                    Buffer (Zero){}, 
                    "hda-gfx", 
                    Buffer (0x0A)
                    {
                        "onboard-1"
                    }
                })

to

 

Return (Package (0x12)
                {
                    "AAPL,slot-name", 
                    "Built In", 
                    "name", 
                    "Audio Controller", 
                    "model", 
                    Buffer (0x27)
                    {
                        "Apple High Definition Audio Controller"
                    }, 

                    "device_type", 
                    Buffer (0x11)
                    {
                        "Audio Controller"
                    }, 
                  
                   "alc-layout-id", 
                    Buffer (0x04)
                    {
                         0x5c, 0x00, 0x00, 0x00                         
                    },

                    "layout-id", 
                    Buffer (0x04)
                    {
                         0x07, 0x00, 0x00, 0x00                         
                    }, 

                    "MaximumBootBeepVolume", 
                    Buffer (One)
                    {
                         0x01                                           
                    }, 

                    "PinConfigurations", 
                    Buffer (Zero){}, 
                    "hda-gfx", 
                    Buffer (0x0A)
                    {
                        "onboard-1"
                    }
                })

Don't forget to say thanks again

image.thumb.png.c07693fe557b4d1af2c18da54d95b9ec.png

Edited by Andres ZeroCross

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×