Jump to content
fantomas

[pre-release] macOS Catalina

1,735 posts in this topic

Recommended Posts

Update made, this time with the help of Mac Downloader, because my update gave me an error and didn't show any update... 

Thanks to the developer of Mac Downloader, kudos to you man...

Captura de ecrã 2019-07-02, às 21.53.31.png

Edited by MorenoAv

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Sleep/wake still not working... Why they always have to break sleep/wake. Can't they break some less useful feature during the development process?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/30/2019 at 1:32 PM, lisai9093 said:

First, AirportBrcmFixup has to be injected via Clover. No installation to /L/E or S/L/E works.

Second, AirportBrcmFixup need to be compiled from updated source. Version 2.0.2 works fine.

AirportBrcmFixup.kext.zip

Thank you, will try. Do you use any Clover Airport patch?

I downloaded the latest Debug version of Lilu (which is 1.3.6) from github repository and AirportBrcmFixup source code 

git clone https://github.com/acidanthera/AirportBrcmFixup

After that I put Lilu.kext inside of AirportBrcmFixup folder and tried to compile the source code with the command: xcodebuild

I have:

** BUILD FAILED **. 

/Users/val/Desktop/AirportBrcmFixup/AirportBrcmFixup/kern_start.cpp:50:17: error: no member named 'Catalina' in 'KernelVersion'

What am I doing wrong?

I am doing this on my Mojave system.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minutes ago, valeryimm said:

Thank you, will try. Do you use any Clover Airport patch?

I downloaded the latest Debug version of Lilu (which is 1.3.6) from github repository and AirportBrcmFixup source code 


git clone https://github.com/acidanthera/AirportBrcmFixup

After that I put Lilu.kext inside of AirportBrcmFixup folder and tried to compile the source code with the command: xcodebuild

I have:

** BUILD FAILED **. 

/Users/val/Desktop/AirportBrcmFixup/AirportBrcmFixup/kern_start.cpp:50:17: error: no member named 'Catalina' in 'KernelVersion'

What am I doing wrong?

I am doing this on my Mojave system.

 

Thanks

the GitHub Debug version under releases to now work for that version of AirportBrcmFixup repo. You must compile Lilu debug version yourself and use it to compile AirportBrcmFixup.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, dvil said:

even with the shikigva=32 and shiki-id=Mac-7BA5B2D9E42DDD94 parameters, so nothing is gained with the correct SMBIOS.

  

Should work with these boot flags. Do you have IGPU enabled? If so, disable it and try again.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It looks like beta 3 has solved my issue with excessive logging causing performance issues.

 

I think the debug level in Catalina beta 1 and 2 was set too high (or some kext's were compiled with excessive logging). For example I was getting log messages for every in report received by my KVM hid device:

2019-06-20 08:52:06.122905-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.152892-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.182884-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.212887-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.242914-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.272910-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.302911-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.319939-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x100000456] CompleteInReport actualByteCount:4
2019-06-20 08:52:06.332902-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.362919-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.392912-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.422917-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15
2019-06-20 08:52:06.423924-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x100000456] CompleteInReport actualByteCount:4
2019-06-20 08:52:06.452930-0700 localhost kernel[0]: (AppleUserHIDDrivers) [<private>:756][HIDDriverKit][0x10000045d] CompleteInReport actualByteCount:15

Edited by headkaze

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, Neo.aka.Darkman said:

On new beta during boot problem with EndpointSecurity on laptop.

14AE9738-C826-4A8E-998F-5BE13372401A.thumb.png.0678d7546bf7fd46508bd7ba58d8c12b.png

 

Me too.  Complete shutdown, not KP and reboot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, mnfesq said:

 

Me too.  Complete shutdown, not KP and reboot.

Me too on my notebook.

IMG_0345.thumb.jpeg.d819d03ae10301b4d0783da26e87a4ce.jpeg

IMG_0346.thumb.jpeg.b9cd2bc83a39536f52670ee4a0388d3f.jpeg

 

Edited by Andrey1970

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys, was surprised my ancient GTX 670 is working great. I saw in an earlier post someone els had there's running on Catalina, so thought ok can't be too hard and will give it a try2095789715_ScreenShot2019-07-02at6_40_48PM.png.c1a06386d7ba10ea6a00f856f1ec4299.png

 

Thanks for the help with the plugins and everyone here. 

Sound working, and restart and shut off work. Sleep is a mystery and is not working however works in some versions of macOS. 

To install without the updated plugins Lilu.kext, you need to change the SMBIOS to 14,2 to get video working and not a black screen. 

Once installed use AGDPfix.app or whatevergreen.kext. Audio: AppleALC.kext an issue until the updated plugin. 

And something I always forget to mention for my Asus X79 Deluxe use ApfsDriverLoader.efi and AptioMemoryFix2 not ApfsDriverLoader-64.efi with AptioMemoryFix something about the version that just kills it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
32 minutes ago, nhnguhoc said:

How to get beta 3 , no update found.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Successful upgrade to Catalina DP3_19A501i on my legacy XPS M1530 core2duo laptop with Nvidia Tesla 8600M GT.  

 

Prepared installer USB from full app with @dosdude's macOS Catalina Patcher v1.0b6 ---> boot to installer with opencore 0.0.3, bypassing machine compatibility checks ---> installed over existing DP2_487l apfs installation.  

 

Applied recommended post-install patches for MBP 5,1 SMBIOS including @ASentientBot's latest acceleration patches for unsupported (non metal) legacy graphics cards.  These are unchanged from DP2.

 

I also copied his CatalinaAutoMountWritable.plist into /Library/LaunchDaemons which auto mounts the root volume as R/W at login (sudo mount -uw /).

 

End Result...

 

584670854_UpgradeinstallXPSM1530toCatalinaDP3_19A501i.thumb.png.b09ac05727c0ea609240765ae1490952.png

 

 

4 hours ago, ellaosx said:

What is the major thing to be patched for C2Duo?

It was com.apple.telemetry.plugin on Mojave

 

Correct.  To avoid kp for Core2Duo machine in Catalina, have to also delete/rename or replace /System/Library/UserEventPlugins/com.apple.telemetry.plugin with the one from 10.13.6.

Edited by fusion71au
formatting, answer for @ellaosx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi guys,

 

I know this is most likely an APFS issue...and I'm hoping it will get better with future updates (though I'm not counting on it), but is anyone else having incredibly slow performance with Catalina (any beta) on HDDs? I can't even watch a simple video on youtube. Animations are more like slideshows.:)) Not a good experience at all. I'm only curious if this is just me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone experiencing intermittent blackscreen once clover (latest as of today's compilation) kicks in?

Only way to get out of it is to reset and hope it works on the next boot.

Edited by ellaosx

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, fusion71au said:

Successful upgrade to Catalina DP3_19A501i on my legacy XPS M1530 core2duo laptop with Nvidia Tesla 8600M GT.  

 

Prepared installer USB from full app with @dosdude's macOS Catalina Patcher v1.0b6  ---> boot to installer with opencore 0.0.3, bypassing machine compatibility checks---> installed over existing DP2_487l apfs installation.  

 

Applied recommended post-install patches for MBP 5,1 SMBIOS including @ASentientBot's latest acceleration patches for unsupported non metal legacy graphics cards.  End Result...

 

  Reveal hidden contents

584670854_UpgradeinstallXPSM1530toCatalinaDP3_19A501i.thumb.png.b09ac05727c0ea609240765ae1490952.png

 

What is the major thing to be patched for C2Duo?

It was com.apple.telemetry.plugin on Mojave

Edited by ellaosx

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, ellaosx said:

Anyone experiencing intermittent blackscreen once clover (latest as of today's compilation) kicks in?

Only way to get out of it is to reset and hope it works on the next boot.

mmm no... not really. I'm on 4979. No black screens here... At least not on Clover side. On which of the two machines are you getting this? Both Desktop or Laptop or just one of them? I'm thinking it's probably a specific issue. But I don't think it's a general one.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @arsradu

Desktop.

Im on dual boot since Catalina came out (HS & Catalina). Clover only resides on the main SSD which is HighSierra. this never happened before dual booting.

I did try removing Catalina SSD and the issue never happened.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minutes ago, ellaosx said:

Hi @arsradu

Desktop.

Im on dual boot since Catalina came out (HS & Catalina). Clover only resides on the main SSD which is HighSierra. this never happened before dual booting.

I did try removing Catalina SSD and the issue never happened.

 

I see.... I'm also dual booting Mojave and Catalina. But they're on different drives. Mojave on the SSD, Catalina on the HDD. Both booting off of Mojave's EFI (so from the same SSD). Your Desktop rig only uses an iGPU, right? Maybe this is not Clover....? Maybe it's one of the kexts responsible for fixing your iGPU...? Or the config patches for iGPU.

At this point, this is only speculation. But...since it's the same Clover...I think it's either a specific issue with Clover + Catalina + iGPU...ooor the issue is not with Clover in the first place, but with one of the kexts (WEG for example)?

Are you using lilubetaall boot flag to boot Catalina? Or compiled newer versions of those kexts (Lilu + WEG) yourself (which would not require that boot flag anymore)?

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites

@arsradu

Im only using iGPU.

I think it must have something to with clover's theme changes on newer revs.

 

You see, i have my own custom theme which i have been using since sierra. I only update clover if needed, but i always retain my custom theme.

Problem only started when i installed catalina (dual boot) and updated clover.

 

Currently, i changed my theme on one of the available themes from the package and have yet to encounter the issue i was having.

So i guess my custom theme was the culprit.

And since this is now an off-topic, il stop here and probably fix my own theme.

 

Arsradu, as always, thanks again :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   1 member

  • Similar Content

    • By tonyx86
      This thread for installing Catalina on the Dell Latitude E6410 WITH NVIDIA GRAPHICS (BIOS A17, NVidia 3100m) will help you install a fresh installation of Catalina on your Dell Latitude E6410 and it will also help you upgrade from Mojave 10.14.6 if you have already installed Mojave by following the instructions here.  The instructions in this first post assume that you are installing Catalina in an APFS container.  If you are curious about the evolution of this solution and how sleep/wake was solved, review the Mojave installation thread.
       
      Important: This Thread is NOT intended to help you install macOS on a Latitude E6410 with Intel HD Graphics (without Nvidia graphics).  The DSDT attached to this first post (in E6410-Catalina.zip) is VERY SPECIFIC to the Nvidia graphics implementation and has not been edited for HD Graphics - there are elements required for HD Graphics that are missing from the attached DSDT and there are DSDT mods that have not been tested with HD Graphics.  Also, the kexts attached to this first post are specific to a Broadcom Wi-Fi card which must replace the original Intel Wi-Fi card.
       
      This first post will be modified to reflect lessons learned and to reflect the most current working state of my Latitude E6410 (with NVidia 3100m discrete graphics) running Catalina.  Issues, observations and performance tips are recorded toward the bottom of this first post.  My recommended CLOVER configuration is specified toward the bottom of this first post.
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (replaced original Wi-Fi card) BIOS (version A17) configured as follows (leave default unless listed here): Boot Sequence: USB, Internal HDD, CD/DVD, Modular Bay HDD; Boot List Option: Legacy; Integrated NIC:Enabled; Parallel Port: Disabled; Serial Port: Disabled; SATA Operation: AHCI; Misc Devices: Enable Modular Bay, Camera, External USB, Microphone, Media Card and 1394; Latitude ON Reader: Disabled; Keyboard Illumination: Auto ALS and Input; Ambient Light Sensor: Enabled; OROM Keyboard Access: Disable; TPM Security: Disable; Computrace:Deactivate; CPU XD Support: Enable; Performance: Enable all options; Power Management: Disable Wake on AC, Disable Wake on LAN/WAN, Express Charge: Standard, Charge Behavior: Enabled; Keypad: Fn Key Only; Mouse/Touchpad: Touchpad/PS-2 Mouse; USB Emulation: Enable Legacy; Fn Key Emulation: Disabled; Fastboot: Thorough; Virtualization: Enable Intel Virtualization, Disable VT for Direct I/O, Disable Trusted Execution; Wireless Switch: Bluetooth and WLAN; Wireless Device Enable: Bluetooth and WLAN;   
      Versions of the software used in this installation are listed below the installation steps.  EFI and kexts for Catalina are attached to this first post in E6410-Catalina.zip.  CLOVER configuration is specified below the installation steps.
       
      Steps to install Catalina on a Dell Latitude E6410 (BIOS A17, NVidia 3100m)
      If performing an upgrade from Mojave, backup your Mojave disk! (Carbon Copy or similar) Download Catalina Installer Download DosDude Catalina Patcher Use DosDude Patcher to create Catalina USB Installer Delete LegacyUSBInjector.kext (we're using @RehabMan's USBInjectAll.kext with custom SSDT) and delete SIPManager.kext (CLOVER is managing SIP) from Catalina USB Installer's /Library/Extensions folder Copy all but the FakeSMC sensor kexts in E6410-Catalina.zip (attached) LE folder to the Catalina USB Installer /Library/Extensions (copy all kexts (including FakeSMC.kext) but not the FakeSMC sensor kexts) Install CLOVER Bootloader (Legacy) on USB Installer using the EFI in the E6410-Catalina.zip (attached).  Use the CLOVER configuration specified below.  Be sure to replace the *** MASKED *** parameters in the attached config.plist with your own values. Boot your Latitude E6410 from the Catalina USB Installer that you created in steps 4-7. Select "Reinstall macOS" (note that I have existing installations of Mojave and High Sierra on my Latitude E6410, so it's possible that this menu item changes to "Install macOS" if you don't have any previous macOS installations). Select your Catalina destination partition (which will be your Mojave partition if you are upgrading) After the Catalina Installer reboots the first time, boot from the "macOS Installer" partition on the disk that you selected as your Catalina destination (not the macOS installer on the USB) After the Catalina Installer reboots the second time, boot the Catalina macOS Installer on the USB Select the Post Install Patcher utility Select only the following Post Install Patches (no other patches / options) Install Patch Updater Legacy Video After the Post Install Patcher reboots,  boot from the newly installed (or upgraded) Catalina partition and complete the macOS configuration Remove these kexts (if they exist) from /Library/Extensions: LegacyUSBInjector.kext, LegacyUSBVideoSupport.kext and SIPManager.kext If you are performing a fresh installation of Catalina: Install CLOVER on your boot disk and configure EFI using files in the attached E6410-Catalina.zip.  Use the CLOVER configuration below.  Your EFI Clover/kexts/Other folder needs only FakeSMC.kext, IntelMausiEthernet.kext, USBInjectAll.kext and VoodooPS2.kext.  Be sure to replace the *** MASKED *** parameters in the attached config.plist with your own values. Install all kexts in the attached E6410-Catalina.zip LE folder to your /Library/Extensions folder.  NOTE: These instructions assume installation of Brcm kexts in /Library/Extensions.  Read the Brcm install instructions if you're installing kexts in EFI/Clover/kexts/Other, since your installation and at least one kext WILL BE DIFFERENT. Copy HWMonitor from the application folder in the attached E6410-Catalina.zip to your Applications folder. Install VoodooHDA (I installed using the Classic method) If you are upgrading from Mojave that you installed using the instructions here: Update Lilu.kext and replace BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext (in /Library/Extensions) with latest BrcmBluetoothInjector.kext, BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM3.kext. NOTE: These instructions assume installation of Brcm kexts in /Library/Extensions.  Read the Brcm install instructions if you're installing kexts in EFI/Clover/kexts/Other, since your installation and at least one kext WILL BE DIFFERENT. Update IntelMausiEthernet.kext Remove VoodooSDHC.kext from /Library/Extensions If you're manually installing kexts in /Library/Extensions, make sure that you 'sudo chown -R root:wheel *.kext' and 'sudo chmod -R 755 *.kext' the kexts in /Library/Extensions and you execute 'sudo kextcache -i /'.  After you execute 'sudo kextcache -i /' you should observe that ALL kexts are allowed.  If not, your install is not complete. Reboot from your new/upgraded Catalina partition Welcome to macOS Catalina! Change the keyboard type to ISO (System Preferences > Keyboard > Change Keyboard Type) Swap the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys)  
      Version Info at the time of this writing:
      Catalina Installer 10.15.2 CLOVER v2.5k r5102 DosDude Catalina Patcher: v1.3.0 Lilu.kext 1.4.0 BrcmFirmwareRepo.kext 2.5.0 BrcmBluetoothInjector.kext 2.5.0 BrcmPatchRAM3.kext 2.5.0 IntelMausiEthernet.kext 2.5.0
      VoodooHDA.kext 2.9.2
       
      What is not working (that was working in Mojave)
      SD Card Slot (had to remove VoodooSDHC.kext which caused system freeze on wake)  
      Known Issues and Their Solutions
      (No solution yet) No SD Card Slot (had to remove VoodooSDHC.kext) - I read somewhere that there is a solution that does not require any kexts (just a DSDT edit).  Haven't yet implemented this fix. (Not a problem that needs to be solved - leaving for historical purposes.  I am running Catalina without this.) - IOHWControl does not load under GFX0 (as observed in IORegistryExplorer).  Solution (if it needs to be solved) is to install AppleHWSensor.kext from a DosDude-patched Mojave /S/L/E in Catalina's /L/E.  Copy and install your own or use the kext attached to this post. (Solved - no further work required) External USB ports do not work after waking from sleep (S3) - Upgrade Lilu.kext and replace BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext (in /L/E) with latest BrcmBluetoothInjector.kext, BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM3.kext. (Solved - no further work required) Boot and shut-down time of Catalina is slower than Mojave - Upgrade Lilu.kext and replace BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext (in /L/E) with latest BrcmBluetoothInjector.kext, BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM3.kext. (Solved - no further work required) Wi-Fi is not immediately available at OS startup - Upgrade Lilu.kext and replace BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext (in /L/E) with latest BrcmBluetoothInjector.kext, BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM3.kext. (Solved - no further work required) Laptop freezes on wake - Remove VoodooSDHC.kext from /Library/Extensions  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z (I haven't noticed this issue for a while since I completed DSDT edits for Mojave, but keeping this here for historical purposes)  
      CLOVER Installation: Use these configuration options
      Install Clover in the ESP Boot Sectors Install boot0af in MBR Clover for BIOS (legacy) booting Clover EFI 64-bits SATA BIOS Drivers, 64-bit Recommended drivers FSInject File System drivers ApfsDriverLoader Install RC scripts on target volume Themes Choose your desired theme Install Clover Preference Pane After clicking "Continue", if prompted with "This Clover package is incompatible with this version of macOS," install anyway  
      After CLOVER installation is complete Copy the following from the attached E6410-Catalina.zip ACPI patched contents config.plist (change *** MASKED *** values to your own) kexts/Other (remove all other kext folders) Remove christmas and new year folders from themes (if present)  
      Credits
      Thanks to those who contributed to my Mojave solution and to the DosDude team (for the incredible macOS patchers), I think this Catalina installation was the easiest macOS installation that I have experienced (so far).  Many thanks to @Slice and his team for the incredible work on CLOVER and for continuing to support old legacy systems like this.  Also, thanks to @headkaze, @vit9696 and others I'm sure for maintaining the Brcm kexts.
       
       
      E6410-Catalina.zip


      AppleHWSensor.kext.zip
    • By Kaku
      Greetings!
       
      So I managed to get a Catalina 10.15 vm up and running in ESXi 6.7u2.
      When I try to install Catalina updates, however, it goes to the Apple logo, status bar moving ever so slightly, reboots again and this time hangs on the Apple logo.  To fix this, I either remove or disable "Mac OS" as an option in the bootloader. Is there a way to get these updates to install? 
       
      In the meantime...
       
      I instead of restarting Catalina after choosing to update it, I shutdown the guest.  After a restart it SEEMED to update with the time duration countdown.
       
      Prior to this I did run disk utility and checked Untitled and Untitled-Data for errors (I don't think it found any).
       
      So I just logged back onto the VM and the version is still 10.15 and NOT 10.15.2 as hoped. So weird.
       
      Any ideas?
       
    • By t3s8r8
      Hi, anyone here got those problems like me ? When I click play, the film load nothing, just show blackscreen like this (attached) or when I download an episode to the computer, it shows error (err = -11800)

      Anyone here knows a fix ? Maybe a bug or problem from Hackintosh ?


    • By AJackTi
      Hello everyone.
       
      I am a newbie! I just update from Mojave to the newest Catalina Hackintosh. But I cannot connect to Wifi. And I find many solutions to this problem, but it cannot help me.
       
      Anyone who helps me to see my EFI has any error. 
       
      My Wifi: BCM94322HM8L
      My info laptop: Dell M4700 i7 3720QM 
      My EFI: https://drive.google.com/file/d/1fjy6DDZuEWbxiTcYFZCX2msqO5skRCU9/view?usp=sharing
       
      Thank you so much and sorry for English grammar. 
×