Jump to content

No USB after sleep Lion z68xp-ud3 F8


  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player
I have Z68XP-UD3 rev 1 mobo with bios f8 and have dsdt extracted in windows and edited to have it work. I have native SATA ports (no orange icons), sleep, native power management and so on.
My only problem is that USB is gone after sleep. In bios I disabled USB3 function.
If i replug USB it's just fine.

Here is my DSDT.aml DSDT-Z68XP-UD3-F8
If any one can take a look at it and even better fix it?
I would be very happy! :(

Ed

#2
RemoteWorks

RemoteWorks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

I have Z68XP-UD3 rev 1 mobo with bios f8 and have dsdt extracted in windows and edited to have it work. I have native SATA ports (no orange icons), sleep, native power management and so on.
My only problem is that USB is gone after sleep. In bios I disabled USB3 function.
If i replug USB it's just fine.

Here is my DSDT.aml DSDT-Z68XP-UD3-F8
If any one can take a look at it and even better fix it?
I would be very happy! :)

Ed


Compile this one and replace.
Stil no go with usb HD/Flashcrads

RW

Attached Files



#3
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

Compile this one and replace.
Stil no go with usb HD/Flashcrads

RW


Thanks man but still the same.
Here is my unedited file.Attached File  DSDT_GA_Z68XP_UD3__F8_virgin.aml.zip   7.63KB   13 downloads
Maybe it's better to start fresh?
Hope you can find it. ;)

#4
RemoteWorks

RemoteWorks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

Thanks man but still the same.
Here is my unedited file.Attached File  DSDT_GA_Z68XP_UD3__F8_virgin.aml.zip   7.63KB   13 downloads
Maybe it's better to start fresh?
Hope you can find it. :)


Then something is wrong in your bios setting's. Ill post some pic's later on.

RW

Attached Files



#5
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

Then something is wrong in your bios setting's. Ill post some pic's later on.

RW


Thanks again! I've changed some settings according to your pics. still the same!
Here are the my BIOS settings.Attached File  IMG_0012.jpg   52.22KB   52 downloadsAttached File  IMG_0013.jpg   77.43KB   51 downloadsAttached File  IMG_0014.jpg   77.1KB   43 downloadsAttached File  IMG_0015.jpg   63.92KB   46 downloadsAttached File  IMG_0016.jpg   69.48KB   45 downloadsAttached File  IMG_0017.jpg   68.67KB   54 downloadsAttached File  IMG_0018.jpg   67.54KB   43 downloads

What else could it be? It's the first time I'm in this kind of trouble.
I already have many different boards and I all managed them to sleep properly except this new board.

Ed

#6
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player
Here is my Kernel log after sleep.
Oct 31 19:57:01 localhost kernel[0]: BSD root: disk0s2, major 14, minor 2
Oct 31 19:57:01 localhost kernel[0]: Kernel is LP64
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: com_lnx2mac_RealtekRTL81xx: Ethernet address 50:e5:49:52:66:61
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Previous Shutdown Cause: 3
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: NVDAGF100HAL loaded and registered.
Oct 31 19:57:06 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: DSMOS has arrived
Oct 31 19:57:06 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: macx_swapon SUCCESS
Oct 31 20:05:01 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]:
Oct 31 20:05:13 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Wake reason: HDEF EHC1
Oct 31 20:05:13 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: AppleFWOHCI_AsyncReceive::waitForDMA - context not going inactive.
Oct 31 20:05:15: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:15 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Oct 31 20:05:18 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: FireWire GUID ffffffffffffffff is invalid!
Oct 31 20:05:23: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:23 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Graphics suppressed 10171 ms
Oct 31 20:05:27 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Oct 31 20:05:28: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:28 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: HID tickle 14266 ms
Oct 31 20:05:28 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: FireWire GUID ffffffffffffffff is invalid!

It seems that when I hit my keyboard it wakes with HDEF EHC1???? HDEF is Audio!
Also Firewire seems to have problem..
Any ideas?

Ed

#7
RemoteWorks

RemoteWorks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

Here is my Kernel log after sleep.
Oct 31 19:57:01 localhost kernel[0]: BSD root: disk0s2, major 14, minor 2
Oct 31 19:57:01 localhost kernel[0]: Kernel is LP64
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: com_lnx2mac_RealtekRTL81xx: Ethernet address 50:e5:49:52:66:61
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Previous Shutdown Cause: 3
Oct 31 19:57:04 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: NVDAGF100HAL loaded and registered.
Oct 31 19:57:06 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: DSMOS has arrived
Oct 31 19:57:06 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: macx_swapon SUCCESS
Oct 31 20:05:01 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]:
Oct 31 20:05:13 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Wake reason: HDEF EHC1
Oct 31 20:05:13 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: AppleFWOHCI_AsyncReceive::waitForDMA - context not going inactive.
Oct 31 20:05:15: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:15 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Oct 31 20:05:18 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: FireWire GUID ffffffffffffffff is invalid!
Oct 31 20:05:23: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:23 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: Graphics suppressed 10171 ms
Oct 31 20:05:27 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
Oct 31 20:05:28: --- last message repeated 1 time ---
Oct 31 20:05:28 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: HID tickle 14266 ms
Oct 31 20:05:28 Mac-Pro-van-Ed kernel[0]: FireWire GUID ffffffffffffffff is invalid!

It seems that when I hit my keyboard it wakes with HDEF EHC1???? HDEF is Audio!
Also Firewire seems to have problem..
Any ideas?

Ed


Ha Ed,

welke model heb je geselecteerd (imac macpro)

Groet,
RW

#8
eurekasevman

eurekasevman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Hi Edkroket,

Perhaps you could try disabling the USB Storage Function? I did that and it fixed some USB 3.0 connectivity issues I had. Also, could you tell me how you edited your DSDT to enable native SATA ports? I have a Z68XP-UD4 rev1. Thanks

#9
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

Ha Ed,

welke model heb je geselecteerd (imac macpro)

Groet,
RW


Ik heb MacPro 3.1 omdat ik anders erg slechte OpenGL heb.
Ik zou eigenlijk iMac 12,2 moeten hebben maar dat maakt voor dit probleem niet uit.

Ed

Hi Edkroket,

Perhaps you could try disabling the USB Storage Function? I did that and it fixed some USB 3.0 connectivity issues I had. Also, could you tell me how you edited your DSDT to enable native SATA ports? I have a Z68XP-UD4 rev1. Thanks


Haven't tried that but give it a try tonight!
I added this under SATA Device;
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x02)
{
"device-id",
Buffer (0x04)
{
0x81, 0x26, 0x00, 0x00
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}

So it looks like this;
Device (SATA)
{
Name (_ADR, 0x001F0002)
OperationRegion (PCI, PCI_Config, 0x40, 0x20)
Field (PCI, DWordAcc, NoLock, Preserve)
{
ITM0, 16,
ITM1, 16,
SIT0, 4,
SIT1, 4,
Offset (0x08),
UDC0, 2,
UDC1, 2,
Offset (0x0A),
UDT0, 8,
UDT1, 8,
Offset (0x14),
ICF0, 2,
ICF1, 2,
, 6,
WPPE, 1,
, 1,
FAS0, 2,
FAS1, 2
}

Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
Store (Package (0x02)
{
"device-id",
Buffer (0x04)
{
0x81, 0x26, 0x00, 0x00
}
}, Local0)
DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
Return (Local0)
}


Ed

#10
RemoteWorks

RemoteWorks

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 41 posts

Ik heb MacPro 3.1 omdat ik anders erg slechte OpenGL heb.
Ik zou eigenlijk iMac 12,2 moeten hebben maar dat maakt voor dit probleem niet uit.

Ed


Ha Ed,

Het moet er in ieder geval qua devices zo uitzien!
Post ook even zo'n image. is wel belangrijk dat je imac12.2 kiest.
Update even je signature zodat we al de hardware info hebben.

RW

Attached Files



#11
MrBlomski

MrBlomski

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • Gender:Male

Ha Ed,

Het moet er in ieder geval qua devices zo uitzien!
Post ook even zo'n image. is wel belangrijk dat je imac12.2 kiest.
Update even je signature zodat we al de hardware info hebben.

