Jump to content

How to patch AppleHDA.kext from 10.5.2 and above


  • Please log in to reply
227 replies to this topic

#181
alborto

alborto

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
Hello guys, any news about adi1988b?
Thanks all.

#182
gorg

gorg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts

Hello guys, any news about adi1988b?
Thanks all.


Used to work on my Asus P5E motherboard until 10.5.5. Not anymore since I updated to 10.5.6 ;)

#183
Monkey_@@

Monkey_@@

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 123 posts
  • Gender:Male
Does anyone got the sound working after sleep wake-up???

#184
Master Chief

Master Chief

    Just Chief

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,176 posts
  • Gender:Male

Does anyone got the sound working after sleep wake-up???


I did a quick sleep/wake up cycle to verify sound output in iTunes, and system sounds also still work - though my USB keyboard numlock state is gone (what the beep)!

LOL I wish that I had checked this thread earlier, but I probably didn't because of this "10.5.2 and above". Well maybe this is better. After all now I know how things work - it took some time to wade through the HDA specifications, but whatever. Time to write a PHP script to convert Linux codecs.

#185
Toasted Logic

Toasted Logic

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
  • Gender:Male
  • Location:Orlando, FL
MadTux,

Thanks for such a great guide! I have been able to make OSX recognize my inputs/outputs by following your guide, however I couldn't get anything but random clicks and bleeps out of the speakers. Nothing else came close to working though. I have tried with and without my codec verbs, but can't get it working. I am having a real hard time reading my codec dump. The connections aren't showing up with an asterisk (*) so I have no idea what node numbers to try.

Do you think you can read my codec dump if you get a spare 10 minutes? I really need help with my node numbers, and it would be much appreciated. Everyone with an ALC663 sound chip will be in your debt.

PS - For some reason, when I last tried this guide my HDAEnabler.kext was causing OSX to boot into a black screen. It doesn't panic, but it's unusable. I have to boot into safe mode, delete HDAEnabler and reboot to get my desktop back. Thoughts anyone?

Attached Files



#186
Sam2x

Sam2x

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • Gender:Male
  • Location:Morocco
Plz Help i have HP 6710B with AD1981 i'm in mac osx 10.5.6 :)

Attached Files



#187
Xess666

Xess666

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
Hi I try to patch AppleHDA.kext for ad1986a but nothing happen in sound preference. and in System Profiler have just load AppleHda & AppleHDAController. So I look in system log found some error about my AppleHDA.kext

Feb 4 19:57:30 localhost kernel[0]: Sound assertion "32 < fNumProcessingCoefficients" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-157.1.24/AppleHDA/AppleHDAWidget.cpp" at line 268 goto Exit
Feb 4 19:57:30 localhost kernel[0]: Sound assertion "0 != result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-157.1.24/AppleHDA/AppleHDAFunctionGroup.cpp" at line 114 goto Exit
Feb 4 19:57:30 localhost kernel[0]: Sound assertion "0 != err" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-157.1.24/AppleHDA/AppleHDACodecGeneric.cpp" at line 154 goto ExitError
Feb 4 20:03:39 Hackbook-Pro AppleHDAPatcherv1.20[331]: NSDocumentController Info.plist warning: The values of CFBundleTypeRole entries must be 'Editor', 'Viewer', 'None', or 'Shell'.


What should i do?

Thank

#188
iceraven

iceraven

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi people!
Can anyone help me?
I've got Asus F3T Amd Turion laptop. Leo4All 4.1 installed
my audio chipset is MCP51 HDA.
Codec: Realtek ALC660
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0861
Subsystem Id: 0x10430000
Revision Id: 0x100340
I've tried several kext's 861-vd, 660, 660-vd, 861 (by Taruga)
Only 861 is working, but the sound comes out only when mouse is moving.
Other versions either fo not play sound or even do not show as a audio device.
Can somebody help with this?
Thanks!

Attached Files

  • Attached File  dump.txt   5.66KB   11 downloads


#189
barmOSx

barmOSx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Gender:Male
  • Location:C@gli@ri
Hi MadTux and hi guys,
can you help me with audio card of my notebook?
In Everest is recognized ALC660 but MadTux's driver for alc660 don't work for me.
In Ubuntu 8.10 the audio card works correctly but it's recognized ALC861.
The AppleHDA patcher by taruga with my codec dump don't solving my problem.
Can you help me, please?
I attach my code dump from linux.
Thank you so much.
Excuse me for my bd english.
BarmOSX
Attached File  codec.txt   7.34KB   16 downloads

#190
gary88

gary88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 65 posts
Hi to all,

did a new try on adi ad 2000b this time i began with the original 10.5.6 applehda.kext

I applied all codec IDs

I inserted pinconfig verbs (they are equal to ad 1988b)

I changed codec ID 8B19D411 (AD 1988) to 9B98D411 (AD 2000b) in apple hda unix file

installed hda enabler

so following happens:

I have the devices in the system profiler:Intel High Definition Audio:

Device ID: 0x10438311
Audio ID: 12
Available Devices:
Headphone:
Connection: 1/8 inch Jack
Line Out:
Connection: 1/8 inch Jack
S/P-DIF Out:
Connection: Optical
Microphone:
Connection: 1/8 inch Jack

but no sound, no ports in the systempreferences

from console I got following message:

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != buildPathSets ( pathGroupArray )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/Apple/HDAd/rAvppl/ HeHDyApAEpnigci.nce:.2c3p4p " aHt olsitn eA 196P IgCo t op hEyx i0xFtE


2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 1366 goto Exit

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 127 goto Exit


2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "!result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDAPath.cpp" at line 527 goto handler

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "!path->initPathFromXML ( path_aArrayOfNodeIdDictionaries, functionGroup )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDAPathSet.cpp" at line 74 goto Exit

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "!pathSet->initPathSetFromXML ( pathSet_aArrayOfPathArrays, fHDAFunctionGroup )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDAEngine.cpp" at line 789 goto Exit


2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDAEngine.cpp" at line 7039 goto Exit

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != buildPathSets ( pathGroupArray )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDAEngine.cpp" at line 196 goto Exit

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != result" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 1366 goto Exit

2/19/09 1:35:43 PM kernel Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDA/AppleHDADriver.cpp" at line 127 goto Exit


Does anyboda knows what to do ?

Thanks !

Greetings !

Gary

#191
deniskacool

deniskacool

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Just wonder if anyone had success of getting Sigmatel 7661 to work on leoforall 10.5.6? Driving me nuts... Been trying to get it going for about a month now and no success... I am trying to get it going on vaio sz330p. Got everything else working, Just the sound :)

#192
undo_undo

undo_undo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
If I have Pinconfig from Vista (byte flipped), do I still need linux codec dump for my Alc888?

#193
psychotropic

psychotropic

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 21 posts
  • Gender:Male
  • Location:St. Louis, MO
I got a fun little challenge here. I have an ALC272 on a Qosmio X305-Q701. This laptop has 4 speakers and a built-in subwoofer. I've been beating my head on this for weeks now. Enclosed is my linux dump and byte-flipped pinconfig. I'm also including a linux dump with all the hexes converted to decimal.

My device ID is 0x10EC0272 which is 283902578 in decimal and I have an Intel HDA Controller, 0x293E8086

So far I have patched the AppleHDA in the MacOS folder and placed my decimals where they need to be. I have patched my AppleHDA with both 7202EC10 and installed it, no go. I then repatched it using 10EC0272 and still no go.

Sometimes I get no errors and nothing loads or I get a link/load error. When I attempt to do a kextload from the terminal I get a whole lot of "multiple definitions of symbol..."

I'm also attaching my AppleHDA.kext. Hopefully someone can help me because I'm about to throw a Qosmio out a window...

Thanks!

Attached Files



#194
LatinMcG

LatinMcG

    Insanely digesting DSDT

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,509 posts
  • Gender:Male
  • Location:Tampa, Florida
im here in behalf of all the DG45id and similar users with
Codec: IDT 92HD73E1X5
Address: 2
Vendor Id: 0x111d7676 = 287143542
Subsystem Id: 0x80865002
Revision Id: 0x100202

this board has optical out and hdmi so the pinout config is a little intresting in the codec dump
anyone got any ideas.. should i start from the applehda in 10.5.6 as i hear it has changed to manualy patch ?

#195
ronalith

ronalith

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Canada
Im trying to make work 5.1 audio in a ALC888s for a MSI X58 Pro, but so far Im out of luck. This is what I got, if someone can give me some help it would be great. I have followed the kings guide.
In the zip youll find my codec dump, the graph and the kexts I did. Im using them in the Extra folder of the EFI partition. If you need any more information please let me know. Thanks in advance.

UPDATE: Got it working with voodoohda :unsure:

Attached Files



#196
webg3brasil

webg3brasil

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
solution ADI 1986a SoundMax VT8237 (A8V-X) AzaliaAudio ?

Install Retail 10.5.6 ok
Boot 132 ok
lan ok
video ok
sound (not working) == need for patch

#197
righteye

righteye

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 346 posts
  • Gender:Male
  • Location:Romania
Hello,

Nice How-TO. What i can do with this? Can you give as some info on that? My understandings are that this is not a 882 like here The address is 0 but the result of using bout solutions are the same, no sound.
Using the Taruga's patcheri have the sound working Out and In but ... not the BuiltInMic and 2 of 4 BuiltInSpeakers (the 2 that are not working are for Bass) What can we do with the info provided in the link above?

Thanks,
righteye

#198
macuserzu

macuserzu

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
hay everyone.

here is my audio hardware info and linux codec dump..please help me..

IDT 92HD206 8-channel

Attached File  codec_dump.txt   8.07KB   18 downloads

#199
moly82

moly82

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 212 posts
wrong post in the wrong topic.. sorry!! :

#200
oneduality

oneduality

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
I've been reading guides and following various sets of instructions for weeks and I can't get my audio to work ..

My laptop is a Gateway T-1625

Audio: Sigmatal HD (STAC905X) based on the ATI RS690(M) chipset

I'm stuck in 1024x768 but I can live with that, the audio would be something I'd like to figure out a resolution to ..

I've tried several of the sigmatel drivers to no avail .. could anyone offer any assistance?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy