Jump to content

5870 and ML 10.8 no QI/CI


  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#1
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
Very strange.My ATI 5870 is giving me problems.
When using 10.7.4 there was not the issue, but since I installed 10.8, QI/CI is no longer working.

Already tried GraphicsEnable=Yes, but that did no do the job.
System is using own made DSDT (using DSDT auto patcher) and was installed using ######.

Sleep is working fine at the moment and want to keep it that way.

Any idea how I can enable this feature again?
I already took a look at the ATI5000Controller.kext and ID 6898
Somehow OSX thinks I have a ATI Radeon HD 5000 instead of an 5870

#2
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
Nobody any idea why my card is not running QI/CI?

card is now showed as a ATI 5870 thanks to next line:


<key>AtiConfig</key>

<string>Uakari</string>

But still NO QI/CI


#3
Taruga

Taruga

    Retired

  • Retired Developers
  • 533 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal
What chameleon build are you using ?
I've tested a 5870 with chameleon r2034 and it worked fine with just GraphicsEnabler=Yes

#4
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
I am using Chimera v1.10.0 r1394.

can I just change this to Chameleon without any problem? And where do I find the right version?

#5
iFIRE

iFIRE

    InsanelyMacaholic

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,807 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bcn-Spain
Aqui Enoch Bootloader

o aqui.Chameleon 2.1svn Official PKG Installer & Binaries

#6
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
I downloaded ErmaC r2035 but still no QI/CI DVD player is also no started.
And again,no water rimples when installing a new widget.

#7
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com

You my guide here and then edit the code I posted with the correct information for the section above GFX0 then paste into your DSDT. End of issue.



http://rampagedev.wo...to-a-dsdt-36-2/



Device (PEGP)
{
Name (_ADR, 0x00030000)
Method (_PRW, 0, NotSerialized)
{
Return (GPRW (0x09, 0x04))
}
Method (_PRT, 0, NotSerialized)
{
If (PICM)
{
Return (AR27)
}
Return (PR27)
}
Device (GFX0)
{
Name (_ADR, Zero)
Name (_SUN, One)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x0E)
{
"AAPL,slot-name",
Buffer (0x09)
{
"PCIe-1"
},
"@0,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Uakari"
},
"@1,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Uakari"
},
"@2,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Uakari"
},
"@3,name",
Buffer (0x0D)
{
"ATY,Uakari"
},
"model",
Buffer (0x13)
{
"ATI Radeon HD 5870"
},
"hda-gfx",
Buffer (0x0A)
{
"onboard-1"
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
}
Device (HDAU)
{
Name (_ADR, One)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x02)
{
"hda-gfx",
Buffer (0x0A)
{
"onboard-1"
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}
}
}

#8
eep357

eep357

    Triple Platinum

  • Retired
  • 2,527 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dark Side of The Wall
  • Interests:things and stuff
It's much easier than all that unless your also trying to enable HDMI audio. Unless it's 6 port eyefinity, besides GraphicsEnabler=Yes just add the following to your org.chameleon.Boot.plist
<key>AtiConfig</key>
<string>Uakari</string>
<key>AtiPorts</key>
<string>4</string>
if still not working, your missing an extension.

Once you get it working, I do recommend patching DSDT as Here to Help posted, cause why not have HDMI audio too :)

#9
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
No, again no luck. I added the ATIPORT string but that did not the job.

Next step is trying to edit my DSDT.aml

#10
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com
Post DSDT and IOreg afterword to make sure edit was done correctly.

#11
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
I will. As soon as I can figure out how to save my IOreg.

Already downloaded io tools for Xcode, but do not have any idea how to save what I get on my screen.

#12
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com
Use my guide here for IOreg:

http://rampagedev.wo...w-to-use-ioreg/

#13
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
OK, thanks

Here are my ,not modified IOreg, and DSDT.aml files.Maybee you can see what its wrong

http://dl.dropbox.co...8/seninha.ioreg

http://dl.dropbox.co...285948/dsdt.aml

#14
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com
Remove GraphicsEnabler=Yes because it is no longer needed and install this DSDT:

Attached File  DSDT.aml.zip   5.87KB   29 downloads

Then post new IOreg.

#15
eep357

eep357

    Triple Platinum

  • Retired
  • 2,527 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dark Side of The Wall
  • Interests:things and stuff
DSDT method will work and is how I have my own set up too, but what's strange is I have NEVER seen a 5870 that required DSDT injection to get working 100%. As far as plist string, not ATIPORTS, but AtiPorts. with all of those they must be spelled and capitolized precisely according to proper syntax. Ultimately, just want to see u get your card working, but another side of must know WHY it's not working like every other 5870 assuming your boot flags were entered correctly and all the new AMD kexts were installed during setup.

#16
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com

DSDT method will work and is how I have my own set up too, but what's strange is I have NEVER seen a 5870 that required DSDT injection to get working 100%. As far as plist string, not ATIPORTS, but AtiPorts. with all of those they must be spelled and capitolized precisely according to proper syntax. Ultimately, just want to see u get your card working, but another side of must know WHY it's not working like every other 5870 assuming your boot flags were entered correctly and all the new AMD kexts were installed during setup.


IOreg showed it was loaded correctly but I did the DSDT injection anyway just to make sure.

#17
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
Can I leave the rest on my plist the same?

This is how it looks without GrahicsEnable=Yes


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>AtiConfig</key>
<string>Uakari</string>
<key>AtiPorts</key>
<string>4</string>
<key>Kernel</key>
<string>mach_kernel</string>
<key>Theme</key>
<string>Blackosx_Default_II</string>
<key>Timeout</key>
<string>2</string>
</dict>
</plist>

#18
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,086 posts
  • Gender:Male
  • Interests:AKern@RampageDev.com
You need to remove:

<key>AtiConfig</key>


<string>Uakari</string>


<key>AtiPorts</key>


<string>4</string>



#19
seninha

seninha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 68 posts
  • Gender:Male
  • Location:Holland
This is what I get:

org.netkas.FakeSMC(4.2.0)

I will remove those lines in my .plist and will reboot to see if it works.

#20
iFIRE

iFIRE

    InsanelyMacaholic

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,807 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bcn-Spain
PUT this in terminal


ioreg -l | grep -15 "AppleACPIPCI" | grep "_UID"

and this


ioreg | grep ATY



and this


kextstat > ~/Desktop/kext.txt







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy