Jump to content
AudioGod

AudioGod's Aorus Z390 Master Patched DSDT EFI for Catalina Mini Guide and Discussion

825 posts in this topic

Recommended Posts

I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.

This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 

 

A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this. :)  

 

 

This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F11c, 9900k with a 5700 XT but has also been tested and verified fully working with the following Hardware

 

CPU's

8600K, 8700, 8700K, 9600K, 9700K, 9900K, 9900KS

 

GPU's

RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT

(If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)

 

 

 @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)

 

 

HARDWARE USED

• Intel I9 9900k @5.2Ghz

 Gigabyte AORUS Z390 MASTER

 Sapphire Reference RX 5700 XT ( connected to monitor with DisplayPort )

 Corsair Vengeance Pro RGB 32GB @3600mhz (2 x 16GB)

 Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit

• EK Custom Liquid Cooling Loop

 Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3

 Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro

 ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   

 Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case

 

IMG_0707.thumb.jpeg.2a84dd90f034950332cbbd45b774445c.jpeg
 

IMG_0700.thumb.jpeg.196830535c610ace373c756cfb2f1ca5.jpeg
 

IMG_2740.thumb.jpeg.ff50e89cddb08caae8c599d214bae722.jpeg

 

WORKING

 Sound 

 Ethernet Port

 WiFi

 SSD Trim

 USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)

 AirDrop

 iCloud

 Hardware Acceleration

 iMessages

 Facetime

 Sleep & Wake

 Sleep and Shutdown via the Power Button

 Handoff

 Netflix on Safari browser

 Continuity

• Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

 

EFI FOLDERS  

please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F11c to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision

mb_bios_z390-aorus-master_f11c.zip - Aorus Z390 Master Bios F11c 

 

Current EFIs 

Updated 06/04/2020

Spoiler

Clover, OpenCore, N-D-K OpenCore EFI Updates (10.15.4 Ready), 6th April 2020 

(Use With Bios Revision F11c)

 

 

The EFIs and DSDTs have now been updated to the my latest versions.

Changes made include,

OcQuirks Revision 22 (I have made some changes to the plist that should make it play a lot more friendly now with the IGPU enabled) (Clover)

AppleALC 1.4.8

Lilu 1.4.3

WhateverGreen 1.3.8

VirtualSMC 1.1.2

Clover Updated to Revision 5108

OpenCore Updated to Revision 0.5.7

N-D-K OpenCore Updated to Revision 0.5.7

Plus other major tweaks and changes to all of the configs

 

If you prefer using SMBios 1,1 then by all means switch to it but all the old problems of using 19,1 are corrected now with this EFI plus DRM is fully working unless you have a Polaris gpu. Just to add, SMBios 19,1 is the correct one to be using for our chipset and cpu, if you check the spec of a real macpro it is not a using a CoffeeLake CPU or Z3xx chipset. It does work perfectly but correct is correct so 19,1 it is.

 

Please Note, If you use a 5700 or 5700XT then SMBios 1,1 in unstable using the Navi GPUs so please stick to 19,1 with igpu enabled.

 

PLEASE NOTE - You MUST update to the latest Clover EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.

 

Clover EFI Updated 06/04/20 - Use with Bios revision F11c Only or Replace with the older F10 DSDT if you don't want to update the bios

Clover Z390 Master Navi Vega 19,1 EFI 060420.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT etc), Radeon VII DSDT EFI

Clover Z390 Master Polaris 19,1 EFI 060420.zip - R5xx Polaris DSDT EFI

 

 

CFG Unlock (MSR) F11c BIOS Profile - The Easy Way 

Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU

Spoiler

I have made this bios profile for you all to use that will unlock CFG on your motherboard making it play alot more friendly with the NVRam.

It also has all the bios settings listed on this guide pre done and saved onto the profile.



F11c MSR Unlocked Profile.zip - Use with Bios Revision F11c ONLY

 

1 - Download the profile and save it to a USB Key

2 - Go into the bios,

3 - Load the profile, 

4 - Save and exit

5 - Go straight back into the bios and save your bios to a new profile and name it Default CFG Unlocked or something like that.

6 - Boot back into Catalina go into your clover config and under Kernal and Kext Patches Uncheck KernalPM 

7 - Save the changes and then restart and your done, your motherboard will now be CFG (MSR) Unlocked

 

    PLEASE NOTE - If you reset the bios or load bios defaults it will clear the Unlock making CFG Locked again. 

 

If you want to use Bios F10 instead then use this profile

MSR Unlocked.zip - Use with Bios Revision F10 ONLY

 

 

ADDITIONAL DSDT's (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)

Spoiler

DSDT's

If your using a Vega 56/64 Navi or Radion VII then use this DSDT (already installed in my EFI)

 - DSDT For use with Bios F11c Only

DSDT.Vega.zip - DSDT For use with Bios F10 Only

If your using a RX Series or Nvidia GPU then use this DSDT (already installed in my EFI)

 - DSDT For use with Bios F11c Only

DSDT.RX.zip - DSDT For use with Bios F10 Only

 

 

Alternative EFI - OpenCore v0.5.7, No DSDT and Done the way OpenCore intended it (06/04/2020)

Spoiler

Alternative EFI - OpenCore, No DSDT and Done the way OpenCore intended it 6th April 2020

Myself and @texem have now created a OpenCore EFI done the way the OpenCore Devs intended it to be made, There is no DSDT in use so you can use this EFI on any supported GPU and the SSDTs have been made so they will not be used in any other Operating System apart from MacOS.

OC 057 Z390 Master EFI 19,1 060420.zip - OpenCore v0.5.7, SMBios iMac19,1 (06/04/20)

OC 057 Z390 Master EFI 1,1 060420.zip - OpenCore v0.5.7, SMBios iMacPro1,1 (06/04/20) (igpu disabled)

 

PlistEdit Pro.zip - PlistEdit Pro (use to edit OpenCore)

 

Using PlistEdit Pro add your details by modifying the following 

453128831_Screenshot2020-01-16at19_25_01.thumb.png.7a9beac3ccc0096941fc4a0ec07b8248.png

 

PLEASE NOTE - These EFIs are setup to be used with your msr Unlocked so make sure you use the F11c Unlocked Profile but if for any reason you can not unlock MSR then just modify following in the OpenCore config.plist :



 249434888_Screenshot2020-01-16at19_26_02.thumb.png.948834bc41d84df577e126ae92c9d773.png

 


Alternative EFI 2 - N-D-K OpenCore v0.5.7 (06/04/2020)

Spoiler

Alternative EFI 2 - N-D-K Fork of OpenCore 6th April 2020 Use with Bios revision F11c Only or Replace with the older F10 DSDT if you don't want to update the bios.

NDK OC 057 19,1 Z390 Master Navi 060420.zip - Vega 56/64 Navi (5600 5700 XT) & Radeon VII DSDT Bios F11c

NDK OC 057 19,1 Z390 Master Polaris 060420.zip - RX Polaris (RX5xx Series) DSDT Bios F11c

 

PLEASE NOTE - All bios settings and guide notes are the same for these EFI's and the SMBios is now set to 19,1

 

PlistEdit Pro.zip - PlistEdit Pro (use to edit OpenCore)

 

Using PlistEdit Pro add your details by modifying the following 

453128831_Screenshot2020-01-16at19_25_01.thumb.png.7a9beac3ccc0096941fc4a0ec07b8248.png

 

PLEASE NOTE - These EFIs are setup to be used with your msr Unlocked so make sure you use the F11c Unlocked Profile but if for any reason you can not unlock MSR then just modify following in the OpenCore config.plist :



249434888_Screenshot2020-01-16at19_26_02.thumb.png.948834bc41d84df577e126ae92c9d773.png

 

 

 

To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow

https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/

(If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)

 

 

If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate

disablehibernate.command

 

 

ADDITONAL DOWNLOADS

mb_bios_z390-aorus-master_f10

Clover

Clover Configurator

Kext Updater

RepairPermissions

 

 

OPTIONAL DOWNLOADS

BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)

Hackintool

IORegistryExplorer

Native Display Brightness with MonitorControl

 

 

BIOS SETTINGS (Bios Revision F11C)

 

 Enter BIOS  Press Delete  Enter Setup

 Save & Exit  Load Optimized Defaults

 

• Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL

 Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)

 Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1

 Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)

 Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot

 Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled

 Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M

 Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M

 Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
 Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled

 Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled

 Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled

 Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Auto

 Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled

• Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled

 Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled

 Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled

 Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled

 

 Save & Exit  Save & Exit Setup

 

 

SCREENSHOTS

Screenshot 2020-04-06 at 21.15.51.png

 

935824673_Screenshot2019-12-17at18_10_53.thumb.png.527faabc01400a57b69463209aa519bd.png

 

1018510497_Screenshot2019-12-17at18_10_37.thumb.png.38e09b320751401f126fdc410c93a314.png

 

606910062_Screenshot2019-10-29at15_04_44.thumb.png.3e59834294b625d7aa190b88f4217cb9.png

 

11372640_Screenshot2019-12-17at20_33_20.png.a591166d643d193ca07bf19524f52f4a.png

 

1573749226_Screenshot2019-10-29at14_54_22.thumb.png.6aae445296a0e2984821864a6635b236.png

 

376129050_Screenshot2019-12-17at18_13_57.png.e87a1aee57d9a9f58547fae8168d9677.png

 

Screenshot 2019-12-17 at 20.30.49.png

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Thanks for this great job, it's helpful for me :) with 9700K.

 

I've just update BIOS F9 to F10: there is no more usual settings as BIOS, MIT, peripherals, etc 

 

Help: Aorus splash screen at start is too big (Gigabyte logo, bottom text). I don't remember the solution.

 

EDIT: AppleUSBXHCI errors "Unsupported speed mantissa" detected. Terminal file in attachment

Unsupported Speed USB mantissa

Edited by Matgen84

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, Matgen84 said:

Thanks for this great job, it's helpful for me :) with 9700K.

 

I've just update BIOS F9 to F10: there is no more usual settings as BIOS, MIT, peripherals, etc 

 

Help: Aorus splash screen at start is too big (Gigabyte logo, bottom text). I don't remember the solution.

 

EDIT: AppleUSBXHCI errors "Unsupported speed mantissa" detected. Terminal file in attachment

Unsupported Speed USB mantissa


reset the bios by pressing the bios reset button on the back of the board above the usb2 ports, then go into your bios and load bios defaults and then use the new bios settings I have listed in the guide and try again and let me know buddy. Don’t do any other changes to the bios then what’s listed. 
also for the Aorus splash try having CSM disabled if it’s enabled or enabled if it’s disabled.

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, AudioGod said:


reset the bios by pressing the bios reset button on the back of the board above the usb2 ports, then go into your bios and load bios defaults and then use the new bios settings I have listed in the guide and try again and let me know buddy. Don’t do any other changes to the bios then what’s listed. 
also for the Aorus splash try having CSM disabled if it’s enabled or enabled if it’s disabled.

 

I've already load BIOS defaults after update to F10. Idem: I use your BIOS settings. Same problems with  AppleUSBXHCI errors "Unsupported speed mantissa" detected.

 

EDIT 1: I found a solution to disable Unlock CFG (MSR) since F9. I read it"s better for Aptiomemoryfix

EDIT 2: CSM disabled or enabled, same big Aorus splash. I can't remember the solution. I search.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Matgen84 said:

 

I've already load BIOS defaults after update to F10. Idem: I use your BIOS settings. Same problems with  AppleUSBXHCI errors "Unsupported speed mantissa" detected.

 

EDIT 1: I found a solution to disable Unlock CFG (MSR) since F9. I read it"s better for Aptiomemoryfix

EDIT 2: CSM disabled or enabled, same big Aorus splash. I can't remember the solution. I search.


let me know the solution for the Aorus splash buddy.

And What’s the solution for disable unlock CFG that you found?

 

im looking into your error so bare with me but at what point is it happening and does it happen with no devices connected to usb?
are you using the Rx EFI or the vega one?
 

p.s. I update the thread bios settings under an hour ago, did you use them?

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, AudioGod said:


let me know the solution for the Aorus splash buddy.

And What’s the solution for disable unlock CFG that you found?

 

im looking into your error so bare with me but at what point is it happening and does it happen with no devices connected to usb?
are you using the Rx EFI or the vega one?
 

p.s. I update the thread bios settings under an hour ago, did you use them?

 

First, I don't see Update BIOS settings in this thread.

 

For unlock Hidden CFG function, I found a chinese method: I post a personal message to you with link. 

 

I can boot but 'Unsupported speed' mantissa errors (5 or 6) occur with or without connected devices.

 

Right, I try the RX EFI because I've a RX 580.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Matgen84 said:

Thanks for this great job, it's helpful for me :) with 9700K.

 

I've just update BIOS F9 to F10: there is no more usual settings as BIOS, MIT, peripherals, etc 

 

Help: Aorus splash screen at start is too big (Gigabyte logo, bottom text). I don't remember the solution.

 

EDIT: AppleUSBXHCI errors "Unsupported speed mantissa" detected. Terminal file in attachment

Unsupported Speed USB mantissa


@MaLd0n any ideas why he’s got this usb problem using my EFI?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I’ll be posting here for now on.  Switched to the Master.  Boredom gets the better of me.

 

 I’m having some issues with the UEFI for RX.  Random freezes which reboots my machine and just had the attached image happen during boot.

 

 

DD312EB9-8850-4BFA-9E16-57B5910B2B22.jpeg

Edited by hungrywallet

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, hungrywallet said:

Well I’ll be posting here for now on.  Switched to the Master.  Boredom gets the better of me.

 

 I’m having some issues with the UEFI for RX.  Random freezes which reboots my machine and just had the attached image happen during boot.

 

 

DD312EB9-8850-4BFA-9E16-57B5910B2B22.jpeg


oh dear,

Have you got CSM disabled in the bios?

Are you using the correct DSDT for the RX gpu and bios F10 for the Master?

 

i will send you a modified EFI later today to try. :)

do you want it in macpro1,1 or iMac19,1?

 

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think it may have been an issue with my memory.  I set my xmp profile but I don’t think the board was setting the proper voltage 1.35 so I set it manually.  Now I have to get iMessages working again since I think the new MAC address alarmed Apple.  I’ll try the 19,1.  I also had removed pikera and cfmon flags from boot args.

Edited by hungrywallet

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, hungrywallet said:

I think it may have been an issue with my memory.  I set my xmp profile but I don’t think the board was setting the proper voltage 1.35 so I set it manually.  Now I have to get iMessages working again since I think the new MAC address alarmed Apple.  I’ll try the 19,1.  I also had removed pikera and cfmon flags from boot args.

 

here's my current 1,1 EFI so if 19,1 fails you then swap over to this one and give it a try, il make all new details for you including a new serial number so register it as a new login on iCloud :)

 

Z390 Master 1,1 EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

edit:  Well I think I figured out what was causing the issues with lag and random freezes on my machine.  I think my PCIE Extender gave up on me.  Plugged the GPU straight to the board and no more lag or random glitches.  Hallelujah.

 

Let this be a lesson, make sure your hardware is working properly before assuming it's improper configuration.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, hungrywallet said:

At the moment I'm on 1,1, your EFI you made for me.

That was pulled directly from my system and what I use personally.

i prefer 1,1 as I can’t stand the igpu being enabled. It sucks...:hysterical:

you can remove the virtualsmc.efi from UEFI, I left in there by mistake as I was testing to see if it actually did anything different with it in and it doesn’t so keep it or don’t keep it it’s totally up to you. :) 


@Matgen84 Are you playing with OpenCore at the moment and have any working knowledge with it cos if you do I could do with a couple of tips and pointers?  :blowup:

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, AudioGod said:


@Matgen84 Are you playing with OpenCore at the moment and have any working knowledge with it cos if you do I could do with a couple of tips and pointers?  :blowup:

 

I don't use OpenCore, just read the configuration files, test without success some config.plist files few month ago. So I can't unfortunately help you.

 

Just my opinion: this bootloader is very well documented, but too difficult to set.  Regular additions (it's a beta) do not help. I'm waiting for the release. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Matgen84 said:

 

I don't use OpenCore, just read the configuration files, test without success some config.plist files few month ago. So I can't unfortunately help you.

 

Just my opinion: this bootloader is very well documented, but too difficult to set.  Regular additions (it's a beta) do not help. I'm waiting for the release. :)


would you like to try mine?

i have a beautifully working OpenCore EFI that me and MaLD0n put together the other day. It’s not finished yet as it has a few fixes I need todo but it’s working perfectly with Catalina just don’t try to boot into windows via the opencore boot menu

...ops...lol

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well I believe I am now finally set with my rig on 19,1.  Unless I deliberately look for something wrong all looks to be working well (except iMessages..lol). Safari for Netflix can go die somewhere.  I don't watch Netflix on my PC either way to be bothered with it anymore.

 

Thanks for all the help AudioGod, larabee, and others I may have missed.

 

edit:  Actually, is there any way to get 144 on my Acer Gsync monitor?  Highest I can set it to is 120hz on MacoS.  Maybe because it's now paired with a AMD card...

Edited by hungrywallet

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, hungrywallet said:

Well I believe I am now finally set with my rig on 19,1.  Unless I deliberately look for something wrong all looks to be working well (except iMessages..lol). Safari for Netflix can go die somewhere.  I don't watch Netflix on my PC either way to be bothered with it anymore.

 

Thanks for all the help AudioGod, larabee, and others I may have missed.

 

edit:  Actually, is there any way to get 144 on my Acer Gsync monitor?  Highest I can set it to is 120hz on MacoS.  Maybe because it's now paired with a AMD card...


Check your monitor is using the correct colour palette.

I use a Dell 75hz 4K HDR monitor that uses RGB as it’s colour pallet and macOS was setting as ycbcr and I only found out because I was getting weird green flashes on shutdown and it was also causing my clover boot splash to b stuck on one res no matter what I set it (CSM disabled) and also I couldn’t go above 60hz or 2k in res. As soon as I patched the monitor override it snapped back to normal and now everything works perfectly and no more green flashes and I can change res of the splash plus I can select 75hz

to check if it’s happening to you go into the monitors setting and see if it’s colour palet is set correctly, if you can’t tell that way then go into about my Mac and check under graphics and displays and see what pallet it’s using.


If that is indeed the problem for you then it’s easy to fix just click on the link and read and follow the guide. If you have trouble doing it then let me know and il help you out but you should be cool buddy :)

 

https://spin.atomicobject.com/2018/08/24/macbook-pro-external-monitor-display-problem/

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites

@hungrywallet If you have a High DPI display (>1080P) then you will need to add -cdfon as a boot argument in the clover config, this enables WhatEverGreen's pixel-clock patches and allows for higher display resolutions and refresh rates on High-DPI displays.

 

For Netflix please also add shikigva=1 to the boot arguments restart and try again, If that don’t work then try shikigva=57 instead.

 

let me know if that sorted it out once you have tried? :thumbsup_anim:

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, AudioGod said:

@hungrywallet If you have a High DPI display (>1080P) then you will need to add -cdfon as a boot argument in the clover config, this enables WhatEverGreen's pixel-clock patches and allows for higher display resolutions and refresh rates on High-DPI displays.

 

For Netflix please also add shikigva=1 to the boot arguments restart and try again, If that don’t work then try shikigva=57 instead.

 

let me know if that sorted it out once you have tried? :thumbsup_anim:

shikigva=1 only fixes Apple TV for me so I'll try 57. -cdfon is already enabled but do we need agdpmod=pikera for an RX580?

 

Also, could you make me a custom DDST for this board like you did last time?  I'll try to figure out how to do it on my own in the meantime so I can learn.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, hungrywallet said:

shikigva=1 only fixes Apple TV for me so I'll try 57. -cdfon is already enabled but do we need agdpmod=pikera for an RX580?

 

Also, could you make me a custom DDST for this board like you did last time?  I'll try to figure out how to do it on my own in the meantime so I can learn.


The dsdt is already perfect for your board unless I gave you the vega one by mistake 


DSDT.RX.zip

 

you can remove agdpmod=pikera :thumbsup_anim:

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, AudioGod said:


The dsdt is already perfect for your board unless I gave you the vega one by mistake 


DSDT.RX.zip

 

you can remove agdpmod=pikera :thumbsup_anim:

 

So shikigva 1 and 57 both fix Apple TV for me.  Which one do you recommend I use?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By RoroMush
      Hi Guys,
       
      I was finally able to get my Catalina installer to boot using by changing EC0 to EC 4543305f 45435f5f. Huge headache with this as it took me a good couple of days to fix the error. 
       
      The good news is I can make it to the installer but now the problem is now the Catalina installer gets stuck at 2 minutes with the error code showing disk25s1 is not convertible to APFS.
       
      My Troubleshooting Steps:
       
      - Tried another NVMe drive, with same results
      - Checked Samsung Magician for updates, no luck
      - Formatted the drives in Ubuntu, same exact installer error.
       
      For some reason the disks always show as "Writable: NO" 
       
      Hardware:
      - Asus Z390-E 
      - Intel i7 9700K
      - Samsung 970 Pro
      - 16GB Crucial 
      - Intel UHD Graphics
       
      Is there something wrong with my kexts or config? 
       
      Thank You!
       
       
       
      EFI.zip

    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Pro and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Pro, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware using Catalina 10.15.4
       
      CPU's
      8700k, 9600k, 9700k, 9900k
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install.
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k 
      • Gigabyte AORUS Z390 PRO
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 (connected to monitor with DisplayPort)
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit. 
      • CoolerMaster MASTERLIQUID ML360R RGB CPU Cooler
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       

       
       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar
       
       
      CLOVER  FOLDER
      Use this folder with fully patched DSDT
      Current EFI 
      Updated 06/04/2020
      PLEASE NOTE - You MUST update to the latest EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.
       
       
      Clover EFI Update - 06/04/2020 - Use with Bios revision F12d Only or Replace with the older F11 DSDT if you don't want to update the bios
      Clover Z390 Pro Navi Vega 19,1 EFI 060420.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT etc), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Pro Polaris 19,1 EFI 060420.zip - R5xx Polaris DSDT EFI
       
       
      PLEASE NOTE - Please flash your motherboard bios to revision F12d to use my current EFI. It’s a major rework of the bios and vital changes have been made to the layout and power tables. New DSDTs have been created and installed into the new EFI’s but will not work correctly with any other bios revision.
       
       
      Latest Gigabyte Z390 PRO BIOS (F12d)
      mb_bios_z390-aorus-pro_f12d.zip
       
       
      CFG Unlock (MSR) F12d (F12c Pro WIFI) BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      DSDT's (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - OpenCore v0.5.7, No DSDT and Done the way OpenCore intended it (06/04/2020)
       
       
      Alternative EFI 2 - N-D-K OpenCore v0.5.7 (06/04/2020)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      FakeSMC    (Can be used instead of VirtualSMC)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F12d)
      • Enter BIOS → Press F12 → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled (Set to Disabled if using SMBios iMacPro1,1)
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Auto
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup 
       
       
      SCREENSHOTS
      
       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

    • By anokic
      I have been using clover to install and configuration my Hackintosh High Sierra 10.13.6. It's been a struggle and a pain. Can't restart/shutdown/wake from sleep. Random freezes. When freeze happens mouse works but in loading state. UI and open apps freeze not the mouse. I can make the apps smaller and move them.

      I haven't used any DSDT nor SSDT. Tried 5 or 6 of them from others but sometimes i end up not booting. Could someone explain me do i even need them and why? Do i need DSDT or SSDT or both?

      I'm going to try to install everything OpenCore. The first thing is i can't use a method that needs an internet while installing MacOS cause my ethernet/internet only works when i install MacOS. So i can't use the images i need full installation. Okay i have the full installation for 10.13.6. I need to use a version 10.13.4-6 versions cause application Sketch needs the newer one High Sierra 10.13.4++ version.

      Can you tell me? Can i use same kexts from Clover on OpenCore? Secondly how can i install full USB MacOS installer? (High Sierra 10.13.6 version i have is 7gb i think thats it)
      Is there a version of AMDHigh Sierra version made from the community for 10.13.4++ version?
      If i use the normal 10.13.6 High Sierra should i use this AMD 10.13.6 Kernel when i have installed the MacOS or some other kernel that's better for my system? https://github.com/Shaneee/AMD-High-Sierra-XNU/releases
      Whats the best version of High Sierra to use for Ryzen and Nvidia system?

      Will it be better to use OpenCore?

      Specs:
      Mortar Max B450M
      Ryzen 2600x
      Nvidia GTX 1060
      16gb DDR4 2400mhz
    • By MaLd0n
      Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install  
      https://www.olarila.com/topic/5794-hackintosh-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
          First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.GA H110M-S2.zip   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
×