Jump to content

8 posts in this topic

Recommended Posts

Posted (edited)

Hey!

As I have 3 Monitors connected, my RX 570 gets arround 50°C while ideling/ web browsing etc. The problem is, that this temp is apparently just the threshold, when the fans start to spin. So the fans start spinning for a minute then they stop for a while again... This is very annoying for me as the rest of my hackintosh is nearly quiet (SSD, 120mm low RPM cpu fan, nearly silent PSU,...), especially when Im using the pc to revise for school. Does somebody know wether its possible to "change" the threshold till the fans start spinning? Like it would probably not be a problem for the gpu at all, if the temp rises to 55°C but therefore be soundless....

 

 

Edited by blxkspell

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

my issiue isnt related to osx, its probably set in the driver or the bios of the gpu i guess

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, blxkspell said:

my issiue isnt related to osx, its probably set in the driver or the bios of the gpu i guess

The fan curve is set in VBIOS, you either need to use a Polaris BIOS editor to change the fan curve and then re-flash the GPU with the edited VBIOS which is a bit risky and will void your warranty or you need to use apps like AfterBurner which aren't available for macOS.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Cyberdevs said:

The fan curve is set in VBIOS, you either need to use a Polaris BIOS editor to change the fan curve and then re-flash the GPU with the edited VBIOS

Thank you for ur answer, I found the attached screenshot. Would adjusting these values solve my problem? Do you know which ones exactly?

 

srbpolaris.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, blxkspell said:

Thank you for ur answer, I found the attached screenshot. Would adjusting these values solve my problem? Do you know which ones exactly?

You're welcome,

you can change the Min temp from 40 to let's say 45 or 50 but before changing anything make a backup of the current VBIOS and make sure that you know how to recover from a bad flash otherwise you will brick your GPU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok so I did a backup and i also raised the value to 40 , 50 and even 55 but it didnt change a thing. I use a gpu benchmark for macos and the fans still turn on at exactly 52°C and are disabled again when the temp decreases to 47°C or lower. On top of that my pc wont display clover anymore so i have to guess the selection of the drives when i want to boot into windows/ macos. Im trying to flash back the old rom now... thanks anyway

Share this post


Link to post
Share on other sites

As its probably to complicated to change the VBIOS, does someone know wether its normal that my gpu clock is constantly at the max frequency? I use the following terminal command to monitor gpu temp/clock:

Quote

while sleep 2; do clear;ioreg -l |grep \"PerformanceStatistics\" | cut -d '{' -f 2 | tr '|' ',' | tr -d '}' | tr ',' '\n'|grep 'Temp\|Fan\|Clock'; done

And I can see that it moves from 1100 to 1224 MHz all the time, even when doing ABSOLUTELY nothing... Thats probably causing all the heat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Jessi-mj
      No success so far.
       
      There is no way I can get Mojave (or High Sierra) to install on this rig.
       
      I'd be really grateful for any help.
       
      My config is 
      Asus Maximus XI Hero (no WiFi); 
      I9-9900k; 
      Sapphire triX Radeon R9 290; 
      Corsair Pro RGB 2x16GB CMW32GX4M2C3200C16
       
      I am using my R9 290 I had at home because I don't need powerful graphics really.
       
      So what I've done
      1) Created USB installation drive using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] -  UEFi option
       
      2) Bios settings
      - Updated BIOS to lastest version
       
      - Load Optimised defaults
       
      - applied the following
      VT-d, disabled
      CFG-Lock, disabled
      Secure Boot Mode, disablef
      OS Type set to Other OS
      XHCI Handoff Enabled
      AI Overclocked set to XMP 3200
      Extreme twerking enabled
      Graphics Primary display set to PCIe
      Legacy USB support enabled
      Power on by PCI disabled
      Fast boot disabled
      Boot logo display disabled
      Boot option 1 set to UEFI usb installer
      Saved and rebooted.
       
      I either get no screen response (stuck in qcode 99 on MB) or stuck on PCI configuration begins.
       
      So what am I doing wrong?
       
      Five hours of trial and error and I gave up on installing from USB.
       
      I am now  installing Mojave from my MacBook Pro to SSD and will use [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] before moving the drive over to my PC
       
      The settings I am going to use in [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url]
       
      Quick Start > UEFI Boot Mode
      Drivers > Audio > AppleALC
      Drivers > Misc > FakeSMC Plugins
      Drivers > Misc > FakeSMC HWMonitor Application
      Drivers > Misc > Core Graphics Fixup AKA WhateverGreen
      Drivers > Network > Intel > IntelMausiEthernet (I used the latest version)
      Drivers > USB > Remove XHCI USB Port Limit <--- Adds PMHeart’s patch to remove XHCI USB Port Limit
      Drivers > USB > USBInjectAll
      Bootloaders -> Clover v2.4k r4xxx UEFI
      Customize -> System Definitions > iMac > iMac18,3
       
      If you have any suggestions please help.
       
      Perhaps someone can share their EFI folder for a similar rig?
       
    • By Kielligzind
      Hello, i am trying to boot the installer of MacOS Mojave 10.14.5 on my HP Z220 CMT Workstation, but it gets stuck at this error. i attached pictures of this error and i posted my EFI folder. 
      i hope someone can help me. Thanks in advance.
       
      https://drive.google.com/file/d/1qH_ok-jzIwiLXd5LEEvVloRFZDgPAY2d/view?usp=sharing
       

    • By ThatsMatt
      Salve, sono nuovo nel forum e mi serviva una mano nell'installazione dell' ultima versione di MacOs sul mio notebook HP Pavilion 15-ak112nl.
      Specifiche Tecniche: 
      CPU: Intel Core i7-6700HQ (2.60 / 3.50 GHz, 4 core, 6 MB CACHE L3). 
      Scheda Grafica: Intel HD Graphics 530 + NVIDIA GeForce GTX 950M 4 GB DDR3.
      Hard Disk: 1 TB SATA 5400 rpm.
      Ram: 8 GB DDR3L-1600.
      Audio: altoparlanti stereo Bang & Olufsen PLAY. 
      Rete: LAN 10/100, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth 4.0 (Miracast).
      Grazie in Anticipo a chi mi risponderà
    • By crazybirdy
      Patched OSInstaller.framework to allow macOS 10.14 installation on MBR HFS+ partition.
       
      To use those patched files you must follow HowTo to create an USB installer. You can't just run the app downloaded from Mac App Store.
      The patch is made base on 落下爱@pcbeta 10.10.x MBR patch method, and more patch for 10.14 HFS Firmware check by crazybirdy.
       
      What is this patched OSInstaller doing?
      1. Patch the MBR check, allow macOS 10.14 installation on MBR partition.
      2. Patch the Firmware check, bypass the error of "An error occurred while verifying firmware".
      3. Patch to stop auto-convert to APFS , "ConvertToAPFS=false" is no longer worked with 10.14.
      4. This patched MBR OSInstaller will never convert to APFS, and will always install as HFS+ partition.
      5. This patched MBR OSInstaller method works with both MBR HFS+ and GPT HFS+ partition (GPT+recovery).
      No longer need to set new SMbiosversion, FirmwareFeatures, and FirmwareFeaturesMask with this MBR-patch.
       
      What's the difference between createinstallmedia method, MBR-Manual-Method, and MBR-Automatic-Method?
      As the following....
      1. createinstallmedia method,
          needs stage 1, stage 2 installation process, which is worked with GUID partition only, always convert to APFS format.
      2. MBR-Manual-Method (same as 10.12),
          install via stage 2 manually, which is worked with both MBR and GUID, HFS+ and APFS, will never convert the partition format.
          We can manually format as MBR or GPT, HFS+ or APFS on installation screen like as 10.12.
          We can manually select MBR HFS+ partition to install 10.13 and 10.14 on installation screen now.
          Needn't to update the MBR-Manual-Method files, it will still work on 10.13, and 10.14 future versions, I think so.
          It can be installed as Fresh installation on formated blank partition only, but can't be installed as update from previous version.
      3. MBR-Automatic-Method (new for 10.13+),
          install via stage 2 automatically, which is worked with both MBR and GUID, HFS+ and APFS, will never convert the partition format.
          It can be installed as Fresh installation on formated blank partition, and can be installed as update from previous version.

      How to make 10.14 installer for MBR (MBR-Manual-Method)?
      Just use EasyMBR-InstallerMaker to make installer, it works with both MBR and GPT.
      Read HowTo inside the dmg first, same as 10.12.
      Read HowTo Q/A Q5. How to patch to work with CPU SSE4.1 only for Mojave?
      Read HowTo Q/A Q6. How to download the full installer app via swscan.apple.com, instead of App Store?
      Read HowTo Q/A Q7. How to update 10.14.x combo-update to MBR and GPT with installScript directly?
       
      How to make 10.14 installer for MBR (MBR-Automatic-Method)?
      Just use 14MBRinstallerMaker to make installer, it works with both MBR and GPT.
      Read HowTo inside the dmg first, same as 10.13.
      Read HowTo Q/A Q5. How to patch to work with CPU SSE4.1 only for Mojave?
      Read HowTo Q/A Q6. How to download the full installer app via swscan.apple.com, instead of App Store?
      Read HowTo Q/A Q7. How to update 10.14.x combo-update to MBR and GPT with installScript directly?
       
      And, need a SMBIOS supported with /System/Library/CoreServices/PlatformSupport.plist.
       


       
      Q6. How to download the full installer app via swscan.apple.com, instead of App Store?
      A6. Some people download installer app from App Store, and get only 18 MB size, not the complete installer app (5.68 GB). You should boot to 10.12, or 10.13 to download it again from App Store, or use script Q6-DownloadFullApp/installScript_1014fullapp to download the full installer app via swscan.apple.com.
       

       
    • By tonyx86
      I was inspired by @duduclx post for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5.  Everything works perfectly except for sleep.  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s and to diagnose and resolve the sleep issue.  This thread is not currently intended to be an installation guide and is better suited to the intermediate/advanced hackintosher.  Eventually, it may evolve into a guide.
       
      I started with this thread (Many thanks, @duduclx !!!) and ended up with the system captured in the attached files.  The keys were to change the LPCB._DSM.Name to "3b09" and remove all CLOVER configs not necessary for Mojave, plus some other items mentioned below.
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.5 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 5, not the original version) Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) MacOS: Mojave 10.14.5 CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads  No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)   
      What is NOT working:
      Sleep (display goes blank, but power light stays on.  System cannot wake and must be forced off with power button) Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings.  The slider appears in Display settings (because of the backlight DSDT injection in AGP.VID._DSM), but the slider doesn't work (yet).  Haven't spent time to figure this out, but would love help. Graphics Power Management - AGPM loads (because 10de,0a29 device is injected), but there's no evidence that 3100m frequency and voltage is changing.
        What is NOT tested:
      SD Card Slot Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Display Port Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS) Camera (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: @PlutoDelic) for working external VGA display. Headphone jack  
      Known issues and their solutions
      AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  This has been completed and tested, but does not fix the sleep behavior.  This fix is not reflected in the attached files. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European.  The updated VoodooPS2Controller.kext is not reflected in the attached files. This proposed configuration uses an injected device-id (10de,0a29) for NVidia 3100m to get AGPM to load.  While I haven't observed any performance differences, a better approach may be to inject AGPM properties for device 10de,0a6c (the actual device-id for the 3100m).  This AGPM method is discussed later in this thread.  I have briefly tested this "FakeSMC.kext method" for injecting AGPM attributes without any noticeable changes in laptop/graphics behavior and have not updated attached files to reflect this change. IOHWControl is not loaded under AGPM (Should be AGP > VID > NVDA,Display-A@0 > NVDATesla > AGPM > gpu-control > IOHWControl as viewed in IORegistryExplorer).  It is loaded on a real MacBookPro6,2 running Mojave and is loaded on this Dell Latitude E6410 running High Sierra.  Something's not quite right with AGPM on this Mojave installation.  The affects of this are not known, since the Mojave version of this hackintosh behaves the same as the High Sierra version.  Solution unknown at this time. The Dell Latitude DSDT (BIOS A17) has a bug in Method (GNOT).  In the method, the expression  If (LOr (LGreater (OSYS, 0x07D0), LLess (OSYS, 0x07D6))) always evaluates to TRUE, so the patched DSDT has no dependency on the value of OSYS.  I suspect that LOr should be replaced with LAnd, so that this expression is TRUE for variants of Windows 2001 and False for any other OS.  While this may have no affect on MacOS, it makes one wonder how such an obvious bug made it through Dell QA and is still present in BIOS A17.  Also makes one wonder whether the sleep problem (which no one has solved) was fixed in Windows to address another DSDT bug.  
      Brief Installation Guide (for the experienced Hackintosher):
      Follow duduclx's guide for BIOS config Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original) Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z  
       


      CLOVER.zip
×