Jump to content

OS X Lion On asrock g41m vs3 rev 2.0 sound issue


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
no sound at all. even under sound settings under system preferences there is no available sound card.

no sure what sound device is on the motherboard. ive checked the asrock sie for my motherboard and the specifications given are just plain useless.

can anyone help me at all.

#2
dude179

dude179

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
You know the best way I found is to get a USB sound Card that supports ASIO driver Or It works on ASIO driver Such as Avid. It works great. All you have to do is plug it in install the dmg and there you have the sound. I'm Musician So it was just a coincident that I had Avid USB hardware. It works great. But before you buy make sure it does work on ASIO drivers.

#3
HUSABER

HUSABER

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 869 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cyprus
  • Interests:HusabergFC-600 FourStroke,KTM500 TwoStroke,TM300 TwoStroke
    Free Time-My Hackintosh&Ap...
Hi,,try to install Voodoo 2.7.3 package and voila :thumbsup_anim:
http://www.osx86.net...6-10.7-_...html

#4
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Yes I agree but that doesn't actually answer my Initial question. I'm still stuck.

#5
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
HASABBER: thank you ill try it out tonight. It's not a major issue for me but would nice to have a fully functional OS X system.

#6
HUSABER

HUSABER

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 869 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cyprus
  • Interests:HusabergFC-600 FourStroke,KTM500 TwoStroke,TM300 TwoStroke
    Free Time-My Hackintosh&Ap...
Your mobo:
Specifications

  • Mfr Part Number: G41M-VS3 R2.0
  • Processor: Socket 775 Support Intel Core 2 Extreme/ Core 2 Quad/ Core 2 Duo/ Pentium Dual Core/ Celeron Dual Core/ Celeron Processor, supporting Penryn Quad Core Yorkfield and Dual Core Wolfdale processors; Supports Hyper-Threading Technology; Supports Untied Overclocking Technology; FSB 1333/1066/800/533 MHz
  • Chipset: Intel G41 & ICH7
  • Memory: 2x 240pin DDR3-1333(OC)/1066/800 DIMMs, Dual Channel, Non-ECC/Un-buffered, Max Capacity upto 8GB
  • Slots: 1x PCI-Express x16 Slot; 1x PCI Slot
  • IDE/SATA: 1x ATA-100 Channel; 4x SATA2 Ports
  • --------Audio: Integrated VIA VT1705 5.1-Channel HD Audio CODEC -This is Audio chip-----------
  • Video: Integrated Intel GMA X4500 Graphic Controller, Max. shared Memory 1759MB; Support Pixel Shader 4.0 and DirectX 10
  • LAN: Integrated Atheros AR8152 PCI-Express x1 10/100 Fast Ethernet Controller, Supports Wake-On-LAN
  • Ports: 8x USB 2.0 Ports(4 rear, 4 by headers); 2x PS/2 Ports; 1x VGA Port; 1x RJ45 LAN Port; Audio I/O Jacks
  • Power Connector: 1x 24pin main power, 1x 4pin CPU power
  • Form Factor: Micro ATX, 8.9 x 6.7 inch / 22.6 x 17.0 cm
  • AND NEED TO FIND HERE:
  • http://www.osx86.net/view/599-via_vt1705.html
  • OR HERE:
  • https://www.google.bg/#hl=bg&tbo=d&sclient=psy-ab&q=VIA+VT1705+kext&oq=VIA+VT1705+kext&gs_l=hp.3..35i39j0i19.3154.9196.0.10004.5.5.0.0.0.0.107.418.4j1.5.0...0.0...1c.1.2.hp.cB2LuQWcty4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.42261806,d.Yms&fp=fd905b683a6c4997&biw=1280&bih=533


#7
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
has not sorted a thing. same issue after installing kext.

also the kext was supposdly successfully installed as used kext utility.

ps yes the specs above are correct.

#8
HUSABER

HUSABER

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 869 posts
  • Gender:Male
  • Location:Cyprus
  • Interests:HusabergFC-600 FourStroke,KTM500 TwoStroke,TM300 TwoStroke
    Free Time-My Hackintosh&Ap...

has not sorted a thing. same issue after installing kext.

also the kext was supposdly successfully installed as used kext utility.

ps yes the specs above are correct.

