Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
Sotirios Papakonstantinou

MacOS X vs Linux

5 posts in this topic

Recommended Posts

Γεια σας,

 

πρόσφατα ένας φίλος που σπουδάζει Δίκτυα Υπολογιστών μου ζήτησε να του κατεβάσω και να εγκαταστήσω τα Ubuntu γιατί θα τα χρειαστεί για τη σχολή του. Μιας και τα είχα κατεβάσει, είπα να τα εγκαταστήσω σε έναν δίσκο να ρίξω μια ματιά. Καμμία σχέση σε ευκολία χρήσης με το MacOS! Αν είναι κάποιος τυχερός και υπάρχει πακέτο DEB με το  driver ή την εφαρμογή που τον ενδιαφέρει, έχει καλώς, αλλίως μπλέκεις με το τερματικό για ψίλου πήδημα! Και αν η Ubuntu υποτίθεται ότι είναι η πιο εύκολη διανομή, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολές είναι οι άλλες! Στο MacOS βρίσκεις το πακέτο DMG το κατεβάζεις, το κάνεις διπλό κλικ να εγκατασταθεί και καθάρισες! Δυστυχώς επειδή το Linux είναι ελεύθερο λογισμικό και ασχολούνται περισσότεροι μαζί του, βρίσκεις πιο εύκολα drivers για τις συσκευές σου. Αν όμως είναι να σου βγει ο Χριστός για να τους εγκαταστήσεις, να το βράσω! Εγώ για παράδειγμα κατέβασα το OpenOffice για μεγαλύτερη συμβατότητα με αρχεία MS Office. Παρ' όλο που απεγκατέστησα το Libre Office πριν το εγκαταστήσω, δεν έγινε ολοκληρωμένη εγκατάσταση με αποτέλεσμα να δουλεύει όταν το φορτώσεις χειροκίνητα, αλλά να μην ανοίγουν τα αρχεία με διπλό κλικ και να μην υπάρχουν εικονίδια στην μπάρα εργασίας ώστε να το φορτώσεις. Ότι και να δοκίμασα, δεν κατάφερα να τα κάνω associate με το OpenOffice γιατί υπήρχαν υπολλείματα του Libre Office που έκανα conflict! Άρα, κατά την γνώμη μου:

 

Ευκολία χρήσης: Κερδίζει το MacOS X :)

 

Συμβατότητα με hardware: Δυστυχώς το Linux είναι πιο μπροστά :rolleyes:

 

Συμβατότητα με εφαρμογές: το MacOS έχει πολύ καλή υποστήριξη, δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω -_-

 

Οπότε αν οι απανταχού experts βάλουν τα δυνατά τους και αυξήσουν την συμβατότητα με hardware, το MacOSX κερδίζει το Linux! :thumbsup_anim:

 

Δυστυχώς και τα δύο έχουν πολύ δρόμο να κάνουν για να φτάσουν τα Windows... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Γιαττί το πιστεύεις αυτό; Πραγματικά μου αρέσει πολλή η Αππλε και θα αγοράσω ενα Μακ, αλλά εδώ και 4 χρόνια είμαι ολοκληροτικά χρήστης Λινουξ.

Δοκίμασα: Ubuntu, Fedora, Mint, Arch Linux και πολλά άλλα! Το Arch Linux είναι μια διανομή λινουξ που οταν την εγκαταστήσεις μπένεις σε περιβάλλον ΜΣ-ΝΤΟΣ και πρέπει να κάνεις εγκατάσταση απο πληκτρολόγιο σε γραφικό περιβάλλον ήχο και άλλα. Αλλά οι άλλες διανομές είναι πραγματικά εύκολες αρκεί να ασχοληθείς και να ΞΕΣΥΝΙΘΉΣΕΙΣ τα παράθυρα η το Μακ.

Και όταν το Ubuntu ανακοίνωσε το Synaptic που μετά πείρε την ονομασία Ubuntu Software Center δηλαδή μια πιο φιλική έκδοση του Synaptic το Μακ και τα Παράθυρα έπρεπε να κατεβάσεις το πρόγραμμα και να το εγκαταστήσεις (περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις ιο). Και στο Μακ σου μπορείς να εγκαταστήσεις προγράμματα απο το τερματικο!.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γιαττί το πιστεύεις αυτό; Πραγματικά μου αρέσει πολλή η Αππλε και θα αγοράσω ενα Μακ, αλλά εδώ και 4 χρόνια είμαι ολοκληροτικά χρήστης Λινουξ.

Δοκίμασα: Ubuntu, Fedora, Mint, Arch Linux και πολλά άλλα! Το Arch Linux είναι μια διανομή λινουξ που οταν την εγκαταστήσεις μπένεις σε περιβάλλον ΜΣ-ΝΤΟΣ και πρέπει να κάνεις εγκατάσταση απο πληκτρολόγιο σε γραφικό περιβάλλον ήχο και άλλα. Αλλά οι άλλες διανομές είναι πραγματικά εύκολες αρκεί να ασχοληθείς και να ΞΕΣΥΝΙΘΉΣΕΙΣ τα παράθυρα η το Μακ.

Και όταν το Ubuntu ανακοίνωσε το Synaptic που μετά πείρε την ονομασία Ubuntu Software Center δηλαδή μια πιο φιλική έκδοση του Synaptic το Μακ και τα Παράθυρα έπρεπε να κατεβάσεις το πρόγραμμα και να το εγκαταστήσεις (περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις ιο). Και στο Μακ σου μπορείς να εγκαταστήσεις προγράμματα απο το τερματικο!.

Ακριβώς εδώ είναι η δυσκολία. Καλώς ή κακώς οι περισσότεροι ξέρουμε από Windows γιατί σχεδόν όλοι οι υπολογιστές τα έχουν προεγκατεστημένα. Οπότε το να ξεχάσουμε ό,τι ξέρουμε και να μάθουμε κάτι διαφορετικό έχει έναν βαθμό δυσκολίας. Στα Windows ό,τι θέλεις γίνεται σε γραφικό περιβάλλον, ενώ αρκετά πράγματα στο Linux αλλά και στο Mac χρειάζονται το τερματικό και δεν είναι ό,τι καλύτερο για τον μέσο χρήστη που θέλει απλά να κάνει την δουλειά του. Ναι το Synaptic έχει απλοποιήσει την εγκατάσταση προγραμμάτων, αλλά όποιος θέλει να βάλει κάτι με τον παραδοσιακό τρόπο (βρίσκω αυτό που μ' αρέσει στο internet, το κατεβάζω και το εγκαθιστώ), σε αρκετές περιπτώσεις παιδεύεται πολύ περισσότερο στο Linux απ' ότι στα Windows. Αυτό ξενερώνει απίστευτα αρκετούς χρήστες και τους κάνει να σκέφτονται μήπως δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα τελικά να εγκαταστήσουν Linux. Ειδικά αν τύχει κάποιο hardware που έχουν και δεν δουλέψει στα Linux, εκεί τελείωσε, πάνε για φορμάτ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Similar Content

  • By NikTheNoob
   Hi,
    
   I'm rather new to Hackintosh and trying my first build with OpenCore on AMD, but I run into issues causing OpenCore to crash before even loading the macOS installer. As I'm not sure which one is causing the crash, I'm trying to resolve all of them and one of the error messages has to do with WhateverGreen, which I was able to see in this slow-mo loading video. Basically I'm getting an error that I'm running an unsupported processor, even though I think I was following this guide by the step.
   What could be causing this and what do I need to do to resolve it?
    
   CPU: AMD Ryzen 2700X
   MB: Gigabyte Aorus X470 Ultra Gaming
   Memory: 4x8 GB HyperX Predator, 3000 MHz Cl15
   Storage: Samsung Evo 970 Nvme 512 GB, Crucial MX500 500GB SATA
   GPU: MSI Radeon RX580 GamingX 8GB
  • By MaLd0n
   --Donations via PayPal--
   https://tinyurl.com/r2bvzm7
    
   --Original Topic--
   https://www.olarila.com/topic/6874-olarila-hackbook-lenovo-ideapad-s145-mojave-catalina-full-dsdt-patches/
    

    
   -Perfect HackBook, HDMI Audio/Video, Bluetooth, AirPlay, Sleep, Lid Sleep, Auto Sleep, Audio, etc!
   -Wifi card has been replaced with Dell DW1560!
   -I'm using a S145-15IWL Model with Intel Core i5 8265u / Intel UHD Graphics 620
   -Update bios/uefi to last version
    
   --Installation--
   https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
    
   --Clover Folder--
   Just paste EFI folder inside EFI partition
   https://www.olarila.com/files/Clover.Folder/Lenovo IdeaPad S145.zip
   Notebooks with ELAN trackpad use it with my folder above
   IdeaPad S145 ELAN.zip
    
   Bluetooth Broadcom
   Bluetooth Broadcom.zip
    
   CPUFriend for i5-8265U
   CPUFriend i5-8265U.zip
    
   --Full DSDT Patches--
   -My DSDT
   DSDT Lenovo IdeaPad S145.zip
    
   This DSDT work on S145-14IWL, S145-15IWL, V14-IWL, V15-IWL models
   -Patches
   -FIX ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE 11 ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -IMEI -EC -PRWs -_DSMs -PNLF -BRIGHTNESS KEYS -I2C -NATIVE USB -ARPT -GFX0 -DTGP -kUSBCompanionIndex -io-device-location -FULL RENAMED DEVICES   --IGPU Patch--
   Video solution with HDMI Audio and Video
   <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key> <dict> <key>AAPL,GfxYTile</key> <data> AQAAAA== </data> <key>AAPL,ig-platform-id</key> <data> CQClPg== </data> <key>device-id</key> <data> pT4AAA== </data> <key>enable-hdmi20</key> <data> AQAAAA== </data> <key>framebuffer-con0-alldata</key> <data> AAAIAAIAAACYAAAA </data> <key>framebuffer-con0-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-con1-alldata</key> <data> AQEJAAAIAADHAQAA </data> <key>framebuffer-con1-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-con2-alldata</key> <data> AgYKAAAEAADHAQAA </data> <key>framebuffer-con2-enable</key> <integer>1</integer> <key>framebuffer-fbmem</key> <data> AACQAA== </data> <key>framebuffer-patch-enable</key> <data> AQAAAA== </data> <key>framebuffer-stolenmem</key> <data> AAAwAQ== </data> <key>framebuffer-unifiedmem</key> <data> AAAAgA== </data> <key>hda-gfx</key> <string>onboard-1</string> <key>model</key> <string>Intel Corporation, Cannon Point-LP Iris Plus Graphics 655</string> </dict>   --Native USB Fix for Notebooks - No Injector/Kext Required--
   https://www.olarila.com/topic/6878-guide-native-usb-fix-for-notebooks-no-injectorkext-required/
   https://www.olarila.com/topic/6181-guide-native-usb-fix-for-desktops-no-injectorkext-required-skylake/
    
    
   -ScreenShots

   -Links
    
    
   Clover https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader
   AirportBrcmFixup.kext https://github.com/acidanthera/AirportBrcmFixup
   AppleALC.kext https://github.com/acidanthera/AppleALC
   Brcm Bluetooth https://github.com/acidanthera/BrcmPatchRAM
   Lilu.kext https://github.com/acidanthera/Lilu
   SystemProfilerMemoryFixup.kext https://github.com/Goldfish64/SystemProfilerMemoryFixup
   VirtualSMC.kext https://github.com/acidanthera/VirtualSMC
   VoodooI2C.kext https://github.com/alexandred/VoodooI2C
   VoodooPS2Controller.kext https://github.com/acidanthera/VoodooPS2
   WhateverGreen.kext https://github.com/acidanthera/WhateverGreen
   MaciASL - https://github.com/acidanthera/MaciASL
   acpica - https://github.com/acpica/acpica
   AptioMemoryFix.efi https://github.com/acidanthera/AptioFixPkg
   ApfsDriverLoader.efi https://github.com/acidanthera/AppleSupportPkg
   HFSPlus.efi https://github.com/JrCs/CloverGrowerPro/blob/master/Files/HFSPlus/X64/HFSPlus.efi?raw=true
   Hackintool https://github.com/headkaze/Hackintool
    
   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
    
   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
    
   We're all here to have fun and learn from each other!
  • By fantomas
   macOS Catalina 10.15.4 beta (19E224g)
  • By MaLd0n
   ---TUTORIAL---
   https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
    
   --Original Post--
   https://www.olarila.com/topic/6531-olarila-hackbeast-z390-designare-thunderbolt-full-dsdt-patches-clover-opencore/
    
   --Bios/UEFI Settings--
    
   *Update bios/uefi to F7+*
   1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
    
   Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
    
   2- Go to BIOS tab
    
   CSM Support - Disabled
    
   3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
    
   Security Level - No Security
   Thunderbolt USB Support - Enabled
   GPIO3 Force Pwr - Enabled
    
   4- Go to Chipset tab
    
   Internal Graphics - Enable
    
   ---CLOVER FOLDER---
   https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
   *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
    
   ---OPENCORE FOLDER---
   https://www.olarila.com/topic/6364-mojave-catalina-on-mobos-series-100200300-with-opencore-bootloader/
   *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
    
    
   ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
    
   RunMe.app
    
    
    
   ---HARDWARE---
    
   --MOBO

   GIGABYTE Z390 DESIGNARE
   -Link
   https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

   --PROCESSOR

   Intel Core i9-9900K
   -Link
   https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

   --COOLER

   CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
   -Link
   https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

   --MEMORY

   Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
   -Link
   https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

   --GPU

   MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
   -Link
   https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

   --SSD

   Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
   -Link
   https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

   --POWER SUPPLY

   EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
   -Link
   https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

   --WIRELESS

   TP-Link Archer T9E
   -Link
   https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

   --CASE

   Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
   -Link
   https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

   --DSDT Patches--
   -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---
   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
   Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
   We're all here to have fun and learn from each other!
×