Jump to content
tbianco

Clover legacy non avvia macOS (High Sierra)

17 posts in this topic

Recommended Posts

Ho comprato da poco un Acer Aspire 5750G e girando su internet ho trovato la cartella efi che garantiva quasi tutto funzionante perfino il wifi (https://github.com/zipippino/HighSierraAspire5750G).

Allora felicissimo installo macOS e a parte incappare in errori stupidi, riesco a fare tutto, ma quando sono riuscito ad installare clover Legacy e sostituendo la roba con la 'mia' efi clover si avvia ma macOS no, semplicemente non carica (si nota anche pk la spia dell'hdd che dice se è in attivitá è spenta.

Qualcuno può aiutarmi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Posted (edited)

Buon di elenca modello CPU , se il PC monta VGA Discreta , modello Lan ecc ecc 

Prova questa Clover , ho Tolto DSDT e SSDT in Patch , questi devono essere IDENTICI a quelli sul PC in possesso , altrimenti meglio lasciare cartella vuota eliminando TUTTO il contenuto , inserito Fake ID x istallare come in foto , aggiornato TUTTE le kext ..
1 volta istallato l'OS va attivata la grafica e sistemato il PM della CPU , posta Ioregistryexplorer , Hack Info e foto DCPI Manager dopo aver istallato , trovi in firma come lasciare info utili 

CLOVER.zip

Schermata 2019-01-06 alle 08.20.22.png

Edited by Baio77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha i5 2410m gt 520m 4gb ram ddr3 wifi: BCM43277. Ma non ho capito che devo fare (sono un principiante

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Beh ovvio che nessuno nasce imparato, ma ci sarebbero alcune cose da fare:

 

- mettere l'hardware in firma

- con quale metodo/guida è stato installato macOS

- hai già un mac vero tra le mani o hai usato una macchina virtuale

 

Se macOS non ti si avvia da disco, da USB di installazione ti si avvia? se affermativo vedi qui

Edited by iCanaro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Scusa sono stato superficiale ...
Bee prendi la mia Clover e la sovrascrivi a quella hai nella USB con Clover bootloader+Macos .........
Quindi se hai istallato Clover in Legacy ESP come presumo il percorso una volta montata la partizione EFI nascosta sarà EFI\EFI\Clover sovrascrivi la cartella ti ho postato precedentemente e provi ad avviare , avendo cura di impostare il Boot da USB .....
La cartella CLOVER contiene le impostazioni servono x rendere il tuo Laptop idoneo x os Apple , quindi eccezione x alcuni casi , qui andremo ad operare e in nessuna altra parte 

Edited by Baio77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Non ci siamo capiti.

Premettendo che il mio bios non è pienamente uefi, la usb la avvia ma clover no, ho dovuto installarlo in legacy per avviarlo.

La usb avvia sia clover che osx, mentre il disco solo clover (non osx).

L'ho installato mettendo la efi (quella di github) nella partizione efi e dopo ci ho installato sopra clover.

Opzioni:

Installa clover nel esp.

Sulla sezione bootloader ho selezionato la seconda spunta.

Su Clover efi ho messo 64bit sata.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Comunque non ho seguito una guida poichè non c'è ne sono, mi sono affidato a gente che ne sa più di me.

Ho fatto la vm e con tinu ho fatto la usb, poi ho messo la efi da github e ho installato osx, dopo ho installato i kext da terminale in /Library/Extensions e ora dovrei aggiornare i kext e far funzionare clover nel disco

 

Scusa sono stato superficiale ...
Bee prendi la mia Clover e la sovrascrivi a quella hai nella USB con Clover bootloader+Macos .........
Quindi se hai istallato Clover in Legacy ESP come presumo il percorso una volta montata la partizione EFI nascosta sarà EFI\EFI\Clover sovrascrivi la cartella ti ho postato precedentemente e provi ad avviare , avendo cura di impostare il Boot da USB .....
La cartella CLOVER contiene le impostazioni servono x rendere il tuo Laptop idoneo x os Apple , quindi eccezione x alcuni casi , qui andremo ad operare e in nessuna altra parte 

Ma scusa se la usb va pk devo toccarla? E cosa intendi per " renderlo idoneo"? Vedendo la efi di github sapresti dirmi come fare funzionar il wifi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Istalla Clover In modalità Legacy ESP , Opzione bootloade apri e selezioni Istallare Boot0af su MBR , opzioni driver64 i primi 4 li spunti e istalli su SSD\HD 

Il Bios in effetti NON è UEFI ma Legacy 

Schermata 2019-01-06 alle 11.44.41.png

Edited by Baio77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Come dice Baio; devi avviare l'hack con la USB poi quando sei arrivato al desktop rimuovi la pendrive ed installi clover in modalità legacy come da screenshot di @Baio77 

la cosa principale è scegliere installazione ad hoc e mettere la spunta a

boot0af su MBR

Share this post


Link to post
Share on other sites

hemmm l'hack sarebbe il tuo portatile dove hai installato macOS

Entra nell'ordine di idee che o non ti stai spiegando bene e quasi sicuramente stai sbagliando qualcosa

 

riavvia macOS da USB e reinstalli clover ad hoc questa volta selezionando 

 

boot0ss su MBR

 

che è presente nella sezione bootloader

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

hemmm l'hack sarebbe il tuo portatile dove hai installato macOS

Entra nell'ordine di idee che o non ti stai spiegando bene e quasi sicuramente stai sbagliando qualcosa

 

riavvia macOS da USB e reinstalli clover ad hoc questa volta selezionando 

 

boot0ss su MBR

 

che è presente nella sezione bootloader

Ho fatto esattamente quello ma non avvia, da cosa potrebbe derivare? Cambia solo che la usb si avvia da uefi e clover dal disco in legacy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

allora... nel BIOS devi impostare come primo avvio il disco ove installato macOS

poi deve essere installato clover in legacy

ed infine, ma non era l'ultima cosa da fare, è o era la prima, che l'intero disco ove installato macOS sia stato formattato in GPT UEFI

Anche se si parla di installare clover in legacy, il disco deve comunque essere formattato in GPT UEFI; questo comporta che disk utility abbia creato una EFI da 200Mb in FAT32  e NB: lo fa in automatico quando inizializzi il disco in HFS+journaled

Edited by iCanaro

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Cosa fare te l'ho scritto nel post prcedente; scrivessi dei trattati da 1000 pagine capirei, ma sono qualche riga, basta leggere :D

 

Premessa, ricorda che perderai l'intero contenuto del disco su cui operi, quindi se hai dati sensibili, fai backup

avvii da USB l'installazione di macOS, appena arrivi alla modalità grafica in alto sulla barra troverai disk utility, lo avvii selezioni l'intero disco ove vuoi installare e formatti il GPT UEFI (questa operazione creerà la partizione nascosta EFI da 200Mb in FAT32) poi se ti serve partizionare il disco ora lo puoi fare.

qui trovi la guida del boss :) consigliata lettura preventiva

 

poi se sempre in modo preventivo vuoi capire meglio il multiboot vedi qui

 

Edited by iCanaro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By RougeOne
      Budget Workstation MacOS 10.14.1 build: z370 AORUS Gaming 5 - i5-8600K - RX 580 - UHD 630
      flawless iGPU/dGPU integration, fast FCPX editing/rendering, great overall performance for ~$1200 / ~£1000
       
      Update: updated WhateverGreen and Lilu, then updated OS to 10.14.3 and everything is fine! Even iMessage, which previously I hadn't been able to make work, is now working - possibly the update flushed the NVRAM?
       
      I'm gonna come straight out and admit it - I used newb tools which are considered taboo on InsanelyMac, and so this isn't so much an installation guide as it is a green flag to anyone considering the same hardware. My first and previous Hackintosh project was just over ten years ago and this site was massively helpful, so this is my (very small) way of giving back.
       
      EFI DIRECTORY
      http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=97606131925137056003
       
      HARDWARE
      CPU: Intel i5-8600K 3.6GHz hexacore (contains UHD 630 iGPU)
      CPU Cooler: be quiet! Pure Rock Slim (no paste needed, and fan facing front)
      Mobo: GIGABYTE z370 AORUS Gaming 5 (WIFI)
      RAM: 1x 8GB CORSAIR Vengeance LPX C16 2666MHz (in first slot)
      GFX Card: Sapphire RX 580 NITRO+ SE
      SATA: used ports 0, 1, 3, 5 (HDD problems when connected to port 4)
      HDD: generic
      DVD Drive: generic
      PSU: EVGA 500W Semi Modular (but you should get 650W!)
      Case: CoolerMaster CM590 III
      Fans: 2x stock case fans (one sucky on front, one blowy on back), 3x be quiet! BL046 120mm fans (two blowy on top, one sucky on front). Airflow near-perfectly balanced.
       
      ADVICE
      With the Clover configuration, you want to pay close attention to all things relating to graphics. There are some specific settings for ACPI, Boot, Devices and Graphics which should be copied exactly in order to get the iGPU and dGPU to work in perfect harmony. For instance, make sure you use ig-platform-id 59120003 rather than 59120000 if you want FCPX to be usable. With the right settings, FCPX will not only run, but run flawlessly.
       
      I was not able to figure out how to make NVRAM/PRAM behave itself, and I got errors when I tried to issue relevant commands. As a result, I could not at first get iMessage to work properly. It worked once on my first installation attempt but not from subsequent attempts. This Clover configuration therefore has no consideration whatsoever toward iMessage reliability - however, iMessage ended up working somehow, anyway - I noticed it after I'd updated to 10.14.3 but this may just have been coincidence.
       
      Onboard WiFi does not work. There is no driver for it. I'm using wired ethernet to a bridge router as it was cheaper than getting a compatible PCI card.
       
      Audio is working well after I installed the z370 audio patch, then the ALC1220 codecs, then AppleALC.
       
      With kexts for generic 3rd party SATA and generic 3rd party eSATA, my HDDs and DVD drive work perfectly well.
       
      Sleep/Wake functions run perfectly. iCloud functions run perfectly. Shutdown leaves the mobo LEDs on, annoyingly.
       
      My USB 3 ports seem to suffer from low power output, and I don't know why.
       
      Overall, this system appears to run about as well under MacOS 10.14 Mojave as it does under Windows 7. I would solidly recommend this build to anyone looking to build a computer for workstation purposes, on a budget.
    • By plasticworld
      After a long run, I successfully upgraded High Sierra to mojave 10.14 on an intel 5 series chipset MotherBoard.
       
      MotherBoard: H55ms2
      RAM: 6GB
      GPU1: Saphire AMD RX 460
      GPU2: Nvidia 8400GS
      Storage: 500 GB HDD WD Green.
       
      The requirement:
      1) macOS pre mojave.
      2) macOS mojave installer from Apple store.
      3) Empty partition or USB to upgrade from.
      4) Un-mout all unused dmgs.
      5) GPT/GUID HDD.
       
      HOWOT:
      1) Prepare an empty partition or USB with at least 6 GB.
      2) Format the partition or USB with GUID partition table and HFS+ partition with a name BootablePartition.
      3) Go to /Application/Install macOS Mojave.app.
      4) Show Package Contents.
      5) Go to Contents/SharedSupport you will find BaseSystem.dmg.
      6) Double click on BaseSystem.dmg to mount.
      7) From Disk Utilty click on your partition or the USB that you prepared from number (2).
      8) Click on restore, and chose OS X Base System (BaseSystem.dmg image), then restore it to that partition or USB.
      9) After restoring rename the partition back to BootablePartition.
      9) Run this command:
      rm -rfv /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages 10) Create a new folder instead of the broken link and name it Packages, run this command:
      mkdir -v /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages 11) Go back to /Application/Install macOS Mojave.app and repeat number 2.
      12) Go to Contents/SharedSupport you will find InstallESD.dmg.
      13) Mount InstallESD.dmg.
      14) Run this command:
      cp -v /Volumes/InstallESD/Packages/OSInstall.mpkg /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages/ 15) Download the latest clover from https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/
      16) Install clover on your USB BootablePartition or in a different USB to boot from it. delete all your CLOVER/kext/10.xx and keep others, make sure you don't have any extra kext rather than FakeSMC.kext in the other folder.
      in my case I used FakeSMC.kext and my lan kext RealtekRTL8111.kext.
      17) known Problems in my build: 
      If I updated directly from the apple store the installer in clover will boot with a cross circle sign.
      The FIX is to add this to Clover KextToPatch Thanks to @sunKi http://www.insanelymac.com/forum/topic/327488-macos-high-sierra-final-release-is-out-17a365/page-10?do=findComment&comment=2505086 this fix is still working for me in mojave.
      <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>fix IO error ICH10 for 10.13, credit SunKi</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RYX2D5XCiciD4P5mhcl4D4TSdQs= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> iciD4P5mhckPmMFBCMyQkJCQdQs= </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>fix hotplug ICH10 for 10.13, credit SunKi</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> icglQGACAD1AIAAAdQyB4b9///+Ji1EBAAA= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> kJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJA= </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>External icons patch</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RXh0ZXJuYWw= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> SW50ZXJuYWw= </data> </dict> </array> 18) make sure you have apfs.efi copy it from /Volumes/BootablePartition/usr/standalone/i386/apfs.efi to your EFI/CLOVER/drivers64/ and EFI/CLOVER/drivers64UEFI/.
      19) SMBIOS mac model that I use is iMac13,2.
      20) Go to /Application/Install macOS Mojave.app click on it and chose to install to your macOS Mojave partition.
      21) Reboot.
      22) From clover chose BootablePartion.
      23) If everything is okie BootablePartition will boot to install macOS mojave, wait wait wait till it finish it might take to 1 hour just wait it will reach the auto reboot soon .
      24) Boot to your old macOS Hight Sierra that will be your mojave partition now and enjoy.
       
      POST Install:
      1) audio: 
      a) Download Lilu.kext and AppleALC.kext or build them from source (which I did).
      b) place them in your /EFI/CLOVER/kext/others/
      c) add your audio layout in clover/Devices dict options in my case it's ALC888B which has the layout of 1:
      <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>1</string> </dict> d) I had to add beta args to clover/Boot dict, argument (-lilubeta -alcbeta):
       
      <key>Arguments</key> <string>-lilubeta -alcbeta</string> 2) Add number 14 KextsToPath array to your clover as well.

      Anything else is working for me I didn't need any extra clover kext so far, I tried whatevergreen.kext to fire up my rx 460 without the helper card but no success, So I am just sticking with booting from Nvidia as a first GPU from my motherboard configuration then swap the cables after choosing my macOS partion from clover.
       
      After upgrading my HFS+ High Sierra partition converted to APFS, no know problem so far.

      Happy build and more info about the partitioning method with a more detailed instructions in this post that I used to update my Sierra to High Sierra
       
      Special thanks to crazybirdy, sunKi and all of you out there that make this happens.
    • By JhonneR
      Good morning, everyone, I'm sorry if I was wrong in choosing the topic but I need help.
      I have found it extremely difficult to mount a Hackintosh in my acer.
      Setup;
      I5 2430m 2.4 6GB RAM
      Mobo P5we0 - Intel intel Graphics 3000
      At the moment I have not found out what my audio codecs are.
      but I'll leave the link on the motherboard.
      however, my real problem is several.
      I have already used the itakos image, I have already used several images that could be installed normally and that after installing the image I do not have internet via cable or wireless.
      And another, I already looked in other forums and I know that I will be called a donkey in the logical question but I have not been able to install the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] or clover to start from the Hard Disk, so I do not know what to do.At the moment I still do not know if there has already been someone who has already installed the High Sierra or just the Sierra in this notebook model and obtained permanent success.
      If anyone can help me, I'll be grateful.
      Installations without success, but with the system already installed in ACER;
      SIERRA
      HIGH SIERRA
      MOJAVE
      All with the same symptom. Starting only by the bootable USB stick and without internet connection via cable and wireless.
      Appreciate ! Acer 5750 Official Page
    • By Slice
      Since rev 4844 Vector Themes are supported and there are ready-to-use Clovy by Clovy, cesium by Slice and BGM_SVG by Blackosx.
      You may see it's structure to create own theme
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       
       
      Now I want to add vector graphics support in Clover. See rev 4560 and later.
      It is not working yet but designers may begin to create Vector Themes.
      It supposed to consist of SVG elements and has design size. It will be rendered to any screen size scaled from design size.
       
      What application in macOS can create SVG graphics?
      Inkscape is not working in macOS 10.11+. Pity.
      LibreOffice Draw works with SVG but buggy.
      Boxy SVG cost 10$ but looks good enough. It creates the best in simplicity files and have more then enough features.
      Illustrator is good but expensive.
       
      How to improve SVG file?
      Clover has restricted support for SVG. It is your job to make compatible file and as small as possible to speedup rendering.
      Some helps:
      Help:Inkscape – From invalid to valid SVG Inkscape files
      From invalid to valid SVG Adobe Illustrator files
      From invalid to valid SVG files of other editors: BKchem, ChemDraw and CorelDRAW
      Help:Illustrator – Assistance with creating and saving SVG images in Adobe Illustrator that will pass W3C validation
      User:Quibik/Cleaning up SVG files manually
      Later I will write own instructions specific to Clover abilities.
       
      How to create SVG fonts?
      You can google to find ready-to-use SVG fonts.  I found some problems with too beaty fonts: slow rendering and overflow crash. Be careful.
      You can get ttf or otf fonts and convert them into svg by using online WEB services. Not a problem to google.
      But then I want to find a way to simplify the font to reduce a size and speedup rendering.
      You can create own font by FontForge It is opensource and available for Windows, Mac and GNU+Linux. It creates otf font which you can convert to svg font.
       
      Pictures from Badruzeus
      https://www.insanelymac.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=301597
×