Jump to content
JRevenge

Ottimizzazione Hackintosh Asus

23 posts in this topic

Recommended Posts

Ciao ragazzi,

alla fine sono riuscito a risolvere il problema che riscontravo qualche mese fa, dopo l'ottima EFI sistemata da @gengik84 e l'ho risolto rimuovendo dart=0 che creava kernel panic e problemi quando la batteria scendeva sotto ad un livello di batteria basso. Adesso il sistema non crea più problemi di kernel panic, ma volevo chiedervi se allo stato attuale secondo voi c'è qualcos'altro da ottimizzare.

 

Vi allego la EFI.

 

Grazie anticipatamente.

CLOVER.zip

Edited by JRevenge

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Ciao perchè OsxAptioFixDrv256m-64.efi?
puoi mettere allora la V2 ma sarebbe meglio aptiomemory
Perché è una versione creata appositamente per i notebook Asus che soffrono dei problemi che mi dava di nvram, onestamente non ho più provato dopo aver tolto Dart=0 a mettere Aptio, quasi quasi provo e ti faccio sapere

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciao perchè OsxAptioFixDrv256m-64.efi?
puoi mettere allora la V2 ma sarebbe meglio aptiomemory
Confermo, con AptioMemoryFix64 funziona correttamente e la nvram è nativa. Sono riuscito anche ad abilitare il Trim dal config.plist che prima creava problemi di crash di sistema. Al boot-arg abm_firstpolldelay ho messo 16000, forse è meglio tornare a quanto c'era prima? 8000? o conviene toglierlo? Cosa mi consigli?

Grazie.

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
dipende..se non hai problemi della batteria, riguardo a visualizzazione etc, puoi rimuoverlo
 
Si, l'ho rimosso e funziona correttamente. Noto solamente una lentezza nel boot iniziale, poi dopo un minuto circa dall'avvio completo gira bene. C'è qualcos'altro da modificare secondo te? Posso mandare volendo un verbose dove si blocca per un 30 secondi.

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
durante il verbose vedo che perde un po' tempo su apfs riguardo al disco

CsmVideoDxe-64.efi questo lo usavi per la risoluzione?

 

Si esatto, se ti ricordi andava in crash mettendo una risoluzione non predefinita (tipo 1368x qualcosa). Quindi sono riuscito a mettere CSM dal BIOS e in driver64uefi, più quello e 1920x1080 in GUI e niente di più. Provo a toglierlo?

 

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prova a rimuoverlo perchè "rallenta" anche quando carica la grafica

Anche se come detto prima il più è dato nella lettura di apfs

 

Questo è sempre successo oppure?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Si esatto, se ti ricordi andava in crash mettendo una risoluzione non predefinita (tipo 1368x qualcosa). Quindi sono riuscito a mettere CSM dal BIOS e in driver64uefi, più quello e 1920x1080 in GUI e niente di più. Provo a toglierlo? 
Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk
 
 
 
Togliendo CSM dalla cartella EFI e lasciando attivo quello del BIOS, la risoluzione iniziale non è FHD ma bassa, poi si avvia con quella sua (ma noto sempre lentezza). Se rimuovo CSM dal BIOS, oltre che dalla driver64uefi si avvia velocemente (in tempi minori) ma non carica i driver video (glitch grafici pieni di righe). Se invece tolgo la risoluzione di Clover, si avvia clover con risoluzione bassa, ma dopo l'avvio è veloce e funzionante

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Prova a rimuoverlo perchè "rallenta" anche quando carica la grafica
Anche se come detto prima il più è dato nella lettura di apfs
 
Questo è sempre successo oppure?
 
Purtroppo da quando ho tolto dart=0 non ci ho fatto più caso.

Adesso riprovo a togliere csm dal BIOS, mettendo la risoluzione nel config vuota e vedo i tempi di avvio.

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Purtroppo da quando ho tolto dart=0 non ci ho fatto più caso.

Adesso riprovo a togliere csm dal BIOS, mettendo la risoluzione nel config vuota e vedo i tempi di avvio.

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Domanda stupida: tempo fa notavo rallentamenti, se non addirittura blocchi, con il Trim attivo da Clover, provo a toglierlo? Può dipendere da quello la lentezza con apfs?

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Purtroppo da quando ho tolto dart=0 non ci ho fatto più caso.

Adesso riprovo a togliere csm dal BIOS, mettendo la risoluzione nel config vuota e vedo i tempi di avvio.

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Domanda stupida: tempo fa notavo rallentamenti, se non addirittura blocchi, con il Trim attivo da Clover, provo a toglierlo? Può dipendere da quello la lentezza con apfs?

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Prova a rimuoverlo perchè "rallenta" anche quando carica la grafica
Anche se come detto prima il più è dato nella lettura di apfs
 
Questo è sempre successo oppure?
 
Ho provato con:

- Trim disabilitato
- GUI con risoluzione vuota
- Senza CSM nei driver
- CSM nel BIOS spento

Da glitch grafici

Se invece metto:
- Trim disabilitato
- GUI vuota
- CSM nel BIOS attivo
- Non presente il CSM nei driver

Clover parte con bassa risoluzione, ma il PC poi si avvia senza glitch grafici

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Il trim su apfs può rallentare il boot
a parte questo, nelle prove la velocità del boot è migliorata?
Ci mette 39 secondi (dal video mi pare siano circa 50 secondi).

Inoltre, noto, che anche mettendo su "fast" bypassando la schermata di clover, un glitch grafici lo fa, però poi si avvia prima in bassa risoluzione, poi mette quella FHD.

L'unica sarebbe rimettere la risoluzione che piace a lui 1368x768 (una cosa simile) lasciare Clover con bassa risoluzione che poi converte in quella FHD ed evitare tutto. Cosa ne pensi?

Inviato dal mio ONEPLUS A6013 utilizzando Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, gengik84 said:

Ok prova

 

La risoluzione esatta che lui accetta è: 1280x1024 , disabilitando il CSM nel BIOS e togliendolo da driver64uefi, sembra andare un pochino più veloce (fa lo switch da risoluzione bassa a quella normale).

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, gengik84 said:

Avevi detto che hai tolto dart=0 dal config ma sul bios vt-d come è impostata?

 

E' disabilitato VT-D dal BIOS

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, gengik84 said:

Ok

 

Secondo te come posso fare? mi tengo la combinazione di prima? anche se ci mette un pò ad avviarsi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ioreg è ok come anche la EFI, kext e driver sono aggiornati

Puoi provare un altra versione di clover oppure se hai modo installare su un altro supporto solo per vedere se nel caso una nuova installazione non avesse tali ritardi al boot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By midi-sama
      After a long time of cooking this computer up with a lot of stuff, I'm finally releasing my guide for this P50 with OpenCore.
       
      Lenovo ThinkPad P50 macOS Install with OpenCore
       
      This thread may be used for questions/corrections/additions. Good Luck.
    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Pro and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Pro, 9900k with a Vega 56 but has also been tested and verified fully working with the following Hardware using Catalina 10.15.3
       
      CPU's
      8700k, 9600k, 9700k, 9900k
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install.
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k 
      • Gigabyte AORUS Z390 PRO
      • Sapphire Nitro+ SE Vega56 (connected to monitor with DisplayPort)
      • Corsair Vengeance Pro RGB 16GB @3200mhz (2 x 8GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit. 
      • CoolerMaster MASTERLIQUID ML360R RGB CPU Cooler
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       

       
       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar
       
       
      CLOVER  FOLDER
      Use this folder with fully patched DSDT
      Current EFI 
      Updated 26/03/2020
      PLEASE NOTE - You MUST update to the latest EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.
       
      Clover EFI Update - 26/03/2020 - Use with Bios revision F12d Only or Replace with the older F11 DSDT if you don't want to update the bios
      Clover Z390 Pro Vega Navi EFI 260320.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Pro Polaris EFI 260320.zip - R5XX Polaris DSDT EFI
       
       
      PLEASE NOTE - Please flash your motherboard bios to revision F12d to use my current EFI. It’s a major rework of the bios and vital changes have been made to the layout and power tables. New DSDTs have been created and installed into the new EFI’s but will not work correctly with any other bios revision.
       
       
      Latest Gigabyte Z390 PRO BIOS (F12d)
      mb_bios_z390-aorus-pro_f12d.zip
       
       
      CFG Unlock (MSR) F12d BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      DSDT's & Older EFI’s (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - N-D-K Fork of OpenCore (05/03/2019)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      FakeSMC    (Can be used instead of VirtualSMC)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F12d)
      • Enter BIOS → Press F12 → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration ->  XHCI Hand-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup 
       
       
      SCREENSHOTS

       
       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       
       
       
    • By AudioGod
      I have put together this simple little guide for anybody wanting to use a Patched DSDT EFI with the same configuration as me.
      This is also a thread to discuss everything Z390 Master and try and help where we can and maybe make things a little better for you. 
       
      A huge massive thank you to @glasgood @MaLd0n @larabee These three guys have helped me and talked me so much and are as helpful as you could ever get, Without them I wouldn't have a perfect working build like I do or be putting up this Guide & Discussion Thread sharing the hard work and countless hours that we have all put in to this.   
       
       
      This EFI and Patched DSDT have been created to work with a Gigabyte Aorus Z390 Master using bios revision F11c, 9900k with a 5700 XT but has also been tested and verified fully working with the following Hardware
       
      CPU's
      8600K, 8700, 8700K, 9600K, 9700K, 9900K, 9900KS
       
      GPU's
      RX 560, 570, 580, 590, Vega 56, Vega 64, Radion VII, 5700, 5700 XT
      (If you have success with any different CPU or GPU's then please do let me know)
       
       
       @glasgood Has kindly put together a new simple Catalina install guide so Just Follow He's Guide For a Perfect Install. (glasgood put the guide together for the Z390 Pro but the two boards are so alike that you can follow this guide with no problems at all using the Z390 Master)
       
       
      HARDWARE USED
      • Intel I9 9900k @5.2Ghz
      • Gigabyte AORUS Z390 MASTER
      • Sapphire Reference RX 5700 XT ( connected to monitor with DisplayPort )
      • Corsair Vengeance Pro RGB 32GB @3600mhz (2 x 16GB)
      • Corsair RM850x 80 Plus Gold Power Supply Unit
      • EK Custom Liquid Cooling Loop
      • Samsung 970 EVO 1TB NVMe SSD macOS Catalina 10.15.3
      • Samsung 860 EVO 1TB SSD (2.5) Windows 10 Pro
      • ABWB BCM943602CS 802.11AC WI-FI With Bluetooth 4.0 PCI-Express (PCI-E)   
      • Lian Li PC-O11DW Dynamic ATX Case
       

       

       

       
      WORKING
      • Sound 
      • Ethernet Port
      • WiFi
      • SSD Trim
      • USB 3.0 & 2.0 (All ports Open Natively)
      • AirDrop
      • iCloud
      • Hardware Acceleration
      • iMessages
      • Facetime
      • Sleep & Wake
      • Sleep and Shutdown via the Power Button
      • Handoff
      • Netflix on Safari browser
      • Continuity
      • Sidecar (only works using the iMac19,1 EFI and with your igpu Enabled)

       
      EFI FOLDERS  
      please note - You must flash your Z390 MASTER bios to revision F11c to use any of these EFI's, The DSDT is not designed for any other Bios revision
      mb_bios_z390-aorus-master_f11c.zip - Aorus Z390 Master Bios F11c 
       
      Current EFIs 
      Updated 26/03/2020
      PLEASE NOTE - You MUST update to the latest Clover EFI before updating to 10.15.4 or you may find your unable to update.
       
      Clover EFI Updated 26/03/20 - Use with Bios revision F11c Only or Replace with the older F10 DSDT if you don't want to update the bios
      Clover Z390 Master Vega Navi EFI 260320.zip - Vega, Navi (5700, 5700XT), Radeon VII DSDT EFI
      Clover Z390 Master Polaris EFI 260320.zip - R5XX Polaris DSDT EFI
       
       
      CFG Unlock (MSR) F11c BIOS Profile - The Easy Way 
      Highly recommended if your using a Vega 56/64, Radeon VII or Navi GPU
       
       
      ADDITIONAL DSDT's & Older EFI’s (A big thanks to @MaLd0n for compiling these DSDT's)
       
       
      Alternative EFI - OpenCore No DSDT and Done the way OpenCore intended it (03/03/2020)
       

      Alternative EFI 2 - N-D-K Fork of OpenCore (03/03/2020)
       
       
      To Create Your Own Patched DSDT Message @MaLd0n using the link bellow
      https://www.olarila.com/forum/17-dsdt-patch-requests/
      (If you want a perfect setup then getting your own patched DSDT made would be the best thing to do, Mine will work perfectly fine but different hardware no matter how small a change it is can tend to have some sort of effect on the DSDT and your setup)
       
       
      If Your Not Using File Vault Then Please Disable Hibernate
      disablehibernate.command
       
       
      ADDITONAL DOWNLOADS
      mb_bios_z390-aorus-master_f10
      Clover
      Clover Configurator
      Kext Updater
      RepairPermissions
       
       
      OPTIONAL DOWNLOADS
      BroadcomFix.zip   (Use these kexts if your Broadcom bluetooth/Wifi isn't working properly)
      Hackintool
      IORegistryExplorer
      Native Display Brightness with MonitorControl
       
       
      BIOS SETTINGS (Bios Revision F11C)
       
      • Enter BIOS → Press Delete → Enter Setup
      • Save & Exit → Load Optimized Defaults
       
      • Boot -> Windows 8/10 Features -> Win 8/10WHQL
      • Boot -> CSM Support -> Disabled (Can be set to Enabled if need be but try to have it set to Disabled first)
      • Favourites -> Extreme Memory Profile (X.M.P.) -> Profile1
      • Favourites -> VT-d -> Disabled (Can be set to Enabled or Disabled, Your choice)
      • Settings -> IO Ports -> Internal Display Output -> PCIe 1 Slot
      • Settings -> IO Ports -> Internal Graphics -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Pre-Allocated -> 64M
      • Settings -> IO Ports -> DVMT Total GFX0-Allocated -> 256M
      • Settings -> IO Ports -> Aperture Size -> 256MB
      • Settings -> IO Ports -> Wifi -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> Audio Controller -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> Above 4G Decoding -> Enabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> Legacy USB Support -> Disabled
      • Settings -> IO Ports -> USB Configuration -> XHCI Hands-off -> Enabled
      • Settings -> Miscellaneous -> Software Guard Extensions (SGX) -> Disabled
      • Settings -> Platform Power -> Platform Power Management -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> ErP -> Enabled
      • Settings -> Platform Power -> RC6(Render Standby) -> Enabled
       
      • Save & Exit → Save & Exit Setup
       
       
      SCREENSHOTS

       
       

       

       

       

       

       

       

    • By kylon
      A big thanks to wegface for teaching me a lot of things.
       
       
      Tested on Catalina 10.15.4 and Clover EFI 5104 (Catalina Patcher)
       
      Not Working:
      - realtek sd card reader (pm me if you have a fix)
       
      Notes:
      **CPU patches are disabled, if you are using a locked BIOS you must enable them**
       
      Clover EFI:
      - Install it in UEFI Mode and change your hdd partition table to GPT.
      - You will be able to install ANY OS in EFI mode, even if this pc does not support EFI at all! (No guide available for this)
       
      You will need:
      My unlocked BIOS (OPTIONAL) (here) Latest Clover config from CCE Bank (here) (asus k53sj-kylon) Rehabman Voodoo PS2 Controller (here) acidanthera AppleALC (here) acidanthera Lilu (here) acidanthera VirtualSMC (here) acidanthera SMCBatteryManager (here) acidanthera SMCLightSensor (here) acidanthera WhateverGreen (here) Mieze Realtek RTL8111 (here)
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.4 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5106): Click here -> asus-z170_clover_5107.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.03.26: Updated to 10.15.4 -> Updated WhateverGreen, Lilu -> Updated Clover to v5107
      2020.03.23: Removed "EmuVariableUefi.efi" -> deleted, caused false nvram map, now it's native, updated Clover to v5106
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
×