Jump to content
IDON-NO

Supplemental Update macOS Catalina 10.15.4 (19E287)

32 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

no issues... no fixes either though . . .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hello bro's

I have update 10.15.4 normal and as usual..

Now i have try to update the 10.15.4 Supplemental but clover can't show me the "install -data" boot entry.. I have make update on the latest version of clover but no luck

I try to delete the L/Update files and nothing

I try with 10.15.4 combo nothing again..

Any ideas ??

Thanks.

UpDate

On my desktop works fine

On my laptop i have this prob..

 

Edited by Moviemakergr

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Moviemakergr said:

Hello bro's

I have update 10.15.4 normal and as usual..

Now i have try to update the 10.15.4 Supplemental but clover can't show me the "install -data" boot entry.. I have make update on the latest version of clover but no luck

I try to delete the L/Update files and nothing

I try with 10.15.4 combo nothing again..

Any ideas ??

Thanks.

UpDate

On my desktop works fine

On my laptop i have this prob..

 

 

Same issue. At reboot I can't select the install partition.. so I can only boot the macOS without updating..

 

Using Clover 5107

 

Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, sandokan71 said:

 

Same issue. At reboot I can't select the install partition.. so I can only boot the macOS without updating..

 

Using Clover 5107

 

Any ideas?

Ι using 5109 version

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Moviemakergr said:

Ι using 5109 version

 

I also tried with older Clover versions 5070 and 5102, same issue.  It looks like we need to wait for a newer Clover version.. no idea.

 

And I'm wondering which bootloader has been used by the others who has successfully upgraded...

Share this post


Link to post
Share on other sites

The same happened to me and I had to repeat the update installation. For this not happen, when you are at the end of the installation (account settings... etc.) do not keep selected the option to encrypt the disk. If you leave it selected by default, when you restart it will no longer appear on the boot ☝️

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Fergarth said:

The same happened to me and I had to repeat the update installation. For this not happen, when you are at the end of the installation (account settings... etc.) do not keep selected the option to encrypt the disk. If you leave it selected by default, when you restart it will no longer appear on the boot ☝️

 

I'm not using an encrypted disk, and i don't see account settings at the end of the upgrade process. Are we talking about the same thing?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
7 hours ago, IDON-NO said:

@Moviemakergr

@Fergarth

@sandokan71

 

But I haven't any problems at all .

I am using Clover 5109 

Both Skylake Laptop & Desktop was successfully updated 

Thanks for feedback

My desktop with 9900 works fine

On My laptop with 9750H i have this prob.

I have transfer the clover files from my desktop bootloader files to laptop bootloader except the OsxAptioFix2Drv (is different to have boot) and steel not working.

 

UpDate

Just reinstall 10.15.4 from AppStore.. Works

Edited by Moviemakergr

Share this post


Link to post
Share on other sites

747918215_Screenshot2020-04-09at23_21_12.thumb.png.6b9b24791dacc822df9b5a807744ffbe.png

 

Installed with Clover 5109 but at the very end Installer said that macOS cannot be installed as bless tool was unable to set startup disk. After reset Install partition was still showing in Clover menu, I had to manually delete it and rebuild kext cache as AirportBRCMFixup.kext stopped working. 

 

Now if I go to Startup Disk in System Prefs same thing is happening. Why I can't select startup disk even though correct one is set?

976133287_Screenshot2020-04-09at23_27_10.png.2ec998b32399814c009c4ecc58ae47f6.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

'updated my Hacks yesterday.

 

E6230_19E287.jpg.c6a2367ecee4699dd7de547dc0d79fb2.jpg

 

My own findings and results below..

 

1) on Ivy bridge Dell Latitude E6230 (HD4000 graphics); Clover r5108

-> could update Ok but obtained a bless-related error message at the end of the update process

-> then the temp "Install from... " partition kept appearing

-> booted the Catalina partition to find the update had completed to build 19E287

-> had to manually delete the macOS Install Data folder to get rid of the temp update partition (see note below)

 

2) on Kaby Lake R Dell Latitude 7490 (UHD620 graphics); Clover r5107

-> straight update; worked perfectly as would normally be expected.

 

3) on Wolfdale C2D Dell Vostro 200 (Kepler GT730 graphics); Clover r5107

-> straight update; worked perfectly as would normally be expected.

-> BIOS settings/CMOS reset issue still present

 

NB:

  • I may be mistaken but I have noticed that home folder now mounts on /System/Volumes/Data/home. I had to go to /System/Volume/Data and manually delete folder macOS Install Data located there to get rid of the temp update partition. Previously, I'm pretty sure that folder was found at root level. But I could be wrong of course.
  • I will revert to Clover r5107 on my Ivy Bridge Latitude E6230
Edited by Hervé

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi Herve, on affected machine try going to Startup Disk app in sys prefs you will get same bless tool error. Also try to go to Disk Utility and you try to fix whole boot disk. You will get an error. The structure of the Hard Drive is wrong. I don’t understand why. Can you help?

My MBPr charger cable packed and I can’t compare partition structure. Something is not right. 

Edited by luki1979

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@luki1979, checked those items you mentioned and I can confirm your findings. Given that I had never checked this before, I cannot say whether this is something that existed before or if this is a side affect of updating Clover to r5108.

 

Will have to install 10.15.4 on another SSD with Clover r5107 then install to Supplemental Update, then redo the same with Clover r5108 to compare behaviour.

Edited by Hervé

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Hervé I had the same error on 5107 and first 10.15.4 update. Just didn’t realise until this update. Can you compare hard drive partition structure in Disk Utility to your other not affected Hacks?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
2 hours ago, luki1979 said:

@Hervé Hmmm. If this persists I will perhaps look to switch to OpenCore in the future. 

Or stay with Clover but use OcQuirks (based on Opencore source tree).  I'd stay with 5107 for now as there's a lot of refactoring and changes going on with Clover.  Should end up a much better product, incredible the amount of work they are doing beneath the surface!

 

This is what's working for me for 10.15.4 (haven't done supplemental yet):

 

drivers/UEFI
ApfsDriverLoader.efi
FSInject.efi
OcQuirks.efi
OcQuirks.plist
OpenRuntime.efi
VBoxHfs.efi

kexts/Other
AppleALC.kext (v.1.4.7)
FakeSMC.kext (v.1800)
IntelMausi.kext (v.1.0.2)
Lilu.kext (v.1.4.2)
USBInjectAll.kext (v.0.7.5)
WhateverGreen.kext (v.1.3.7)
XHCI-unsupported.kext (v.0.9.2)

ACPI/Patched
SSDT-USB.aml

 

(actually, those versions were for my original 10.15.4 install - I've updated WEG, etc. to the latest - as well as the latest revision of OcQuirks)

Edited by exquirentibus

Share this post


Link to post
Share on other sites

I’ve just read OpenCore guide and will definitely test on USB stick first. I’ve learned that most of rename patches I use are not necessary and could lead to problems as new version of WhateverGreen takes care of it. Wish there were more unified information. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      This guide is a work in progress and will be updated as I refine the installation.
       
      Background
      This is my first "modern" hack supporting UEFI and my first hack using Clover "on-the-fly" patches.  My previous hacks
       
      Laptop: Thinkpad T61 / Nvidia NVS 140m Laptop: Dell Latitude E6410 / Nvidia G3100m Desktop: Gigabyte G31 / GeForce 9600 Desktop: Biostar TH55HD / Sapphire Pulse RX580 (Google "Catalina Biostar TH55HD" and look for user name deeveedee)  
      are all perfectly running Catalina and I patched them all "manually" - all DSDT patches applied with MaciSL with virtually no Clover on-the-fly patching and all booted Legacy Clover.  This UEFI hack was MUCH easier and took about 20 hours vs. a combined hundreds of hours for the old hacks.  I wanted a hack that was a little more future proof and I think this is it.  I hope you enjoy this as much as I am enjoying it.  It is a perfect MacMini8,1.
       
      My system specs
      HP EliteDesk 800 G4 Mini (I7-8700T / UHD 630 / Q370 Chipset / 32GB DDR4 RAM) 3 x DP Ports (connected to monitors using DP -> DVI adapters) 6 x USB 3.1 1 x USB Type-C 3.1 2 x NVMe SSD (M.2 PCIe x4 2280/2230 combo ports) 1 x SATA6 SSD 1 x Intel Ethernet RJ-45 Conexant CX20632 Audio Codec SMBIOS MacModel MacMini 8,1 Unsupported M.2 PCIe x1 2230 Intel Wi-Fi (currently disabled in BIOS).  I may replace this with Brcm, but am using only Ethernet (IntelMausi) for now.  
      Installation Steps: To be provided
      See attached EFI and /L/E kexts in EliteDesk.zip archive See installation methodology here See references here  
      What is not working
      Wi-Fi / Bluetooth (intentional since I have not yet replaced my Intel card).  
      What is not tested
      USB c 3.1 port Microphone port  
      What is working
      Everything not mentioned above Sleep / Wake Multiple displays with IGPU graphics acceleration, hot pluggable display ports and DP->DVI adapters USB 3.1 ports Audio (internal speaker and headphone jack) Ethernet Auto-sensing headphone jack automatically switches to internal speaker when headphones removed  
      Known Issues and their solutions
      (Solved. Problem resolves itself after a few boot cycles) After applying the Catalina 10.15.5.02 supplemental update, Catalina booted to a single display.  After a few boot cycles, multi-display operation was restored to normal. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Unable to upgrade from 10.15.4 to 10.15.5 when using IntelMausiEthernet.kext.  Solution is to switch to IntelMausi.kext (Rev 1.0.2 here). (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Some USB devices were not recognized. My SSDT-UIAC.aml was incomplete and did not specify all required USB port types (missing SSxx ports). The attached EliteDesk.zip archive includes this fix. (Reported this as a possible Clover issue - no solution yet) Clover boot loader may default to Recovery volume after a normal shutdown.  Work-around is to select your normal macOS volume.  This may only happen when Clover is configured to boot LastBootedVolume and may be "fixable" by explicitly setting a boot volume (haven't tested this). (No longer observed) At least one display blanks (sleeps) when plugging / unplugging USB device (observed in front USB 3.1 ports).  Display wakes immediately on keyboard and mouse activity, so this is a minor issue but may be indicative of another issue. (Solved - this is a BIOS setting and requires no macOS changes) Safari has problems loading insanelymac web pages after sleep / wake.  I suspect that the problem is with the embedded video on the pages.  Also observed video problem in AppStore after sleep/wake.  Console: VideoDecodersUnavailable.  Solution is to enable Intel ME in BIOS. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Display does not fully wake after resuming from sleep (needs an extra mouse or keyboard stimulus to fully wake).  Solution is to change boot arg darkwake=0 to darkwake=2.  Other values of darkwake may work as well, but this is the first I tried and it worked. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) -disablegfxfirmware boot arg is not required with WEG.  I inadvertently left this boot arg after I encountered an endless gfx firmware update boot loop while working on my FB patching.  This boot arg is no longer necessary after completing FB patching with WEG. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive): Sometimes, CMOS time is lost on shutdown or restart.  Solution is to enable Clover's Apple RTC fix in config.plist. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) headphone jack doesn't work.  Solution is to change HDEF layout-id to 28. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) System freezes on wake from sleep because of a kernel panic related to hda-gfx (my system does not have HDMI and my DP->DVI adapters do not drive monitor speakers).  Solution is to add No-hda-gfx property to HDEF as described here.  This property is recognized as a Lilu flag and prevents loading hda-gfx. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Device (PMCR) is not defined.  Solution is a SSDT that "injects" the missing device. (Solved and included in the attached archive) eficheck is loaded (not sure why this is bad, but may be a privacy issue - see here). Solution is to add updated EFICheckDisabler kext that include Q370 chipset.  See here.  
      BIOS Version / Configuration: To be provided
      Version: 02.11.01 Rev.A Intel ME must be enabled for proper sleep / wake of UHD 630
       
      Clover Configuration
      Clover for UEFI booting only Install Clover in the ESP UEFI Drivers Recommended drivers AudioDxe DataHubDxe FSInject SMCHelper File System drivers ApfsDriverLoader VBoxHfs Memory fix drivers AptioMemoryFix Additional drivers NvmExpressDxe Install RC scripts on target volume Themes Choose your desired theme Install Clover Preference Pane (option not available when installing on USB thumb drive)  
      UHD 630 Framebuffer Patching: To be provided
       
      Current Versions
      Catalina 10.15.5.02 Clover (UEFI) r5118 Lilu.kext 1.4.5 WhateverGreen.kext 1.4.0 AppleALC.kext 1.5.0 IntelMausi 1.0.3 (Not IntelMausiEthernet)  
      Credits To be provided
       
       







      EliteDesk800 G4 Mini - Rev 0.81.zip
    • By BALDY_MAN
      I thought it would be fun. to see peoples OLD fatefull. Hackintoshes. (you know the one. that alway updates easy. and just runs.  Here,s mine


    • By dmpcoke
      Hi,
       
      I followed the OC guide, and installed Catalina 10.15.5 on my PC.
      The installation went very well. Most parts also work well after I login to the desktop except the following
      issue:
      Each time I tried to log back into the desktop from sleep, I would get a black screen very shortly after I entered the desktop.
      And black screen will last from a few seconds to a few minutes, no exact lasting time.
      Keyboards and mouse are still working during black screen, I can see the operations after the monitor works again.
       
      It connects LG monitor via DP port and I tried to modified the dp version between 1.2 and 1.4, got the same issue.
       
      Attached my entire OC folder, I'm so appreciated if someone could help me check it out, or tell me which part I should focus on.
       
      Thanks in advance!
       
      P.S. Here is my PC summary: Dell Optiplex 7060 MFF
       
      CPU Intel(R) Core(TM) i3-8100 CPU @ 3.60GHz; 8th Gen, Coffee Lake GPU Intel(R) UHD Graphics 630 RAM Team Group 32 GB (2 × 16GB), 2400 MHz, DDR4 Chipset
      Intel 300 Series LPC (Q370) – A306 Audio Realtek ALC255/3234 (Codec ID: 0x10EC0255) Ethernet Intel(R) Ethernet Connection I219-LM WiFi/BT M.2 BCM43224 802.11a/b/g/n Storage Samsung SSD 970 EVO 500GB USB Ports Type-C × 1,USB 3.0 × 5 Video Output DP × 2 Monitor LG 4K 3840 x 2160 @ 60 Hz
      BIOS v1.4.2 OC.zip
    • By MaLd0n
      -Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
      -Donations with Bitcoin
      33HeGCuCSh4tUBqdYkQqKpSDa1E7WeAJQ3
      -Donations with PicPay 
      @danielnmaldonado
      -Donation with Mercado Livre 
      https://tinyurl.com/y9evkj5u
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -Tutorial
      https://tinyurl.com/re2c9sz
       
      -Post Installation
      Paste EFI folder into EFI Partition in your SSD, reboot and extract one full dump with this app and post here!
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
      --DSDT PATCHES--
      DSDT.Gigabyte Z490-UD.zip
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES  
      --SCREENSHOTS--























       









       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
       
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, headkaze, onemanosx, erroruser, Jenny David, Sampath007, Facebook Hackintosh community, Facebook Olarila community, SchmockLord, daliansky and many, many, many others!
       
      We're all here to have fun and learn from each other!
×