Jump to content
InsanelyMac Forum
sniperviper

ATIRadeon9700 Patch?

Recommended Posts

That's it in a nutshell. I've seeded 2.6 copies of 321 so a couple ppl must have it, we need to pool our minds.Just noticed your post. I've gotten the half-blue/half-black screen also. I haven't tried hexediting the kexts yet. I did try one thing, to answer a question to myself (is ATIRadeon9700GLDriver.bundle needed for QE/CI?), I removed it from my Tiger install and lost QE/CI, so that tells us we definitely need that file.About your netkas update: Could we use 377? Does 377 have the Leo GUI?

 

 

I dont know if leo 377 did had the leo gui, all i know that we wont get it to work unless apple releases intel compiled 9700 drivers. What netkas was talking about is that there are to many changes after 377 with opengl etc to get them to work. And if we could do it somehow, we still have to hexedit the kext at the correct place.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Hi, one small surprise.

 

Radeon X850 PRO (PCIE):

 

Modelo de chipset: Radeon X850 PRO (PCIE)

Tipo: Pantalla

Bus: PCIe

Anchura de canal PCIe: x16

VRAM (total): 256 MB

Fabricante: ATI (0x1002)

ID del dispositivo: 0x5d4f

ID de la revisión: 0x0000

Pantallas:

SyncMaster:

Resolución: 1680 x 1050 @ 60 Hz

Profundidad: Color de 32 bits

Core Image: Software

Pantalla principal: Sí

Duplicado: Desactivado

En línea: Sí

Quartz Extreme: Incompatible

QuartzGL: Compatible

 

Atiradeon9700.kext: hexedit and plist.

 

Callisto-CallistoFB

 

And ? jeje.

 

sudo defaults write /Library/Preferences/com.apple.windowserver QuartzGLEnabled -boolean YES

Share this post


Link to post
Share on other sites

Display:

 

Type: Display

Bus: PCI

VRAM (Total): 256 MB

Vendor: ATI (0x1002)

Device ID: 0x4153

Revision ID: 0x0000

Displays:

Display:

Resolution: 1280 x 1024

Depth: 32-bit Color

Core Image: Software

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Quartz Extreme: Not Supported

QuartzGL: Supported

 

9550

CallistoFB

AtiRadeon9700.kext Info.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites

same here, QuartzGL supported. Btw, what is QuartzGL supposed to do?

GUI doesn't seem to be faster though...

Share this post


Link to post
Share on other sites
same here, QuartzGL supported. Btw, what is QuartzGL supposed to do?

GUI doesn't seem to be faster though...

Its the same as Quartz 2D Extreme in Tiger, its Quartz 2D on GPU/VPU, GUI rendering.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Was your successful install with the pacifist method? I would assume you used a hacked kernel and possibly the brazilmac extensions if you used pacifist. Please post your exact method and a good torrent site to search (or a direct link). I think it may be a while before we understand the changes enough to make a patch.My current torrent gets a file "h-mt10410x.r__" from pirate bay, if you have this version try dumping your tracker list since I have no seeds & 40% availability.We notice that the dock has not changed in this version, therefore a change was made to the graphics engine between 9a321 and the release build. It is possible that Apple found the ATIRadeon9700 kext unworkable after 9a321 and deprecated the card, not so much to hurt us, but because there was no Intel version of the card on the market for macs. (they could have deliberately sabotaged us also) A good combination to try would be the 9a31 kext plus the old dock and loginwindow. It may be that new effects are used are used after 9a321 and those references would fail with an older version of opengl and/or kexts. It could also be reverse and we could move the new dock onto 9a321. Apple should have a revision list they send to developers, we could check that out.Someone should also check the PPC version for changes. I don't know if it is possible to compare a Universal and a PPC executable, but we can definitely look at the info.plist file.--Again, seed your torrent, since many of us would be happy with any version of Leopard over Tiger. I am happily using 10.4.6, but new apps such as iWork and photoshop require at least 10.4.8 - 10.4.10 so I am forced to upgrade to something.UPDATE: I got 2 seeds, I'll be done in 2 weeks.
I'm still seeding, you apparently are downloading 10.4.10, which is Tiger. The rest of your post makes a lot of sense, I wish I knew enough about OS X to find the right files to move, but my trial-and-error guesswork is just producing errors.Look on the bay for 9a321 :yoji:
Display: Type: Display Bus: PCI VRAM (Total): 256 MB Vendor: ATI (0x1002) Device ID: 0x4153 Revision ID: 0x0000 Displays:Display: Resolution: 1280 x 1024 Depth: 32-bit Color Core Image: Software Main Display: Yes Mirror: Off Online: Yes Quartz Extreme: Not Supported QuartzGL: Supported9550 CallistoFB AtiRadeon9700.kext Info.plist
Is this under 9a321 or 581? Or some combination?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I'm still seeding, you apparently are downloading 10.4.10, which is Tiger.

 

Yeah, I was downloading 10.4.10 also, I must have read the wrong torrent. My 9a321 torrent says leopord_client_9a321.dmg from piratebay. I see plenty of seeds and peers but I'm not downloading. I need transport encryption which may be a problem.

 

What about your installation method? You obviously had to use a patched kernel but did you use patched kext files as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yeah, I was downloading 10.4.10 also, I must have read the wrong torrent. My 9a321 torrent says leopord_client_9a321.dmg from piratebay. I see plenty of seeds and peers but I'm not downloading. I need transport encryption which may be a problem.

 

What about your installation method? You obviously had to use a patched kernel but did you use patched kext files as well?

 

I used the ToH kernel and stock 321 kexts, except for a couple for my sound/networking/ATA controller, installed with Pacifist.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I used the ToH kernel and stock 321 kexts, except for a couple for my sound/networking/ATA controller, installed with Pacifist.

Can you tell me pleas ware do you seed those files and size?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is it possible, that if someone was able to enable CI/QE with cards ATI 9700-to-X850, I myself have X800, upload the kext files required to rapidshare, and other files that might be required. A small howto here will also not hurt. It doesn't make sence d/l complete ISO for few kext files.

 

Thank You.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sure, that would be possible, but currently nobody has made this working on Leopard yet. I'd like to see QE/CI with my x700 Mobility (5653) too.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Is it possible, that if someone was able to enable CI/QE with cards ATI 9700-to-X850, I myself have X800, upload the kext files required to rapidshare, and other files that might be required. A small howto here will also not hurt. It doesn't make sence d/l complete ISO for few kext files.Thank You.
That's the goal, and why we need to download 321 complete. It's not as simple as it may seem, that's why we need more minds working on it.
Can you tell me pleas ware do you seed those files and size?Thanks
ToH is in a.b.boneless, 321 is on the bay.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To spocker:

 

My hardware

AGP Card: PowerColor ATI 9600 Pro ez (Device id 4150, sub 1002)

Mainboard Board: Asrock 4Core-Dual VSTA (VIA shipset)

I install tiger dvd (Jas 10.4.8) with patch for 775-Dual VSTA. (has QE/CI)

but it works as PCI bus (slowly).

I try with several Callisto version but not work QE/CI (work as AGP bus) in this forum.

Could you help me install to have QE/CI ang AGP bus , and post link any patch for this card?

Thank you very much

 

heng2006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah... Six pages of "Tried this, that and the other thing, and still haven't gotten the filthy thing working yet, and then "How about uploading the fixed (and nonexistant) kexts for me"... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am downloading from one seed, and I get between 0 and 1 kbs for a download speed. If that is either spockers or shako, can you find a way to increase your upload speed? I would be surprised to find that you had an upper limit at 1 kbs, but see what you can do. I've already spent a week to get to 50% and it is showing another 2-6 weeks to finish.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I am downloading from one seed, and I get between 0 and 1 kbs for a download speed. If that is either spockers or shako, can you find a way to increase your upload speed? I would be surprised to find that you had an upper limit at 1 kbs, but see what you can do. I've already spent a week to get to 50% and it is showing another 2-6 weeks to finish.

 

OK stopped some porn seeds, should be faster now ;) oh and if you're the one using utorrent 1.6.1, you might want to update to 1.7.5

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK stopped some porn seeds, should be faster now :D oh and if you're the one using utorrent 1.6.1, you might want to update to 1.7.5

 

Thanks, I am getting descent speeds (6 kbs, 6 days) now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have downloaded 9a321 and extracted the ATIRadeon9700* .kexts and removed the old ones in the extensions folder (i did copy these to a different folder) and then copied th 9a321 ones to the extensions folder and chown -R root:wheel etc and chmod -R 755 etc

 

When I rebooted it would not load the GUI only had black screen with loading info as I booted with -v -legacy however I did have the mouse pointer on that screen

 

If I booted into safe mode -x I would get into GUI and everything appeared ok (no QE/CI) but looking at the newer kext files there seems to be CodeDirectory , CodeRequirements , CodeResources , CodeSignature files contained in the contents of these files

 

Are these files of significance as to why I can't just use the 9a321 files do we need to modify these files ??

 

I will keep experimenting - I have now replaced them again with the original 9a581 files to boot normal mode

Share this post


Link to post
Share on other sites

Good work on the investigation! This is really the only thing stopping me from installing Leopard.. Sure wish some can find a way to make it work.. I have two OS X Tiger partitions that i can boot on to.. So i might install Leopard on one of them so i can also try to investigate. =) Good luck to us!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have downloaded 9a321 and extracted the ATIRadeon9700* .kexts and removed the old ones in the extensions folder (i did copy these to a different folder) and then copied th 9a321 ones to the extensions folder and chown -R root:wheel etc and chmod -R 755 etc

ATIRadeon9700GLDriver.bundle and OpenGL.framework?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Posts

    • New Web Driver - 387.10.10.10.30.107 for 10.13.4 build 17E202
    • I guess having pre{max-height: 500px;overflow: auto;} in CSS was too much for IPS Devs' tast.  Until an admin has hands on this, you still can use stylish plugin to accomplish it.     In fact, it is pretty easy than it appears - Just apply a simple click on the codebox (it will highlight it), then 'delete' key.
    • all the possible frequencyes i have added seems to work fine at the moment, i have added a lot of different frequencyes to support better all kinds of professional applications, inclunding strange sampling rates and goes from 8khz up to 176.4 khz, unfortunately 192 khz does not seems to work even on cards which should support it like the audigy rx, but other frequencyes just works fine and at the moment i have tested only the sound blaster audigy rx and the audigy sb0090 (1st gen audigy) and i can confirm that all the frequencyes from 8khz up to 176.4 khz does work on that card, so i think that such frequencyes should work on all the audigy 2, 2sz, 4 cards as well, tomorrow i will test with my sound blaster live! cards and i will let you know, but here are also some photos (pro tip: use cmd + alt/opton + 4 and then press space to make a screenshot of a single window):
    • Guy's if something happened, this is most likely Admins and Moderators are working there, yes we still need some things to be done, but if it's still not yet, it's because of time or something we don't know, we just have to be patient! Slow things is just because they are working in the same time, patience for that problem is good, and loading things, but apparently now is good, for me these things I've accounted them yesterday and this morning, but now they are gone. For the missing things like the Old insanelymac and theme, please we need them, and excuse my ignorance!
    • Good evening to all. So, I have an external 1TB seagate HD and it always reads normally, but now when I plug it into my HACK it just does not read, it does not even appear on the disk utility. The light always turns blue from the HD without blinking. However I plugged it into windows, on a macbook and it worked normally. I already formatted my hack but it did not work. Thank you in advance for the help and sorry my bad english   my kexts: AppleALC.kext FakeSMC.kext IntelGraphicsFixup.kext IntelMausiEthernet.kext Lilu.kext WhateverGreen.kext VoodooHDA.kext USBInjectAll.kext NvidiaGraphicsFixup.kext   GTX 1080 Windforce core i5 7º generation 8gb Ram H170M Plus BR    


×