Jump to content
AudioGod

AudioGod's Aorus Z390 Pro Patched DSDT Mini Guide and Discussion

1,834 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

Hiya,

 

I have an update on my bluetooth and WiFi, everything has been working fine, anyway I was just sat here and all my BT devices stopped working, then I got the notification that XX Wasn't ejected probably, I then connected my USB receiver and switch my MX Master 3 to "usb mode" to shut down, still nothing. Turns out it may be a usb issue? Where do we go from here?

 

Edit: Whoops XHCI was disabled. 

Thanks 

Edited by Cameron Nicholson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Since it happened to me yesterday when the 5700 (XT) is displayed as a 14GB graphics card after installation ... Update Update Update MacOS !!!! Thanks AudioGod for your help and great work!

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Cameron Nicholson said:

Now opencore loads however after boot I get a blackscreen with two little coloured squares

 

for a test remove "agdpmod=pikera" and "shikigva=80" if in config.plist.

There must be something with HDMI/DP and WEG - well it helps only if OC is alive when you get your squares

 

 

 

Edited by texem

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, hackinhacker said:

@AudioGod

 

I looked at the front page but I don't see one for igpu with f11 bios

 

 

Screen Shot 2020-01-26 at 10.20.54.png


I only started doing igpu EFIs from F12d but all you need to do is download a F11 dsdt and replace the F12d one and away you go

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Currently running the F11 BIOS on z390 Pro WiFi with a 5700XT and everything works apart from sleep. The issue I have is that it wakes up straight away and this started since I installed the AWAB wifi combo card. Pretty sure the problem is the USB connection for the WiFi card waking things up.

 

Anyone else had this issue and know a fix?

 

Also if I upgrade to F12 BIOS do I keep my config.plist with all my serial number info and changes or do I have to start again?

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, geekiegeek said:

Currently running the F11 BIOS on z390 Pro WiFi with a 5700XT and everything works apart from sleep. The issue I have is that it wakes up straight away and this started since I installed the AWAB wifi combo card. Pretty sure the problem is the USB connection for the WiFi card waking things up.

 

Anyone else had this issue and know a fix?

 

Also if I upgrade to F12 BIOS do I keep my config.plist with all my serial number info and changes or do I have to start again?

@geekiegeek Just copy over your serial uuid and MLB info to the new Navi EFI and your done. ( it’s perfect for your build trust me buddy)

update your bios to F12d if you do so.

 

as for your sleep problem it sound like proximity wake is on so go into hackintool and check your power settings there and correct them. It’s a one click repair. ;) 

Edited by AudioGod

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, AudioGod said:


I only started doing igpu EFIs from F12d but all you need to do is download a F11 dsdt and replace the F12d one and away you go

@AudioGod

Updated the bios to f12d and booted up with the new HD630 Z390 Pro F12d EFI.zip .  However it doesn't boot properly after the clover bootloader.

 

IMG_2074.jpg.504a7bd1291bf15a71760279c744cd86.jpg

IMG_2077.jpg

Edited by hackinhacker

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, texem said:

 

for a test remove "agdpmod=pikera" and "shikigva=80" if in config.plist.

There must be something with HDMI/DP and WEG - well it helps only if OC is alive when you get your squares

 

 

 

I removed Shikigva=80 and it has booted fine,

 

What USB kext do I need for the h100i, I may actually get working sleep.... BTW I get something flash about NVRAM before the boot select screen.

EDIT: Definitely don't have working NVRAM "nvram: Error clearing firmware variables: (iokit/common) not permitted"

Edited by Cameron Nicholson
Added information

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, Cameron Nicholson said:

I removed Shikigva=80 and it has booted fine,

 

What USB kext do I need for the h100i, I may actually get working sleep.... BTW I get something flash about NVRAM before the boot select screen.

Best thing you can do for the h100i is disconnect it from the internal usb header.

macos doesn’t use it or understand it and the h100i doesn’t use it unless your using icue in windows to change colours or curves or update its firmware. That’s it’s only use so just pull it from the system and plug it in if you ever want to use it in windows. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, AudioGod said:

Best thing you can do for the h100i is disconnect it from the internal usb header.

macos doesn’t use it or understand it and the h100i doesn’t use it unless your using icue in windows to change colours or curves or update its firmware. That’s it’s only use so just pull it from the system and plug it in if you ever want to use it in windows. 

Really silly question will the pump still work, will the fans still ramp up? 

 

Also I edited my post, I don't have working NVRAM. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Cameron Nicholson said:

Really silly question will the pump still work, will the fans still ramp up? 

 

Also I edited my post, I don't have working NVRAM. 

Yes everything will work exactly the same, the fans are controlled by the h100i and it’s settings are stored in its firmware and the pump works the same way but gets its power from the sata power connection. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, AudioGod said:

Yes everything will work exactly the same, the fans are controlled by the h100i and it’s settings are stored in its firmware and the pump works the same way but gets its power from the sata power connection. 

Ok, is there a way to just tell macOS to ignore it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Tiem said:

No, you can't tell macOS to ignore your cooling system.

Ok,

 

Also I just updated to 10.15.2 and got a error "Critical Error, no load image, halting" something like that, I managed to boot with my OC USB and all seems fine but anyone know what causes that?

 

Also in my boot devices I still have Clover boot.efi?????

 

Thanks

Edited by Cameron Nicholson
Added information

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Cameron Nicholson I was having the same error so I used opencore from the creators github in combination with audios other files including his config.plist and got passed that error

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is just to report that I upgraded to macOS Catalina 10.15.3 and everything seems to be super OK with the OpenCore variant.

 

579942626_Screenshot2020-01-29at10_21_33AM.thumb.png.eb519a924345fd32e8a400680dd0601d.png

 

Edited by WizeMan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Everybody’s loving NDK OpenCore at the moment...there’s a clear shift from clover happening with all the die hards on the thread. Fascinating :startreck:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Quick question about CFG LOCK. I followed instructions here:

https://khronokernel-2.gitbook.io/opencore-vanilla-desktop-guide/extras/msr-lock

and now all I see in log is:

 

0:100  0:000  MSR 0xE2 before patch 1E000000

 

Also when I test using GRUB shell is shows that variable (which was at 0x5C1) as 0x00.

 

Does this mean I have unlocked it?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updated to the public release of 10.15.3. Works fine but the update process killed my EFI clover entry for some reason. Had to restore it using BOOTICE. But both Clover and OC run it fine.

 

One thing I noticed using OC is that I got little sporadic stutters. It's nice, feels really native, but tbh, Clover operates much smoother. OC looks amazing, but it's still pretty soon in the development cycle to rely on it for a production system.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, pkdesign said:

Quick question about CFG LOCK. I followed instructions here:

https://khronokernel-2.gitbook.io/opencore-vanilla-desktop-guide/extras/msr-lock

and now all I see in log is:

 

0:100  0:000  MSR 0xE2 before patch 1E000000

 

Also when I test using GRUB shell is shows that variable (which was at 0x5C1) as 0x00.

 

Does this mean I have unlocked it?

That guide is wrong. Do not use setup_var 0x5C1 0x00, it will error out and not actually apply the variable. You have to use setup_var_3. You'll still receive the error, but it will patch the firmware regardless. Read more here: https://www.tonymacx86.com/threads/successfully-patched-z170x-ud5-th-cfg-lock-msr-ex02.253466/page-2#post-1847437 (see reply #26 for more details on using setup_var_3).

 

And 

Edited by Tiem

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, Tiem said:

Updated to the public release of 10.15.3. Works fine but the update process killed my EFI clover entry for some reason. Had to restore it using BOOTICE. But both Clover and OC run it fine.

 

One thing I noticed using OC is that I got little sporadic stutters. It's nice, feels really native, but tbh, Clover operates much smoother. OC looks amazing, but it's still pretty soon in the development cycle to rely on it for a production system.

 

your spot on there bud,

its improving really fast though so it won't be much longer before it becomes the standard I reckon.

Id say by the end of this year tbh and one other thing I'm noticing is nobody wants to know about doing intel builds anymore or should I say the percentage on new intel hack and normal builds is declining rapidly.

a perfect example is go on YouTube and look for a open core guide that isn't for a Ryzentosh? Its quiet mad.

Also at my day job for every one intel build there 7 Ryzen ones. Only 6 months ago that was the other way around...yikes intel you dropped the ball hard :poster_oops:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By fercho3138
      Hi!
      So I've successfully built my rig and installed Mac os
      Gigabyte Aorus Z390 Pro Wifi Intel Core i7 9700k Ballistix Sport 32gb Samsung evo 500gb nv Sapphire Radeon RX 580 Pulse Corsair h60 The thing is that I got it running perfectly, even performed some heavy video renderings with no problem but sometimes it just restarts on its own, sometimes when I'm using Chrome, sometimes when I'm editing or whatever other task. Last time it happened I got the forbidden sign on the screen so I tried to boot up again using the -v flag and I got the "Couldn't allocate runtime area" message, which is very strange because I had no problems in booting up the system after I made my configurations in the config.plist

      Please someone give me some help with this problem, I'm completly stucked!!
      config.plist
    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F11c, 9900k with a 5700 XT but has also been tested and verified fully working with the following Hardware
       
      CPU's
      8600K, 8700, 8700K, 9600K, 9700K, 9900K, 9900KS
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k @5.2Ghz
      • Gigabyte AORUS Z390 MASTER
      • Sapphire Nitro+ RX 5700 XT ( connected to monitor with DisplayPort )
      • Corsair Vengeance Pro RGB 32GB @3600mhz (2 x 16GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit
      • EK Custom Liquid Cooling Loop
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

       
      CLOVER EFI FOLDERS  
      please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F11c to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision
      mb_bios_z390-aorus-master_f11c.zip - Aorus Z390 Master Bios F11c 
       
      Use this folder with fully patched DSDT
      Current EFI 
      Updated 04/02/2020
      EFI Update - 04/02/2020 - Use with Bios revision F11c Only or Replace with the older F10 DSDT if you don't want to update the bios
      AG Clover Z390 Master Navi Vega EFI.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT), Radeon VII DSDT EFI
      AG Clover Z390 Master Polaris EFI.zip - RX5XX Polaris DSDT EFI
       
       
      CFG Unlock (MSR) F11c BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      ADDITIONAL DSDT's & Older EFI’s (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - OpenCore No DSDT and Done the way OpenCore intended it (04/02/2020)
       

      Alternative EFI 2 - N-D-K Fork of OpenCore (04/02/2020)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      mb_bios_z390-aorus-master_f10
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
      RepairPermissions
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F11C)
       
      • Enter BIOS → Press Delete → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup
       
       
      SCREENSHOTS

       
       

       

       

       

       

       

       

    • By ricardos7
      Boa tarde a todos, estou fazendo um hack em um notebook Dell 5557, as configurações estão abaixo.
      Preciso de ajuda para terminar alguns detalhes que nÃo consegui, alguém poderia ajudar?
       
      bem com a minha pasta EFI que pode ser baixada nesse post vc poderá fazer o seu hack mais facilmente nesse modelo,
      pois quase tudo ja esta configurado e pronto pra uso.
       
      ESPECIFICAÇÕES TÉCNICAS
      Processador Intel Core i7 - 6ª Geração Intel Core i7-6500U
      Velocidade: 2.5 GHz até 3.1 GHz com Max Turbo Cache: 4Mb
      Memória RAM Quantidade: 16GB DDR3L 1600MHz (2X8).
      Armazenamento Capacidade: 240 GB SSD
      Tela Tamanho:15.6” Resolução: FULL HD 1920x1080p Touch
      Webcam integrada de alta definição (720p) com microfone digital
      Gráfico Integrado Intel HD 520
      NVIDIA® GeForce 930M com 4GB DDR3 Dedicada
      Áudio Realteck ALC255

      Dell Wireless 1707 WiFi, chip ar9565
      1x  HDMI 1.4ª
      2x USB 3.0
      1x USB 2.0
      1x Ethernet 10/100 RJ-45
      1x Entrada de Cartão 5 em 1 (SD, SD 3.0, SDHC, MS e MS PRO)
      Leitor de Cartão
      Tipo: SD, SDHC, SD3.0, MS, MS Pro
      Alimentação Bivolt 3 células 43Wh
       
       
      O QUE NÃO FUNCIONA?
      BRILHO DA TELA
      BLUETOOTH
      SONO (Hibernação)
      HDMI (audio) video funciona mais a tela do note fica preta ao conectar o cabo HDMI
      GRAFICOS DEDICADOS NVIDEA 930M (DESATIVADO)
       
      O QUE FUNCIONA?
       
      GRAFICOS INTEL
      WI-FI - a intel original foi substituída pela DELL dw1707 ar9565
      AUDIO
      TECLADO
      TRACKPAD (com gestos)
      TOUCHSCREEN (com alguns gestos)
      TECLAS  DE ATALHO
      PLACA DE REDE RJ45
      GERENCIAMENTO DE ENERGIA
       
      OBS. PARA DESATIVAR OS GRÁFICOS FOI USANDO UMA SSDT EM CONJUNTO COM A DSDT-5 E 7, DEPOIS DE APLICADO ALGUNS PACHES.
       
      A DSDT E AS SSDT
      PACHS BASICOS APLICADOS.
      Aparentemente o gerenciamento de energia está funcionando bem, pelo menos o processador parece esta bem estável.
       

       
      PASTA OTHER CLOVER (DEPOIS DESSA IMAGEM FOI ADICIONADO MAIS DUAS KEXT QUE NAO ESTAO PRESENTES NA IMAGEM, PARA FUNCIONAR
      O TOUCH E PARA O WIFI CONSEGUIR ENCONTRAR AS REDES.
       

       
      EFI 
       

       
       
       
       
      ESTAREI DEIXANDO UM LINK PARA DOWNLOAD DA MINHA PASTA EFI, CASO ALGUEM ESTEJA FAZENDO ESSE MESMO HACK ESSA PASTA PODERÁ AJUDAR.
       
      ATENÇÃO
       
      LEMBRANDO QUE OS ARQUIVOS DSDT E SSDT, SSDT DE 5 A 8 SÃO DO MEU NOTEBOOK, QUEM FOR USAR DEVER EXTRAIR E CONSTRUIR SEUS PRÓPRIOS DSDT E SSDT.
      O SSDT-EC E O SSDT-PNLF PODEM SER USADOS POIS SÃO GENERICOS.
       
      LINK DE DOWNLOAD EFI DELL 5557-P39F PARA COLOCAR NO PENDRIVER DE INSTALAÇÃO.
      https://drive.google.com/open?id=1nPM2CNgpr7cwOkjwj7UReziqrh9xjtf1
      SE NAO SUBIR COM A Config.plist INICIAL SELECIONE A Config2.plist
       
      LINK DE DOWNLOAD EFI DELL 5557-P39F (EM USO) 14/02/2020
      https://drive.google.com/open?id=1US7j-YlufrFTasLihmUZwElyV4jBfHDg
       
      LINK DE DOWNLOAD EFI DELL 5557-P39F (ANTIGA)
      https://drive.google.com/open?id=1Q2tnoqQZ9K44Bv6k2k1yauaHCAop_ZyW
       
      QUEM PUDER AJUDAR A CORRIGIR OS PROBLEMAS RESTANTE EU AGRADEÇO, OBRIGADO.
       
       

    • By Krani93
      Hi guys,
       
      I'm trying to install Catalina on a Lenovo m720q (i5-8600T with B360).
      After some other issues I'm know stuck at attached screen.
      Im using latest opencore version and have my EFI folder attached.
       
      Can someone help me I've got no clue what to try next :/ 
       
       
      Cheers!

      EFI.7z
×