Jump to content

5,066 posts in this topic

Recommended Posts

5 minutes ago, ncoolbean said:

I have two machines (AMD X570 and Intel X170z) that had the same problem. Disable 'Above 4G decoding' in BIOS solved my problem. Hope this help.

where exactly and what exactly is 4g decoding

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Posted (edited)

Hey all.

 

I wish to start by saying I've seen some amazing work on OC in the last year. Big Kudos to vit and DF for their constant developing, and also the team, while also answering all the bugtracker questions. 

 

Having to work from home recently has allowed me to finally find some time to see if I can upgrade my version of OpenCore from a version before AptioMemoryFix was dropped to boot macOS High Sierra on my old Z68 machine with ASUS Maximus IV Gene Z and i7-2600. It's not a problem if I can't as I'm happy to use the older version or Clover, but still, it would be good if I could use the latest and greatest.

 

The last build I have which I can use to boot High Sierra using OC with AptioMemoryFix is a pre-release version of 0.0.4 from August 3rd 2019, commit 6d8d39a
https://github.com/acidanthera/OpenCorePkg/commits/master?after=eff6598386a4b55d0c3fbb0afc66172b7de43aff+804

 

Using the released version 0.0.4 of OC or newer with FwRuntimeServices.efi (and now the newer OpenRuntime.efi) I either see on screen error 'Error allocating 0x800 pages at 0x000000000f600000 alloc type 2' when trying to 'Start LoadKernelFromStream'
boot_process_stop_Error_allocating_pages.jpg.aa546fd10553c42bc427f54edfb9966c.jpg

 

Or it halts at 'End RandomSeed'
boot_process_stop_EndRandomSeed.jpg.15841341e0e036798335cf880d713b92.jpg

 

Here's OC 0.0.4 debug log:
opencore-2020-04-04-165829.txt

 

Here's the debug log using the latest version of OC:
opencore-2020-04-06-152037.txt

 

Config wise I always have the following enabled:
• IgnoreInvalidFlexRatio
• ProvideConsoleGop (though enabled or disabled makes no difference to a successful boot)
• DisableIoMapper
• PanicNoKextDump

 

I've tried many variations of Booter->Quirks and found that I need to have enabled:
• AvoidRuntimeDefrag
• EnableSafeModeSlide
• EnableWriteUnprotector
• ProvideCustomSlide
• SetupVirtualMap

 

It seems that Enabling ShrinkMemoryMap AND SetupVirtualMap with OC 0.0.4 ends in KP for Unaligned Frame
boot_process_KP_Unaligned_Frame.jpg.194b52966da2de9173d4b654e69187d1.jpg

 

Trying to use any of the other quirks don't help.
• DiscardHibernateMap (Config8)
• ForceExitBootServices
• ProtectCsmRegion
• ProtectUefiServices

 

I'm attaching a memmap from boot and after loading each, AptioMemoryfix, FWRuntimeServices and OpenRuntime if they help spot the issue.

 

memmap1_after_load_FWRuntimeServices_004.txt

memmap1_from_boot_before_FWRuntimeServices.txt

 

memmap2_from_boot_before_OpenRuntime.txt

memmap2_after_load_OpenRuntime.txt

 

memmap3_from_boot_before_AptioMemoryFix.txt

memmap3_after_load_AptioMemoryFix.txt

 

Thanks in advance for any suggestions.

 

EDIT: Solved thanks to vit9696's suggestion.

Edited by blackosx
Mark as solved

Share this post


Link to post
Share on other sites

blackosx, could you try posting your config for 0.5.7? It seems like some Booter quirks are not set, but it will be easier to reason with the photo and the config side by size.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
1 hour ago, vit9696 said:

blackosx, could you try posting your config for 0.5.7? It seems like some Booter quirks are not set, but it will be easier to reason with the photo and the config side by size.

Hey vit9696. Sure

 

EDIT: config.plist removed

1 hour ago, crusher said:

Hey @blackosx

 Hey crusher.

Edited by blackosx

Share this post


Link to post
Share on other sites

@blackosx, you have a very large memory map, so RebuildAppleMemoryMap is a must. In older OpenCore versions it was called ShrinkMemoryMap. I do not remember where exactly is CSM region on APTIO IV, so better enable ProtectMemoryRegions. A little unrelated, but you want RequestBootVarRouting on pretty much all hacks. ForceExitBootServices — 50/50, might be, but not guaranteed. This should get you booted I think. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, vit9696 said:

@blackosx, you have a very large memory map, so RebuildAppleMemoryMap is a must. In older OpenCore versions it was called ShrinkMemoryMap. I do not remember where exactly is CSM region on APTIO IV, so better enable ProtectMemoryRegions. A little unrelated, but you want RequestBootVarRouting on pretty much all hacks. ForceExitBootServices — 50/50, might be, but not guaranteed. This should get you booted I think. 


Thank you very much @vit9696

I went with RebuildAppleMemoryMap, ProtectMemoryRegions and RequestBootVarRouting and Bingo!

:)

6 minutes ago, crusher said:

Here u go and u just need to change PlatformInfo/Generic

EFI.zip

Thank for your help crusher but no need. All fixed :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi apperantly there is akext for not having those kp's and there is a rehab man's kext for battery issues that will plague you and I dont have a single ssdt in acpi and I think they are all fine except for this one virtualsmc is not loading properly please let me know what is wrong now it is 4510 hd4400 yoga 2 pro

IMG-1277.thumb.jpg.e8e4728cb01df8fb0eb71de723d6159d.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

can anyone tell me how to increase opencanopy boot picker scaling 
currently everything is very small on the screen. 

thanks !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
3 hours ago, blackosx said:


Thank you very much @vit9696

I went with RebuildAppleMemoryMap, ProtectMemoryRegions and RequestBootVarRouting and Bingo!

:)

Thank for your help crusher but no need. All fixed :)

is that efi of something that works or is it all there you have alot of stuff missing and how did you get put of that error ocs: no schema for protectcsmregion at 8 index

Edited by markl18

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Hi everyone I am trying to boot in Safe Mode but when finished the loading bar display signal loss but fans and system working just no screen. I tried to boot on debug mode one within safe mode one with normal boot and I compared two boot logs they are completely identical but as I said before just signal lost on safe boot. Any idea what can cause this?

 

Another thing I realize while trying to boot on SafeMode purple lines coming back;

 

IMG_0429.jpeg.c851d109ff7d8acb9af586347c0bee45.jpeg

 

These are boot logs, weg, lilu logs and my config.plist;

 

opencore-2020-04-07-231116 Normal Boot.txt

config.plist

opencore-2020-04-07-230853 Safe Mode.txt

WEG and Lilu Logs

Edited by telepati

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

playing with OC on a tianocore Sandybridge...

 

1) is it possible to use a custom DSDT? gasp...  instead of figuring out all the edits to re-implement?

 

2) is this normal: about 1 mintue to see menu? - had to set Scanning to just look at APFS and SATA other it took like well over 90secs to scan 2 disks. 0 never returns.

~1 minute to get boot menu.

 

this is 1 disk:

 

26:118 00:229 OC: OpenCore is loaded, showing boot menu...

26:248 00:130 OC: Ready for takeoff in 0 us

26:375 00:126 OCB: Performing OcScanForBootEntries...

26:505 00:129 OCB: Found 8 potentially bootable filesystems

...

36:794 00:127 OCBP: 8 filesystems for APFS - Success

 

44:746 00:150 OCB: Entry 0 is Windows at \EFI\BOOT\ (T:16|F:0)

50:092 00:131 OCB: Entry 1 is macOS at \926FDF0C-2A82-4456-89D7-2AC9E575D690\System\Library\CoreServices\ (T:2|F:0)

56:220 00:130 OCB: Entry 2 is Recovery 10.15.4 at \926FDF0C-2A82-4456-89D7-2AC9E575D690\ (T:4|F:1)

 

 

7-0B7C-49F3-9147-01F4042E6842,B44790F7B21ECB4BB81F02E0CC09D23C)/\926FDF0C-2A82-4456-89D7-2AC9E575D690\

56:494 00:145 OCB: Performing OcShowSimpleBootMenu... 0

56:622 00:128 OCB: BootNext has not been found

56:751 00:129 OCB: BootOrder is unavailable - Not Found

56:882 00:130 OCB: Initial default is 0, fallback

 

Edited by tluck

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, Download-Fritz said:

@tluck 1) Not recommended at all, but if you boot only macOS (from OC), it should at least work

2) logging to USB is incredibly slow, assuming you run OC from there

how to set external background with resources folder

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Download-Fritz Hi !
i am trying to increase the icon, labels size of the opencanopy bootpicker.
i tried setting the UI scale to 02 but that didnt increase its size . 
do you know how can i increase it ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, XLNC said:

@Download-Fritz Hi !
i am trying to increase the icon, labels size of the opencanopy bootpicker.
i tried setting the UI scale to 02 but that didnt increase its size . 
do you know how can i increase it ?

HiDPI feature did not add yet.

 

You can follow here;

https://github.com/acidanthera/bugtracker/issues/759 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
Opencore 10nm ice lake try to install MacOS

Laptop: Hasee X57S1
CPU: Intel i7-1065G7
SSD: Intel 660p NVMe

Follow wip.dortania.ml on Ice lake to create config.plist 

Realtek ALC256, layout-id 05000000
Intel Iris Plus G7, AAPL,ig-platform-id 0000528A

Stalling on com.apple.hid.manager.user-access-privileged

than Lilu error

 

AIDA64 Reports: Hasee-X57S1.htm

OEM DSDT: X57S1-OEM-DSDT.zip

EFI files: EFI-OC.zip

 

IMG_20200413_205940.thumb.jpg.d91b7a584fc45968720c4baee1e87d22.jpg

Edited by ardentwheel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By STLVNUB
      Script file to clone and help build Clover, Opencore (official and unofficial) repos
      Script will create link to itself in /usr/local/bin/bob
      Wouldn't hurt to check there are no "Bob"'s there, i "Hope" there isn't.
      Then you only need to type bob. and a parameter
      "n" for NDK repo, unofficial
      "a" for ACID repo, official
      "c" for CLOVER
      It also takes "all" for ALL, if your game
       
      Easier typing bob than.....usual stuff
      Enjoy
       
    • By MaLd0n
      -Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      -Donations with Bitcoin
      33HeGCuCSh4tUBqdYkQqKpSDa1E7WeAJQ3
       
      -Donations with PicPay 
      @danielnmaldonado
       
      ---TUTORIAL---
      https://www.olarila.com/topic/5794-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
       
      --Original Post--
      https://www.olarila.com/topic/6531-olarila-hackbeast-z390-designare-thunderbolt-full-dsdt-patches-clover-opencore/
       
      --Bios/UEFI Settings--
       
      *Update bios/uefi to F7+*
      1- Go to M.I.T./Advanced Frequency Settings tab
       
      Extreme Memory Profile (X.M.P.) - Profile 1
       
      2- Go to BIOS tab
       
      CSM Support - Disabled
       
      3- Go to Peripherals/Thunderbolt(TM) Configuration tab
       
      Security Level - No Security
      Thunderbolt USB Support - Enabled
      GPIO3 Force Pwr - Enabled
       
      4- Go to Chipset tab
       
      Internal Graphics - Enable
       
      ---CLOVER FOLDER---
      https://olarila.com/files/Clover.Folder/EFI CLOVER Z390 DESIGNARE.zip
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
      ---OPENCORE FOLDER---
      https://www.olarila.com/topic/6364-mojave-catalina-on-mobos-series-100200300-with-opencore-bootloader/
      *Use this folder with FULL DSDT PATCHED
       
       
      ---Extract one Full dump for DSDT edits, post files---
       
      RunMe.app
       
       
       
      ---HARDWARE---
       
      --MOBO

      GIGABYTE Z390 DESIGNARE
      -Link
      https://www.amazon.com/Z390-DESIGNARE-Gigabyte-Thunderbolt-Motherboard/dp/B07K8RJZRG/ref=sr_1_1?keywords=Z390+DESIGNARE&qid=1565492390&s=electronics&sr=1-1

      --PROCESSOR

      Intel Core i9-9900K
      -Link
      https://www.amazon.com/Intel-i9-9900K-Desktop-Processor-Unlocked/dp/B005404P9I/ref=sr_1_1_sspa?keywords=Intel+Core+i9-9900K&qid=1553358099&s=gateway&sr=8-1-spons&psc=1

      --COOLER

      CORSAIR H100i RGB PLATINUM AIO Liquid CPU Cooler
      -Link
      https://www.amazon.com/CORSAIR-H100i-PLATINUM-Liquid-Cooler/dp/B07JWB5BSN/ref=sr_1_4?keywords=WATER+COOLER+CPU&qid=1565492509&s=gateway&sr=8-4

      --MEMORY

      Corsair CMW32GX4M2C3200C16 Vengeance RGB PRO 32GB (2x16GB) DDR4 3200 (PC4-25600)
      -Link
      https://www.amazon.com/Corsair-CMW32GX4M2C3200C16-Vengeance-PC4-25600-Desktop/dp/B07GTG2T7L/ref=sr_1_15?keywords=memory+ddr4+32&qid=1553358238&s=gateway&sr=8-15

      --GPU

      MSI RX Vega 64 AIR Boost 8G OC
      -Link
      https://www.amazon.com/MSI-RX-64-AIR-8G/dp/B07DH7S1X1/ref=sr_1_2?keywords=vega+64+gigabyte&qid=1565492819&s=electronics&sr=1-2

      --SSD

      Samsung 970 EVO 1TB SSD (MZ-V7E1T0BW) NVMe M.2 V-NAND
      -Link
      https://www.amazon.com/Samsung-970-EVO-1TB-MZ-V7E1T0BW/dp/B07BN217QG/ref=sr_1_1?keywords=s+samsung+970+evo+1tb&qid=1565493002&s=electronics&sr=1-1

      --POWER SUPPLY

      EVGA Supernova 1000 P2 80+ Platinum, 1000W ECO Mode Fully Modular 
      -Link
      https://www.amazon.com/EVGA-Supernova-Platinum-Crossfire-220-P2-1000-XR/dp/B00EKJQM5E/ref=sr_1_3?keywords=power+supply+1000w&qid=1565493196&s=gateway&sr=8-3

      --WIRELESS

      TP-Link Archer T9E
      -Link
      https://www.amazon.com/TP-Link-Archer-T9E-Beamforming-Technology/dp/B00TQEX7AQ/ref=sr_1_1?keywords=TP-Link+Archer+T9E&qid=1553358397&s=gateway&sr=8-1

      --CASE

      Thermaltake Core P5 Tempered Glass Black Edition ATX Open Frame Panoramic Viewing
      -Link
      https://www.amazon.com/Thermaltake-Tempered-Panoramic-Certified-CA-1E7-00M1WN-03/dp/B01N4IGVSC/ref=sr_1_2?keywords=Thermaltake+Core+P5&qid=1565493567&s=gateway&sr=8-2

      --DSDT Patches--
      -FIX ACPI ERRORS -FIX OEM SSDTs to AVOID ERRORS AND WARNINGS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA -DMAC -REMOVE PROBLEMATIC AND UNUSED DEVICES -FIX K.P in REBOOT -SLPB -DARWIN / WINDOWS 2015 -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -REAL TIME CLOCK -ARTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -CNVW -GMM -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -DTGP -ACQUIRE MUT0 0XFFFF -MUTEX MUT0 0x00 -EXTERNAL REFERENCES -UNKNOWNOBJ -HDMI / HDAU -FULL RENAMED DEVICES ---SCREENSHOTs---




















      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Thanks to KGP for SSDT Thunderbolt
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad, Sampath007, onemanosx, erroruser, Jenny David, Olarila Facebook Community, Hackintosh Facebook Community and many others!
      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By heiza
      Ryzen 7 2700X
      ASUS Prime X470 Pro
      32GB G.Skill Ripjaws V DDR4-3200
      ASRock Phantom Gaming Vega 56
       
      My motherboard doesn’t have an option for 4G encoding. And boot modes are listed as ”Windows UEFI Mode” and “Other OS”.
       
    • By ashcliffe
      I converted boot from Clover to OC 0.5.8. Everything is fine. I even solved few sleep/wake problems I have.
       
      I use Catalina disk as a primary boot. OC kicks in regardless whether I use windows or OSX. Every time boot occurs I get this file in the EFI partition. It is supposed to show boot errors, missing drivers, etc.
      In my case I cannot figure out why it shows every time. 
       
      Please, take a look. maybe you can at least decipher it and send me in the right direction. Oh, yeah: SIP is at 0x67
      Thanks in advance
      opencore-2020-05-17-230104.txt
×