Jump to content
fantomas

[pre-release] macOS Catalina

1,735 posts in this topic

Recommended Posts

Well, it did for me :

 


polyzargone@MacBook-Optimus ~ % sudo cp -R /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/BrcmBluetoothInjector.kext /System/Library/Extensions
Password:
polyzargone@MacBook-Optimus ~ %

 

914625274_Capturedecran2019-06-18a19_43_44.thumb.png.a0bbbf54c3ed94842e958adf97e9061b.png

 

CsrActiveConfig is set as 0x3E7

 

Unsupported Mac are… Mac so maybe that explains why it fails…

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
5 minutes ago, polyzargone said:

Well, it did for me :

 

 


polyzargone@MacBook-Optimus ~ % sudo cp -R /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/BrcmBluetoothInjector.kext /System/Library/Extensions
Password:
polyzargone@MacBook-Optimus ~ %

 

 

 

CsrActiveConfig is set as 0x3E7

 

Unsupported Mac are… Mac so maybe that explains why it fails…

I have Mac Book Pro and 4 Hackintosh and its not working on beta 2 here so you are lucky

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites

It stands to reason that Catalina would get to the point that you can't modify the systems files directly.  There had to be a reason why Catalina divided its installation into a system partition and a data partition.

1712237541_CatalinaPartitions.thumb.png.b46a550cff63309e0279c446943fd0d9.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Very strange…

 

Because I just tried on another Hack and indeed, it fails :

 


polyzargone@Skylake1st ~ % sudo cp -R /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext /System/Library/Extensions
Password:
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext: Read-only file system
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext: Read-only file system
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Info.plist: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS/RealtekRTL8111: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj/InfoPlist.strings: No such file or directory

 

 

I usually install the same software on my rigs so I don't know why it works on one and not another :worried_anim:.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, polyzargone said:

Very strange…

 

Because I just tried on another Hack and indeed, it fails :

 

 


polyzargone@Skylake1st ~ % sudo cp -R /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext /System/Library/Extensions
Password:
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext: Read-only file system
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext: Read-only file system
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Info.plist: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/MacOS/RealtekRTL8111: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: No such file or directory
cp: /Volumes/ESP/EFI/CLOVER/kexts/Other/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: unable to copy extended attributes to /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj: No such file or directory
cp: /System/Library/Extensions/RealtekRTL8111.kext/Contents/Resources/en.lproj/InfoPlist.strings: No such file or directory

 

 

I usually install the same software on my rigs so I don't know why it works on one and not another :worried_anim:.

How did you install Beta-2 on Working hack Update or reinstall ?

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, chris1111 said:

How did you install Beta-2 on Working hack Update or reinstall ?

 

Over Beta 1 as I did on both Hacks.

 

The only differences I see is that the one where it fails has a full APFS filesystem and the other one has a mix of NTFS, Ext4, HFS+ and APFS :

 

25028583_Capturedcran2019-06-1820_18_21.thumb.png.d97b6ab45b4fa5cd64cdf3345d57744e.png

1529770200_Capturedecran2019-06-18a20_18_16.thumb.png.3c963565bdf923124ed252b108aaec4e.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, fivos1996 said:

Hi. Just tried it and it still doesn't work. I keep getting the Local APIC panic without cpus=1. Please check my CLOVER folder and let me know if I'm missing something.

CLOVER.zip

Hi. Just tried it and it still doesn't work. I keep getting the Local APIC panic without cpus=1. Please check my CLOVER folder and let me know if I'm missing something.

Hi, its not your clover, this lapic fix is not working for me as well.

I think we need to wait for @PMheart to re look and fix it.

 

Thanks

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/8/2019 at 1:06 PM, dvil said:

I'm having exactly the same problem, when I try to access Netflix or play an Amazon Prime video, Safari freezes the computer. My GPU is a 4GB 570+ Nitro, is your GPU a 4GB by any chance? I suspect is a video memory corruption problem, maybe driver related.

 

The card works perfectly in Mojave by the way.

This problem is still present in Catalina beta 2 :( hopefully it will be sorted in a future version. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, mnfesq said:

 There had to be a reason why Catalina divided its installation into a system partition and a data partition.

 

Improve security.

macOS has its own 'read-only' partition (unless you disable SIP), aka first APFS volume, while your data are located on second APFS volume. The idea behind is to prevent people from erasing macOS files (system files) by mistake, and to protect your macOS against possible attacks (speech for Mac users :P ).

In fact, only one disc will be visible in the Finder, but in a program like the Disk Utility, the both of them will be visible.

 

This new feature also is a problem for backup software, such as CCC - Its owner is claiming that actually CCC does not know how to handle this OS / data separation.

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, arsradu said:

Thanks! Could you, please, tell me what do you mean by this: "I downloaded it from Logitech website after installed developers..."?

I'm not sure I understand what you mean. Also, I suppose you got the Mojave version, right?

I downloaded the G510 installation files off https://www.logitech.com/en-us website, and installed on top of Catalina developers ("beta 1"). I upgraded to Catalina developers "beta 2" and it still works fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, macq said:

Hi, its not your clover, this lapic fix is not working for me as well.

I think we need to wait for @PMheart to re look and fix it.

 

Thanks

 

The hex data in the kernel binary of beta 2 is different so we just need to find the correct value to find and replace...

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, fantomas1 said:

This new feature also is a problem for backup software, such as CCC - Its owner is claiming that actually CCC does not know how to handle this OS / data separation.

 

Technically, it should be that, when you restore your installation from back up, you install a fresh copy of the OS and then back up only the data partition.  At least in theory that's how it should be.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/4/2019 at 2:20 AM, mnfesq said:

I have Catalina up and running but cannot get video kexts loaded.  I'm hoping it's just a matter of waiting for Lilu and WEG to be updated for 10.15.  Also, my Broadcom Wifi card caused a KP when using AirportBrcmFixup.kext.  When I reverted to FakePCIID.kext and FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, wifi worked fine.  If anyone has any tips for loading intel IGPU kexts, let me know.

Do you have a problem with waking up the display after sleep? I have Iris hd 540 and it goes black after wake up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, luky35 said:

When I want to install Clover Bootloader Catalina Beta 2 I get this notice (picture).

Please help?

 

http://shrani.si/f/1/Ba/2Jcvb3SL/clover.png

Run this command before using Clover package

Just by double click on command

And now you will have an option Install anyway

Gatekeeper-RW-SSD.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, mnfesq said:

 

Technically, it should be that, when you restore your installation from back up, you install a fresh copy of the OS and then back up only the data partition.  At least in theory that's how it should be.

 

Hi @mnfesq @fantomas1

 

CCC works on new version for Catalina

 

CCC 5 (beta): Provisional support for macOS 10.15 Catalina

Are you beta-testing Apple's new macOS 10.15 Catalina? Help us test CCC 5 against macOS Catalina by joining our beta program. Open CCC 5 on Catalina, and CCC should automatically prompt to install our latest beta.

Please choose Ask a Question from CCC's Help menu to let us know if you encounter any problems or have questions about support for new features of that OS.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, luky35 said:

@chris1111 hi,

 

Thank you very much,
Clover Bootloader was installed OK.

Now I have a problem with startup, which stops like an image and does not go on.

Please help if you can.
I attach my EFI.

 

http://shrani.si/f/3I/9G/3Czm2qAa/image.png

 

EFI.zip

PUT FAKESMC.KEXT IN OTHER :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minutes ago, luky35 said:

@chris1111 hi,

 

Thank you very much,
Clover Bootloader was installed OK.

Now I have a problem with startup, which stops like an image and does not go on.

Please help if you can.
I attach my EFI.

 

http://shrani.si/f/3I/9G/3Czm2qAa/image.png

 

EFI.zip

What is the PC you are trying to install Cata ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      This guide is a work in progress and will be updated as I refine the installation.
       
      Background
      This is my first "modern" hack supporting UEFI and my first hack using Clover "on-the-fly" patches.  My previous hacks
       
      Laptop: Thinkpad T61 / Nvidia NVS 140m Laptop: Dell Latitude E6410 / Nvidia G3100m Desktop: Gigabyte G31 / GeForce 9600 Desktop: Biostar TH55HD / Sapphire Pulse RX580 (Google "Catalina Biostar TH55HD" and look for user name deeveedee)  
      are all perfectly running Catalina and I patched them all "manually" - all DSDT patches applied with MaciSL with virtually no Clover on-the-fly patching and all booted Legacy Clover.  This UEFI hack was MUCH easier and took about 20 hours vs. a combined hundreds of hours for the old hacks.  I wanted a hack that was a little more future proof and I think this is it.  I hope you enjoy this as much as I am enjoying it.  It is a perfect MacMini8,1.
       
      My system specs
      HP EliteDesk 800 G4 Mini (I7-8700T / UHD 630 / Q370 Chipset / 32GB DDR4 RAM) 3 x DP Ports (connected to monitors using DP -> DVI adapters) 6 x USB 3.1 1 x USB Type-C 3.1 2 x NVMe SSD (M.2 PCIe x4 2280/2230 combo ports) 1 x SATA6 SSD 1 x Intel Ethernet RJ-45 Conexant CX20632 Audio Codec SMBIOS MacModel MacMini 8,1 Unsupported M.2 PCIe x1 2230 Intel Wi-Fi (currently disabled in BIOS).  I may replace this with Brcm, but am using only Ethernet (IntelMausi) for now.  
      Installation Steps: To be provided
      See attached EFI and /L/E kexts in EliteDesk.zip archive See installation methodology here See references here  
      What is not working
      Wi-Fi / Bluetooth (intentional since I have not yet replaced my Intel card).  
      What is not tested
      USB c 3.1 port Microphone port  
      What is working
      Everything not mentioned above Sleep / Wake Multiple displays with IGPU graphics acceleration, hot pluggable display ports and DP->DVI adapters USB 3.1 ports Audio (internal speaker and headphone jack) Ethernet Auto-sensing headphone jack automatically switches to internal speaker when headphones removed  
      Known Issues and their solutions
      (Solved. Cycle power on the new display) A new display may not be detected if the new display is plugged into an unused display port while the HP EliteDesk 800 G4 Mini is sleeping. Solution is to cycle power on the new display after waking the EliteDesk 800 G4 Mini. Cycling display power on the newly added display causes displays to be re-detected. (Solved. Problem resolves itself after a few boot cycles) After applying the Catalina 10.15.5.02 supplemental update, Catalina booted to a single display.  After a few boot cycles, multi-display operation was restored to normal. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Unable to upgrade from 10.15.4 to 10.15.5 when using IntelMausiEthernet.kext.  Solution is to switch to IntelMausi.kext (Rev 1.0.2 here). (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Some USB devices were not recognized. My SSDT-UIAC.aml was incomplete and did not specify all required USB port types (missing SSxx ports). The attached EliteDesk.zip archive includes this fix. (Reported this as a possible Clover issue - no solution yet) Clover boot loader may default to Recovery volume after a normal shutdown.  Work-around is to select your normal macOS volume.  This may only happen when Clover is configured to boot LastBootedVolume and may be "fixable" by explicitly setting a boot volume (haven't tested this). (No longer observed) At least one display blanks (sleeps) when plugging / unplugging USB device (observed in front USB 3.1 ports).  Display wakes immediately on keyboard and mouse activity, so this is a minor issue but may be indicative of another issue. (Solved - this is a BIOS setting and requires no macOS changes) Safari has problems loading insanelymac web pages after sleep / wake.  I suspect that the problem is with the embedded video on the pages.  Also observed video problem in AppStore after sleep/wake.  Console: VideoDecodersUnavailable.  Solution is to enable Intel ME in BIOS. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Display does not fully wake after resuming from sleep (needs an extra mouse or keyboard stimulus to fully wake).  Solution is to change boot arg darkwake=0 to darkwake=2.  Other values of darkwake may work as well, but this is the first I tried and it worked. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) -disablegfxfirmware boot arg is not required with WEG.  I inadvertently left this boot arg after I encountered an endless gfx firmware update boot loop while working on my FB patching.  This boot arg is no longer necessary after completing FB patching with WEG. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive): Sometimes, CMOS time is lost on shutdown or restart.  Solution is to enable Clover's Apple RTC fix in config.plist. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) headphone jack doesn't work.  Solution is to change HDEF layout-id to 28. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) System freezes on wake from sleep because of a kernel panic related to hda-gfx (my system does not have HDMI and my DP->DVI adapters do not drive monitor speakers).  Solution is to add No-hda-gfx property to HDEF as described here.  This property is recognized as a Lilu flag and prevents loading hda-gfx. (Solved and included in the attached EliteDesk.zip archive) Device (PMCR) is not defined.  Solution is a SSDT that "injects" the missing device. (Solved and included in the attached archive) eficheck is loaded (not sure why this is bad, but may be a privacy issue - see here). Solution is to add updated EFICheckDisabler kext that include Q370 chipset.  See here.  
      BIOS Version / Configuration: To be provided
      Version: 02.11.01 Rev.A Intel ME must be enabled for proper sleep / wake of UHD 630
       
      Clover Configuration
      Clover for UEFI booting only Install Clover in the ESP UEFI Drivers Recommended drivers AudioDxe DataHubDxe FSInject SMCHelper File System drivers ApfsDriverLoader VBoxHfs Memory fix drivers AptioMemoryFix Additional drivers NvmExpressDxe Install RC scripts on target volume Themes Choose your desired theme Install Clover Preference Pane (option not available when installing on USB thumb drive)  
      UHD 630 Framebuffer Patching: To be provided
       
      Current Versions
      Catalina 10.15.5.02 Clover (UEFI) r5119 Lilu.kext 1.4.5 WhateverGreen.kext 1.4.0 AppleALC.kext 1.5.0 IntelMausi 1.0.3 (Not IntelMausiEthernet)  
      Credits To be provided
       
       







      EliteDesk800 G4 Mini - Rev 0.82.zip
    • By MaLd0n
      -Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
      -Donations with Bitcoin
      33HeGCuCSh4tUBqdYkQqKpSDa1E7WeAJQ3
      -Donations with PicPay 
      @danielnmaldonado
      -Donation with Mercado Livre 
      https://tinyurl.com/y9evkj5u
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -Tutorial
      https://tinyurl.com/re2c9sz
       
      -Post Installation
      Paste EFI folder into EFI Partition in your SSD, reboot and extract one full dump with this app and post here!
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -GMM -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES  
      --SCREENSHOTS--
       









































       
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
       
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, headkaze, onemanosx, erroruser, Jenny David, Sampath007, Facebook Hackintosh community, Facebook Olarila community, SchmockLord, daliansky and many, many, many others!
       
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By dmpcoke
      Hi,
       
      I followed the OC guide, and installed Catalina 10.15.5 on my PC.
      The installation went very well. Most parts also work well after I login to the desktop except the following
      issue:
      Each time I tried to log back into the desktop from sleep, I would get a black screen very shortly after I entered the desktop.
      And black screen will last from a few seconds to a few minutes, no exact lasting time.
      Keyboards and mouse are still working during black screen, I can see the operations after the monitor works again.
       
      It connects LG monitor via DP port and I tried to modified the dp version between 1.2 and 1.4, got the same issue.
       
      Attached my entire OC folder, I'm so appreciated if someone could help me check it out, or tell me which part I should focus on.
       
      Thanks in advance!
       
      P.S. Here is my PC summary: Dell Optiplex 7060 MFF
       
      CPU Intel(R) Core(TM) i3-8100 CPU @ 3.60GHz; 8th Gen, Coffee Lake GPU Intel(R) UHD Graphics 630 RAM Team Group 32 GB (2 × 16GB), 2400 MHz, DDR4 Chipset
      Intel 300 Series LPC (Q370) – A306 Audio Realtek ALC255/3234 (Codec ID: 0x10EC0255) Ethernet Intel(R) Ethernet Connection I219-LM WiFi/BT M.2 BCM43224 802.11a/b/g/n Storage Samsung SSD 970 EVO 500GB USB Ports Type-C × 1,USB 3.0 × 5 Video Output DP × 2 Monitor LG 4K 3840 x 2160 @ 60 Hz
      BIOS v1.4.2 OC.zip
    • By fantomas
      macOS Catalina 10.15.6 beta (19G36e)
×