Jump to content
AudioGod

AudioGod's Aorus Z390 Master Patched DSDT EFI for Catalina Mini Guide and Discussion

1,189 posts in this topic

Recommended Posts

Hi

AudioGod's EFI and BIOS profile work like a charm for me. Thanks

 

btw, can I get HDMI output of motherboard while using dGPU?(in my case vega56)

I connect mobo's HDMI port and get no signal.

probably I don't use this port but I want to know available or not.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
30 minutes ago, JamesTK said:

Hi

AudioGod's EFI and BIOS profile work like a charm for me. Thanks

 

btw, can I get HDMI output of motherboard while using dGPU?(in my case vega56)

I connect mobo's HDMI port and get no signal.

probably I don't use this port but I want to know available or not.

 

Hi,

Im glad to hear your happy buddy and in answer to your question its a no, 

when your using the gpu you can only use the igpu in headless mode im afraid.

trying to use it usually results in a crash straight away.

A cheap second compatible AMD card would be your best option if you need more outputs.

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, AudioGod said:

 

Hi,

Im glad to hear your happy buddy and in answer to your question its a no, 

when your using the gpu you can only use the igpu in headless mode im afraid.

trying to use it usually results in a crash straight away.

A cheap second compatible AMD card would be your best option if you need more outputs.

 

Noted.

 

Thank you for your quick reply:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi folks!

 

Im on Clover now and so far everything working and no issues. Is there any benefits and advantage to switch to Opencore?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, LVNona said:

Hi folks!

 

Im on Clover now and so far everything working and no issues. Is there any benefits and advantage to switch to Opencore?


no not really, it’s just a personal taste thing really and OC is very much a work in progress.

Ask me the same question in a few months from now and I might give a different answer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, LVNona said:

Same here -wondering ;) 

Go for it guys, it’s safe as houses :thumbsup_anim:

 

sorry I usually stick A notice up with every update but I’m snowed under at the second so I forgot...lol

 

Update Away my friends :) 

 

 

For anybody else wondering about the update,

10.15.3 is totally safe to update too so go for it.

 

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, AudioGod said:

Go for it guys, it’s safe as houses :thumbsup_anim:

 

sorry I usually stick A notice up with every update but I’m snowed under at the second so I forgot...lol

 

Update Away my friends :) 

 

 

For anybody else wondering about the update,

10.15.3 is totally safe to update too so go for it.

 

 

Done it as soon as it was released, direct D/Load and install - No problem :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

This might look like a strange / stupid question, but better ask than have problems afterwards.

 

My system (with rx580) is connected to two screens.  One 1920x1080 monitor via DP used for general stuff and a 1920x1080 tv via HDMI.

 

The monitor for general stuff via DP needs to be replaced.  Will it pose problems when I go higher in resolution? Like quad HD or 4k ?  The TV will remain 1920*1080 for a while but in the near future / when it breaks it will be changed too.  (to probably the same resolution as the monitor I'm planning to buy now)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, decat said:

This might look like a strange / stupid question, but better ask than have problems afterwards.

 

My system (with rx580) is connected to two screens.  One 1920x1080 monitor via DP used for general stuff and a 1920x1080 tv via HDMI.

 

The monitor for general stuff via DP needs to be replaced.  Will it pose problems when I go higher in resolution? Like quad HD or 4k ?  The TV will remain 1920*1080 for a while but in the near future / when it breaks it will be changed too.  (to probably the same resolution as the monitor I'm planning to buy now)

 

 

No it should be fine although you might find the Hack default to the lower resolution screen while booting up. other then that though it shouldn't be a problem. :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi AudioGod,

 

Thanks lot for your hard work.

 

I am trying to get it running on a Z390 master with an iGPU only. I have installed F11c, applied the config, created the boot media and used the "Aorus Z390 Master F11c HD630 igpu EFI".

 

When booting I do get the Prohibited sign (circle with a stripe). I have applied the following settings as I thought it could be the lack of memory for the iGPU:

• Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 512M
• Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> MAX
• Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB

I have enabled verbose mode so I could see the error but the text gets all scrambled but before it does it shows "iousbhostfamily missing required descriptor" a few times.

 

Any help is greatly appreciated :) 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, Mentox said:

Hi AudioGod,

 

Thanks lot for your hard work.

 

I am trying to get it running on a Z390 master with an iGPU only. I have installed F11c, applied the config, created the boot media and used the "Aorus Z390 Master F11c HD630 igpu EFI".

 

When booting I do get the Prohibited sign (circle with a stripe). I have applied the following settings as I thought it could be the lack of memory for the iGPU:


• Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 512M
• Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> MAX
• Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB

I have enabled verbose mode so I could see the error but the text gets all scrambled but before it does it shows "iousbhostfamily missing required descriptor" a few times.

 

Any help is greatly appreciated :) 

 

 

If you haven’t got a separate gpu installed then remove -wegnoegpu from the boot arguments and try again buddy. :) 
 

this Efi is made for if you have a Nvidia card in there too and the above boot argument disables any Gpus connected to a pcie slot but can prang a system out that is using the igpu only.

 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, AudioGod said:

If you haven’t got a separate gpu installed then remove -wegnoegpu from the boot arguments and try again buddy. :) 
 

this Efi is made for if you have a Nvidia card in there too and the above boot argument disables any Gpus connected to a pcie slot but can prang a system out they is igpu only.

 

Thanks for the absurdly quick reply! I removed the Nvidia to avoid issues.... :angel_not:

 

I have removed it but still the same issue. I`ve tried all the USB 2.0 and 3.0 ports and the rest of the system is just a bare Z390 with a 9900K, no BIOS changes have been made after applying your config.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Mentox said:

Thanks for the absurdly quick reply! I removed the Nvidia to avoid issues.... :angel_not:

 

I have removed it but still the same issue. I`ve tried all the USB 2.0 and 3.0 ports and the rest of the system is just a bare Z390 with a 9900K, no BIOS changes have been made after applying your config.

put the Nvidia back in and try again but with my boot argument in place and that should work correctly but let me know if it doesn’t buddy.

im not in front of my hack at the moment to send you an alternative EFI if need be but I will do so when I can if that still doesn’t work for you.

make sure you set the igpu as the main gpu in the bios (to boot first)

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, channa13 said:

after opencore setup i copied the efi folder into my ssd when i boot the keyboard and mouse not working

 

¯\_()_/¯

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Присоединяюсь к сказанному  gibbo592 . Огромное с пасибо .

Edited by kapelan6

Share this post


Link to post
Share on other sites
47 minutes ago, gibbo592 said:

just wanted to say a big thanks to everyone who has contributed - especially to you and  @glasgood @MaLd0n @larabee  appreciate the efforts you go to for the community. 

 

4 minutes ago, kapelan6 said:

Присоединяюсь к сказанному gibbo592. Огромное Вам Спасибо, за ту работу которую Вы нам оказываете.

Спасибо.


:thumbsup_anim:


@gibbo592 Are you a Clover or OpenCore user now days?

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, AudioGod said:

Using Clover currently mate - tried OC briefly but not really good for dual boot setup I have running.


:thumbsup_anim:


@gibbo592 Are you a Clover or OpenCore user now days?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hei guys! I have weird issue and that happened after I updated to latest OS 10.15.3:

first in middle sleep computer can automatically start and that crash to Default Bios settings and my other windows boots up.

Also just noticed if I boot with your BIOS settings I can't boot OS - it stacks at OS logo and thats it!

If I do BIOS LOAD to DEFAULT I can start OS without problems.

 

Any idea?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      This guide is a work in progress and will be updated as I refine the installation.
       
      Background
      This is my first "modern" hack supporting UEFI and my first hack using Clover "on-the-fly" patches.  My previous hacks (Laptop: Thinkpad T61 / Nvidia NVS 140m, Laptop: Dell Latitude E6410 / Nvidia G3100m, Desktop: Gigabyte G31 / GeForce 9600, Desktop: Biostar TH55HD / Sapphire Pulse RX580) are all perfectly running Catalina and I patched them all "manually" - all DSDT patches applied with MaciSL with virtually no Clover on-the-fly patching and all booted Legacy Clover.  This UEFI hack was MUCH easier and took about 20 hours vs. a combined hundreds of hours for the old hacks.  I wanted a hack that was a little more future proof and I think this is it.  I hope you enjoy this as much as I am enjoying it.  It is a perfect MacMini8,1.
       
      My system specs
      HP EliteDesk 800 G4 Mini (I7-8700T / UHD 630 / Q370 Chipset / 32GB DDR4 RAM) 3 x DP Ports (connected to monitors using DP -> DVI adapters) 6 x USB 3.1 1 x USB Type-C 3.1 2 x NVMe SSD (M.2 PCIe x4 2280/2230 combo ports) 1 x SATA6 SSD 1 x Intel Ethernet RJ-45 Conexant CX20632 Audio Codec SMBIOS MacModel MacMini 8,1 Unsupported M.2 PCIe x1 2230 Intel Wi-Fi (currently disabled in BIOS).  I may replace this with Brcm, but am using only Ethernet (IntelMausi) for now.  
      Installation Steps: To be provided
      See attached EFI and /L/E kexts in EliteDesk.zip archive See installation methodology here See references here  
      What is not working
      Wi-Fi / Bluetooth (intentional since I have not yet replaced my Intel card).  
      What is not tested
      USB c 3.1 port Microphone port  
      What is working
      Everything not mentioned above Sleep / Wake Multiple displays with IGPU graphics acceleration, hot pluggable display ports and DP->DVI adapters USB 3.1 ports Audio (internal speaker and headphone jack) Ethernet Auto-sensing headphone jack automatically switches to internal speaker when headphones removed  
      Known Issues and their solutions
      (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Unable to upgrade from 10.15.4 to 10.15.5 when using IntelMausiEthernet.kext.  Solution is to switch to IntelMausi.kext (Rev 1.0.2 here). (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Some USB devices were not recognized. My SSDT-UIAC.aml was incomplete and did not specify all required USB port types (missing SSxx ports). The attached EliteDesk.zip archive includes this fix. (Reported this as a possible Clover issue - no solution yet) Clover boot loader may default to Recovery volume after a normal shutdown.  Work-around is to select your normal macOS volume.  This may only happen when Clover is configured to boot LastBootedVolume and may be "fixable" by explicitly setting a boot volume (haven't tested this). (Watching this - not sure it's a problem) At least one display blanks (sleeps) when plugging / unplugging USB device (observed in front USB 3.1 ports).  Display wakes immediately on keyboard and mouse activity, so this is a minor issue but may be indicative of another issue. (Solved - this is a BIOS setting and requires no macOS changes) Safari has problems loading insanelymac web pages after sleep / wake.  I suspect that the problem is with the embedded video on the pages.  Also observed video problem in AppStore after sleep/wake.  Console: VideoDecodersUnavailable.  Solution is to enable Intel ME in BIOS. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Display does not fully wake after resuming from sleep (needs an extra mouse or keyboard stimulus to fully wake).  Solution is to change boot arg darkwake=0 to darkwake=2.  Other values of darkwake may work as well, but this is the first I tried and it worked. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) -disablegfxfirmware boot arg is not required with WEG.  I inadvertently left this boot arg after I encountered an endless gfx firmware update boot loop while working on my FB patching.  This boot arg is no longer necessary after completing FB patching with WEG. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive): Sometimes, CMOS time is lost on shutdown or restart.  Solution is to enable Clover's Apple RTC fix in config.plist. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) headphone jack doesn't work.  Solution is to change HDEF layout-id to 28. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) System freezes on wake from sleep because of a kernel panic related to hda-gfx (my system does not have HDMI and my DP->DVI adapters do not drive monitor speakers).  Solution is to add No-hda-gfx property to HDEF as described here.  This property is recognized as a Lilu flag and prevents loading hda-gfx. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Device (PMCR) is not defined.  Solution is a SSDT that "injects" the missing device. (Solved and included in the attached archive) eficheck is loaded (not sure why this is bad, but may be a privacy issue - see here). Solution is to add updated EFICheckDisabler kext that include Q370 chipset.  See here.  
      BIOS Version / Configuration: To be provided
      Version: 02.11.01 Rev.A Intel ME must be enabled for proper sleep / wake of UHD 630
       
      Clover Configuration: To be provided
       
      UHD 630 Framebuffer Patching: To be provided
       
      Current Versions
      Catalina 10.15.4.02 Clover (UEFI) r5118 Lilu.kext 1.4.4 WhateverGreen.kext 1.3.9 AppleALC.kext 1.4.9 IntelMausi 1.0.2 (Not IntelMausiEthernet)  
      Credits To be provided
       
       




      EliteDesk800 G4 Mini - Rev 0.7.zip



    • By ludufre
      Installing macOS Catalina 10.15.5 on Gigabyte Z370N WIFI + i7 8700K + UHD 630



      Changelog:
       
      05/27/2020 20:02h GMT-0
      - Update instructions 10.15.5.
       
      03/24/2020 20:23h GMT-0
      - Update instructions 10.15.4.
       
      01/30/2020 23:54h GMT-0
      - Update instructions 10.15.3.
       
      12/11/2019 03:58h GMT-0
      - Update instructions 10.15.2.
      - Updated EFI folder attached.
       
      11/30/2019 18:03h GMT-0
      - Changed Device -> Graphics platform to fix dual HDMI monitor.
      - Updated EFI folder and config.plist
       
      11/29/2019 21:28h GMT-0
      - Added full EFI folder as requested.
       
      11/27/2019 02:33h GMT-0
      - Added BIOS profiles for ease.
       
      11/25/2019 22:45h GMT-0
      - Fixed wrong ethernet link (IntelMausi.kext).
      - Thanks to @MiMoHo
       
      11/24/2019 04:56h GMT-0
      - First version.
       
      What works and what does not
       
      - Processor: Intel Core i7-8700K ->  Work. All SpeedStep stages.
      - Video Card: Intel UHD 630 ->  Work. QE/CI and Metal.
      - Chipset: Intel Z370 ->  Work.
      - HDMI 2.0 (1st) ->  Work.
      - HDMI (2nd) ->  Work.
      - DP ->  Work.
      - Audio: ALC1220 ->  Work.
      - HDMI Audio ->  Work.
      - WiFi/Bluetooth ->  Not work. Replaced with BCM94360CS2.
      - Ethernet (1st) ->  Work.
      - Ethernet (2nd) ->  Work.
      - USB3.0 ->  Work.
      - Sleep ->  Work.
      - Airdrop, Handoff, Instant Hotspot and Continuity ->  Work after replaced wireless.
       
       
      Todo
       
      - Empty
       
      What you need to install
       
      - Running install of macOS
      - One USB flash drive of 8GB or bigger
      - macOS Catalina install app
      - Clover EFI
      - Clover Configurator
      - Some KEXTs and SSDT patches


      How create create the install flash drive
       
      Prepare install flash drive

      Format the flash drive with GUID partition mapping and name it "Install".

      - Open Disk Utility.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination flash drive, then Erase.
      - Name: Install, Format: Mac OS Extended (Journaled) and Scheme: GUID Partition Map
       
      Create install flash drive

      Open terminal and run this command:
      sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Install --nointeraction  This will take about 30 minutes.
       


      Install bootloader
       
      Download the CloverEFI from official repository (used 5099) and install only with these options on "Install macOS Catalina":
       
      - Install for UEFI booting only
      - Install Clover in the ESP
      - UEFI Drivers - Recommended Drivers - FSInject (I still don't know if it's really necessary)
      - UEFI Drivers - File System drivers - ApfsDriverLoader (Support to APFS partitions)
      - UEFI Drivers - File System drivers - VBoxHfs (Support HFS/HFS+ partitions)
      - UEFI Drivers - Memory fix drivers - AptioMemoryFix (Fix the memory management of de UEFI/BIOS)
      - UEFI Drivers - Additional drivers - NvmExpressDxe (If you are going to use NVMe)
       
      FileVault 2
       
      If you plan to use FileVault 2, you need to download additional drivers, since what comes with Clover is not up to date and use VirtualSMC instead of FakeSMC.
      Follow instructions bellow:
       
      From current Clover installation, check these options to USB keyboard/mouse work on password screen:
      - UEFI Drivers - Human Interface Devices - UsbKbDxe
      - UEFI Drivers - Human Interface Devices - UsbMouseDxe
       
      After Clover install will be created a partition named EFI and mounted in Desktop. Usually the path is /Volumes/EFI/.
       
      Download the versions 2.1.0 and 2.0.9 of AppleSupportPkg from: https://github.com/acidanthera/AppleSupportPkg/releases
      We need the last version of AppleGenericInput.efi that is inside 2.1.0 and last version of AppleUiSupport.efi that is inside 2.0.9.
      OR download attached bellow.
       
      Put in /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/drivers/UEFI/
       
      That's it! FileVault 2 will work without problems.
       

       
       
       
      Make things works
       
      After Clover install will be created a partition named EFI and mounted in Desktop. Usually the path is /Volumes/EFI/.
       
      - Replace the /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/config.plist with mine attached below according to your processor version.
      - Put all SSDT-*.aml attached below in /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/ACPI/patched/
       
      Generate your Serial, MLB and SmUUID
       
      - Open the replaced config.plist with Clover Configurator (used 5.8.0.0)
      - Go to SMBIOS, click few times in "Generate New" in Serial Number and SmUUID.
       
      Copy the Clover Configurator to flash drive because you will need later.
       
      Download those Kexts and put in /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other/
       
      - Download the VirtualSMC.kext, SMCProcessor.kext, SMCSuperIO.kext and UEFI driver (put VirutalSmc.efi inside /Volumes/EFI/EFI/drivers/UEFI/). I used the version 1.0.9.
      - Download the Lilu.kext from here. I used the version 1.3.9.
      - Download the WhateverGreen.kext from here. I used the version 1.3.4.
      - Download the AppleALC.kext from here. I used the version 1.4.3.
      - Download the USBInjectAll.kext from here. I used the version 2018-1108.
      - Download the IntelMausi.kext from here. I used the version 1.0.2.
      - Download the SmallTree-Intel-211-AT-PCIe-GBE.kext attached bellow to enable second ethernet.
       
      Important! If you are coming from my previous Mojave guide, please note that I am using some kexts from other repositories / authors.
       
      Wifi and Bluetooth (BCM94360CS)
       
      Works out of box (plug 'n' play).
       
       
      Now you can start the installation without problem (I guess).
       
       
      How install
       
      UEFI Setup Configuration and Installation

      UEFI configuration
       
      My BIOS is F10 (I use an 8th generation processor, so I don't need to upgrade)
       
      You can configure manually or load my BIOS profile.
       
      Manually:
      - Shutdown and insert the flash.
      - Power on with DEL pressed to enter BIOS setup.
      - Change value: BIOS - CSM Support to Disabled
      - Change value: BIOS - Secure Boot to Disabled
      - Change value: Peripherals - Initial Display to IGP
      - Change value: Chipset - VT-d to DISABLE
      - Change value: Chipset - Internal Graphics to ENABLE
      - Save & Exit Setup
       
      or, BIOS profile
      You can use one of my BIOS profiles attached bellow.
      It's two versions. One stock (Geekbench 4: 5840/27384) and another with overclock [5.0 GHz] (Geekbench 4: 6360/30348)
      - Put the profile in the root of the flash drive at EFI partition.
      - Restart with DEL pressed to enter BIOS setup.
      - Go to Save & Exit.
      - Select Load Profiles.
      - Select last option and then the flasdrive in the list.
      - And finally choose MACOS_STOCK or MACOS_5GHZ.
      - Save & Exit Setup
       
      Then:
      - Now, hold the F12
      - In the list, select your flash drive.
      - Choose the flash drive (white icon).
       
      The installer will start. 
      
      Format destination disk

      Format the disk with GUID partition mapping and name it "Macintosh".

      - Select Disk Utility in the list, then press Continue.
      - Click in View, then "Show All Devices".
      - Select the destination Disk, then Erase.
      - Name: HD, Format: APFS and Scheme: GUID Partition Map

      Close Disk Utility.
      
      Select "Install macOS", then Continue.
      Follow instructions in screen.

      After install

      After first part install the system will reboot. Maybe you have to press ESC again and select the flash drive.
       
      Choose the internal disk (gray hdd icon) if not already selected.

      The second part of the installation will begin. This will take 16 minutes.

       
      Post installation
       
      Bootloader

      When the second part of install finish, the system will reboot again.

      After performing the user initial setup and go to the desktop, you need to make the system disk bootable.

      Open the Clover Configurator from flash drive that you copied before.

      Mount and open the flash drive EFI partition. (Inside Clover Configurator, Mount EFI -> Select flash drive in Efi Partitions list -> Mount Partition -> Open Partition)
       
      Copy the EFI folder to desktop.
       
      Go back to Clover Configurator, unmount the EFI partition of the flash drive and mount and open the EFI partition of internal disk.
       
      Move the EFI folder from Desktop to EFI partition of the internal disk.
       
      Eject the flash drive.
       
      Move all Kexts from EFI partition of internal disk to /Library/Extensions and make kext cache, with those commands in Terminal:
      sudo mv -R /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/10.15/* /Library/Extensions/ sudo chmod -R 755 /Library/Extensions sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions sudo kextcache -i / Restart the system.
       
      Last thing
       
      Run this command in Terminal to disable hibernation (doesn't work in macOS):
      sudo pmset -a hibernatemode 0  
       
      It's done!
       
       
      System Updates
       
      10.15.2
       
      Before install, update the following kexts:
      - Lilu.kext. I used version 1.4.0.
      - WhateverGreen.kext. I used version 1.3.5.
      - AppleALC.kext. I used version 1.4.4.
      (all download links above)
       
      Download the latest CLOVERX64.efi.zip build. I used version 5100.
      Mount EFI partition and unzip to:
      - /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/CLOVERX64.efi
      - /Volumes/EFI/EFI/BOOT/BOOTX64.efi (rename the copy of CLOVERX64.efi to BOOTX64.efi
       
      Install update. Will reboot at least four time.
       
       
      10.15.3
       
      Updated with success without changing anything.
       
       
      10.15.4
       
      Before install, update the following kexts:
      - Lilu.kext. I used version 1.4.2.
      - WhateverGreen.kext. I used version 1.3.7.
      - AppleALC.kext. I used version 1.4.7.
      - VirtualSMC.kext. I used version 1.3.7.
      (all download links above)
       
      Download the latest CLOVER installer. I used version 5107.
      - Install respecting the configuration mentioned above in "Install bootloader" section.
       
      Install update. Will reboot at least four time.
       
       
      10.15.5
       
      - Same as usual, update all Kexts and Clover.
      - Install Update, reboot.
       
      If you like me, I had a problem with two monitors. I needed to roll back two Kexts of video from 10.15.4: FixGraphics10.15.5.zip
      After replace, fix permissions and cache.
       
      And last but not least
       
      I would like to thank the following community members, by making these dream possible:
      @crushers, @snatch, @apianti, @blackosx, @blusseau, @dmazar, @slice2009, @autumnrain, @phpdev32, @EMlyDinEsH, @RehabMan, @Scellow, @mitch_de, @Shailua, @Andy Vandijck, @maxfierke, @ArturXXX, @LexHimself, @brumas and all others members involved directly or indirectly.
       
      Attachments
       
      config.plist v2.zip
      EFI v4.zip
      Filevault 2 additional drivers.zip
      SmallTree-Intel-211-AT-PCIe-GBE.kext.zip
      SSDTs.zip
      MACOS_5GHZ
      MACOS_STOCK
       
       
       
    • By BALDY_MAN
      I thought it would be fun. to see peoples OLD fatefull. Hackintoshes. (you know the one. that alway updates easy. and just runs.  Here,s mine

    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Pro and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Pro, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware using Catalina 10.15.4
       
      CPU's
      8600K, 8700, 8700K, 9400K, 9600K, 9700K, 9900K, 9900KS (All KF Models work but use SMBios iMacPro1,1 instead)
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, RX 5500, 5500 XT, 5600, 5600 XT, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install.
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k 
      • Gigabyte AORUS Z390 PRO
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 (connected to monitor with DisplayPort)
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit. 
      • CoolerMaster MASTERLIQUID ML360R RGB CPU Cooler
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM94360CS2 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       

       
       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar
       
       
      CLOVER & OPENCORE EFIs 
      Current EFIs Updated 04/05/2020
       
       
      Clover EFI Update v5115 - 04/05/2020 - Use with Bios revision F12d Only or Replace with the older F11 DSDT if you don't want to update the bios
       
      Clover Z390 Pro Navi Vega EFI 040520.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT etc), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Pro Polaris EFI 040520.zip - RX500 Polaris Series (RX590, 580, 570 etc) DSDT EFI
       
      Please Note - I have now set KernelPM to No as standard so if you don’t have a unlocked MSR or not using my MSR Unlocked Bios Profile then go into the Clover Config.plist and set KernelPM to Yes or you won’t be able to boot up. An even better fix would be to unlock your MSR using my profile method.
       
      Note - If your not using a 5700 XT or any other Navi GPU then remove agdpmod=pikera from the boot arguments.
       
       
      OpenCore EFI Update v0.5.8 - 04/05/2020
      Myself and @texem have now created a OpenCore EFI done the way the OpenCore Devs intended it to be made, There is no DSDT in use so you can use this EFI on any supported GPU and the SSDTs have been made so they will not be used in any other Operating System apart from MacOS.
       
      OpenCore 058 Z390 Pro 19,1 040520.zip  - OpenCore v0.5.8, SMBios iMac19,1
      OpenCore 058 Z390 Pro 1,1 040520.zip  - OpenCore v0.5.8, SMBios iMacPro1,1 (IGPU Disabled)
       
      Note - If your not using a 5700 XT or any other Navi GPU then remove agdpmod=pikera from the boot arguments.
       
      PlistEdit Pro.zip - PlistEdit Pro (use to edit OpenCore)
       
      For OpenCore Using PlistEdit Pro add your details by modifying the following 

       
      PLEASE NOTE - These EFIs are setup to be used with your msr Unlocked so make sure you use the F11c Unlocked Profile but if for any reason you can not unlock MSR then just modify following in the OpenCore config.plist :
      
       
       
        Default USB Setup For All OpenCore EFIs
      
       
      
       
       

       
       
      PLEASE NOTE - Please flash your motherboard bios to revision F12d to use my current Clover EFI. It’s a major rework of the bios and vital changes have been made to the layout and power tables. New DSDTs have been created and installed into the new EFI’s but will not work correctly with any other bios revision.
       
      Latest Gigabyte Z390 PRO BIOS (F12d)
      mb_bios_z390-aorus-pro_f12d.zip
       
       
      CFG Unlock (MSR) F12d (F12c Pro WIFI) BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      DSDT's FOR CLOVER ONLY (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      FakeSMC    (Can be used instead of VirtualSMC)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F12d)
      • Enter BIOS → Press F12 → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled (Set to Disabled if using SMBios iMacPro1,1)
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Auto
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup 
       
       
      SCREENSHOTS

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

×