Jump to content

ATI FireGL Mobility V3200 WORKING! w/ Instructions


  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#41
maweiba

maweiba

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext root# kextload /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700's i486 arch is incomplete
kextload: error mapping module file /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700
kextload: can't map module files
kextload: can't check load addresses of modules
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)
ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext root# kextload -t /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext has problems:
Validation failures
{
"Executable file doesn't contain kernel extension code" = true
}

ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext root#


ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents root# kextload /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
kextload: extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext is not authentic (check ownership and permissions)
ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents root# sudo kextload -t /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext
kernel extension /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext has problems:
Validation failures
{
"Executable file doesn't contain kernel extension code" = true
}
Authentication failures
{
"File owner/permissions are incorrect" = (
"/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext"
"/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/Info.plist"
"/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents"
"/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/ATIRadeon9700"
"/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS"
)
}

ma-peters-computer:/System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext/Contents root#

#42
Bloggerman

Bloggerman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 48 posts

The best thing to do is go to the Terminal and su to root

1) 'cd' to /System/Library/Extensions and do a 'cp -rf' to copy to a backup location where you can back up your original ATIRadeon9700.kext .

2) Then do this again except this time 'cp -rf' a copy to your working desktop.

3) 'cd' to your working desktop where your ATIRadeon9700.kext is and 'mv' to rename it to just ATIRadeon9700 w/o the .kext at the end. Now it's a folder.

4) do a 'chmod -R 777 ATIRadeon9700'

5) now you can access and edit the files and after done editing, rename using 'mv' ATIRadeon9700 back to ATIRadeon9700.kext

6) 'mv' to move the edited kext back into your Extensions folder where it's suppose to be over the original copy assuming you've backed up the original somewhere

7) 'rm' to delete Extensions.mkext and Extensions.kextcache

8) run /Applications/Utilities/Disk Utility.app and repair your OSx86 drive's permissions and reboot


OMG!! What the bloody hell you on about man??

Why so complex, can someone just post me a .kext for my radeon mobilty x600, device id 3150, vendor 1002.......Pleeeeeeeeeeeeeeese?

This CI, and QE is doing my nut, grrrr.

#43
causalloop

causalloop

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

i am a t43p user too and i am using macosx 10.4.6 hotis.but my t43p can not use ci and qe.i have done all.but after restart the machine stops an apple boot screen.any can help me?any one can share me the creacked 9700files for t43p?/thanks


I'm stuck there too. I think I've got my files modified correctly, but it hangs on boot unless I put it into safe mode...

#44
causalloop

causalloop

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
I got the driver working by changing the ID from 3154 to 5431. One of those things that probably shouldn't work but does... Actually, in thinking about it, I think the XX and YY mentioned are backwards because it shows up as 3154 in the profiler... whatever...

I have not however gotten quartz working, even with modifying the config file in the frameworks folder. Anyone else get this working?

#45
VoRTeX15O

VoRTeX15O

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male

OMG!! What the bloody hell you on about man??

Why so complex, can someone just post me a .kext for my radeon mobilty x600, device id 3150, vendor 1002.......Pleeeeeeeeeeeeeeese?

This CI, and QE is doing my nut, grrrr.



I suggest you read the forum rules before posting.

It is up to you to get your card to work. We can try our best to tell you how to do it.

it wouldn't be fair for you to freeload from people because we have enough problems trying to get our card to work - let alone working on different video cards.

#46
tibormir

tibormir

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
ATI FireGL Mobility V3200 x600
ID: 3154

Is anyone make this work on native 10.4.6 jss thanks.

#47
Glenmore

Glenmore

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts

The best thing to do is go to the Terminal and su to root

1) 'cd' to /System/Library/Extensions and do a 'cp -rf' to copy to a backup location where you can back up your original ATIRadeon9700.kext .

2) Then do this again except this time 'cp -rf' a copy to your working desktop.

3) 'cd' to your working desktop where your ATIRadeon9700.kext is and 'mv' to rename it to just ATIRadeon9700 w/o the .kext at the end. Now it's a folder.

4) do a 'chmod -R 777 ATIRadeon9700'

5) now you can access and edit the files and after done editing, rename using 'mv' ATIRadeon9700 back to ATIRadeon9700.kext

6) 'mv' to move the edited kext back into your Extensions folder where it's suppose to be over the original copy assuming you've backed up the original somewhere

7) 'rm' to delete Extensions.mkext and Extensions.kextcache

8) run /Applications/Utilities/Disk Utility.app and repair your OSx86 drive's permissions and reboot


Works! 10.4.6 Myzar. QE/CI support. Few tearings. CPU speed still being wrongfully reported as 500MHz when it's an Athlon64 2800+ 1.8Ghz. Any Ideas? Imma check out the other posts. Oh no audio too. I have a ULi chipset.

#48
Rob_Quads

Rob_Quads

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 30 posts
Has anyone attempted this hack on the 10.4.8 install?

I've opened up the file as below
~/Desktop/ATIRadeon9700.kext/Contents/MacOS/
-rwxrwxrwx 1 convery convery 906116 Jan 11 18:50 ATIRadeon9700

but there does not seem to be any occurance of the 3D 60 5B 00 00 in the file. Alternatively does anyone have a copy of the kext from 10.4.6?

Cheers

Rob

#49
Rob_Quads

Rob_Quads

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 30 posts
After a bit of searching I found a kext from 10.4.6.

I have tried using that and replacing the hex edit with 3D 54 31 00 00 and 3D 31 54 00 00. I have also updated the Info.plist file with 0x5B601002 became 0x31541002.

One thing I have noticed that is different from others is on my Display properties it currently is listed as a PCIe device rather than PCI - could this make the difference?

I also checked the 10.4.8 kext did not work out of the box but it did not. I have managed to get it running at 1600x1200 but cant get CI or QE working

Below are my GFX card info from windows

Item Value
Name ATI MOBILITY FireGL V3200
PNP Device ID PCI\VEN_1002&DEV_3154&SUBSYS_05701014&REV_80\4&266C3FA7&0&0008
Adapter Type ATI MOBILITY FireGL V3200 (0x3154), ATI Technologies Inc. compatible
Adapter Description ATI MOBILITY FireGL V3200
Adapter RAM 256.00 MB (268,435,456 bytes)
Installed Drivers ati2dvag.dll
Driver Version 6.14.10.6561
INF File oem56.inf (BR_30332_ati2mtag_M24GL section)
Color Planes 1
Color Table Entries 65536
Resolution 1600 x 1200 x 60 hertz
Bits/Pixel 16
Memory Address 0xC0000000-0xC7FFFFFF
I/O Port 0x00003000-0x00003FFF
Memory Address 0xB0100000-0xB01FFFFF
IRQ Channel IRQ 16
I/O Port 0x000003B0-0x000003BB
I/O Port 0x000003C0-0x000003DF
Memory Address 0xA0000-0xBFFFF

My machine is a T32p (2668-H1G) Any ideas?

#50
Broadcom5750

Broadcom5750

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
:unsure: I have ATI FireGL V3200, I followed the instructions but can't get CI and QE working. I'm running Mac OS X 10.4.6 .

#51
cyanez

cyanez

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi

I'm a osx newbee and i've tryed everything i found on this forums but QE and CI still not working. :dance_24:

IBM thinkpad T43p 2669
ATI Mobility FireGL V3200 (dev: 3154)
OSX 1.4.8



Help !


Thanks

#52
vajrabodhi

vajrabodhi

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
I had same questions with ati v3200(device id:3154), and I use the 10.4.8 jas for my thinkpad T43p q2u, and only I can get the 1600x1200resolution but I cannot run the quartz extreme work ,and cannot use the dvd player.

Who can help me about that?

Thanks in advance! :P

#53
neyman

neyman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 46 posts
  • Location:Germany
Will I be able to use a FireGL T2 / T2e with this instructions as well?

#54
xthunder

xthunder

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
Applied this to IBM Thinkpad T43p(M/T 2668-A57) with Leopard(iATKOS v1.0r2)+EFI and I have 1600x1200x32 working!!!!

However, System Profiler shows that CI is "Software" and Quartz Extreme is "Not Supported".

For the time being, I am fine that the video is working much better than 1024x768...

Does anyone have any idea how to get CI and QE working on Leopard?

Thank you.

#55
xavier2

xavier2

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
Xthunder, can you please tell me how you manage to get the 1600 x 1200 full resolution on your T43p?

I've tried configure the boot.plist but I'm still stuck at 124 x 768, and modifying ATIRadeon9700.kext only result in mouse tearing.

Were you using ATIRadeon9700.kext from Leopard or Tiger?

Thanks
Edit:
ah okay, i got the full resolution. Seems that I had a typo in boot.plist file.

still the QE and CI only result in mouse tearing but no native support. I've tried kexts from Tiger 10.4.8 but also to no avail.

another thing, and this maybe out of topic, for Thinkpad T43p users what do you guys do about the 'option' key? We have only Alt and Ctrl keys.Thanks.

#56
neyman

neyman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 46 posts
  • Location:Germany

another thing, and this maybe out of topic, for Thinkpad T43p users what do you guys do about the 'option' key? We have only Alt and Ctrl keys.Thanks.

If you can remap it, I'd change the right ctrl-key to the option key as I do in windows for the win-key (also the right ctrl key).

#57
xavier2

xavier2

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts

If you can remap it, I'd change the right ctrl-key to the option key as I do in windows for the win-key (also the right ctrl key).


No luck on getting the right side keys remap. ;)

#58
pruta

pruta

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Xthunder, can you please tell me how you manage to get the 1600 x 1200 full resolution on your T43p?

I've tried configure the boot.plist but I'm still stuck at 124 x 768, and modifying ATIRadeon9700.kext only result in mouse tearing.

Were you using ATIRadeon9700.kext from Leopard or Tiger?

Thanks
Edit:
ah okay, i got the full resolution. Seems that I had a typo in boot.plist file.

still the QE and CI only result in mouse tearing but no native support. I've tried kexts from Tiger 10.4.8 but also to no avail.

another thing, and this maybe out of topic, for Thinkpad T43p users what do you guys do about the 'option' key? We have only Alt and Ctrl keys.Thanks.


Hi xavier2 and all,

the resolution changing on my side(Kalyway Leopard 10.5.1) is working in two ways:

1. via using the http://z0rz.com/file...t.z0rz.v0.1.zip . I've used "./doe.sh cal6 0x0x0 1 0" and got all the resolution options.

1. if you're happy with 1400x1050 just add :
<string>"Graphics Mode"="1400x1050x32"</string>
in /Library/Preferences/SystemConfiguration/com.apple.Boot.plist

The problem: I look for QE to be supported(on Leopard) for a while and no result yet. If anybody did it that would be a good hope for me as it's the last think to fix.

many thanks in advance

#59
Noosymer

Noosymer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Hi all,

I try to make my video card (ATI FireGL V3200 on a IBM T43P) working, but no success. I modified the ATIRadeon9700.kext as mentioned in this post but when I launch the command kextload /System/Library/Extensions/ATIRadeon9700.kext it tells me that ATIRadeon9700 seems not to be installed. I try to do it with Kext Helper and when I reboot, no changes...

What do I do to make it works ? :D

#60
Jesse James

Jesse James

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Anybody can make work on 10.5.6 ?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy