Jump to content

1,735 posts in this topic

Recommended Posts

5 hours ago, Jehoshua said:

Can Install Catalina, no problem, but when I try to boot Catalina I get following error


Anonymous UUID:       1285547D-16C1-1ECD-D513-E733CD7337C4

Sun Jun 16 07:37:02 2019

*** Panic Report ***
panic(cpu 3 caller 0xffffff800c282aca): Kernel trap at 0xffffff7f8d0563d0, type 14=page fault, registers:
CR0: 0x000000008001003b, CR2: 0x0000000000000000, CR3: 0x0000000022181000, CR4: 0x00000000003626e0
RAX: 0xffffff803cf71780, RBX: 0xffffff8207326000, RCX: 0xffffff803d8342f0, RDX: 0xffffff803d8342f0
RSP: 0xffffff81fb81bb80, RBP: 0xffffff81fb81bcb0, RSI: 0x0000000000000010, RDI: 0x0000000000000000
R8:  0x0000000029eae000, R9:  0x0000000000001000, R10: 0xffffff803d546eb0, R11: 0x0000000000000000
R12: 0xffffff800cc6b180, R13: 0xffffff800cc21730, R14: 0xffffff800cc20b70, R15: 0xffffff803d836c00
RFL: 0x0000000000010282, RIP: 0xffffff7f8d0563d0, CS:  0x0000000000000008, SS:  0x0000000000000000
Fault CR2: 0x0000000000000000, Error code: 0x0000000000000000, Fault CPU: 0x3, PL: 0, VF: 1

Backtrace (CPU 3), Frame : Return Address
0xffffff81fb81b5e0 : 0xffffff800c15b12b 
0xffffff81fb81b630 : 0xffffff800c290a95 
0xffffff81fb81b670 : 0xffffff800c28271b 
0xffffff81fb81b6c0 : 0xffffff800c101bb0 
0xffffff81fb81b6e0 : 0xffffff800c15a817 
0xffffff81fb81b7e0 : 0xffffff800c15abf6 
0xffffff81fb81b830 : 0xffffff800c8d2939 
0xffffff81fb81b8a0 : 0xffffff800c282aca 
0xffffff81fb81ba20 : 0xffffff800c2827cc 
0xffffff81fb81ba70 : 0xffffff800c101bb0 
0xffffff81fb81ba90 : 0xffffff7f8d0563d0 
0xffffff81fb81bcb0 : 0xffffff7f8d05bd72 
0xffffff81fb81bce0 : 0xffffff7f8d0367b6 
0xffffff81fb81bd40 : 0xffffff7f8d056183 
0xffffff81fb81bd60 : 0xffffff7f8d054fb4 
0xffffff81fb81bda0 : 0xffffff7f8d054ae8 
0xffffff81fb81bdd0 : 0xffffff7f8d054537 
0xffffff81fb81be10 : 0xffffff800c8205f9 
0xffffff81fb81be70 : 0xffffff800c8202fc 
0xffffff81fb81bef0 : 0xffffff800c81f5de 
0xffffff81fb81bf50 : 0xffffff800c8217bd 
0xffffff81fb81bfa0 : 0xffffff800c10113e 
      Kernel Extensions in backtrace:
         com.apple.iokit.IOAHCIFamily(290.0)[02BCB26F-F158-367C-BC8E-6B393038620E]@0xffffff7f8d035000->0xffffff7f8d04ffff
         com.apple.driver.AppleAHCIPort(999.50.2)[312FA732-CA91-3180-8373-5BE2E893339F]@0xffffff7f8d053000->0xffffff7f8d066fff
            dependency: com.apple.iokit.IOAHCIFamily(290)[02BCB26F-F158-367C-BC8E-6B393038620E]@0xffffff7f8d035000
            dependency: com.apple.iokit.IOPCIFamily(2.9)[50312F79-3FF8-3E35-B0C4-CAF6F372DA7A]@0xffffff7f8caa7000

BSD process name corresponding to current thread: kernel_task
Boot args: alcid=1 -lilubetaall -wegbeta dart=0 debug=0x100 -v

Mac OS version:
Not yet set

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.0.0: Fri May 24 17:36:10 PDT 2019; root:xnu-6041.0.0.111.5~1/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: 144F961D-2C1E-32B1-BFF8-82F7F95D28CD
Kernel slide:     0x000000000be00000
Kernel text base: 0xffffff800c000000
__HIB  text base: 0xffffff800bf00000
System model name: iMac18,1 (Mac-4B682C642B45593E)

System uptime in nanoseconds: 7401644185
last loaded kext at 6979664270: com.apple.driver.AirPort.BrcmNIC	1400.1.1 (addr 0xffffff7f8dc83000, size 8716288)
loaded kexts:
com.insanelymac.IntelMausiEthernet	2.4.0d0
as.vit9696.WhateverGreen	1.3.0
com.rehabman.driver.USBInjectAll	0.7.1
as.vit9696.AppleALC	1.3.9
as.vit9696.Lilu	1.3.7
org.netkas.driver.FakeSMC	1800
com.apple.driver.AirPort.BrcmNIC	1400.1.1
com.apple.driver.AppleAHCIPort	999.50.2
com.apple.driver.AppleFileSystemDriver	3.0.1
com.apple.driver.AppleVirtIO	1.0
com.apple.filesystems.hfs.kext	507
com.apple.AppleFSCompression.AppleFSCompressionTypeDataless	1.0.0d1
com.apple.BootCache	40
com.apple.AppleFSCompression.AppleFSCompressionTypeZlib	1.0.0
com.apple.private.KextAudit	1.0
com.apple.driver.AppleRTC	2.0
com.apple.driver.AppleHPET	1.8
com.apple.driver.AppleACPIButtons	6.1
com.apple.driver.AppleBacklight	170.17
com.apple.driver.AppleSMBIOS	2.1
com.apple.driver.AppleAPIC	1.7
com.apple.security.AppleImage4	1
com.apple.nke.applicationfirewall	201
com.apple.security.TMSafetyNet	8
com.apple.AppleSystemPolicy	2.0.0
com.apple.iokit.EndpointSecurity	1
com.apple.iokit.IO80211Family	1200.12.2b1
com.apple.driver.mDNSOffloadUserClient	1.0.1b8
com.apple.driver.corecapture	1.0.4
com.apple.iokit.IOSkywalkFamily	1
com.apple.iokit.IOAHCIFamily	290
com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI	1.2
com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI	1.2
com.apple.iokit.IOSerialFamily	11
com.apple.iokit.IOSurface	269.2
com.apple.filesystems.hfs.encodings.kext	1
com.apple.driver.usb.AppleUSBHostPacketFilter	1.0
com.apple.driver.AppleEFINVRAM	2.1
com.apple.driver.AppleEFIRuntime	2.1
com.apple.iokit.IOHIDFamily	2.0.0
com.apple.driver.AppleBacklightExpert	1.1.0
com.apple.iokit.IONDRVSupport	555
com.apple.iokit.IOGraphicsFamily	555
com.apple.security.quarantine	4
com.apple.security.sandbox	300.0
com.apple.kext.AppleMatch	1.0.0d1
com.apple.driver.DiskImages	493.0.0
com.apple.driver.AppleFDEKeyStore	28.30
com.apple.driver.AppleEffaceableStorage	1.0
com.apple.driver.AppleKeyStore	2
com.apple.driver.AppleUSBTDM	483.0.0
com.apple.iokit.IOSCSIBlockCommandsDevice	416.0.0
com.apple.driver.AppleCredentialManager	1.0
com.apple.driver.KernelRelayHost	1
com.apple.driver.AppleSEPManager	1.0.1
com.apple.driver.IOSlaveProcessor	1
com.apple.iokit.IOUSBMassStorageDriver	155
com.apple.iokit.IOSCSIArchitectureModelFamily	416.0.0
com.apple.iokit.IOStorageFamily	2.1
com.apple.iokit.CoreAnalyticsFamily	1
com.apple.driver.AppleMobileFileIntegrity	1.0.5
com.apple.kext.CoreTrust	1
com.apple.iokit.IOTimeSyncFamily	800.8
com.apple.iokit.IONetworkingFamily	3.4
com.apple.iokit.IOReportFamily	47
com.apple.iokit.KLog	650.4.0
com.apple.iokit.IOUSBFamily	900.4.2
com.apple.iokit.IOUSBHostFamily	1.2
com.apple.driver.AppleUSBHostMergeProperties	1.2
com.apple.driver.usb.AppleUSBCommon	1.0
com.apple.driver.AppleBusPowerController	1.0
com.apple.driver.AppleACPIPlatform	6.1
com.apple.driver.AppleSMC	3.1.9
com.apple.driver.watchdog	1
com.apple.iokit.IOPCIFamily	2.9
com.apple.iokit.IOACPIFamily	1.4
com.apple.kec.pthread	1
com.apple.kec.corecrypto	1.0
com.apple.kec.Libm	1

EOF
Model: iMac18,1, BootROM 172.0.0.0.0, 4 processors, Intel Core i3, 3.6 GHz, 16 GB, SMC 2.39f6
Graphics: kHW_IntelUHDGraphics630Item, Intel UHD Graphics 630, spdisplays_builtin
Memory Module: BANK 0/DIMM1, 8 GB, DDR4, 2400 MHz, Corsair, CMK16GX4M2A2400C14
Memory Module: BANK 1/DIMM1, 8 GB, DDR4, 2400 MHz, Corsair, CMK16GX4M2A2400C14
AirPort: Third-Party Wireless Card
Network Service: Wi-Fi, AirPort, en1
PCI Card: Intel UHD Graphics 630, VGA-Compatible Controller, PCI Slot 3
PCI Card: Intel Corporation, Series Chipset USB xHCI Host Controller, USB Controller, Built In
PCI Card: Intel Corporation, Series Chipset SATA Controller, AHCI Controller, Built In
PCI Card: Olarila - olarila.com/forum, Olarila, Built In
PCI Card: Intel Corporation, Series Chipset SPI Controller, Serial Bus Controller, Built In
PCI Card: Patched by MaLd0n - olarila.com, MaLd0n, Built In
PCI Card: Intel I219V7 PCI Express Gigabit Ethernet, Ethernet Controller, Built In
PCI Card: Intel Corporation, Series Chipset MEI Controller, IMEI Controller, Built In
PCI Card: Apple High Definition Audio Controller, Audio Controller, Built In
PCI Card: Broadcom Brcm43xx Wireless Network Adapter, AirPort Extreme, Built In
Serial ATA Device: Samsung SSD 850 EVO 250GB, 250.06 GB
Serial ATA Device: ST31000528AS, 1 TB
Serial ATA Device: SPCC Solid State Disk, 128.04 GB
Serial ATA Device: HL-DT-ST BD-RE  BH16NS55
Serial ATA Device: INTEL SSDSCKKW240H6, 240.06 GB
USB Device: USB 3.1 Bus
USB Device: USB3.0 Hub
USB Device: Miscellaneous Device
USB Device: USB2.0 Hub
USB Device: Logitech G15 Keyboard
USB Device: USB Receiver
USB Device: G15 Keyboard
USB Device: Logitech Gaming Keyboard
USB Device: USB 2.0 Hub
Thunderbolt Bus: 

Anybody got any ideas

 

Read the backtrace, it's clearly the sata system driver that crashes, probably just because you booted out of a drive attached to a non proprly configured or supported sata controller

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Up and running ..

Usb ports limit working nice,

every time my folder (like tools or efi_backup) from Main root \ directory moves on other partition Data root \

the update was done from AppStore but with new Installer like post from christ

 

About_This_Mac_and__pre-release__macOS_Catalina_-_Page_24_-_New_Releases_and_Updates_-_InsanelyMac_Forum.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update made, but I still can't empty the trash and safari most of time don't enter insanelymac forum at first I have to refresh the page... this happens to you guys too?

Thanks 

Captura de ecrã 2019-06-17, às 20.56.47.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

So after the drama of the first beta I clean installed the second beta and performance-wise it seems better.
A couple of issues from beta 1 are still present in beta 2 though:

  1. Safari randomly freezes
  2. Opera can't playback videos
  3. Launchpad still does not contain my downloaded apps

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/4/2019 at 9:13 AM, PMheart said:

News on Kernel Lapic:

 

Looks like the method we used to patch Lapic panic is kind of complex nowadays, and the data in 10.15 kernel really looks brand-new. For now I only want to post the patch (NOT guaranteed to work), and wait for the next Beta to check further.

 

Please try this kernel patch for 10.15 Beta 1:

9E 00 00 74 0E 8B -> 9E 00 00 EB 22 8B

Hi there. This patch works fine in Beta 1 but not in Beta 2. The hex data in the kernel is a bit different in Beta 2. Let us know if you have any updates...

Share this post


Link to post
Share on other sites

anyone has  macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg beta 2

please provide me I will download beta 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, anmool said:

anyone has  macOSDeveloperBetaAccessUtility.dmg beta 2

please provide me I will download beta 2

You can use the same tool from the beta 1. Makes no difference.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
On 6/18/2019 at 5:55 AM, fivos1996 said:

Hi there. This patch works fine in Beta 1 but not in Beta 2. The hex data in the kernel is a bit different in Beta 2. Let us know if you have any updates...

 

SORRY FOR CONFUSION, please see

https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/code/4969

for the correct patch.

Edited by PMheart

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does anyone's "Auto" appearance switcher from Light to Dark theme is working? Mine while on "Auto" always does "Light" and never "Dark" - does it requires a light sensor perhaps?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 minutes ago, Alex HQuest said:

Does anyone's "Auto" appearance switcher from Light to Dark theme is working? Mine while on "Auto" always does "Light" and never "Dark" - does it requires a light sensor perhaps?

 

Make sure you have location services turned on in privacy, your time zone is set correctly, and you allow system apps access to use this service. I noticed these settings get cleared on iCloud signouts/NVRAM clears.

 

EDIT: I should say it works fine for me, both auto dark mode and auto night shift (I had to inject an EDID I made using Hackintool (the kext) because I have a Korean display with a bad EDID for night shift)

Edited by Skyfallkavu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 minutes ago, Skyfallkavu said:

 

Make sure you have location services turned on in privacy, your time zone is set correctly, and you allow system apps access to use this service. I noticed these settings get cleared on iCloud signouts/NVRAM clears.

Location Services is enabled and allowed for all System Services;

My Time Zone is set to Auto Detect, and it got my location almost correctly (under a 10-mile radius) but at the correct time zone;

Not sure, though, where to find the system apps access for this service, but it was likely on - it works on Mojave and this was a fresh install of Catalina on another volume, although it might be sharing NVRAM settings.

 

[Edit] While I had done before, I generated a new Display.kext, installed it into /E/C/K/O, and it booted right away into Dark mode while still set for Auto. Still have previous EDID info on default.plist. Will check again tomorrow morning, but thanks for the heads up.

 

Also: Password approval via Apple Watch :wub:

Edited by Alex HQuest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Airportbrcmfixup.kext is  still kernel panic with 10.15 beta 2

Dell 1560 BCM94352z.     didn't fix yet from source

 

another issue  downloaded App doesn't appear on launchpad

Edited by anmool

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Well, for me Beta 2 didn't go so well... First, for some reason, my wireless keyboard stopped working, though it worked fine with Beta 1, and works fine with Mojave. So I couldn't log in. I'll try tonight a clean install. I'm guessing it could have been because of my Logitech Control Center app that wasn't updated. I mean, it is the latest version, but it's not updated by Logitech to work with Catalina. And I'm guessing it won't be updated until Catalina reaches final release. But...weird thing is that it worked fine with Beta 1. So, I don't know.

After that, boot to black screen (lost signal), even with updated kexts. I managed to boot back to the login screen using iMac14,2 SMBIOS. Interestingly enough not even -lilubetaall worked. But still, with no keyboard (only volume controls working), I couldn't get any further.

Will try a clean install tonight. See if it works.

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Logitech Control Center works for me and my G510 keyboard on beta 2 and original developers. I downloaded it from Logitech website after installed developers and it kept installed after updated to B2.

Edited by Alex HQuest

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   1 member

  • Similar Content

    • By ajoykarmakar
      I have working Mojave version of Hackintosh and it's working perfectly but when I have upgraded to Catalina it's stuck after reaching 90% of the progress bar. When I verbose the boot I got the IGPU problem and if I pass -disablegfxfirmware then I don't get any error log but the progress bar still stuck on the same position and screen became purple. Am I need anything more patch to get a working Catalina machine with Intel HD 630? If I need then how can I do it?
      My EFI link -
      Download
        
      My computer specification is -
      Motherboard: Gigabyte h110m-h-cf
      CPU: Intel Core i5-7400 CPU@3.00GHZ
      Graphics: 4gb GeForce GT730 DDR3 (I have disabled it)
      Ram - 16gb ddr4
      Monitor - Dell connects through the HDMI port.
    • By Ethan Jarvis
      Hello,
       
      Here I am looking for the answer of new Mac OS Catalina features and what type of Mac will support this new Os??
    • By kushwavez
      Acer Aspire V15 V5-591G - Catalina 10.15
      Original link:
      https://osxlatitude.com/forums/topic/11355-acer-aspire-v-15-v5-591g-catalina-windows-10/
      (Note: mine is 55TU version, but the bootpack will work fine with another versions of 591G, for example: V5-591G-71K2, -764Z, -59PU, etc.)
      Specifications:
      - Motherboard: USOPP_SLS (Skylake-H PCH)
      - BIOS: Insyde Corp. v 1.15
      - CPU: Intel Core i5-6300HQ 2.3 GHz (Skylake)
      - GPU: NVIDIA GeForce GTX 950M 2 GB (Optimus) & Intel HD Graphics 530
      - RAM: SK hynix 4 GB DDR4 (Later I bought + KINGSTON 4 GB) 2133 MHz
      - WiFi + Bluetooth: Qualcomm Atheros QCNFA344A 5 GHz (Later -> Broadcom BRCM94352Z M.2 5 GHz WiFi + 4.0 Bluetooth)
      - Audio: Realtek HD Audio: ALC 255 
      - Ethernet: Realtek RTL8168/8111
      - Card Reader: Realtek USB 2.0 Card Reader (USB2.0-CRW)
      - Webcam: HD Webcam
      - HDD: TOSHIBA MQ01ACF032 320 GB HDD
      - SSD: SPCC M.2 230 GB SSD
      - Display: 1366x768 (15.6", Matte)
      - Battery: 6 cell 56Wh / 5040mAh
      - Connectors: 
      1x SD Card Reader 2x USB 3.0 (1x USB Charging), 1x USB 2.0 1x VGA 1x HDMI 1x 3.5mm microphone/audio combined jack connector 1x Ethernet (Rj-45) - Keyboard & Touchpad: Multi-Touch & Multi-gestures ELAN 501 Touchpad, Backlight Keyboard.
      Working:  
      - Wi-Fi (with BCM94352Z)
      - Bluetooth hand-off (With BCM94352Z)
      - Full Graphics enabled on HD 530: ig-platform-id: 0x191b0000 (HD 530 Mobile)
      - Display: if default colour profile is corrupted (blue is not actual blue but purplish) Use "Rec. ITU-R BT. 709-5" Color Profile (System Pref. -> Displays -> Color)
      - HDMI & VGA Outputs: AppleGraphicsDevicePolicy.kext Clover patch
      - Audio (ALC 255): (Internal Speakers, Internal Microphone, Headphone jack with AppleALC, ALCPlugFix -> layout-id=17)
      - Ethernet Realtek 8168/8111: RealtekRTL8111.kext
      - App Store, Messages, FaceTime, Siri, iCloud (native)
      - Integrated webcam (native)
      - 3.0 USB (native)
      - Touchpad and Keyboard (ELAN501): Fn keys are good, the weird thing is the Brightness key. On my keyboard it's Pause Break:Br-up, Fn+F12:Br-dwn-> To fix this try Karabiner (VoodoPS2Controller.kext), - for gestures try SmartTouchpad drivers
      - Battery info: Install ACPIBatteryManager.kext with Kext Utility or other installer.
      - Sleep Mode
      - SSD with TRIM enabled (to enable trim, open Terminal and write "sudo trimforce enable")
      Not working:
      - Original Wi-Fi (Qualcomm Atheros QCNFA344A):  unsupported, you need switch to BCM94352Z or just use a mini usb wifi dongle.
      - NVIDIA GeForce GTX 950M: Optimus not supported.
      - Card Reader: Unsupported -> Can't really fix because I don't have any SD Card at the moment, maybe can be fixed by adding Prod & Ven IDs to AppleStorageDevices.kext, I never used it anyway. name: "USB2.0-CRW" Prod ID: "0x0129" Ven ID: "0x0bda  (Realtek Semiconductor Corp.)"
      For Wi-Fi:
      - 1st method: You can choose an external USB wifi dongle (I used TP-Link Archer T1U (5GHz support), TP-Link has official macOS drivers, you just need to install it
      - 2nd and I think the best method: Replace your M.2 Qualcomm Card with a compatible BCM94352Z card (you will have hand-off Bluetooth too), just install the kexts (enabled with BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakePCIID.kext, FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext, they're all in my attached zip). You could buy this card from ebay, aliexpress, or amazon
       
      Issues:
      - None
      BIOS Settings:
      - BIOS version 1.15 (irrelevant)
      - Secure Boot: Disabled
      - Touchpad: Advanced
      - Boot mode: UEFI
      Getting ready for Installation:
      - Download the Catalina install zip (bootpack & postinstall): acer_aspire_V591G-55TU_cata.zip
      Installation:
      - Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager)
      - Copy my Clover folder to the USB's EFI folder
      - Boot with the Installer USB
      - If you stuck in boot, reboot and in the Clover bootloader select "config_debug.cfg" -> you'll have more informations about the freeze
       
      Please open the README.rtf in my install zip for more informations about the USB Installer & Post installation!
      For any system kext installation\modification you need to boot with config_debug.plist (or disable SIP manually)
      Also on Catalina the System folder is read-only, so you need to remount in rw. 
      If you have a single RAM and getting panic at boot, then you need to edit the "config.plist" with these (SMBIOS->after "Version 1.0"):
      ->Edit "Frequency" and "Size" to match your RAM values
      <key>Version</key> <string>1.0</string> <key>Memory</key> <dict> <key>Channels</key> <integer>1</integer> <key>SlotCount</key> <integer>1</integer> <key>Modules</key> <array> <dict> <key>Slot</key> <integer>0</integer> <key>Size</key> <integer>8192</integer> <key>Frequency</key> <integer>2133</integer> <key>Type</key> <string>DDR4</string> </dict> </array> </dict> </dict>  
      PowerManagement  fix:
      Set HWPEnable=YES in Clover (already set), CPUFloor to "700", Frequency to "2300" and "3200"(Normal and Turbo, if you have i7-6700HQ version then it should be "2600", "3500") and "FrequencyVectors" from "0x0d000000" to "0x07000000" in "S/L/E/IOPlatformPluginFamily.kext/Contents/PlugIns/X86PlatformPlugin.kext/Contents/Resources/Mac-A5C67F76ED83108C.plist", MSR _xcpm_idle Patch to KernelToPatch in Clover (If you have High Sierra, change "MatchOS" to 10.13):

      <key>KernelToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>MSR 0xE2 _xcpm_idle instant reboot(c) Pike R. Alpha</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> ILniAAAADzA= </data> <key>MatchOS</key> <string>10.14</string> <key>Replace</key> <data> ILniAAAAkJA= </data> </dict> </array> Reboot, and it's 800MHz in idle state, same on Windows.
       

      Elan SmartTouchpad
      I only use scrolling, one-, double- & tripletap
      If you want to try other gestures go to this link for more informations, options (v4.6.5) ->  DETAILS ABOUT THE SMART TOUCHPAD DRIVER FEATURES
      Fn Brightness keys not working with this, tried several things without success. With VoodoPS2Controller it's working, but you'll have no gestures (neither scrolling).
       
       
      Before updating to a new version of Catalina please update kexts (and clover if necessary) to newer versions to avoid kernel panics.
      Generate a serial number with Clover Configurator.app (open up your config.plist with CC then -> SMBIOS -> Serial Number -> Generate New)
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot:
      Dual-boot clean install (on one drive), UEFI Only:
       
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac),   Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart,  Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install.   Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       5.  You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      Dual-boot with Windows installed first (on one drive), UEFI Only:
      If you already have Windows and you don't want to lose all your data there is a hope:
      I created a video from this restore method: [Hackintosh] Dual-Boot High Sierra & Windows - when Windows already installed - no data waste - UEFI
      You need bootable Mac Installer and a full system restore image (link is in my video's description).
      (You may see errors if your EFI partition is not 200 MB)
       Boot into your Windows, resize your partition or create one for Mac.  Boot into your Mac installer and in Disk Utility format the partition you created.  Restore from image: select your full system restore image.  When it's finished restoring you just need to restart, then boot to the system with your usb.  When you successfully booted to Mac desktop, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), open EFI, you will see there is a Microsoft folder already (don't touch that!). Copy my CLOVER folder to the EFI folder then Restart.  Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type:  bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi       7.  You're done! You can select your old Windows and your new macOS!
      (Only tried with Windows 8/8.1/10. I don't know Windows 7,etc.)
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING MAC RESTORE:
      - Make sure you have partitions in GPT
      - Windows using 100 MB EFI and will annoy the Mac restore. Don't worry, just ignore the errors.
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      - Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)
       
      IF YOU USED RESTORE METHOD THEN CAN'T MOUNT YOUR EFI PARTITION (No EFI partition found):
      - It's because your EFI is not 200 MB or not an "Apple" original EFI,  but do not worry, try another EFI mounter, or mount from terminal (I used EFI mounter v3: Getting errors, but you can mount and use without problem)
      - You also could "mount" the EFI from Windows:
      1st method: open cmd in administrator mode and type:
      diskpart list vol (Now select the "System" volume,(FAT 32) For example I select 4) sel vol 4 list part (Select System type partition, for example 2) sel part 2 assign letter=b (This will "mount" your EFI partition) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI remove letter=b (This will "unmount" your EFI) 2nd method: open cmd in administrator mode and type:
      mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Explorer++ or TotalCommander in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI) Thanks to all OSXLatitude members for helping me out! (Jake Lo, Hervé, Bronxteck, black.dragon74)!
      Notes:
      2019.10.09: Installed macOS Catalina 10.15 -> Updated Clover, kexts & config.plist -> no problem so far
      2019.08.18: Updated to 10.14.6 -> no problem when/after installing
      2019.06.01: Updated to 10.14.5 -> no problem when/after installing
      2019.04.25: Optimized touchpad scrolling -> updated install files
      2019.03.30: Fixed USB 3.0 ports, fixed Bluetooth crashes after sleep -> updated bootpack
      2019.03.28: Updated to 10.14.4. Unexpected crashes while updating to 10.14.4 -> fixed by updating Clover to the latest (v4910) version. Bluetooth crashes appeared -> fixed by downgraded Brcm*.kexts. Updated bootpack.
      2019.02.24: Bluetooth crashes after sleep -> fixed, updated bootpack. 
      2019.02.22: Updated to 10.14.3. Fixed HDMI Audio by installing "FakePCIID_Intel_HDMI_Audio.kext" -> fixed freezing during boot. Fixed brightness levels by installing "AppleBacklightFixup.kext". Also updated bootpack & postinstall zip down in attachments.
      2019.01.21: Removed FakeSMC.kext, SMCHelper-64.efi, replaced by VirtualSMC.kext, VirtualSMC.efi because I got random freezes when booting system (kextd stall[0], (120s): 'AppleACPICPU' -> CPU is at 100%, fans are spinning fast), also updated bootpack in the attachments "acer_aspire_v591g-55tu_clover.zip" -> Freeze continued, brought back FakeSMC, deleted VirtualSMC (caused BT crashes).
      2019.01.18: HDMI Audio is fixed, I didn't do anything HDMI Audio is not fixed, sometimes it worked but most likely not. (no idea why)
      2018.12.09: Updated to 10.14.2 -> did without any complication
      2018.11.28: Fixed combo-jack garbage sound output by installing ALCPlugFix and CodecCommander.kext
      2018.11.01: Updated to 10.14.1 -> HDMI & VGA ports are gone again. -> Fixed by "AppleIntelSKLGraphicsFramebuffer.kext" rollback from 10.14.
      2018.09.28: Updated to Mojave 10.14 -> Fixed HDMI & VGA Outputs by adding "AppleGraphicsDevicePolicy.kext" patches to config.plist, HDMI audio not working
×