Jump to content

[HOW TO] enable HDMI DP DVI output on ATI 4890 4870 4850 4830 series (TESTING)


  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
After 10.6.3 update, most of 48xx ATI cards loses the support of a second monitor, or they never had one. below there is a solution for activate multiple monitors. many thanks to mucha, bcc9, dong, crazybirdy
I'm still testing, there are some tweaks to do. I need your feedbacks for
improve the final result.


DP_DVI
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.36KB   116 downloads

DVI_HDMI
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.35KB   122 downloads
Attached File  boot_RC5_752_4890_Peregrine.zip   105.07KB   116 downloads

DVI_DVI (need more tests)
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.68KB   119 downloads


for DVI_HDMI you need another framebuffer (Peregrine). change the boot file with the one posted above. It's based on chameleon rc5 rev752. I have tryed kabyl boot AtiFb option but without success.
I'm also trying to find a way to include HDMI_DVI_DP output in one solution but I need more reports.

enjoy and please give me a response

edit: It works also on lion and the fake 4xxx series monitor issue is solved! obviously you need atisupport, ati4800contr from 10.6.7. :P

#2
kirasir

kirasir

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 83 posts
  • Gender:Male
  • Location:St. Petersburg
details?

#3
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

details?


edited post #1
added links

#4
X!N

X!N

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts

After 10.6.3 update, most of 48xx ATI cards lost the support for a second monitor, or they never had one. below there is a solution for activate multiple monitors. many thanks to mucha, bcc9, dong, crazybirdy
I'm still testing, there are some tweaks to do. I need your feedbacks for
improve the final result.


DP_DVI
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.36KB   116 downloads

DVI_HDMI
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.35KB   122 downloads
Attached File  boot_RC5_752_4890_Peregrine.zip   105.07KB   116 downloads

DVI_DVI (need more tests)
Attached File  ATIFramebuffer.kext.zip   106.68KB   119 downloads


for DVI_HDMI you need another framebuffer (Peregrine). change the boot file with the one posted above. It's based on chameleon rc5 rev752. I have tryed kabyl boot AtiFb option but without success.
I'm also trying to find a way to include HDMI_DVI_DP output in one solution but I need more reports.

enjoy and please give me a response


Well I have been searching around and someone said they had got their dual DVI 4890 working with 6.7 using Netkas Exotic Patch for 6.7 (LINK)...

I tried this and it didn't work for me but I had already installed 6.7 combo update (they said to install before rebooting after combo update).


Maybe this will help you.

#5
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
try dual dvi framebuffer in the first post. you got black screen?

#6
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Just wondering how you got both DVI and HDMI to work? Where do I place the boot file? Is it in the root directory? Also when I tried using the display port one using the next helper, it kills my os x install...any ideas?

#7
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Just wondering how you got both DVI and HDMI to work? Where do I place the boot file? Is it in the root directory? Also when I tried using the display port one using the next helper, it kills my os x install...any ideas?

what? i don't understand..

#8
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Exactly as I said, I tried using the ATIFramebuffer kext into the S/L/E folder (and restored permissions, and cleared caches) for the Display port but that actually killed my install (I wasnt able to get back even via single user mode).

As for the HDMI & DVI ports working together for multi monitor support - this is what I assume is the procedure...

Install the ATIFramebuffer.kext into S/L/E folder, and then copy the boot file into the root directory restore permissions on both files, and clear caches? Then change the boot.plist to include graphicsenabler = yes and AtiConfig = Peregrine?

#9
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Exactly as I said, I tried using the ATIFramebuffer kext into the S/L/E folder (and restored permissions, and cleared caches) for the Display port but that actually killed my install (I wasnt able to get back even via single user mode).

As for the HDMI & DVI ports working together for multi monitor support - this is what I assume is the procedure...

Install the ATIFramebuffer.kext into S/L/E folder, and then copy the boot file into the root directory restore permissions on both files, and clear caches? Then change the boot.plist to include graphicsenabler = yes and AtiConfig = Peregrine?


with the framebuffer you need to install atisupport and aticontrol4800 from 10.6.7. you've do that?

#10
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Ok, I havent got 10.6.7 - I only have lion installed - and the only other OS X disc I have is 10.5 :/

#11
TH3L4UGH1NGM4N

TH3L4UGH1NGM4N

    (~_~)

  • Retired
  • 1,157 posts
  • Gender:Male
  • Location:Wonderland
  • Interests:(~_^)
you can just grab the combo update and use something like Pacifist to extract the kext that you need from it without needing to actually install 10.6.7

#12
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Ok, cool. Thanks for the heads up for that. Will try it when I get home tonight. :D

#13
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Ok, I tried that boot file, but it caused my os x lion install to die. :) it stopped at a firewire loading :/ really weird.

#14
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Ok, I tried that boot file, but it caused my os x lion install to die. :) it stopped at a firewire loading :/ really weird.



that boot file is baised on chameleon rev 750 so you need to install chameleon rev 750 then replace the boot file.

#15
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
Ok, thanks for that Ytrox (and for been so patient with me!)

I've been googling rev 750 of chameleon, however, everywhere I read about it it says it won't boot lion :/ Can you confirm if it will boot lion? Cheers!

#16
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Ok, thanks for that Ytrox (and for been so patient with me!)

I've been googling rev 750 of chameleon, however, everywhere I read about it it says it won't boot lion :/ Can you confirm if it will boot lion? Cheers!



aahhh damn it! you are right. take some sources from cham 2.1 and change framebuffer by yourself. or if you are not able to do that i will do it tomorrow

#17
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
I would appreciate it if you could do that one for me, I've already broken about 5 installs messing with chameleon 750 and osx lion and chimera as well...

My brain is fried lol! Thanks heaps for all your assistance with this ytrox! It means a huge amount to me :wacko:

#18
ytrox

ytrox

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 502 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

I would appreciate it if you could do that one for me, I've already broken about 5 installs messing with chameleon 750 and osx lion and chimera as well...

My brain is fried lol! Thanks heaps for all your assistance with this ytrox! It means a huge amount to me :wacko:


give it a try. not sure it works, try also flag AtiFb. It's chameleon 2.1 rev1701 (trunk)Attached File  i386.zip   923.03KB   6 downloads. install boot, boot0, boot1h...

#19
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
I would install all that to the root folder yeah? I assume the boot file needed is already in the 1386.zip file? Cheers again! Trying now!

#20
casperionx

casperionx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sydney
ok after installing the frame buffer and the 4800 controller and the ati support, osx doesn't load the gui.

However with the boot files you gave me both screens come up, but what ever is on the DVI is the primary display, the secondary is a mirror of the primary - however as soon as you go to change any settings you lose the secondary monitor...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy