Jump to content
InsanelyMac Forum
anti_user

Sigmatel HD Audio

Recommended Posts

Just a quick question. When I drag and drop a txt file into the HDA patcher will all be "patched" or will it come "not supported" if they are the wrong ones? Cause I allways get "not supported"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Use STAC9228_0x83847616.zip from Taruga's thread 1st Post

 

So I applied the codec dump and then installed the kexts. Upon reboot, audio works. However, when I reboot the audio does not work anymore. Any suggestions?

 

Thanks for referring me to Taruga's kexts macgirl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey pplz

 

i have a problem with my sound sigmatel 9200

 

i have the dump off ubuntu

 

i tried on mac os x

 

it says everything is decteced

 

it ask me to reboot i did

 

but there no sound

 

after reboot

 

im using patcher 1.16

 

HELP ME PLEASE I WANT MY SOUND TO WORK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Update: I tried the 1.16 installer and audio out is fine. It claims to recognize the mike, but I haven't tried it yet. Thanks Taruga!!

 

PS I'm using a Badaxe2 mobo...

 

I was able to get my BOXD975XBX2KR-based hack working, fine. Everything works well, even sleep, except for one small problem. After waking from sleep, audio doesn't work until I reboot.

 

I've tried several different AppleHDA.kexts, and tonight I even made a bootable Linux USB drive so I could create a codec dump. I dropped the resulting text file on AppleHDAPatcher_v1.16, and it reported that it successfully patched my AppleHDA.kext. Still the same problem, though: sound works fine until sleep, then doesn't work after waking. BTW: the sound control panel shows "Internal Speakers" as the available output device, before and after sleep, and functions normally, even when sound isn't actually working.

 

I'm guessing the problem has something to do with the fact that System Profiler says "No Built-in Audio." Since EFI doesn't think there's an audio system, it doesn't try to reinitialize it on wake. Does anybody actually have something reported under Audio (built-in) in System Profiler? Do any of you still have working sound after sleep?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Der

 

i hav S975XBX2 intel mother board

2.4 core 2 quad processor

8600GT 256 MB

 

i installled jas 10.4.8 and i even tried leo4all 10.5.2

but still of both the osx none is working with ma sigmatel HD audio and nvida graphics card

can u guys help me out im new 2 hackintosh

plus der are dump codec given in this thread

can u guys please gimme the instructions 2 install this codec n dump in applehda patcher how n how 2 install n wer

 

Waiting for ur response dudes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all..

Being a mac newbie Im a little uncertain of the procedure involved in dumping code to the HDA patcher..

I have an Intel D5400XS..which has onboard HD udio using the Sigmatel STAC9247D codec.. I have downloaded the apple HDA patcher v1.16 and also the STAC9247D dump.. I have dragged the text dump onto the 1.16 Patcher Icon.. Is that all I have to do.. Am I meant to receive any kind of notification the the dump was successful.. I asked this because having dumped the text, I still have no audio.. Everything else seems fine, the system profiler seems to recognize onboard audio, but I hear nothing..

Any help..?

Thanks..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi all..

Being a mac newbie Im a little uncertain of the procedure involved in dumping code to the HDA patcher..

I have an Intel D5400XS..which has onboard HD udio using the Sigmatel STAC9247D codec.. I have downloaded the apple HDA patcher v1.16 and also the STAC9247D dump.. I have dragged the text dump onto the 1.16 Patcher Icon.. Is that all I have to do.. Am I meant to receive any kind of notification the the dump was successful.. I asked this because having dumped the text, I still have no audio.. Everything else seems fine, the system profiler seems to recognize onboard audio, but I hear nothing..

Any help..?

Thanks..

 

I solved this problem.. dumb operator error.. I now have learned that you need to drag the codec dump onto the unopened patcher icon.. I was previously opening the patcher and then dragging the codec dump.. Anyway my problem with audio is now solved.. although I have yet to check for mic in capability.. For the moment I am happy to have sound.. I have successfully loaded final cut pro, so I now have a mean edit machine..

Thanks..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey,

 

I have my sound working on vostro 1500, jack, and speaker. The only thing is the internal mic. Still no solution for that?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi everybody,

 

Here is the codec dump for Sigmatel 9227 0x83847618 for DELL XPS 420

 

As far as i tested it, it fully works with HDA Patcher 1.16 but you have to apply the patch each time you reboot. This is quite annoying but everthing works, including Line OUT, Mic & SPDIF

 

It is fully working on 10.5.2 but NOT WORKING on 10.5.3

I hope this will work for all XPS 420 owners

 

See attached file:

codec_dump.txt

:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

HI

 

I am having STAC9221 Sound Card on my PC (mobo 945GNT) as detected by Ubuntu. When I am trying to use AppleHDAPatcher (tried with v1.1, v1.6 and v1.2) then it is not detecting SPDIF. After patching and rebooting I am getting two options for Line Output

  • Internal Speaker
  • Headphone

Whatever I choose I am not able to get sound from any of the ports in any of the configurations.

Codec: SigmaTel STAC9221 A1
Address: 2
Vendor Id: 0x83847680
Subsystem Id: 0x80860202
Revision Id: 0x103201
No Modem Function Group found
Default PCM:
   rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x0e, stepsize=0x05, mute=1
Default Amp-Out caps: ofs=0x7f, nsteps=0x7f, stepsize=0x02, mute=1
GPIO: io=4, o=0, i=0, unsolicited=1, wake=1
 IO[0]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0
 IO[1]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0
 IO[2]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0
 IO[3]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out R/L
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x4d 0x4d]
 Converter: stream=0, channel=0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out R/L
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0xe6 0xe6]
 Converter: stream=0, channel=0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out R/L
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0xe6 0xe6]
 Converter: stream=0, channel=0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out R/L
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0xff 0xff]
 Converter: stream=0, channel=0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
Node 0x06 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo
 Converter: stream=0, channel=0
 SDI-Select: 0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
 Connection: 1
    0x17
 Processing caps: benign=0, ncoeff=0
Node 0x07 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo
 Converter: stream=0, channel=0
 SDI-Select: 0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 13 samples
 Connection: 1
    0x18
 Processing caps: benign=0, ncoeff=0
Node 0x08 [Audio Output] wcaps 0x40211: Stereo Digital
 Converter: stream=0, channel=0
 Digital:
 Digital category: 0x0
 PCM:
   rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
 Delay: 4 samples
Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x140311: Stereo Digital
 Converter: stream=0, channel=0
 SDI-Select: 0
 Digital:
 Digital category: 0x0
 PCM:
   rates [0x160]: 44100 48000 96000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
 Delay: 4 samples
 Connection: 1
    0x11
Node 0x0a [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP Detect Trigger ImpSense
   Vref caps: HIZ 50 GRD 80
 Pin Default 0x0221401f: [Jack] HP Out at Ext Front
   Conn = 1/8, Color = Green
   DefAssociation = 0x1, Sequence = 0xf
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP VREF_HIZ
 Unsolicited: tag=30, enabled=1
 Connection: 1
    0x02
Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x081737: IN OUT Detect Trigger ImpSense
   Vref caps: HIZ 50 GRD 80
 Pin Default 0x01a19022: [Jack] Mic at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Pink
   DefAssociation = 0x2, Sequence = 0x2
 Pin-ctls: 0x24: IN VREF_80
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
 Connection: 1
    0x04
Node 0x0c [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x081737: IN OUT Detect Trigger ImpSense
   Vref caps: HIZ 50 GRD 80
 Pin Default 0x01813021: [Jack] Line In at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Blue
   DefAssociation = 0x2, Sequence = 0x1
 Pin-ctls: 0x20: IN VREF_HIZ
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
 Connection: 1
    0x03
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP Detect Trigger ImpSense
   Vref caps: HIZ 50 GRD 80
 Pin Default 0x01014010: [Jack] Line Out at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Green
   DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0
 Pin-ctls: 0x40: OUT VREF_HIZ
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
 Connection: 1
    0x02
Node 0x0e [Pin Complex] wcaps 0x400081: Stereo
 Pincap 0x0824: IN Detect
 Pin Default 0x40000100: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
   DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x20: IN
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
Node 0x0f [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0837: IN OUT Detect Trigger ImpSense
 Pin Default 0x40000100: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
   DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
 Connection: 1
    0x05
Node 0x10 [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x40000100: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
   DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 3
    0x08* 0x17 0x19
Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x430681: Stereo Digital
 Pincap 0x0810024: IN EAPD Detect
 EAPD 0x0:
 Pin Default 0x40000100: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
   DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x00:
 Unsolicited: tag=00, enabled=0
 Power: setting=D0, actual=D0
 Delay: 3 samples
Node 0x12 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 7
    0x0e 0x15 0x0f 0x0b* 0x0c 0x0d 0x0a
Node 0x13 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 7
    0x0e 0x15 0x0f 0x0b* 0x0c 0x0d 0x0a
Node 0x14 [beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x03, nsteps=0x03, stepsize=0x17, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00]
Node 0x15 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x02a19120: [Jack] Mic at Ext Front
   Conn = 1/8, Color = Pink
   DefAssociation = 0x2, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x16 [Volume Knob Widget] wcaps 0x600000: Mono
 Volume-Knob: delta=1, steps=127, direct=1, val=127
 Connection: 4
    0x02* 0x03 0x04 0x05
Node 0x17 [Audio Selector] wcaps 0x300903: Stereo Amp-In R/L
 Amp-In caps: N/A
 Amp-In vals:  [0x80 0x80]
 Connection: 1
    0x12
Node 0x18 [Audio Selector] wcaps 0x300903: Stereo Amp-In R/L
 Amp-In caps: N/A
 Amp-In vals:  [0x80 0x80]
 Connection: 1
    0x13
Node 0x19 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf30201: Stereo Digital
 Delay: 3 samples
Node 0x1a [Audio Output] wcaps 0x30201: Stereo Digital
 Converter: stream=0, channel=0
 Digital:
 Digital category: 0x0
 Delay: 3 samples
Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x40000100: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
   DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0
   Misc = NO_PRESENCE
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 1
    0x1a

and here is the output that I am getting when patching:

 

   AppleHDA Patcher - 2006/2007 Taruga v1.16            

* Patching AppleHDA.kext to 0x83847680				Done
* Checking AppleHDA for patch						Done
0001f4a7	cmpl	$0x83847680,%eax
0002058b	cmpl	$0x83847680,%eax
* Checking for SPDIF Out 							Not Detected
* Checking for SPDIF In  							Not Detected
* Creating AppleHDA configs
* Using the following nodes in pathmap

 Back Mic: 6 23 18 11
Speaker  : 13 2

* Copying new config to destination					Done
* Repairing Permissions
Started verify/repair permissions on disk disk0s2 Leopard

Finished verify/repair permissions on disk disk0s2 Leopard
* Deleting Extensions Cache							Done

** Done patching - You can reboot now **

 

Please help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is the dump from my Dell Inspiron 1525.

SigmaTel STAC9228

 

Other hardware specs:

Intel Core 2 Duo 1.8 Ghz T2390 (Working with both cores enabled)

2 GB DDR2 SDRAM

Mobile Intel 965 Express Chipset

Intel X3100 Graphics

8x DVD +/- RW Drive

Samsung HM160HI 160 GB HDD

Dell Wireless 1395 WLAN card

Marvell 88E80XX NIC [not tested]

Conexant HDA D330 MDC V.92 Modem [not tested]

Sigmatel 9228 Sound

Ricoh SDMMC Card Reader [not tested]

 

 

Obtained through Knoppix, must use codec#1, codec#0 and codec#2 are NOT the sound device.

 

Used codec dump in Kalyway 10.5.2, with HDA patcher 1.16 and it works with the speakers, volume and mute buttons, and the headphone jack mutes the sound, but it doesn't appear to be outputting any sound. Not sure, it had all worked at one point. Here's the codec dump:

 

 

Codec: SigmaTel STAC9228

Address: 2

Vendor Id: 0x83847616

Subsystem Id: 0x1028022f

Revision Id: 0x100402

Default PCM: rates 0x7e0, bits 0x0e, types 0x1

Default Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x0e, stepsize=0x05, mute=0

Default Amp-Out caps: ofs=0x7f, nsteps=0x7f, stepsize=0x02, mute=1

Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: N/A

Amp-Out vals: [0x66 0x66]

Power: 0x0

Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: N/A

Amp-Out vals: [0xff 0xff]

Power: 0x0

Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: N/A

Amp-Out vals: [0xff 0xff]

Power: 0x0

Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: N/A

Amp-Out vals: [0xff 0xff]

Power: 0x0

Node 0x06 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xfd0c05: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: N/A

Amp-Out vals: [0xff 0xff]

Power: 0x0

Node 0x07 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo

Power: 0x0

Connection: 1

0x1b

Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo

Power: 0x0

Connection: 1

0x1c

Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo

Power: 0x0

Connection: 1

0x1d

Node 0x0a [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x08173f: IN OUT HP Detect

Pin Default 0x0221101f: [Jack] HP Out at Ext Front

Conn = 1/8, Color = Black

Pin-ctls: 0xc0: OUT HP

Connection: 2

0x02* 0x03

Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x08173f: IN OUT HP Detect

Pin Default 0x40f000f1: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Connection: 2

0x02* 0x03

Node 0x0c [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x081737: IN OUT Detect

Pin Default 0x90a79130: [Fixed] Mic at Int N/A

Conn = Analog, Color = Pink

Pin-ctls: 0x24: IN

Connection: 1

0x03

Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x08173f: IN OUT HP Detect

Pin Default 0x90170110: [Fixed] Speaker at Int N/A

Conn = Analog, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Connection: 1

0x02

Node 0x0e [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x081737: IN OUT Detect

Pin Default 0x02813050: [Jack] Line In at Ext Front

Conn = 1/8, Color = Blue

Pin-ctls: 0x20: IN

Connection: 1

0x04

Node 0x0f [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x081737: IN OUT Detect

Pin Default 0x02011020: [Jack] Line Out at Ext Front

Conn = 1/8, Color = Black

Pin-ctls: 0x00:

Connection: 1

0x05

Node 0x10 [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x0837: IN OUT Detect

Pin Default 0x40f000f2: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Connection: 1

0x04

Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo

Pincap 0x0837: IN OUT Detect

Pin Default 0x40f000f3: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Connection: 1

0x03

Node 0x12 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo

Pincap 0x0820: IN

Pin Default 0x40f000f4: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Node 0x13 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo

Pincap 0x0820: IN

Pin Default 0x40f000f7: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo

Pincap 0x0820: IN

Pin Default 0x40f000f5: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Node 0x15 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-Out vals: [0x00 0x00]

Connection: 9

0x0e* 0x12 0x0f 0x0b 0x0c 0x0d 0x0a 0x10 0x11

Node 0x16 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-Out vals: [0x00 0x00]

Connection: 9

0x0e* 0x12 0x0f 0x0b 0x0c 0x0d 0x0a 0x10 0x11

Node 0x17 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-Out vals: [0x00 0x00]

Connection: 9

0x0e* 0x12 0x0f 0x0b 0x0c 0x0d 0x0a 0x10 0x11

Node 0x18 [Audio Selector] wcaps 0x300103: Stereo Amp-In

Amp-In caps: N/A

Amp-In vals: [0x00 0x00]

Connection: 1

0x15

Node 0x19 [Audio Selector] wcaps 0x300103: Stereo Amp-In

Amp-In caps: N/A

Amp-In vals: [0x00 0x00]

Connection: 1

0x16

Node 0x1a [Audio Selector] wcaps 0x300103: Stereo Amp-In

Amp-In caps: N/A

Amp-In vals: [0x00 0x00]

Connection: 1

0x17

Node 0x1b [Audio Selector] wcaps 0x30090d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1

Amp-Out vals: [0x80 0x80]

Connection: 3

0x18* 0x13 0x14

Node 0x1c [Audio Selector] wcaps 0x30090d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1

Amp-Out vals: [0x80 0x80]

Connection: 3

0x19* 0x13 0x14

Node 0x1d [Audio Selector] wcaps 0x30090d: Stereo Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1

Amp-Out vals: [0x80 0x80]

Connection: 3

0x1a* 0x13 0x14

Node 0x1e [Audio Output] wcaps 0x40211: Stereo Digital

PCM: rates 0x7e0, bits 0x0e, types 0x5

Node 0x1f [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf30201: Stereo Digital

Node 0x20 [Audio Input] wcaps 0x140311: Stereo Digital

PCM: rates 0x160, bits 0x0e, types 0x5

Connection: 1

0x22

Node 0x21 [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital

Pincap 0x0810: OUT

Pin Default 0x934470a0: [Fixed] SPDIF Out at Int Left

Conn = RCA, Color = Yellow

Pin-ctls: 0x40: OUT

Connection: 5

0x1e* 0x1f 0x1b 0x1c 0x1d

Node 0x22 [Pin Complex] wcaps 0x430681: Stereo Digital

Pincap 0x0810024: IN EAPD Detect

Pin Default 0x40f000f6: [N/A] Other at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

Pin-ctls: 0x00:

Power: 0x0

Node 0x23 [beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x03, nsteps=0x03, stepsize=0x17, mute=0

Amp-Out vals: [0x00]

Node 0x24 [Volume Knob Widget] wcaps 0x600000: Mono

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey all,

 

I have a 975XBX2, so far a pretty much flawless Kalyway 10.5.2 upgraded to 10.5.3 and all apple updates except 10.5.4 running completely stable, and on a very overclocked board. (E6600 2.4 overclocked to 3.31 comfortably, CPU, Chipset, RAM and VGA all on liquid cooling)

 

The issue I have, is that I have no sound. I've tried the matching and functional codecs for the STAC9274D, and I get to see a "High Definition Audio" device in the output control panel, yet I get no audio from any of my jacks.

 

I've tested various speakers just to be sure, and still no audio. Tried may other codecs and builds to no avail. The only common denominator is that I am using the AppleHDA Patcher 1.20 from Taruga. I can't find 1.16 available for download anywhere, and Taruga's wiki site is down and has been for a while.

 

Anyone know where I can find the 1.16 patcher? I've searched the forums numerous times, and no luck. Any help is appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I got a Gateway P-FX Series Laptop, extreme graphics 8800M GTS, but I don have sound becouse i have a idt 92HD71b8 codec, is there any luck to get this sound working? I know idt adquired sigmatel.

 

 

Any news in this matter will be really apreciated. Thanks

codecdump_92hd71b8.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites
stac9227 0x83837618

please ...what do i do with the text downloaded...thanks

 

any one has a kext for stac 9227???

Share this post


Link to post
Share on other sites

ECS Elite group

945GCT-M@/1333

INTEL DUAL CORE

BIOS VERSION VERY IMPORTANT FOR OS TO WORK ON THIS BOARD GCM2719

SOUND CARD LINUX DUMP

Codec: Analog Devices AD1988B
Address: 0
Vendor Id: 0x11d4198b
Subsystem Id: 0x1043829b
Revision Id: 0x100300
Default PCM:
   rates [0x7ff]: 8000 11025 16000 22050 32000 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Default Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x30311: Stereo Digital
 PCM:
   rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
 Connection: 1
    0x1d
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x27 0x27]
 Power: 0x0
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x20 0x20]
 Power: 0x0
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Power: 0x0
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Power: 0x0
Node 0x07 [Audio Input] wcaps 0x130391: Stereo Digital
 PCM:
   rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
 Connection: 1
    0x1c
Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x100501: Stereo
 Power: 0x0
 Connection: 1
    0x0c
Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x100501: Stereo
 Power: 0x0
 Connection: 1
    0x0d
Node 0x0a [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Power: 0x0
Node 0x0b [Audio Selector] wcaps 0x300301: Stereo Digital
 Connection: 3
    0x08* 0x09 0x0f
Node 0x0c [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x36, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0xa7 0xa7]
 Connection: 10
    0x38 0x39* 0x3a 0x3b 0x3c 0x18 0x24 0x25 0x3d 0x20
Node 0x0d [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x36, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0xa7 0xa7]
 Connection: 10
    0x38 0x39* 0x3a 0x3b 0x3c 0x18 0x24 0x25 0x3d 0x20
Node 0x0e [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x36, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0xa7 0xa7]
 Connection: 10
    0x38 0x39* 0x3a 0x3b 0x3c 0x18 0x24 0x25 0x3d 0x20
Node 0x0f [Audio Input] wcaps 0x100501: Stereo
 Power: 0x0
 Connection: 1
    0x0e
Node 0x10 [beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x0f, nsteps=0x0f, stepsize=0x0b, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00]
Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x08373f: IN OUT HP Detect
 Pin Default 0x02214030: [Jack] HP Out at Ext Front
   Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Connection: 1
    0x22
Node 0x12 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x08373f: IN OUT HP Detect
 Pin Default 0x01014010: [Jack] Line Out at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x29
Node 0x13 [Pin Complex] wcaps 0x40010c: Mono Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00]
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x511711f0: [N/A] Speaker at Int Rear
   Conn = Analog, Color = Black
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x2d
Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x08373f: IN OUT HP Detect
 Pin Default 0x02a1902e: [Jack] Mic at Ext Front
   Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Connection: 1
    0x2b
Node 0x15 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x083737: IN OUT Detect
 Pin Default 0x01813021: [Jack] Line In at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Blue
 Pin-ctls: 0x20: IN
 Connection: 1
    0x2c
Node 0x16 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x083737: IN OUT Detect
 Pin Default 0x01011012: [Jack] Line Out at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x2a
Node 0x17 [Pin Complex] wcaps 0x40098d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x083737: IN OUT Detect
 Pin Default 0x01a19020: [Jack] Mic at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Connection: 1
    0x26
Node 0x18 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x99331122: [Fixed] CD at Int ATAPI
   Conn = ATAPI, Color = Black
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x19 [Power Widget] wcaps 0x500500: Mono
 Power: 0x0
 Connection: 2
    0x20* 0x21
Node 0x1a [Pin Complex] wcaps 0x400000: Mono
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x91f711f0: [Fixed] Other at Int Rear
   Conn = Analog, Color = Black
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x40030d: Stereo Digital Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x27, nsteps=0x27, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x0145f1f0: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear
   Conn = Optical, Color = Other
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x02
Node 0x1c [Pin Complex] wcaps 0x40020b: Stereo Digital Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals: 
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x41c5f1f0: [N/A] SPDIF In at Ext Rear
   Conn = Optical, Color = Other
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x1d [Audio Mixer] wcaps 0x200303: Stereo Digital Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Connection: 2
    0x01 0x0b
Node 0x1e [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x36 0x21
Node 0x1f [Volume Knob Widget] wcaps 0x600080: Mono
Node 0x20 [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x19 0x19] [0x80 0x80]
 Connection: 8
    0x39 0x33 0x38 0x3d 0x34 0x3b 0x18 0x1a
Node 0x21 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x9f 0x9f]
 Connection: 1
    0x20
Node 0x22 [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Connection: 2
    0x37 0x21
Node 0x23 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00100: Mono
 Connection: 18
    0x11* 0x12 0x13 0x14 0x15 0x16 0x17 0x18 0x24 0x25 0x38 0x39 0x3a 0x3b 0x3c 0x3d 0x20 0x21
Node 0x24 [Pin Complex] wcaps 0x40098d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x0837: IN OUT Detect
 Pin Default 0x01016011: [Jack] Line Out at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Orange
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x27
Node 0x25 [Pin Complex] wcaps 0x40018d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x0837: IN OUT Detect
 Pin Default 0x01012014: [Jack] Line Out at Ext Rear
   Conn = 1/8, Color = Grey
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x28
Node 0x26 [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x32 0x21
Node 0x27 [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x05 0x21
Node 0x28 [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x0a 0x21
Node 0x29 [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Connection: 2
    0x04 0x21
Node 0x2a [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x06 0x21
Node 0x2b [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x30 0x21
Node 0x2c [Audio Mixer] wcaps 0x200103: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Connection: 2
    0x31 0x21
Node 0x2d [Audio Mixer] wcaps 0x200100: Mono
 Connection: 1
    0x1e
Node 0x2e [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x2f [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00100: Mono
 Connection: 6
    0x11* 0x12 0x14 0x15 0x16 0x17
Node 0x30 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 3
    0x03* 0x04 0x06
Node 0x31 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 2
    0x04* 0x0a
Node 0x32 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 2
    0x05* 0x04
Node 0x33 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 3
    0x3a* 0x25 0x24
Node 0x34 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 3
    0x3c* 0x25 0x24
Node 0x35 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x36 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 3
    0x03 0x04* 0x06
Node 0x37 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo
 Connection: 3
    0x03 0x04* 0x06
Node 0x38 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x11
Node 0x39 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x14
Node 0x3a [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x15
Node 0x3b [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x16
Node 0x3c [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x17
Node 0x3d [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x12

 

OS86 TOOLS GIVE THIS ID FOR SPECS

00:00.0 Host bridge [0600]: Intel Corporation 82945G/GZ/P/PL Memory Controller Hub [8086:2770] (rev 02)
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation 82945G/GZ Integrated Graphics Controller [8086:2772] (rev 02)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller [8086:27d8] (rev 01)
00:1d.0 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 [8086:27c8] (rev 01)
00:1d.1 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 [8086:27c9] (rev 01)
00:1d.2 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 [8086:27ca] (rev 01)
00:1d.3 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 [8086:27cb] (rev 01)
00:1d.7 USB Controller [0c03]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller [8086:27cc] (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge [0604]: Intel Corporation 82801 PCI Bridge [8086:244e] (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge [0601]: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge [8086:27b8] (rev 01)
00:1f.1 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller [8086:27df] (rev 01)
00:1f.2 IDE interface [0101]: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) SATA IDE Controller [8086:27c0] (rev 01)
00:1f.3 SMBus [0c05]: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller [8086:27da] (rev 01)
01:05.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ [10ec:8139] (rev 10)

 

IM STARTING TO DEVELOP A DRIVER FOR THIS CODE WILL POST FOR TESTING WHEN DONE HAVE TRIED MANY DIFFERENT DUMPS AND MANY OF TARUGA PATCHERS HOPEFULLY TARUGA WILL RELEASE HIS APPLEHDAPATCHER_V2.0 SOON THIS IS THE MAN FOR DRIVER A BIG THANKS SHOULD GO OUT TO HIM AND AS I LEARNT DONT PM THEM SO MUCH THESE GUYS R THE BEST AT WHAT THEY DO GETTING TOMANY PM`S IS STRESS FULL!!!!!!! IF U WANT THE OSX86 TOOLS GO TO ######.COM/OSX86TOOLS AFTER INSTALL OPEN APP GO TO VIEW PCI DEVICE/VENDER ID WHEN IN RUN LSPCI IT WILL GIVE U R SOUND CARD SPECS FOR MAC

HERE IS A LINK FOR DUMPS SOME OF THEM MIGHT WORK FOR U

http://psykopat.free.fr/apple/AppleHDA/

ANY 1 NEED HELP JUST PM ME

Share this post


Link to post
Share on other sites

My laptop is Dell XPS M1210,the sound car is SigmeTal 9200

Here is the ID code I got in Windows Xp64

 

HDAUDI\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7680&SUBSYS_102801D7&REV_1036\4&1EEF68C5&0&0001

 

I also use Dell Laptop Post Installer v1.3 to install the driver for 9200,but it didn't work

The HDAPatcher 1.5 didn't work for me,I ran crazy.

I will get a perfect "MAC" but a sound card can speak out.

Can anyone here help me out?

Thx advanced.

 

Sorry for my poor English. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am having same issue as Aeros, only I have the Gateway FX P-6860

I have dumped the codec in ubuntu 8.10 and have tried to use the applehda patcher 1.20

but no luck... the patches says unsupported codec.

I have also read a post where Aeros has got his working but he forget to post his files =(

can someone please help me get this codec up and running.

my chipset is IDT 92HD71B8X

I have also attached a copy of my linux dump

codec_dump2.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am also having the same issue with the P-6860 FX. Patched the AppleHDA and the HDAEnabler according to instructions and even used someone else's (thanks admezor) working kexts and i still have no sound. Audio chipset is 92HD71B8X. I have attached a linux dump i did yesterday. I would very much like some help with this issue.

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i am having the hardest time getting sound to work on my dell inspiron 1420 with sigmatel hd. i have got the computer to recognize that there is a sound card, but still no sound in speakers or headphones. has anybody else solved this problem, or would anybody be will to help me get my sound working? i would really appreciate it

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intel D945GNT

Vendor: Sigmatel/IDT

Sound Card Model: STAC9221

Vendor ID: 0x83847680

Audio Controller id: 0x80860202

 

Its still not work.. but i found that work for that model (blue port only not green) but i hear its noisy and not clear and very low volume. i tried Taruga's Patcher but its still not work.

codec_dump.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a Dell XPS 400 with DXP051 Motherboard using Sigmatel HD audio (9200 I think).

 

I have queried info in Windows and this is what I have:

PNP Device ID HDAUDIO\FUNC_01&VEN_8384&DEV_7680&SUBSYS_102801A7&REV_1032\4&2E42BC5E&0&0001

 

Have scoured the forum and gone through each and every post on Sigmatel HD and tried many dumps in the posts using AppleHDAPatcherv1.20 and still no sound.

 

Please help with Audio...I waited a long time to find a usable kext for my ATI 3450 and just recently found a kind soul had posted a file that worked for video. I am really happy with the hackintosh and would love to be able to add sound by enabling my Sigmatel HD.

 

I am using a Kalaway 10.5.2 load that I have updated to 10.5.3.

 

Please help and let me know if there is any other info that I need to give.

 

This is a great resource site, thanks!

 

Here is an update,

I ran Ubuntu on my system to get a dump of the sound.

Ubuntu sound worked great on my system and I captured a dump of the codec then tried running it in my Hackintosh (10.5.3) using AppleHDAPatcher versions 1.15 up through 1.20 and still no luck getting sound to work.

 

I am including the Ubuntu text dump in this post.

UbuntuSound_codec_dump.txt

 

Any help is appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys,

 

I am running Dell m1210, it seems to be the Sigmatel 9221 A1.

 

After installing the corresponding codec, the sound works, but the problem is that

 

I lost my shut down ability. I tried to remove AppleHDA.kext and the shut down works but no sound :D

 

Any one has any idea on this problem

 

Many thanks in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi All,

 

I have a Dell Inspiron 6400 notebook running the Leopard 10.5.6 with the audio not working... Could you please help me to know which Sigmatel audio card my notebook have? If I check the windows vista device manager I see something like "Sigmatel High Definition", but searching the web to find an audio kext for my notebook I see many model like 9200,9205,etc...

 

I really appreciate your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×