Jump to content

41 posts in this topic

Recommended Posts

Installing macOS Mojave on Lenovo ThinkPad L440

image.thumb.png.642df899eb5ecbca6796dab2042f230d.png

 

There are two version of this laptop:

- 20AS = Chipset QM87, without Express Card (mine).

- 20AT = Chipset HM86, with Express Card.

I strong believe is the same thing...

 


Changelog:

 

06/09/2019 14:16h GMT-0

- Added missing parts in the post-install step. 

 

06/04/2019 17:19h GMT-0

- Updated Clover link. 

 

06/02/2019 18:08h GMT-0

- Added info about update 10.14.5. 

 

03/13/2019 13:15h GMT-0

- Updated info about touchpad replacement and CPU and 4G LTE modem.

 

02/05/2019 18:47h GMT-0

- Updated info about CPU replacement and 4G LTE modem.

 

02/04/2019 15:24h GMT-0

- Sometimes the VoodooHDA.kext doesn't work.

- Added AppleHDADisabler.kext to fix that (attached bellow).

 

01/24/2019 14:42h GMT-0

- Added more adjustments to use of VoodooHDA.

- Updated VoodooHDA links to 2.9.1 official (without installer).

- Changed PCM volume from 90 to 180 in Info.plist (attached modified VoodooHDA.kext bellow)

- Updated SSDT-L440.aml (Removed HDEF and HDAU, not needed).

- Updated config.plist (Changed to user Audio layout to 1).

 

01/22/2019 20:47h GMT-0

- I gave up on the AppleALC.

- Headset does not work.

- Now with VoodooHDA is perfect and the sound even louder.

 

01/22/2019 14:37h GMT-0

- Added info about update 10.14.3. 

 

01/22/2019 13:46h GMT-0

- Added link to BIOS reassing guide.

 

01/20/2019 11:49h GMT-0

- First version.

 

What works and what does not
 
- Processor: Intel Core i5-4300M -> Tick.png Work. All SpeedStep stages.
- Video Card: Intel HD4600 -> Tick.png Work. QE/CI and Metal.
- Chipset: Intel QM87 -> Tick.png Work.
- Mini DisplayPort -> Tick.png Work. But no audio, yet.

- VGA -> Cross.png Not work. Normal.

- Audio: ALC292 -> Tick.png Work.

- WiFi/Bluetooth: Intel AC 7260 -> Cross.png Not work. Replaced with DW1560 (need whitelist removal).

- Ethernet: Intel I217-LM -> Tick.png Work.

- Card Reader: Realtek RTS5227 -> Cross.png Not work.

- Keyboard and Touchpad -> Tick.png Work.
- Webcam -> Tick.png Work.

- Fingerprint Reader -> Cross.png Not work. Normal.

- USB3.0 -> Tick.png Work.
- Sleep -> Tick.png Work.

- Airdrop, Handoff, Instant Hotspot and Continuity -> Tick.png Work after replaced wireless.

 

 

Extras
 
- FullHD 1920x1080 display upgrade: 

Replaced with AU Optronics B140HAN01.1 30pin eDP (B140HAN01.2 and B140HAN01.3 also compatible).

Apparently same screen as Dell Latitude E6440, E7440, Lenovo Ideapad U430 and E129.

 

- CPU upgrade:

Replaced the stock Intel Core i5 4300M 2.6Ghz (3.3Ghz turbo) 6M cache with Intel Core i7 4700MQ 2.4Ghz (3.4Ghz turbo) 6MB.

I initially had problems with overheating. The processor ran at full load above 90 degrees.

After using a quality thermal paste I can work between 70 and 80 degrees.

Acceptable taking into consideration that the new processor has 47TDP versus 37TDP which is recommended.

I also had no problem consuming the battery while charging. The original 65W source seems to have figured out.

 

- Touchpad upgrade:

Replaced the stock with T460 touchpad.

This is serious: you have to do it! It should be stock. Touchpad with precision and absurd quality!

Just do it!

 

- RAM upgrade:

No mistery here. Just upgade.

 

 

Todo

 

- Make DP audio work.

- Make Card Reader work.

- Upgrade CPU to i7-4712MQ (Ordered. It's on the way) Done, but received i7-4700MQ (47w TDP, with good paste I have no overheating)

- Replace touchpad with T460 model (Ordered. It's on the way) Done. Sensitivity and perception of quality much better. I recommend 100%!

- Sierra Gobi5000 4G LTE modem EM7355 (Ordered. It's on the way. I hope works. ^_^) Done, but not work. Recognize but not connect. I already gave up...

- Upgrade to 16GB RAM Done

- Make trackpad appear in System Preferences

 

 

What you need to install

- Running install of macOS
- One USB flash drive of 8GB or bigger
- macOS Mojave install app
- Clover EFI

- Clover Configurator

- Some KEXTs and SSDT patches


How create create the install flash drive
 
Prepare install flash drive


Format the flash drive with GUID partition mapping and name it "Install".

- Open Disk Utility.
- Click in View, then "Show All Devices".
- Select the destination flash drive, then Erase.
- Name: Install, Format: Mac OS Extended (Journaled) and Scheme: GUID Partition Map

 

Create install flash drive

Open terminal and run this command:

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Install --nointeraction

This will take about 30 minutes.

 

image.png.dbfbb044438583c128d2b973252bc02e.png


Install bootloader

Download the CloverEFI from SourceForge (used 4934) and install with this options on "Install macOS Mojave":

 
- Install for UEFI booting only
- Install Clover in the ESP
- UEFI Drivers - ApfsDriverLoader-64
- UEFI Drivers - AptioMemoryFix-64


image.png.41c5e42019a1984eb6ebee88be38e892.pngimage.png.544e088b0b3db5021e4f69cc1802e7b0.png

 

 

Make things works

Will be created a partition named EFI and mounted in Desktop.

- Replace the /Volumes/EFI/CLOVER/config.plist with mine attached below

              If you have modded BIOS with Advanced Menu and enabled 128MB DRAM-prealloc use 128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip

              If no, then use 32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip

- Put SSDT-L440.aml attached below in /Volumes/EFI/CLOVER/ACPI/patched/

 

Generate your Serial, MLB and SmUUID

 

- Open the replaced config.plist with Clover Configurator (used 5.3.2.0)

- Go to SMBIOS, click few times in "Generate New" in Serial Number and SmUUID.

 

Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/

 

- Download the HWSensors 3 from here. I used the FakeSMC.kext, ACPIMonitor.kext and IntelCPUMonitor.kext inside of DMG version r196.

- Download the VoodooPS2Controller.kext from here. I used version 2018-1008.

Download the IntelMausiEthernet.kext from here. I used the version 2018-1031.

Download the Lilu.kext from here. I used the version 1.3.6.

Download the VoodooHDA from here. I used the version 2.9.1 and patched the sound volume (attached below).

Download the WhateverGreen.kext from here. I used the version 1.2.9.

Download the AppleBacklightFixup.kext from here. I used the version 2018-1013.

Download the USBInjectAll.kext from here. I used the version 2018-1108.

Download the ACPIBatteryManager.kext from here. I used the version 2018-1005.

 

- Download the VirtualSMC.kext from here. I used version 1.0.2. Replaced with FakeSMC of the HWSensors 3 r196 package.

Download the FakeSMC.kext from here. I used the version 2018-0915. Replaced with VirtualSMC.kext due 10.14.4 issues on update.

Download the AppleALC.kext from here. I used the version 1.3.4. Replaced with VoodooHDA.kext due mic not working.

 

 

Wifi and Bluetooth (DW1560 / BCM94352Z)

 

Unfortunately, some notebook manufacturers are currently blocking the replacement of wireless cards. They want you to only use the models sold by them. And of course, none of them from Lenovo for this notebook model is compatible with MacOS.

 

If you try to start with an unauthorized wifi card for them, you will receive a screen error:

1802: Unauthorized network card is plugged in - Power off and remove the network card.

Since this check is done directly in the BIOS, the only solution is to modify it.

But since nothing is easy in this life, there is one small big problem:

- The BIOS update procedure does not allow you to use modded files as it used to be.

- You will need to physically reach your BIOS on the motherboard and make use of a USB BIOS reader/writer.

 

So what you need to do:

1. Disassembly your laptop;
2. Dump your BIOS with an USB BIOS reader with SOIC8 clip (to not desolder from the motherboard);
3. Patch it (In addition to removing the whitelist, add the advanced menu);
4. Fix RSA signature;
5. Reflash BIOS;

6. Replace wireless card;

7. Remount your laptop;
8. Done.

 

Soon, I'll provide step by step in this process. Probably until end of this week.

In the meantime, if you need to, send me your dump that I do steps 3 and 4 for you.

I also add the Advanced Menu so you can increase to 128MB the DRAM-prealloc.

 

To fix a Modded BIOS to remove the 5 beeps on boot, you need this guide: https://www.insanelymac.com/forum/topic/337333-guide-fix-insyde-h2o-bios-signature-5-beeps-on-lenovo (traduzido: pt-BR)

 

 

After replaced the wireless card. Download those Kexts and put in /EFI/CLOVER/kexts/Other/

 

Download the AirportBrcmFixup.kext from here. I used the version 2.0.0.

Download the BrcmFirmwareRepo.kext and BrcmPatchRAM2.kext from here. I used the version 2018-0505.

Download the BT4LEContinuityFixup.kext from here. I used the version 1.1.2.

 

 

Now you can start the instalation without problem (I guess).

 

 

How install

 

UEFI Setup Configuration and Installation

UEFI configuration
 

My BIOS is the latest: 1.93 (J4ET93WW) 


- Shutdown and insert the flash drive.
- Power on with F1 pressed to enter BIOS setup.
- Change value: Config - Intel(R) AMT - Intel(R) AMT Control to DISABLED

- Change value: Security - Security Chip to DISABLED

- Change value: Security - Anti-Theft - Intel(R) AT Module Activation to DISABLED

- Change value: Security - Anti-Theft - Computrace to DISABLED

- Change value: Security - Secure Boot to DISABLED

- Change value: Startup - UEFI/Legacy Boot to BOTH, Legacy First and CSM Support = Yes

- Save & Exit Setup (F10)

 

- Now, hold the F12

- In the list, select your flash drive.

 

The installer will start. 


Format destination disk

Format the disk with GUID partition mapping and name it "Macintosh".

- Select Disk Utility in the list, then press Continue.
- Click in View, then "Show All Devices".
- Select the destination Disk, then Erase.
- Name: HD, Format: APFS and Scheme: GUID Partition Map

Close Disk Utility.

Select "Install macOS", then Continue.
Follow instructions in screen.

After install

After first part install the system will reboot. Maybe you have to press F12 again and select the flash drive.

The second part of the installation will begin. This will take 16 minutes.
 

Post installation

Install bootloader
 
When the second part of install finish, the system will reboot again.

After performing the user initial setup and go to the desktop, you need to install Clover on internal disk.

Open the Clover installer inside flash drive that you copied before.

Use same options above but choose the system partition this time.

Now you need to replace the EFI folder inside your destination disk EFI parittion, with EFI folder inside flash card EFI partition.

If the flash drive EFI partition of your destination disk or flash drive is unmounted:

Mount with terminal "sudo diskutil mount /dev/rdiskXs1". To know what X is, use "diskutil list", most likely is 0 for destination disk and 1 for flash drive.

 

Then, eject the flash drive.

 

Last step

 

Move all Kexts from EFI partition to /Library/Extensions, with those commands in Terminal:

sudo mv -R /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/kexts/Other/* /Library/Extensions/
sudo chmod -R 755 /Library/Extensions
sudo chown -R root:wheel /Library/Extensions
sudo kextcache -i /

Restart the system.

 

 

It's done!

 

 

Updates

 

System update 10.14.3

 

- Updated with success;

- Everything works perfectly after reboot;

 

image.png.c531b357abf70e4ee78a2a43ea4aa96c.png

 

 

System update 10.14.4

 

- Updated Clover to 4910.

- Updated Lilu.kext to 1.3.5 and WhateverGreen to 1.2.7.

- After first reboot the update progress stoped with:

GTrace synchronization point 4
Unsupported CPU
Unsupported PCH
hmm.. mismatch sizes: 3100 vs 20

It was still possible to start the previous installation, selecting "Macintosh" as opposed to "macOS Install" in Clover.

So I created a flash drive with Clover 4910 and put only my config.xml, SSDT-L440.aml, the updated Lilu.kext and WhateverGreen.kext. And I decided to test VirtualSMC instead of FakeSMC.kext.

With this I was able to install update 10.14.4. After installation I can boot normally, even with FakeSMC.kext that already in /Library/Extensions.

I do not know what exactly happened, but now works everything like was previously.

 

image.png.0869dc2443995cf40221dbde4492783c.png


 

 

System update 10.14.5

 

- Updated Clover to 4934.

- Updated Lilu.kext to 1.3.6 and WhateverGreen to 1.2.9.

- After first reboot the update progress stoped again (like 10.14.4 update) with:

GTrace synchronization point 4
Unsupported CPU
Unsupported PCH
hmm.. mismatch sizes: 3100 vs 20

It was still possible to start the previous installation, selecting "Macintosh" as opposed to "macOS Install" in Clover.

I decided to rollback to FakeSMC.kext but this time with the version of HWSensors 3. Link above.

With this I was able to install update 10.14.5. After installation I can boot normally.

 

image.png.f159f35d1423ddd3f847a17ec7667575.png

 

 


And last but not least
 
I would like to thank the following community members, by making these dream possible:
@crushers, @snatch, @apianti, @blackosx, @blusseau, @dmazar, @slice2009, @autumnrain, @phpdev32, @EMlyDinEsH, @RehabMan, @Scellow, @mitch_de, @Shailua, @Andy Vandijck, @maxfierke, @ArturXXX, @LexHimself, @brumas, @Shiki and all others members involved directly or indirectly.

 

 

 

 

 

 

32MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip

128MB_DRAM-prealloc_config.plist.zip

SSDT-L440.aml

VoodooHDA.kext.zip

AppleHDADisabler.kext.zip

Edited by ludufre

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
2 minutes ago, RandomTech said:

Excellent guide, I'm planning to get Lenovo X1 Carbon and sure this guide will make things easier.

 

Cool. 

 

As incredible as it seems the most difficult for me was not even to make the mod in the BIOS, was to configure the Frame Buffer for the miniDP port to work. It cost me a week! I even gave up and returned to the High Sierra,

but finally decided to try one last time and I did it.

 

If you need help on the mod to release whitelist in the BIOS give me a hello.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, ludufre said:

 

Cool. 

 

As incredible as it seems the most difficult for me was not even to make the mod in the BIOS, was to configure the Frame Buffer for the miniDP port to work. It cost me a week! I even gave up and returned to the High Sierra,

but finally decided to try one last time and I did it.

 

If you need help on the mod to release whitelist in the BIOS give me a hello.

I will, thank you for the offer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Thanks man for this awesome guide/config. installed it on my Lenovo L540 and it works pretty finde. ^_^

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, tonton91 said:

Hey Thanks man for this awesome guide/config. installed it on my Lenovo L540 and it works pretty finde. ^_^

 

 

 

 

Nice! The L540 and L440 use the same motherboard I think (the BIOS I'm sure are the same).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, ludufre said:

 

Nice! The L540 and L440 use the same motherboard I think (the BIOS I'm sure are the same).

 

@Lenovo Bios Update Website there is the same exe for l440 and l540, you are right i think. Only problems i got:

- Laggy touchpad (got the oem pad but swapped the 460 touchpad kext and it worked fine)

- when accessing webpages with video or streamingcontent the system is slowing down (i think it is the crappy mediathek driver with ralink usb dongle)

- sometimes it boots only at 3rd attempt (next time ill read the bootlog)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, tonton91 said:

 

@Lenovo Bios Update Website there is the same exe for l440 and l540, you are right i think. Only problems i got:

- Laggy touchpad (got the oem pad but swapped the 460 touchpad kext and it worked fine)

- when accessing webpages with video or streamingcontent the system is slowing down (i think it is the crappy mediathek driver with ralink usb dongle)

- sometimes it boots only at 3rd attempt (next time ill read the bootlog)

 

 

- Laggy touchpad: You're right, I still have original (my T460 has not arrived yet) and I can confirm. Had not realized yet why use with keyboard and mouse connected on a second monitor at work.

- System slowing down: You sure the Speed Step is working? Why usb dongle? Why do not you replace a wireless card?

- Sometimes it boots at 3rd attempt: Do this, see at boot what's happening next. But if it's kernel panic it will not appear in the log, right?

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, ludufre said:

 

- Laggy touchpad: You're right, I still have original (my T460 has not arrived yet) and I can confirm. Had not realized yet why use with keyboard and mouse connected on a second monitor at work.

- System slowing down: You sure the Speed Step is working? Why usb dongle? Why do not you replace a wireless card?

- Sometimes it boots at 3rd attempt: Do this, see at boot what's happening next. But if it's kernel panic it will not appear in the log, right?

 

To the slowdown:

- Speedstep is working, Intel Power gadget shows the CPU clocking from 0.8 up to 3.1 Ghz (i5 4300m)

- when playing youtube videos the cpu clocks to 3.1ghz and 100% load for ~ 30sec-1min then it normalizes, when changing the video, windowsize or go to fullscreen its the same issue.

- plugged in an ethernetconnection and got the same problem, maybe its a faulty codec?

Wifi dongle:

- ordered a clip and a programmer, gonna flash the bios soon. (any recommends for a wificard-model?)

Boot at 3rd attempt:

- with enabling verbose it crashed not everytime and doesnt need 3 attempts (only one up to now)

- yes this are panics, i can send you 2 logs,efi and a bootlog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abou the slowdown, I'm pretty sure you are not using WhateverGreen.kext, right? Try installing it. If you already have, run kextstat to see if is loaded.

You can order a DW1560, It's works very nice and have Continuity, AirDrop and Handoff. Only Instant Hotpot that sometimes don't work.

Send me the logs about the panics

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, ludufre said:

Abou the slowdown, I'm pretty sure you are not using WhateverGreen.kext, right? Try installing it. If you already have, run kextstat to see if is loaded.

You can order a DW1560, It's works very nice and have Continuity, AirDrop and Handoff. Only Instant Hotpot that sometimes don't work.

Send me the logs about the panics

Thanks for the advice for the Card, ill order one once I successfully flashed my bios.

Whatevergreen is loaded with v1.2.6 (newest from repo)

 

ill prepare the pm sec

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 hours ago, eldiego said:

Hi friend, thanks for this guide, all work flawless except de laggy touchpad

 

True, I was able to confirm this on Feb. 6 (post)

It turned out that I did not even try to fix it because I ordered a new touchpad of the model T460.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@ludufre, I followed your guide to create a USB Installer but when I boot using the installer, I don't see an option to start the macOS installation. It only shows the Windows EFI partition of the hard drive that has Windows installed. Any idea on how to fix this?

 

Also, I'm missing this option in BIOS:

 

Config - Intel(R) AMT - Intel(R) AMT Control 

 

EDIT: If anyone else has this issue, the fix was to put HFSPlus.efi file in the UEFIDriver64 folder. This made the installer show up in Clover.

Edited by CyCLoBoT

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, CyCLoBoT said:

@ludufre, I followed your guide to create a USB Installer but when I boot using the installer, I don't see an option to start the macOS installation. It only shows the Windows EFI partition of the hard drive that has Windows installed. Any idea on how to fix this?

 

In the Clover you need to install EFI driver called VBoxHfs-64

Share this post


Link to post
Share on other sites

So the installation was completed successfully. One question, in Preferences, when I open Trackpad, it does not show any settings. How do I fix that?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/23/2019 at 7:36 AM, CyCLoBoT said:

So the installation was completed successfully. One question, in Preferences, when I open Trackpad, it does not show any settings. How do I fix that?

 

I can confirm that. Does not even appear ... I need to analyze about.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello

I Used This Guide Too Everything Is Fine Laggy Touchpad fixed Replacing VoodooPs2 from the one used on the thinkpad x220 which i have before and works just fine but the real problem is that Siri Dont Work No internal microphone works only one i connect with my headphones a handsfree only that way i have microphone using the voodoohda on this guide. i have used mojave patcher to install 10.14.4 on Hfs and works fine . i . used clover files . and i did a custom install at first i was using hackintosh mojave zone from niresh to install but not using any kext from niresh img just the macOS install then i installed on Hfs+ but cant upgrade from 10.14.1 so i installed on apfs and was too slow but finally found a torrent with install mojave app ver 10.14.4 and i used mojave patcher to create the usb and i installed on hfs+ this way using Clover Files And Kexts from here thank so much for this guide . please update more , and about Siri Any Way To Fix It ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@javashin1986 is better to do a fresh vanilla install, like I explain in this guide.

 

with VoodooHDA attached in main post, you Will have mic working ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@ludufre, did you have any luck in figuring out how to get Trackpad preferences to show? I tried using different VoodooPS2 kexts but no luck.

Edited by CyCLoBoT

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, CyCLoBoT said:

@ludufre, did you have any luck in figuring out how to get Trackpad preferences to show? I tried using different VoodooPS2 kexts but no luck.

 

No, because I use USB mouse. And since I'm using this hackintosh on a day-to-day basis at work, I could not stop trying to fix it.

 

13 hours ago, javashin1986 said:

not really dont work siri dont show any mic on system preferences all i get from siri is sorry 

Untitledsir2.png

Untitledsiri.png

 

Show me your Audio/Sound section in System Preferences.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Screen Shot 2019-04-25 at 10.02.53 PM.png

Screen Shot 2019-04-25 at 10.03.27 PM.png

The first screenshot shows the meter of input level because i was talking to the laptop with my handsfree 

the second one is without handsfree i was screaming and the levels dont move a bit and in google chrome when i do a facbook video call i have no mic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The first screenshot shows the meter of input level because i was talking to the laptop with my handsfree 

the second one is without handsfree i was screaming and the levels dont move a bit and in google chrome when i do a facbook video call i have no mic.

 

i tried to use appleACL and dont work for me i just installed the kext and nothing no sound im back to voodoohda

 

this repo maybe be useful https://github.com/Snikii/Lenovo-ThinkPad-L440 but i dont know how to use this ....

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tonyx86
      I was inspired by @duduclx post for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5.  Everything works perfectly except for sleep.  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s and to diagnose and resolve the sleep issue.  This thread is not currently intended to be an installation guide and is better suited to the intermediate/advanced hackintosher.  Eventually, it may evolve into a guide.
       
      I started with this thread (Many thanks, @duduclx !!!) and ended up with the system captured in the attached files.  The keys were to change the LPCB._DSM.Name to "3b09" and remove all CLOVER configs not necessary for Mojave, plus some other items mentioned below.
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.5 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 5, not the original version), USBInjectAll (with custom SSDT-UIAC) Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads  No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)  
      What is NOT working:
      Sleep (display goes blank, but power light stays on.  System cannot wake and must be forced off with power button) Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings.  The slider appears in Display settings (because of the backlight DSDT injection in AGP.VID._DSM), but the slider doesn't work (yet).  Haven't spent time to figure this out, but would love help. Graphics Power Management - AGPM loads (because 10de,0a29 device is injected), but there's no evidence that 3100m frequency and voltage is changing.
        What is NOT tested:
      SD Card Slot Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS) Camera (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: @PlutoDelic) for working external VGA display. Headphone jack Display Port (tested using DP > HDMI adapter)  
      Known issues and their solutions
      AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  This has been completed and tested, but does not fix the sleep behavior.  This fix is not reflected in the attached files. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European.  The updated VoodooPS2Controller.kext is not reflected in the attached files. This proposed configuration uses an injected device-id (10de,0a29) for NVidia 3100m to get AGPM to load.  While I haven't observed any performance differences, a better approach may be to inject AGPM properties for device 10de,0a6c (the actual device-id for the 3100m).  This AGPM method is discussed later in this thread.  I have briefly tested this "FakeSMC.kext method" for injecting AGPM attributes without any noticeable changes in laptop/graphics behavior and have not updated attached files to reflect this change. IOHWControl is not loaded under AGPM (Should be AGP > VID > NVDA,Display-A@0 > NVDATesla > AGPM > gpu-control > IOHWControl as viewed in IORegistryExplorer).  It is loaded on a real MacBookPro6,2 running Mojave and is loaded on this Dell Latitude E6410 running High Sierra.  If I "Inject NVidia" via CLOVER, IOHWControl loads properly.  I have made this change and am testing it on my system, but have not updated the attached configuration files. The Dell Latitude DSDT (BIOS A17) has a bug in Method (GNOT).  In the method, the expression  If (LOr (LGreater (OSYS, 0x07D0), LLess (OSYS, 0x07D6))) always evaluates to TRUE, so the patched DSDT has no dependency on the value of OSYS.  I suspect that LOr should be replaced with LAnd, so that this expression is TRUE for variants of Windows 2001 and False for any other OS.  While this may have no affect on MacOS, it makes one wonder how such an obvious bug made it through Dell QA and is still present in BIOS A17.  Also makes one wonder whether the sleep problem (which no one has solved) was fixed in Windows to address another DSDT bug. The DSDT patch that duduclx refers to as "Intel GMA Ready" in his El Capitan Guide is not applied correctly to the DSDT attached to this post.  Somehow, the contents of patched _DSM are located in the PCI0.VID device instead of in Method (_DSM) within the PCI0.VID device.  MaciASL didn't complain about this, so it went unnoticed, but it doesn't appear to have had any affect.  I have completely removed this "Intel GMA Ready" patch from my DSDT since it is not necessary for Dell Latitude E6410's with NVidia 3100m, but have not updated the attached DSDT. The assigned value of ACOS in the DSDT is conditional on the operating system.  There is no condition for "Darwin."  The solution is to add a condition for "Darwin" (making it equivalent to one of the defined operating systems (e.g. Linux, Win7, etc), analogous to the assignment of OSYS.  I made this change in my DSDT (not yet reflected in the attached files), but have not observed any behavioral differences (sleep or otherwise).  EDIT: Another way to handle this might be to override _OSI with XOSI (defined in a custom SSDT).  Still learning about XOSI and haven't yet drawn a conclusion.  I'm currently experimenting with ACOS and OSYS equivalent to Win7 and Linux (manually patched in my DSDT which has not yet been updated as a new attachment to this post). The portType of the Internal Bluetooth device is portType=0 which, according to Rehabman's comments in SSDT-UIAC-All.dsl, is an external USB 2 port.  I believe that this should be an internal USB port (portType=2).  My custom SSDT-UIAC.dsl is wrong.  I just learned through trial and error that the HUB1 and HUB2 definitions in Rehabman's SSDT-UIAC-ALL.dsl apply to the ports on the EHCx USB hubs.  The solution is to include the HUB1 definition in SSDT-UIAC.dsl and change portType to 2 for HP15.  I have not attached an updated SSDT-UIAC.aml to this first post, but my current EFI includes an updated SSDT-UIAC.aml with ports HP15, 16 17 and 18 set to internal (portType = 2).  This change doesn't appear to affect/fix sleep, but it may prevent instant wake if we get sleep working.  
      Brief Installation Guide (for the experienced Hackintosher):
      Follow duduclx's guide for BIOS config Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD.  When you run DosDude's Mojave Patcher, DO NOT install LegacyUSBInjector.kext - you're going to use Rehabman's USBInjectAll.kext. Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original) Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z  
       


      CLOVER.zip
    • By r00tdvd
      I have E6540 working almost perfectly fine with Mojave 10.14.5 except for couple of things:-
       
      1- HDMI audio not syncing properly with TV ! I never had that issue.
      2- Webcam is not working and I need it for meetings and stuff.
       
      I have attached my fully working EFI.zip also the clover origin dump E6540_origin.zip files.
       
      I am also wondering is it possible now to get the E6540 to work with the AMD Radeon HD 8790M instead of the Intel(R) HD Graphics 4600 but also get the HDMI working the with TV?
    • By Aldaro
      I have been running macOS Mojave on my system for 3 months and everything was working pretty well.  After taking an update for clover, my entire system got wrecked, and I cannot even boot to an installation environment anymore (which I really need to do since I am starting back at square one).  I still have the old EFI folder backed up, but I know it'll only be a matter of time before Apple introduces an update that requires me to update Clover in order to work correctly.  I have tried all the available memory fixes, but none of them seem to work.  I was previously using the original osxaptiofix; so, I gave v2, and v3 a try, but to no success.  I read somewhere on the main discussion board for clover that AptioMemoryFix was no longer going to be supported and I therefor decided to skip over it (not to mention it isn't even available in newer clover installation packages).
       
      System specs:
      Motherboard: GIGABYTE Z390 M GAMING
      CPU Intel core i5 9600k @ stock 3.7GHz
      RAM 32GB DDR4 2667MHz
      GPU AMD Radeon RX 580 with 8GB of GDDR5
      SSD Intel 660p 512GB NVME
      NIC: Intel i210 10/100/1000 as it is natively supported in macOS
       
      I have been using the iMac 19,1 SMBIOs as I built this machine to match it as close as humanly possible.  As for my UEFI settings, I did the usual:
      Disabled Windows specific features and secure boot
      Enabled XHCI hand off
      Enabled Above 4G decoding
      Disabled onboard NIC since it is made irrelevant by my intel i210
       
      --INJECT KEXTS--
      FakeSMC
      Lilu
      WhateverGreen
      AppleALC
      USBInjectAll -- WITH PATCHED SSDT in /EFI/CLOVER/ACPI/patched
      Below are images of the errors I am receiving when trying to boot the macOS Mojave installer.
       
      with original osxaptiomemoryfix

       
      osxaptiofixv2

       
      osxaptiofixv3

       
      Anyway, if somebody can help me figure out what's going on, that'd be greatly appreciated.  My ultimate goal is to get an install with minimal clover patches as to be better prepared when the winds of change from Apple come roaring.
       
      p.s: I have also attached a copy of my EFI folder
       
       
      EFI.zip
    • By fusion71au
      Clover r4989 ISO compiled with GCC and minimal config.plist compatible for use in VMWare Workstation.
       
      Tested with unlocked Workstation 15 running OSX 10.9 -->10.15 guest in Windows X64 host.
       
      Installation
      1. Download and unzip "EFI_Clover_r4989 for VMware.zip". Mount Clover-v2.4k-4989-X64.iso by double clicking on it.
      2. Mount your VM's EFI System Partition eg in terminal
      sudo diskutil mount disk0s1   3. Copy EFI folder from step 1 into the EFI partition
      4. Shutdown the VM, add bios.bootDelay = "3000" to your VM's vmx file
      5. Reboot your VM, press <F2> to access the VMware Boot Manager and add CLOVERX64.efi to the boot menu.
       
      Substitute your own unique and valid MLB and ROM variables in the /EFI/CLOVER/config.plist (Rt Variables section) to activate iMessage/Facetime on your VM.
×