Jump to content

1,735 posts in this topic

Recommended Posts

On 9/14/2019 at 11:19 AM, windowless31 said:

Same here in DP8.
sudo kextcache -u / did not help1363715758_Bildschirmfoto2019-09-14um20_13_25.thumb.png.bd74079f42ccfc33c2410b49ddb3645f.png

 

Try using VoodooPS2Controller.kext version 2.03 here:

 

https://github.com/acidanthera/VoodooPS2/releases

 

RehabMan's version of this kext has not been updated in nearly a year and doesn't work well with Catalina.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Any1 has problem with Vmware fusion running and then macOS goes to sleep? It causes kernel panic on my hackintosh with attached kernel panic log. If Vmware fusion not running any emulated OS then everything is fine include sleep and wake.

 

VMware fusion version is latest 11.5

panic.txt

Edited by lisai9093

Share this post


Link to post
Share on other sites

My audio got broken updating from beta 7 to beta 8. Not sure what's changed but am updating to beta 9 and hopefully can get it to work. Have conexant 8150 but had somebody compile alc a while back because the pin config was just slightly different then main alc release at the time. Anybody have any suggestions ?

Sent from my Pixel 3 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anybody has an issue with Beta 9 & airdrop not showing? (19A573a)

PS: I had to primarily re-inject the BRCM4331.kext in the IO80211family.kext for my wifi to work as Beta 9 got rid of this kext. ( I rebuild cache, etc..Obviously :))

So wifi & bluetooth are now working, however I lost Airdrop. ( Airplay is working )

C1464099809_ScreenShot2019-09-23at5_44_32PM.png.fb4909619b9222dba2d59b54130bfa0f.png

Can anyone report their status with a BRCM4331 Card? Thanks.

Edited by Ellybz

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, arsradu said:

Does the wake from sleep work for you guys with Beta 9? It still doesn't work for me... Everything else seems to work though.

Sleep works fine here. ( Clover & OpenCore ) X299 & Sapphire RX580 SE.

Can you post your content terminal of :

pmset -g assertions 

 

 

 

Edited by Ellybz

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, arsradu said:

Does the wake from sleep work for you guys with Beta 9? It still doesn't work for me... Everything else seems to work though.

sleep works fine since the first beta. I think your problem is not related to macOS itself.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, lisai9093 said:

sleep works fine since the first beta. I think your problem is not related to macOS itself.

 

Thing is...it used to work for me, as well. With the same config. Now it just doesn't. So...since the OS is the only thing that changed, my guess is that the new OS added/removed something specific to my hardware and that's what's causing the issue.

 

Sleep does work fine. The problem is waking from sleep... That part doesn't seem to work. :) 

 

Many thanks for the feedback.

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Ellybz said:

Sleep works fine here. ( Clover & OpenCore ) X299 & Sapphire RX580 SE.

Can you post your content terminal of :

pmset -g assertions

 

This is after reboot though. Since I have to force reboot my computer in order to get back into the OS.

 

So not sure if it's still relevant. But here you go:

Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 1
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   InteractivePushServiceTask     1
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   InternalPreventDisplaySleep    1
   PreventUserIdleSystemSleep     1
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 115(hidd): [0x00000019000980be] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:1000003e3 name:AppleUserHIDEventSe product:USB Receiver eventType:3"  
	Timeout will fire in 180 secs Action=TimeoutActionRelease
   pid 318(mds_stores): [0x00000008000b800b] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds_stores.power"  
   pid 83(mds): [0x00000008000b800a] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds.power"  
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281ac] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281b1] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-sandbox.push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 561(AddressBookSourceSync): [0x0000002f000181ad] 00:00:04 PreventUserIdleSystemSleep named: "Address Book Source Sync"  
	Timeout will fire in 1795 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 71(powerd): [0x0000000200108003] 00:00:48 InternalPreventDisplaySleep named: "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff"  
	Timeout will fire in 132 secs Action=TimeoutActionTurnOff
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=500  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=501  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=504  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d140000 owner=USB Receiver
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a150000 owner=USB Optical Mouse
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

I did set the computer to not go to sleep automatically in Energy Saver options, as a workaround to this issue.

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, arsradu said:

 

This is after reboot though. Since I have to force reboot my computer in order to get back into the OS.

 

So not sure if it's still relevant. But here you go:


Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 1
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   InteractivePushServiceTask     1
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   InternalPreventDisplaySleep    1
   PreventUserIdleSystemSleep     1
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 115(hidd): [0x00000019000980be] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:1000003e3 name:AppleUserHIDEventSe product:USB Receiver eventType:3"  
	Timeout will fire in 180 secs Action=TimeoutActionRelease
   pid 318(mds_stores): [0x00000008000b800b] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds_stores.power"  
   pid 83(mds): [0x00000008000b800a] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds.power"  
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281ac] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281b1] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-sandbox.push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 561(AddressBookSourceSync): [0x0000002f000181ad] 00:00:04 PreventUserIdleSystemSleep named: "Address Book Source Sync"  
	Timeout will fire in 1795 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 71(powerd): [0x0000000200108003] 00:00:48 InternalPreventDisplaySleep named: "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff"  
	Timeout will fire in 132 secs Action=TimeoutActionTurnOff
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=500  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=501  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=504  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d140000 owner=USB Receiver
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a150000 owner=USB Optical Mouse
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

I did set the computer to not go to sleep automatically in Energy Saver options, as a workaround to this issue.

No idea what that is : InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-sandbox.push.apple.com

Also, I do not know if you have kp upon wake or just dark screen..If you don't have KP..try this boot arg: Darkwake=0

Also, have you tried clearing your NVRAM since the update? 

If you have kp, please post your log report ( the one showing up at restart ). Thanks

Edited by Ellybz

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minutes ago, arsradu said:

 

This is after reboot though. Since I have to force reboot my computer in order to get back into the OS.

 

So not sure if it's still relevant. But here you go:


Assertion status system-wide:
   BackgroundTask                 1
   ApplePushServiceTask           0
   UserIsActive                   1
   PreventUserIdleDisplaySleep    0
   InteractivePushServiceTask     1
   PreventSystemSleep             0
   ExternalMedia                  0
   InternalPreventDisplaySleep    1
   PreventUserIdleSystemSleep     1
   NetworkClientActive            0
Listed by owning process:
   pid 115(hidd): [0x00000019000980be] 00:00:00 UserIsActive named: "com.apple.iohideventsystem.queue.tickle serviceID:1000003e3 name:AppleUserHIDEventSe product:USB Receiver eventType:3"  
	Timeout will fire in 180 secs Action=TimeoutActionRelease
   pid 318(mds_stores): [0x00000008000b800b] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds_stores.power"  
   pid 83(mds): [0x00000008000b800a] 00:00:43 BackgroundTask named: "com.apple.metadata.mds.power"  
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281ac] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 94(apsd): [0x0000002f001281b1] 00:00:04 InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-sandbox.push.apple.com"  
	Timeout will fire in 86395 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 561(AddressBookSourceSync): [0x0000002f000181ad] 00:00:04 PreventUserIdleSystemSleep named: "Address Book Source Sync"  
	Timeout will fire in 1795 secs Action=TimeoutActionTurnOff
   pid 71(powerd): [0x0000000200108003] 00:00:48 InternalPreventDisplaySleep named: "com.apple.powermanagement.delayDisplayOff"  
	Timeout will fire in 132 secs Action=TimeoutActionTurnOff
Kernel Assertions: 0x4=USB
   id=500  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=501  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d100000 owner=IOUSBHostDevice
   id=504  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1d140000 owner=USB Receiver
   id=505  level=255 0x4=USB mod=01/01/1970, 02:00 description=com.apple.usb.externaldevice.1a150000 owner=USB Optical Mouse
Idle sleep preventers: IODisplayWrangler

I did set the computer to not go to sleep automatically in Energy Saver options, as a workaround to this issue.

Did you get notif about kernel Panic after you force reboot your PC (because of freeze) ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Ellybz said:

No idea what that is : InteractivePushServiceTask named: "com.apple.apsd-recreatecourierstate-sandbox.push.apple.com

Also, I do not know if you have kp upon wake or just dark screen..If you don't have KP..try this boot arg: Darkwake=0

Also, have you tried clearing your NVRAM since the update? 

If you have kp, please post your log report ( the one showing up at restart ). Thanks

 

1 hour ago, Andres ZeroCross said:

Did you get notif about kernel Panic after you force reboot your PC (because of freeze) ???

 

So, there are two different behaviors depending on the ig-platform-id I'm using.

 

If I'm using 0x04120004 (which used to work before, and was used in this particular case), I get a black screen, no image.

If I'm using any other ig-platform-id (I didn't test all of them, but from the ones I tested, all of them had the same issue), I get the Desktop, but everything is frozen.

 

I think both are freezes, in a way, and yes, both are KP, for as far as I can tell. Just slightly different behaviour.

And yes, I did clear the NVRAM multiple time since the update.

 

The KP report after reboot looks like this:

 

Panic(CPU 3, time 585849824242): NMIPI for unresponsive processor: TLB flush timeout, TLB state:0x0
RAX: 0xffffff800f697700, RBX: 0x0000000000000043, RCX: 0x0000000000000000, RDX: 0x00000000000003fd
RSP: 0xffffff9124d5b910, RBP: 0xffffff9124d5b910, RSI: 0x0000000000000000, RDI: 0x0000000000000000
R8:  0x0000000000000000, R9:  0x00000000fffffffe, R10: 0x0000000000000000, R11: 0x0000000000000000
R12: 0x0000000000000000, R13: 0x0000000000000286, R14: 0x0000000000000005, R15: 0xffffff800f874730
RFL: 0x0000000000000046, RIP: 0xffffff800f4b25f9, CS:  0x0000000000000008, SS:  0x0000000000000010
Backtrace (CPU 3), Frame : Return Address
0xffffff81170cef80 : 0xffffff800ee69f9b 
0xffffff81170cefd0 : 0xffffff800ece8bed 
0xffffff9124d5b910 : 0xffffff800ee35d5a 
0xffffff9124d5b930 : 0xffffff800ee36149 
0xffffff9124d5b960 : 0xffffff800ee36576 
0xffffff9124d5b9a0 : 0xffffff800ee35cc8 
0xffffff9124d5b9c0 : 0xffffff800ed5912f 
0xffffff9124d5baa0 : 0xffffff800f4097e1 
0xffffff9124d5bc50 : 0xffffff800f420f92 
0xffffff9124d5bcf0 : 0xffffff800f420c0d 
0xffffff9124d5bd30 : 0xffffff800f47120d 
0xffffff9124d5bd80 : 0xffffff800ee258ca 
0xffffff9124d5bdb0 : 0xffffff800ed47868 
0xffffff9124d5be10 : 0xffffff800ed1e515 
0xffffff9124d5be70 : 0xffffff800ed34fe5 
0xffffff9124d5bf00 : 0xffffff800ee50c75 
0xffffff9124d5bfa0 : 0xffffff800ece9226 

BSD process name corresponding to current thread: WindowServer

Mac OS version:
19A573a

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.0.0: Tue Sep 17 01:59:51 PDT 2019; root:xnu-6153.11.24~17/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: 40B0A1FB-7EFD-373C-AB47-D7E8D18DA3B2
Kernel slide:     0x000000000ea00000
Kernel text base: 0xffffff800ec00000
__HIB  text base: 0xffffff800eb00000
System model name: iMacPro1,1 (Mac-7BA5B2D9E42DDD94)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 585849849905
last loaded kext at 248717312243: @filesystems.msdosfs	1.10 (addr 0xffffff7f918d7000, size 69632)
last unloaded kext at 137311087701: >!A!ILpssGspi	3.0.60 (addr 0xffffff7f907a8000, size 45056)
loaded kexts:
com.intel.driver.EnergyDriver	3.5.5
com.insanelymac.RealtekRTL8111	2.2.2
org.rehabman.driver.FakePCIID.XHCIMux	1.3.15
org.rehabman.driver.FakePCIID	1.3.15
as.vit9696.!AALC	1.4.1
as.vit9696.WhateverGreen	1.3.2
as.vit9696.Lilu	1.3.8
org.netkas.driver.FakeSMC	1800
@filesystems.msdosfs	1.10
>!AUpstreamUserClient	3.6.8
>!AMCCSControl	1.12
@kext.AMDFramebuffer	3.0.0
@fileutil	20.036.15
@filesystems.autofs	3.0
>AudioAUUC	1.70
@kext.AMDRadeonX4000	3.0.0
@kext.AMDRadeonServiceManager	3.0.0
@AGDCPluginDisplayMetrics	4.1.46
>!AHV	1
|IOUserEthernet	1.0.1
|IO!BSerialManager	7.0.0f8
>pmtelemetry	1
@Dont_Steal_Mac_OS_X	7.0.0
>AGPM	111.1.18
>!APlatformEnabler	2.7.0d0
>X86PlatformShim	1.0.0
>!AHDA	283.14
@kext.AMD9500!C	3.0.0
>eficheck	1
>!AGFXHDA	100.1.421
>!A!IMCEReporter	115
>!A16X50ACPI	3.2
>!A!ISlowAdaptiveClocking	4.0.0
@filesystems.apfs	1412.11.7
>!AVirtIO	1.0
@filesystems.hfs.kext	522.0.9
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless	1.0.0d1
@BootCache	40
@private.KextAudit	1.0
>!AAHCIPort	341.0.2
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib	1.0.0
>!ARTC	2.0
>!AACPIButtons	6.1
>!AHPET	1.8
>!ASMBIOS	2.1
>!AAPIC	1.7
$!AImage4	1
@nke.applicationfirewall	302
$TMSafetyNet	8
@!ASystemPolicy	2.0.0
|EndpointSecurity	1
>!AXsanScheme	3
>!ASMBus!C	1.0.18d1
|IOSMBus!F	1.1
@kext.triggers	1.0
@kext.AMDRadeonX4000HWLibs	1.0
|IOAccelerator!F2	438.1.23
@kext.AMDRadeonX4000HWServices	3.0.0
|IOAVB!F	800.17
>!ASSE	1.0
|IO!B!F	7.0.0f8
|IO!BPacketLogger	7.0.0f8
@!AGPUWrangler	4.1.46
>DspFuncLib	283.14
@kext.OSvKernDSPLib	529
>!AHDA!C	283.14
|IOHDA!F	283.14
|IOAudio!F	300.2
@vecLib.kext	1.2.0
|IONDRVSupport	558.3
@kext.AMDSupport	3.0.0
@!AGraphicsDeviceControl	4.1.46
|IOGraphics!F	558.3
>!A16X50Serial	3.2
|IOSlowAdaptiveClocking!F	1.0.0
>X86PlatformPlugin	1.0.0
>IOPlatformPlugin!F	6.0.0d8
@plugin.IOgPTPPlugin	800.14
|IOEthernetAVB!C	1.1.0
|IOSkywalk!F	1
>usb.IOUSBHostHIDDevice	1.2
>usb.networking	5.0.0
>usb.!UHostCompositeDevice	1.2
>usb.!UHub	1.2
>Core!S	551
|IOAHCIBlock!S	316.0.5
|IOSerial!F	11
|IOSurface	269.6
|IOAHCI!F	290.0.1
@filesystems.hfs.encodings.kext	1
>usb.!UEHCIPCI	1.2
>usb.!UEHCI	1.2
>usb.!UXHCIPCI	1.2
>usb.!UXHCI	1.2
>usb.!UHostPacketFilter	1.0
>!AEFINVRAM	2.1
|IOUSB!F	900.4.2
>!AEFIRuntime	2.1
|IOHID!F	2.0.0
$quarantine	4
$sandbox	300.0
@kext.!AMatch	1.0.0d1
>DiskImages	493.0.0
>!AFDEKeyStore	28.30
>!AEffaceable!S	1.0
>!AKeyStore	2
>!UTDM	489.11.1
|IOSCSIBlockCommandsDevice	422.0.2
>!ACredentialManager	1.0
>KernelRelayHost	1
>!ASEPManager	1.0.1
>IOSlaveProcessor	1
|IOTimeSync!F	800.14
|IONetworking!F	3.4
|IOUSBMass!SDriver	157.11.2
|IOSCSIArchitectureModel!F	422.0.2
|IO!S!F	2.1
|IOUSBHost!F	1.2
>!UHostMergeProperties	1.2
>usb.!UCommon	1.0
>!ABusPower!C	1.0
|CoreAnalytics!F	1
>!AMobileFileIntegrity	1.0.5
@kext.CoreTrust	1
|IOReport!F	47
>!AACPIPlatform	6.1
>!ASMC	3.1.9
>watchdog	1
|IOPCI!F	2.9
|IOACPI!F	1.4
@kec.pthread	1
@kec.Libm	1
@kec.corecrypto	1.0
panic(cpu 2 caller 0xffffff800ee460c1): "IPI timeout, unresponsive CPU bitmap: 0x8, NMIPI acks: 0x0, now: 0x1, deadline: 581880448107, pre-NMIPI time: 0x88675edb2a, current: 0x88675f8b26, global: 1"@/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/xnu/xnu-6153.11.24/osfmk/x86_64/pmap.c:2909
Backtrace (CPU 2), Frame : Return Address
0xffffff91248c3680 : 0xffffff800ed419fb 
0xffffff91248c36d0 : 0xffffff800ee78d35 
0xffffff91248c3710 : 0xffffff800ee6a79e 
0xffffff91248c3760 : 0xffffff800ece8a40 
0xffffff91248c3780 : 0xffffff800ed410e7 
0xffffff91248c3880 : 0xffffff800ed414cb 
0xffffff91248c38d0 : 0xffffff800f4d2a49 
0xffffff91248c3940 : 0xffffff800ee460c1 
0xffffff91248c39f0 : 0xffffff800ee4bd0a 
0xffffff91248c3ad0 : 0xffffff800ee4c9b6 
0xffffff91248c3b30 : 0xffffff800edd96ab 
0xffffff91248c3c80 : 0xffffff800ede102e 
0xffffff91248c3cb0 : 0xffffff800edd4986 
0xffffff91248c3ce0 : 0xffffff800f3ce06f 
0xffffff91248c3d00 : 0xffffff800f47108b 
0xffffff91248c3d60 : 0xffffff800ee29df4 
0xffffff91248c3db0 : 0xffffff800ed47868 
0xffffff91248c3e10 : 0xffffff800ed1e515 
0xffffff91248c3e70 : 0xffffff800ed34fe5 
0xffffff91248c3f00 : 0xffffff800ee50c75 
0xffffff91248c3fa0 : 0xffffff800ece9226 

BSD process name corresponding to current thread: loginwindow

 

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   1 member

  • Similar Content

    • By Barry_dhb52
      After a quite smooth running /w Mojave (both Clover, OC build), a few days ago I upgraded to Catalina soon after public release, and I found out DP output to black screen, then I switch to HDMI, it works. When DP goes black screen, unplug then plug the cable, screen comes back then gone.
      After a lot of searches, I found out some simalar cases, but none of them have a solution,
      today I was quite happy to find out this post is https://www.tonymacx86.com/threads/majove-to-catalina-displayport-not-working.284983/.
      which solving by swithing to iMac19,1, which I think WEG quite needs an enhancement
      But I tried with no luck.
       
      And I don't know is it relevant to this issue, sometimes wakeup, I got panic, somehow like this:
      Kernel Extensions in backtrace: com.apple.driver.AppleACPIPlatform(6.1)[927FAB0F-5B29-3E31-A1A4-DA7E904986C4]@0xffffff7f96b8c000->0xffffff7f96c26fff dependency: com.apple.iokit.IOACPIFamily(1.4)[9BA2613C-A129-3EDD-8DC1-2CFF6B62B832]@0xffffff7f9528f000 dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[E6E855AD-A5B2-3518-A997-1384B4360708]@0xffffff7f952a1000 dependency: com.apple.driver.AppleSMC(3.1.9)[EB9D605D-85B1-3506-8B2E-ABD195817A4F]@0xffffff7f952de000 whole panic log in attachment 

      My build:
      Asrock z370 gaming itx/ac
      i3 8100
      Only Intel UHD630 with LG UL550 4k monitor
       
       
      Or is there any guide how to do some logging for this issue?
      thanks
      panic-log.txt
      EFI.clover.zip
    • By ajoykarmakar
      I have working Mojave version of Hackintosh and it's working perfectly but when I have upgraded to Catalina it's stuck after reaching 90% of the progress bar. When I verbose the boot I got the IGPU problem and if I pass -disablegfxfirmware then I don't get any error log but the progress bar still stuck on the same position and screen became purple. Am I need anything more patch to get a working Catalina machine with Intel HD 630? If I need then how can I do it?
      My EFI link -
      Download
        
      My computer specification is -
      Motherboard: Gigabyte h110m-h-cf
      CPU: Intel Core i5-7400 CPU@3.00GHZ
      Graphics: 4gb GeForce GT730 DDR3 (I have disabled it)
      Ram - 16gb ddr4
      Monitor - Dell connects through the HDMI port.
    • By Ethan Jarvis
      Hello,
       
      Here I am looking for the answer of new Mac OS Catalina features and what type of Mac will support this new Os??
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15
      Original link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      For any system kext installation\modification you need to boot with config_debug.plist (or disable SIP manually)
      Also on Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×