First-Go to S/L/Extensions-Delete AppleHDA.kext(This kext have conflict with VoodooHDA)
Two-Logout or Reboot
Three-Install VoodooHDA(May Be Try Another version like 2.7.{censored})one by them work for you :wink2:
Four-Rebuild kext cashes on Terminal with command:
sudo kextcache -v 1 -a i386 -a x86_64 -m /System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/Extensions.mkext /System/Library/Extensions
Five-Reboot and follow step Six
Six-First boot is with flag-ignore cashes(Not get KP)

#9
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
i have the same board this is the file you need

http://rapidshare.co...A_Lion.kext.zip

tested with both lion and ml

it works perfect no kernel panic no ugly distortion sound

remember to remove applehda.kext from

system

library

extensions

all the others voodoohda sounds ugly

this is the special modified version for the motherboard

#10
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
File doesn't exist from the link u gave above.

#11
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
here is the link
http://rapidshare.co...A_Lion.kext.zip
rapidshare change some settings
i had to change folder from private to public
now is fixed

#12
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Ok. Thank you, I'm new to OS X. So do I just delete apples file and use Kext utility to install the new Kext

#13
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
yes if you have an old voodoohda installed

delete that one too before installing the new one

and yes install with kext utility

restart and try cristal clear audio sound

now you can watch movies and play games

as long you a good supported video card

i have also installed ml in that board

#14
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Cool. Well I'm on iatkos ML. Ill give it a go soon as. But I have brought a little OS X compatible usb sound thing. All I want sound for OS X sounds and the odd few things. Not for movies and that.


#15
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
are using lion or ml
i have iatkos lion and iatkos ml
the iatkos lion is easy but iatkos ml it has a little trick
1 bios setting has to be change and an update in bootloader to avoid the restart problem
after that then you can get to the installer screen and install
please tell me if the onboard audio kext worked for you
if you want ml in that board i can help you too
but you need to tell me if you have a video card or if you are using integrated onboard vga
i forgot to mentioned listen to music that's the audio really for
good luck

#16
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Didn't work at tall. In ML Iatkos. Have to boot into ssfe mood as nor al boot won't work. Just get kernal panic due to graphics card issue. However safe mode is Absolutly fine. No audio though. Checked settings for sounds and no card or driver is found.

BMW it's GeForce 8500gt graphics card. Not using on board as dont work.

#17
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
the kext i gave you is for the board audio
you must have done something wrong
you mentioned a usb audio adapter maybe a conflict in audio
i been installing mac in pc since tiger 10.4
i have tested double check triple check and i know the kext works
if i wasn't sure i wouldn't never have uploaded
maybe you tried to many diferent audio kexts and something else is causing kernel panic
if you a video kernel panic you selected an injector
don't select injectors
select graphics enabler
if you have the usb audio plugged
unpplugged
delete the drivers for the usb audio
go to system preference audio and select green output
maybe that the option you missing
but i think the best solution is to reinstall aitkos one last time don't select any audio during installation
after you login with a fresh system
try the kext i assure you it works
or better yet tell me what you selected during the iatkos installion
and tell you what's causing the problem or the kernel panic
don't worry i have time today but i have to prove to all g41mvgs3 r2.0 that the kext works

#18
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
The USB isn't arrived yet. And kernal panics due to graphics. Not a main problem. No other audio kexks were ever installed. Have installed iatkos with the default audio kexts. ML

No injectors have been used or selected during installation.

#19
Mrx33

Mrx33

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 58 posts
  • Gender:Male
i not sure if you get audio in safe mode
maybe is installed correctly but since you are in safe mode that's why is not showing up or working
you need to login in normal mode
ok let' s try again
i'm going to tell you how to install ml aitkos in g41mvgs3 r2.0
go to bios f2 o delete
in bios screen press f9 bios default
just change memory execution to enable
press f10
save reboot
do the samething you always do to install ml
erase the drive
make a new partion
mbr
journaled 'i don't remember the exact name but is the first option'
click costumized
this is the only thing you have to uncheck
uncheck audio
uncheck ahci

this is the only thing you have to check
check legacy logo
check no achi intel sata ide 'the 3rd one i don't remeber the name but that is the descryption'

when you login to the new fresh ml drag and drop the voodoohda inside kext utility

reboot

i have tested 8600 gt with lion and it works
so i think 8500 should work too

if you remember doing a diference selection that was the problem
most likely this time the graphic card and audio should work
that's what i do and everything works 100%
try that and tell me the results

#20
jack254718

jack254718

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
Ok... I'm trying installation of my spare harddrive as I don't fancy reformatting my current installation just yet in case of the problem not being resolved, I take it with the infor given above that it will fix the boot up issue with the normal mode.

It's very good of you to help me like this at this hour. Lol. Thank you Again and I will infrm you as soon as the installtion is finished,

By the way

Intel core duo 2 2.93 ghz with ddr 3 4gb ram

nope/ still same issue. the grphics card issue is still there. on normal boot get KP for mecd or something

Audio doesn't wrk either.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy