Jump to content

3,798 posts in this topic

Recommended Posts

1 hour ago, vandroiy2012 said:

Ha-ha. Native Apple Bless protocol works 100%. Tried to update your AMI firmware with Apple ROM:hysterical:

 

It happened because of outdated Apple Boot ROM version in OpenCore. Either you use outdated BIOSVersion with Automatic-false in PlatformInfo->SMBIOS, or (if you use Automatic=true) BIOSVersion in OpenCore sources are outdated.  

 

Thanks for the explanation! I use Automatic=true, so it must be the second. I use OpenCore version 0.5.2, from the recent release of Acidanthera Github, maybe Apple released recently a new firmare for macmini8,1 (that is what I use). Anyway, I will see what will happen at the next update.

 

Regards!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Updated to  OC 0.5.2, brilliant. No more random cursor and faster boot.

 

What need to be set to see the output of VerifyMsrE2? I can launch it, but the screen remains black for a few seconds and then returns to the boot manager...

 

Thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, canyondust said:

Updated to  OC 0.5.2, brilliant. No more random cursor and faster boot.

 

What need to be set to see the output of VerifyMsrE2? I can launch it, but the screen remains black for a few seconds and then returns to the boot manager...

 

Thanks!

Added in Tools? I used it just last night with OC 0.5.2 and it showed me the expected output (locked!) 

 

                        <dict>
                                <key>Arguments</key>
                                <string></string>
                                <key>Name</key>
                                <string>VerifyMsrE2</string>
                                <key>Comment</key>
                                <string>Not signed for security reasons</string>
                                <key>Enabled</key>
                                <true/>
                                <key>Path</key>
                                <string>VerifyMsrE2.efi</string>
                        </dict>

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, canyondust said:

Updated to  OC 0.5.2, brilliant. No more random cursor and faster boot.

 

What need to be set to see the output of VerifyMsrE2? I can launch it, but the screen remains black for a few seconds and then returns to the boot manager...

 

Thanks!

 

You can add OpenCore Shell.efi to tools, Launch shell, manually execute  VerifyMsrE2.efi (it is located in fs0:/EFI/OC/Tools/ or fs1:/EFI/OC/Tools/) in the shell. 

Edited by justin

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, nefilim said:

Added in Tools? I used it just last night with OC 0.5.2 and it showed me the expected output (locked!) 

 


                        <dict>
                                <key>Arguments</key>
                                <string></string>
                                <key>Name</key>
                                <string>VerifyMsrE2</string>
                                <key>Comment</key>
                                <string>Not signed for security reasons</string>
                                <key>Enabled</key>
                                <true/>
                                <key>Path</key>
                                <string>VerifyMsrE2.efi</string>
                        </dict>

 

Yep, it’s in config.plist and enabled, shows up in the picker, I can select it, but it doesn’t seem to print any output to screen, just goes back to picker after about 10s

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

On 10/28/2019 at 9:15 AM, kjp4756 said:

I had some similar issues with my new XFX RX580.  Mine had a newer GOP driver dated may of this year.  Wouldn't boot mac os at all.  I then flashed the xfx bios from tech power up and got corrupted graphics with that.  I ended up going with a sapphire bios and now things are perfect.  It was Sapphire.RX580.8192.180719.rom from tech power up.  

I tried that and it didn't work with my card.  I tried a few others and they either borked graphics or didn't solve the problem.  Finally I found a utility to add/fix the UEFI GOP and that didn't do much.  I'm starting to think this long pause is just due to the fact that I have like 8 various hard drives, some for other OSs (like the Linux I'm using now), some for backups, some as fusion drives, etc, which are making it take a year to parse all of them.

 

On 10/28/2019 at 6:53 AM, n.d.k said:

try copy this config.plist setting for ivybridge board.

Thanks, I'll do this next.  I suspect there's some issue during/after kext loading which is causing the final failure to boot.  Hopefully this plist will help!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Andrey1970 Thank you very much. It was indeed an issue with UsbKbDxe.efi and HFSPlus is way faster.

Sadly I'm stuck just a bit further down:

On the Mojave recovery partition it block at the line

apfs_module_start:1683 load: com.apple.filesystems.apfs ...

And if I'm starting on the Catalina partition I end in a Kernel Panic shortly after

HID Legacy shim 2 

Does it ring any bell?

Any recommendation?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I am trying to boot recovery partition but getting this error where it stops going further. I am able to boot Catalina 10.15.1 just fine.

46:389 00:048 OCB: Matched default boot option: Awesome Drive
46:437 00:048 OCB: Initial default is 3
50:996 04:558 OCB: Should boot from Recovery 10.15.1 (T:2|F:1)
55:461 04:464 OCRAM: Extent allocation of 498540537 bytes (A) gave 100000000 (avoid high 0)

Any help?

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, justin said:

 

You can add OpenCore Shell.efi to tools, Launch shell, manually execute  VerifyMsrE2.efi (it is located in fs0:/EFI/OC/Tools/ or fs1:/EFI/OC/Tools/) in the shell. 

Calling it from Shell worked perfectly! Thanks for that!

21688907-43BB-46F6-AB2C-7FE1E8729823.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have Catalina 10.15 on 2 different drive's.

One running the latest Clover version and the other OC 0.5.1

 

I had the drive with OC 0.5.1 working perfectly fine. I just updated OC from 0.5.1 to 0.5.2 (before I did the update, I did backup the entire EFI folder for safety).

 

Now after the update, when i restarted the system, I come to the Boot selection options and it stays there even after I select the correct drive with OC.

I don't see anything happening, or any progress. Earlier I could see the verbose screen.

 

I am unable to restart the system using Ctrl+Alt+Del. Only hard reset restarts the PC.

 

I am new to OC and just beginning to get the grasp of it. I can try replacing the back EFI folder and see if I can get back into the system.

But I prefer to figure out where the problem might be and fix it.

 

Can someone help me out on this?

EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, manmo71 said:

I have Catalina 10.15 on 2 different drive's.

One running the latest Clover version and the other OC 0.5.1

 

I had the drive with OC 0.5.1 working perfectly fine. I just updated OC from 0.5.1 to 0.5.2 (before I did the update, I did backup the entire EFI folder for safety).

 

Now after the update, when i restarted the system, I come to the Boot selection options and it stays there even after I select the correct drive with OC.

I don't see anything happening, or any progress. Earlier I could see the verbose screen.

 

I am unable to restart the system using Ctrl+Alt+Del. Only hard reset restarts the PC.

 

I am new to OC and just beginning to get the grasp of it. I can try replacing the back EFI folder and see if I can get back into the system.

But I prefer to figure out where the problem might be and fix it.

 

Can someone help me out on this?

EFI.zip

You are missing a ton of sections in your config and in the EFI>OC folder structure. Read the doc and look at the folder structure and compare to this, you will see what you are missing. Also take the Sample.plist and compare to yours, you will see what is missing. Main thing to remember about OC config is that all parent and child sections in the config are mandatory but mainly all key:values in the Quirks section are mandatory to be in the config. OC added somethings in the config going from 0.5.1 to 0.5.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, Pavo said:

You are missing a ton of sections in your config and in the EFI>OC folder structure. Read the doc and look at the folder structure and compare to this, you will see what you are missing. Also take the Sample.plist and compare to yours, you will see what is missing. Main thing to remember about OC config is that all parent and child sections in the config are mandatory but mainly all key:values in the Quirks section are mandatory to be in the config. OC added somethings in the config going from 0.5.1 to 0.5.2.

Thank you Pavo for your quick response.

 

I will do my best to figure it out. :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Pavo said:

You are missing a ton of sections in your config and in the EFI>OC folder structure. Read the doc and look at the folder structure and compare to this, you will see what you are missing. Also take the Sample.plist and compare to yours, you will see what is missing. Main thing to remember about OC config is that all parent and child sections in the config are mandatory but mainly all key:values in the Quirks section are mandatory to be in the config. OC added somethings in the config going from 0.5.1 to 0.5.2.

Thank you Pavo I managed to fix the boot issues. Now my OC system is working fine, also updated macOS to Catalina 10.15.1 (19B88)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone had success with GA Z170m-d3h? I can't seem to get past the volume selection. Nothing happens after that. Thanks. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello all!

Updated my bios today and was suddenly running in to huge problems. OC doesn't boot and I can't downgrade my bios. Everything was working perfect with the old (1202) bios and OC 0.5.2.

Can anybody have a look att my attached log please?

opencore-2019-10-31-214336.txt

IMG_0520.jpeg

config.plist

Edited by obus
Forgot config.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, nagha said:

Has anyone had success with GA Z170m-d3h? I can't seem to get past the volume selection. Nothing happens after that. Thanks. 

Mine works just fine. OC 0.5.2 and Catalina 10.15.1.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/29/2019 at 9:51 AM, Badruzeus said:

Many thanks, it answers my curious. Now may I ask about "config.plist - Misc - Entries"...

With 10.13.6 (HFS+) I'm able to boot using this custom "Path":


PciRoot(0x0)/Pci(0x1F,0x2)/Sata(0x0,0xFFFF,0x0)/HD(3,GPT,C456A6F1-04EB-46FC-9D03-A72480F3FC3B,0x50EA800,0xBF68000)/\System\Library\CoreServices\boot.efi

But with 10.14.x - 10.15 (APFS) it won't boot with:


PciRoot(0x0)/Pci(0x1F,0x2)/Sata(0x0,0xFFFF,0x0)/HD(5,GPT,82C9F5B0-9BE3-4ABC-9DC1-D0241EEB93B2,0x11188800,0x4082800)/VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,42110296967A1A469B7D207A294F0602)/\A3897DBE-ECFB-4EF4-91EC-0F7E28C2E7F3\System\Library\CoreServices\boot.efi

These paths are taken from OpenCore boot logs when using "Misc - Security - ScanPolicy: 0x003F0002" < This one actually works just fine, but on my case I'm trying with Custom Entries and prevent OC from scanning with ScanPolicy=0x00000001.

Is it possible using custom path for APFS volume, or.. if not; is it bcoz APFS Volume actually not exist (virtual)..?

 

I was also interested in using OC only with Custom Entries  ( Hiding the "Recovery" options for all OSX versions in the picker ). I was able to able to boot from the custom entries on APFS formatted drives ( NVMe & SATA ) on both Mojave & Catalina. ( see path below, taken from OC Bootlog ) However If I don't add the APFS Scan ( bit 8 ), the entries appear in the bootpicker but the image cannot be loaded. I tried several options.

At this point Custom entries for OSX become irrelevant because OSX will appear in the picker regardless.

I wish OC had an option to hide specific volumes...Maybe someone has an idea to go around it?

 

ScanPolicy :2689795 / 0X290B03

 

OSX Catalina /NVMe

PciRoot(0x0)/Pci(0x1D,0x0)/Pci(0x0,0x0)/NVMe(0x1,A5-98-B1-81-55-38-25-00)/HD(2,GPT,F251C3AA-7ABA-4D2A-BC1E-E3EAD981644A,0x64028,0x1D161920)/VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,8E8B6F004C6B484A904985395D582201)/\23CC1388-E765-4718-A905-7E64BBA6A54B\System\Library\CoreServices\boot.efi

 

OSX Mojave /SATA 

PciRoot(0x0)/Pci(0x17,0x0)/Sata(0x0,0xFFFF,0x0)/HD(2,GPT,6FF6D2A5-1CE9-4291-8DDB-A672DB33CBC8,0x64028,0x1D161920)/VenMedia(BE74FCF7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,D5FB95EF42BFFE4CB50ABB85733FE172)/\0EBB8B8D-271C-47E8-B251-3D4DC485EFE1\System\Library\CoreServices\boot.efi

 

Screen Shot 2019-10-31 at 9.53.54 PM.png

Edited by Ellybz

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, NavHac said:

Hi, I am trying to boot recovery partition but getting this error where it stops going further. I am able to boot Catalina 10.15.1 just fine.


46:389 00:048 OCB: Matched default boot option: Awesome Drive
46:437 00:048 OCB: Initial default is 3
50:996 04:558 OCB: Should boot from Recovery 10.15.1 (T:2|F:1)
55:461 04:464 OCRAM: Extent allocation of 498540537 bytes (A) gave 100000000 (avoid high 0)

Any help?

Bump

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By STLVNUB
      Script file to clone Clover, Opencore (official and unofficial) repos
      Script will create link to itself in /usr/local/bin/bob
      Wouldn't hurt to check there are no "Bob"'s there, i "Hope" there isn't.
      Then you only need to type bob. and a parameter
      "n" for NDK repo, unofficial
      "a" for ACID repo, official
      "c" for CLOVER
      It also takes "all" for ALL, if your game
       
      Easier typing bob than.....usual stuff
      Enjoy
       
    • By n.d.k
      OC forked https://github.com/n-d-k/OpenCorePkg.
       
      Additional features/changes:
      ============
       
      [ Multi-Boot ]
        - ACPI patches are optional for non macOS with setting ACPI->Quirks->EnableForAll to yes (default is no).
        - Booter Quirtks, SMBIOS and Device Properties patches will only applied to macOS.
          
      [ Hotkeys ]
        - Full functional Hotkeys [1-9] corresponding to Boot Entry's Index number and dedicated W (Windows) / X (macOS) keys can be used without seeing Boot Picker.
        - While in boot picker, F10 can use to take a snapshot of the screen.
                
      [ Ui Boot Picker ]
        - Bios Date/time, auto boot to the same OS or manual set to always boot one OS mode, and OC version are displayed in boot picker.
        - Auto boot to previous booted OS (if Misc->Security->AllowSetDefault is NO/false).
        - macOS Recovery/Tools Entries are hidden by default, use Spacebar/Mouse click right in Boot Menu as a toggle on/off to show/hide hidden entries.
        - Mouse supported.
                
      [ Custom Entries ]
         - Custom entries are now listed first in picker menu and by the orders they are appeared in Misc->Boot->Entries, before all other entries.
         - Ability to change entry name found by auto scanner by adding custom entry with the exact same device path,
           this will give users the option to complete change how all boot entries listed in Boot Picker.
          
      [ Others ]
         - No verbose apfs.efi driver loading (if using apfs.efi instead of ApfsDriverLoader.efi).
          - ndk-macbuild.tool script are set to compile with latest edk2 (One can easily set to stable edk2 if prefer).
       
      Usage:
       - To build OpenCore, run "./ndk-macbuild.tool" at Terminal (require Xcode and Xcode Command Line Tool installed, and open xcode to accept license agreement before compiling).
       
      4k light theme

       
       
      4k dark theme.

       
       
       
       
    • By midi-sama
      After a long time of cooking this computer up with a lot of stuff, I'm finally releasing my guide for this P50 with OpenCore.
       
      Lenovo ThinkPad P50 macOS Install with OpenCore
       
      This thread may be used for questions/corrections/additions. Good Luck.
    • By Rohan20
      Opencore is running really really slow on Catalina 10.15.4. So It was running perfectly before I put the ssdt-pnlf for enabling Brightness control. it is running really slow and I verified my config with the sanity checker and its all correct. can someone please help. I am attaching my oc folder.

       
      https://www.dropbox.com/s/drkek0eaz19ina5/OC.zip?dl=0
       
×