Jump to content

1,735 posts in this topic

Recommended Posts

1 minute ago, Sherlocks said:

kernel cache rebuild not working on dp8 right?


나의 SM-N960N 의 Tapatalk에서 보냄
 

it seems that's the case, I have a loop and at the end all the verbose mode scrolls quickly with a fast reboot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
2 hours ago, chris1111 said:

 

I do not use the patcher dosdude1 for my hackintosh, the patcher is designed for real mac, it installs kext and things for real mac!
No one has successfully have the GeForce and Intel kext load on the beta 8 with our hackintoshin IN S/L/E  even my package legacy video for Beta-8  does not work and that's why I did not put it on github available.

 

@chris1111,

Install and boot works OK but after patching for legacy nvidia things break down.

 

I was able to reach the boot, after a fresh install using files from the dosdude patcher that now have the latest framework patches from Asentientbot. But the result is patchy, occasionally  the track pad does not work, at times panics to restart.

I don't use the patcher itself but files from it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, macq said:

@chris1111,

Install and boot works OK but after patching for legacy nvidia things break down.

 

I was able to reach the boot, after a fresh install using files from the dosdude patcher that now have the latest framework patches from Asentientbot. But the result is patchy, occasionally  the track pad does not work, at times panics to restart.

I don't use the patcher itself but files from it.

what is the command you have use for Install files?

Share this post


Link to post
Share on other sites

In Mojave, I get AppleBusPowerController properly injected into EC (this is based on my X299 build), simply by declaring the EC device (see attacehd SSDT). And according to Vit9696, this is how it should appear: no EC0 and no AppleACPIEC in parallel with AppleBusPowerController (based on Vit9696's recommendation of not re-naming EC0 as EC and removing EC0 since it's not a Mac device; again, see attached SSDT).

 

image.png.9dbff055210236d81d08260a65eb436a.png

 

But in Catalina, using the same SSDT (or many test variations), EC does not contain AppleBusPowerController. I know that the SSDT is functioning since I can reveal or remove the EC0 device or keep the EC device from even appearing. But no matter the combinations I've tested, AppleBusPowerController is not injected into EC:

 

1494873829_OC-EC3.png.cf81b7aacf8e631fa5cf2f703e79111c.png

 

Is there a way to get AppleBusPowerController injected into EC in Catalina? Thanks.

SSDT-X299-EC0-USBX.aml

Share this post


Link to post
Share on other sites

So update went pretty good, everything works but OpenGL have some problem it crashes every app that uses OpenGL (Final Cut Pro, IMovie, ect) even in real Macs. (hope they will fix it)

 

Error message is :

Application Specific Information:
assertion failure: "((void *)0) == tsd->NSCurrentOpenGLContext" -> %lld
—⁄∞䡡�

1311565787_ScreenShot2019-09-13at18_53_06.png.7d6a9f1f699b10c3b4fce89f04fa77b3.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, chris1111 said:

what is the command you have use for Install files?

install dp8 as usual, clover 5080,

 

Install all NVIDIA kexts as per asentient fixes,

 

then boot to a separate install of dp7 and replace the required asentientbot frameworks/patches from there,

boot to recovery of dp8 and then rebuild kernel cache.

I am able to reach the login screen but then no keyboard and trackpad.

 

Fiddling around with this, once tried your dp7 patcher following this and had to rebuild caches and reached the desktop working but with subsequent reboot, kernel panics started.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any1 has this problem at startup?

931539200_ScreenShot2019-09-13at8_23_08AM.png.5ee4f55d5a620db336a803fde75f53d5.png

 

It happens after I changed my SMBios to MacPro7,1 and nothing else. OS build is 19A558d. Nothing shows up when I click it except the very first time (which I don't have screenshot).

 

Checked memory in System information and everything looks normal to me.

Edited by lisai9093

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, Sanom4 said:

So update went pretty good, everything works but OpenGL have some problem it crashes every app that uses OpenGL (Final Cut Pro, IMovie, ect) even in real Macs. (hope they will fix it)

 

Error message is :


Application Specific Information:
assertion failure: "((void *)0) == tsd->NSCurrentOpenGLContext" -> %lld
—⁄∞䡡�

1311565787_ScreenShot2019-09-13at18_53_06.png.7d6a9f1f699b10c3b4fce89f04fa77b3.png

 

 

Apple has smoothly depreciated OpenGL since Mojave, to replace by Metal. Final Cut Pro X use Metal API. Update apps seems to be necessary

Share this post


Link to post
Share on other sites
install dp8 as usual, clover 5080,
 
Install all NVIDIA kexts as per asentient fixes,
 
then boot to a separate install of dp7 and replace the required asentientbot frameworks/patches from there,
boot to recovery of dp8 and then rebuild kernel cache.
I am able to reach the login screen but then no keyboard and trackpad.
 
Fiddling around with this, once tried your dp7 patcher following this and had to rebuild caches and reached the desktop working but with subsequent reboot, kernel panics started.
 
can you tell me rebuild kernel cache command in recovery partition?

나의 SM-N960N 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Sherlocks said:

can you tell me rebuild kernel cache command in recovery partition?

나의 SM-N960N 의 Tapatalk에서 보냄
 

 

If I well understand Fusion71au's explanations:

 

type csrutil disable

then sudo touch /System/Library/Extensions && kextcache -u /Volumes/NAME_OF_THE_VOLUME

Edited by Matgen84

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, Sherlocks said:

can you tell me rebuild kernel cache command in recovery partition?

나의 SM-N960N 의 Tapatalk에서 보냄
 

Being asked to show light to a sun , but here it goes,

 

My disk is labelled Catalina

touch /Volumes/Catalina/System/Library/Extensions/  && kextcache -u /Volumes/Catalina

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, macq said:

Being asked to show light to a sun , but here it goes,

 

My disk is labelled Catalina

touch /Volumes/Catalina/System/Library/Extensions/  && kextcache -u /Volumes/Catalina

 

OK Install my Legacy Video patch-B8 package, reboot to the recovery HD

USE TERMINAL Typing this command and all is work

 

touch /Volumes/Catalina-HD/System/Library/Extensions/ && kextcache -u /Volumes/Catalina-HD
1.thumb.png.8053845a2602d666dbec8f625409f565.png

Now I will put out the GeForce 210 for testing Intel HD 3000 Video drivers B)

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rebuilding the cache seems Ok here. Not entirely as it used to be, but Ok nevertheless:

admin@E6230 ~ % ioreg -l | grep "OS Build Version"
  |   "OS Build Version" = "19A558d"
admin@E6230 ~ %
admin@E6230 ~ % sudo touch -f /Library/Extensions
admin@E6230 ~ % sudo kextcache -i /
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f91295bbfa0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/USBPorts.kext/", ID = "com.Headsoft.USBPorts" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f91295a6ae0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/ACPISensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.ACPISensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f912957e720 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/", ID = "org.netkas.driver.FakeSMC" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f91295a1f80 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/CPUSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.CPUSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f912958a9a0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/GPUSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.GPUSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f912958a660 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/LPCSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.LPCSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129577c80 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/Contents/PlugIns/VoodooPS2Keyboard.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Keyboard" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129570580 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Controller" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f91295776b0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/Contents/PlugIns/VoodooPS2Trackpad.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Trackpad" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129491640 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakePCIID.kext/", ID = "org.rehabman.driver.FakePCIID" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f912948b9e0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/lspcidrv.kext/", ID = "com.evosx86.driver.lspcidrv" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129488d70 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/AppleIntelE1000e.kext/", ID = "com.insanelymac.driver.AppleIntelE1000e" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129410000 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakePCIID_XHCIMux.kext/", ID = "org.rehabman.driver.FakePCIID.XHCIMux" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f912956d110 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/WhateverGreen.kext/", ID = "as.vit9696.WhateverGreen" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f91296024a0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/Lilu.kext/", ID = "as.vit9696.Lilu" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129541ce0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/CodecCommander.kext/", ID = "org.tw.CodecCommander" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129700950 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/AppleALC.kext/", ID = "as.vit9696.AppleALC" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7f9129403800 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/ACPIBatteryManager.kext/", ID = "org.rehabman.driver.AppleSmartBatteryManager" }
KernelCache ID: 90503D6EF253D0A274659C8284E85B12
/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/kext_tools/kext_tools-623.11.1.180.1/rosp_staging.m.95: Error creating script /private/var/install/shove_kernels: 17 (File exists)
symlink("../../../PrelinkedKernels/prelinkedkernel", "/Library/Apple/System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/kernelcache") failed 2 (No such file or directory)
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ab24070 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/ACPIBatteryManager.kext/", ID = "org.rehabman.driver.AppleSmartBatteryManager" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ab241d0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/Lilu.kext/", ID = "as.vit9696.Lilu" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ab30cf0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/AppleALC.kext/", ID = "as.vit9696.AppleALC" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7abd1d00 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/CodecCommander.kext/", ID = "org.tw.CodecCommander" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ab78880 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/WhateverGreen.kext/", ID = "as.vit9696.WhateverGreen" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ac30950 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakePCIID_XHCIMux.kext/", ID = "org.rehabman.driver.FakePCIID.XHCIMux" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7ac34400 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/AppleIntelE1000e.kext/", ID = "com.insanelymac.driver.AppleIntelE1000e" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa847c0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/lspcidrv.kext/", ID = "com.evosx86.driver.lspcidrv" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa8c610 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakePCIID.kext/", ID = "org.rehabman.driver.FakePCIID" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa8dbf0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Controller" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa8f790 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/Contents/PlugIns/VoodooPS2Trackpad.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Trackpad" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa8f940 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/VoodooPS2Controller.kext/Contents/PlugIns/VoodooPS2Keyboard.kext/", ID = "org.rehabman.voodoo.driver.PS2Keyboard" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aa90320 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/", ID = "org.netkas.driver.FakeSMC" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aaa2ad0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/LPCSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.LPCSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7868fe40 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/GPUSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.GPUSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea78694900 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/CPUSensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.CPUSensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aab95a0 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/FakeSMC.kext/Contents/PlugIns/ACPISensors.kext/", ID = "org.hwsensors.driver.ACPISensors" }
Kext with invalid signature (-67062) allowed: <OSKext 0x7fea7aabe970 [0x7fff8bd4be00]> { URL = "file:///Library/Extensions/USBPorts.kext/", ID = "com.Headsoft.USBPorts" }
admin@E6230 ~ %

 

What appears new to me is this:

/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/kext_tools/kext_tools-623.11.1.180.1/rosp_staging.m.95: Error creating script /private/var/install/shove_kernels: 17 (File exists)
symlink("../../../PrelinkedKernels/prelinkedkernel", "/Library/Apple/System/Library/Caches/com.apple.kext.caches/Startup/kernelcache") failed 2 (No such file or directory)

and

/S/L/E apparent lock despite using the traditional SIP disabling settings 0x67 or even 0x277 ...

 

Edited by Hervé

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, chris1111 said:

OK Install my Legacy Video patch-B8 package, reboot to the recovery HD 

USE TERMINAL Typing this command and all is work

 

touch /Volumes/Catalina-HD/System/Library/Extensions/ && kextcache -u /Volumes/Catalina-HD
1.thumb.png.8053845a2602d666dbec8f625409f565.png

Now I will put out the GeForce 210 for testing Intel HD 3000 Video drivers B)

Where is Link to your  b8 package ,its not updated on your github

 

Edited by macq

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, macq said:

Where is Link to your  package ,its not updated on your github

 

I Will update but you have to complet a fresh install of Beta 8 to using the program

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think I managed to integrate a command that will avoid booting in recovery and use the terminal
the command will be intergrated in the script package; I did a test and it works! :drool: Tomorrow I would do it again on a complete install of Catalina Beta 8 because I have to go to work ;)

 

Spoiler

1655624836_Sanstitre.thumb.png.4e363e4e267adfdbca50dd8ee819f640.png

 

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, chris1111 said:

I think I managed to integrate a command that will avoid booting in recovery and use the terminal
the command will be intergrated in the script package; I did a test and it works! :drool: Tomorrow I would do it again on a complete install of Catalina Beta 8 because I have to go to work ;)

 

  Reveal hidden contents

1655624836_Sanstitre.thumb.png.4e363e4e267adfdbca50dd8ee819f640.png

 

you are right Chris :thumbsup_anim::wink_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 hours ago, fusion71au said:

Only when I booted to Catalina Recovery with csr-active-config = w%02%00%00, deleted the old prelinkedkernel THEN rebuilt with


touch /Volumes/Catalina/System/Library/Extensions/ && kextcache -u /Volumes/Catalina

 

 

6 hours ago, Sherlocks said:

can you tell me rebuild kernel cache command in recovery partition?

나의 SM-N960N 의 Tapatalk에서 보냄
 

 

:whistle:

 

5 hours ago, Matgen84 said:

 

If I well understand Fusion71au's explanations:

 

type csrutil disable

then sudo touch /System/Library/Extensions && kextcache -u /Volumes/NAME_OF_THE_VOLUME

 

@Matgen84,

 

  • When you boot to Recovery, you are actually booting to BaseSystem.dmg, so / is not the main Catalina volume anymore but macOS Base System---> hence need to prefix /Volumes/Your_Catalina_Volume when performing rebuild of prelinkedkernel on "Your_Catalina_Volume".
  • Also, no need for sudo as you are automatically root when using Recovery terminal :).

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, chris1111 said:

OK Install my Legacy Video patch-B8 package, reboot to the recovery HD

USE TERMINAL Typing this command and all is work

 

touch /Volumes/Catalina-HD/System/Library/Extensions/ && kextcache -u /Volumes/Catalina-HD
1.thumb.png.8053845a2602d666dbec8f625409f565.png

Now I will put out the GeForce 210 for testing Intel HD 3000 Video drivers B)

 

thank you for tip

i can get everything like dp7

540462475_2019-09-141_43_00.png.36e75d6a61dbebe30fbb0a173096913f.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

was able to rebuild permissions and the boot into the b8 with legacy patching.

 

But I have a new problem now, My azurewave broadcom 4352 wi fi does not work now.

 

Booting into dp7 , the wifi works fine, I use the same clover folder for boot boots on separate disks.

 

Any suggestions please.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Similar Content

    • By Barry_dhb52
      After a quite smooth running /w Mojave (both Clover, OC build), a few days ago I upgraded to Catalina soon after public release, and I found out DP output to black screen, then I switch to HDMI, it works. When DP goes black screen, unplug then plug the cable, screen comes back then gone.
      After a lot of searches, I found out some simalar cases, but none of them have a solution,
      today I was quite happy to find out this post is https://www.tonymacx86.com/threads/majove-to-catalina-displayport-not-working.284983/.
      which solving by swithing to iMac19,1, which I think WEG quite needs an enhancement
      But I tried with no luck.
       
      And I don't know is it relevant to this issue, sometimes wakeup, I got panic, somehow like this:
      Kernel Extensions in backtrace: com.apple.driver.AppleACPIPlatform(6.1)[927FAB0F-5B29-3E31-A1A4-DA7E904986C4]@0xffffff7f96b8c000->0xffffff7f96c26fff dependency: com.apple.iokit.IOACPIFamily(1.4)[9BA2613C-A129-3EDD-8DC1-2CFF6B62B832]@0xffffff7f9528f000 dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[E6E855AD-A5B2-3518-A997-1384B4360708]@0xffffff7f952a1000 dependency: com.apple.driver.AppleSMC(3.1.9)[EB9D605D-85B1-3506-8B2E-ABD195817A4F]@0xffffff7f952de000 whole panic log in attachment 

      My build:
      Asrock z370 gaming itx/ac
      i3 8100
      Only Intel UHD630 with LG UL550 4k monitor
       
       
      Or is there any guide how to do some logging for this issue?
      thanks
      panic-log.txt
      EFI.clover.zip
    • By ajoykarmakar
      I have working Mojave version of Hackintosh and it's working perfectly but when I have upgraded to Catalina it's stuck after reaching 90% of the progress bar. When I verbose the boot I got the IGPU problem and if I pass -disablegfxfirmware then I don't get any error log but the progress bar still stuck on the same position and screen became purple. Am I need anything more patch to get a working Catalina machine with Intel HD 630? If I need then how can I do it?
      My EFI link -
      Download
        
      My computer specification is -
      Motherboard: Gigabyte h110m-h-cf
      CPU: Intel Core i5-7400 CPU@3.00GHZ
      Graphics: 4gb GeForce GT730 DDR3 (I have disabled it)
      Ram - 16gb ddr4
      Monitor - Dell connects through the HDMI port.
    • By Ethan Jarvis
      Hello,
       
      Here I am looking for the answer of new Mac OS Catalina features and what type of Mac will support this new Os??
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15
      Original link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      For any system kext installation\modification you need to boot with config_debug.plist (or disable SIP manually)
      Also on Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×