RW


Ik heb een Z68XP-UD3P en heb na sleep/wake ook een usb probleem alsmede een firewire probleem.
Weet ook niet wat het is.
USB toetsenbod en muis worden niet herkend en firewire geluid ook niet.
Iemand een idee?

Heb powersavings enzo allemaal aan staan.

Cheers,
M

#12
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

Ik heb een Z68XP-UD3P en heb na sleep/wake ook een usb probleem alsmede een firewire probleem.
Weet ook niet wat het is.
USB toetsenbod en muis worden niet herkend en firewire geluid ook niet.
Iemand een idee?

Heb powersavings enzo allemaal aan staan.

Cheers,
M


Hee M,

Wat ik nu doe als ie slaapt is met de aan/uit knop 2x wakker maken. Dan even usb kabeltje erui en er weer in en dan doet alles het weer. Geluid via Firewire heb ik niet. Alleen schijven.

Misschien heb je er wat aan. Welke bios versie gebruik je?

Ed

#13
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

Ha Ed,

Het moet er in ieder geval qua devices zo uitzien!
Post ook even zo'n image. is wel belangrijk dat je imac12.2 kiest.
Update even je signature zodat we al de hardware info hebben.

RW


Hier mijn plaatjes met MacPro 3.1
Attached File  Schermafbeelding_2011_11_12_om_16.37.28.png   1.31MB   32 downloadsAttached File  Schermafbeelding_2011_11_12_om_16.37.35.png   1.33MB   33 downloadsAttached File  Schermafbeelding_2011_11_12_om_16.40.58.png   1.22MB   30 downloads

Ed

#14
Moze

Moze

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts
So did you fix it? I don't speak Dutch, but it looked like you solved the problem :\.

#15
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

So did you fix it? I don't speak Dutch, but it looked like you solved the problem :\.

Well I sort of fixed it. I'll let you know how and what I did when I am at home. Later tonight!


Ed

#16
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player

So did you fix it? I don't speak Dutch, but it looked like you solved the problem :\.


So here is what I did.
running Bios F6. but now I think that F8 will work the same...
in Bios;
MIT/Advanced Freq...../Advanced CPU Core....;
Intel Turbo Boost-enabled
Multitreading-enabled
C3/C6 State-disabled
The rest on auto

Advanced Bios Features
Quick Boot-enabled

Integrated Peripherals
1394-disabled
R_USB3.0 Control-enabled
F_USB3.0 Control-enabled
OROM UI and Banner-disabled
GSATA3 Controller-disabled
Onboard Serial-disabled

I put machine to sleep with either the power button or via Applemenu-sleep
To wake I use power button again, wait a few seconds and press a key on my keyboard and it's wake and I can use mouse and keyboard.
Hope this will help you!

Ed

#17
Moze

Moze

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts

So here is what I did. running Bios F6. but now I think that F8 will work the same... in Bios; MIT/Advanced Freq...../Advanced CPU Core....; Intel Turbo Boost-enabled Multitreading-enabled C3/C6 State-disabled The rest on auto Advanced Bios Features Quick Boot-enabled Integrated Peripherals 1394-disabled R_USB3.0 Control-enabled F_USB3.0 Control-enabled OROM UI and Banner-disabled GSATA3 Controller-disabled Onboard Serial-disabled I put machine to sleep with either the power button or via Applemenu-sleep To wake I use power button again, wait a few seconds and press a key on my keyboard and it's wake and I can use mouse and keyboard. Hope this will help you! Ed


Thank you for reply.

So your USB devices are still being reconnected after wake up? Are you getting any errors on console like:

kernel: USBF: 395.920 [0xffffff8015543000] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.

kernel: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed

#18
Edkroket

Edkroket

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 173 posts
  • Gender:Male
  • Location:Amsterdam
  • Interests:Music, I'm a bass player
Yes my USB device are still being reconnected after wake. And yes there are some errors in console but they work just fine.
kernel: USBF: 395.920 [0xffffff8015543000] The IOUSBFamily is having trouble enumerating a USB device that has been plugged in. It will keep retrying.
And this one I don't have
kernel: 0 0 AppleUSBCDC: start - initDevice failed
This one I also get.
But still all is working!

And also I updated Bios to F8 and everything is working the same so with problems the same behavior as with F6

Ed





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy