Jump to content

How to ( P5Q3 deluxe ) install snow leopard 10.6.3 and update to 10.6.6 easy - no mod bios needed


  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
highlander711

highlander711

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male
  • Location:canada
Hi guys
i already installed leopard (iATKOS) and snow leopard iATKOS S3 v2 on my backup computer, running great without any problem

Q6700
P5K-E
2x2GB 1066
BFG 1GB 250GTS
500GB sata

but i had problems with my main computer
and finally i done it and found the easiest way to do it. NO MOD bios needed
it might work not for you but it really worked for me. specially i found that the Video card is very important, i found that the 250GTs is easier to install than ATI video cards

my system:
Q9450
Asus P5Q3 DELUXE
1600 G.skill 2x2GB
BFG 1GB 250GTS OC
500GB Sata

--------------------------
do it at your own risk ok?
it is safer that you install the new snow leopard on a different hard drive and remove or disconnect any other hard drive for precaution.
i am just let you know that this method works for me. it doesnt mean that i know how to help you to install your computer ok?
so unless you have the same setup as mine, please dont ask me for help because i dont know how to help you.
---------------------------
first what you need is
copy of iAtkos S3 V2
(google it and download it burn it on a DVD)
copy of 10.6.6 combo update from apple.com
copy of a driver for 200 series GeForce card from EVGA
(there is only 1 driver for MAC, it is for 285 GTX but works for my 250 GTS)
-----------------------------
before installation
you just need to change 2 setting from the P5Q3 deluxe BIOS ( i have the 1609 stock Version )
you dont need to update the bios to a MOD version, just change these:
under main > storage configuration > change IDE to AHCI
under Boot > boot device priority > change to boot from DVD
then go to Exit and save
-----------------------------
put your iATKOS S3 v2 in your dvd
and boot from your DVD
you should see the apple logo, just wait for 5~10 min and you should have the to select the language.
under Utilities menu > Run Disk Utility
remember the hard drive will be swipe clean !!!!!!!!!!
click on target hard drive
click partition
click current and change to 1 (if you dont want to create a separate partition) or 2 (if you want a storage partition)
click partition 1 and give it an easy name no space ( i named mine SnowHD )
under format : select mac os extended ( case-sensitive, journaled)
click option : select GPT (Guid Partition Table)
click partition 2 and give it an easy name no space ( i named mine SnowStorage )
under format : select mac os extended ( case-sensitive, journaled)
then click apply
there will be a warning and continue
after the hard drive is prepared
exit the disk utility
------------------------------------------
click next

Select the destination hard drive for installation ( SnowHD ) 

Click Customize ( again use it at your own risk ! )
remember my setup might not be the same as yours !
this is what i selected on the customize installation :
under Bootloader
change to Chameleon v2 RC5
Driver > Main Hardware > SATA/IDE
check AHCI Sata
check intel Sata/IDE
(don't know if need it but i did it anyways)
VGA >
Check nvidia
Network > wired >
check marvel
done!
click ok
Click Install.

Install time is about 20 minutes.

after it will reboot
------------------------------
before it reboot, go back to bios setting
and change back the boot > boot priority
change it to your hard drive ( that way it will boot from your hard drive and not the DVD )
exit and save
----------------------------------
if everything went ok
you should see the welcome menu
register
make sure that everything is working
my computer -
everything was running good
lan was working ( i use only 1 lan, did not try the wifi or second lan )
audio was working
graphic was working but i didnt not get the QE
i didnt not try the Sleep
but shut down works
now you have running snow leopard 10.6.3
-------------------------------------
to update to 10.6.6 snow leopard
install the combo update 10.6.6 from apple
it should take 10 min and it will reboot
like before and everything should be the same
and this time you have to inject the driver for the 250GTS to get the QE working
use finder
type "extra" and search
click the + sign next to the save button
click kind
and scroll down to find file visibility and click it
next to file visibility - change visible items to invisible items
there should be 2 EXTRA FOLDERS
1 for the SnowHD
2 for the iATKOS dvd
double click extra folder for the SnowHD
you should see another folder extensions
copy the NVinject.kext that you downloaded from EVGA into the extension folder
reboot
and you should have QE
i know for sure because before i install the driver from EVGA
i couldnot start imovie - tell me my video card is no QE
after i install the NVinject.kext
reboot and it works
--------------------------------------
hope this will help someone
i tried to install snow leopard on this setup last dec but never got it to work
and i didnt want to install MODDED bios
but i got it working because i did not change the IDE to AHCI on the bios when installing iAtkos S3 v2
but after i updated it to 10.6.6 and was running good
i switch it back from AHCI to IDE
and works!
i think the update to 10.6.6 made some modification that makes the IDE to work under snow

i dont use sleep so i dont know if works
i dont use wifi so dont know
internet work
audio works
my logitech 9000 usb works no driver needed

good luck guys
it seems long guide but it is the easiest i believe

let me know if helps you

#2
chanot77

chanot77

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
where can i get the iATKOS S3 V2 ? ..PM please... i can only find the S3 version (s3 v2 has no seeds!)
well i got the same board, im def gonna try it this week!
are you dual booting on win 7?
if not do you know if this could be possible with this board (dual boot with win7)?

thanks for this tutorial, since this is a sort of old board, theres no new info on it.
def will post with results and specs!
Thanks!

#3
chanot77

chanot77

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
IT WORKS!!

did as you said (i dont have your Video card, so no biggie) but no wifi, no firewire, havnt tested de ethernet cuz i need the wifi and sukiest of all NO DVDROM!...shut down didnt shut down the computer but the monitor went off, so dont know what that is and i get this crazy msg from bios saying the CPU Fan is not working, ive got a thermaltake T60ls

but thanks you got me trough the hardest part, doing it without a moded bios THANKSSSS

#4
highlander711

highlander711

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male
  • Location:canada

IT WORKS!!

did as you said (i dont have your Video card, so no biggie) but no wifi, no firewire, havnt tested de ethernet cuz i need the wifi and sukiest of all NO DVDROM!...shut down didnt shut down the computer but the monitor went off, so dont know what that is and i get this crazy msg from bios saying the CPU Fan is not working, ive got a thermaltake T60ls

but thanks you got me trough the hardest part, doing it without a moded bios THANKSSSS


hi

that is strange

i dont have any problem with my DVD writer

wifi i didnt tried but i have no problem with my internet lan

everything seems to work fine

i have windows in my system too

but i have 2 different hard drive

so i use the Asus boot up F8 key to switch different hard drive

these days i am testing the lion

so far i did got it running and seems to work fine too

will see if i have time to post a guide too for lion





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy