Jump to content
About Just Joined group Read more... ×
fantomas

[pre-release] macOS Mojave

2,434 posts in this topic

Recommended Posts

9 minutes ago, zxv said:

Thanks. I'll give it a shot.

 

Not sure what the difference is supposed to be other than its degraded to build on 10.11 SDK bc people are way too into old things here.

 

Well, as I said, I can't confirm this working since I'm not using an Intel chipset. :) BUT, in my experience with RehabMan's kexts, I can assure you the man knows what he's doing. Also, with the little research I did on the issue, on other forums, people seem to have had better results with this version. So that's why I thought I'd suggest it here.

 

Now, whether or not that will work for you...there is only one way to find out. :))

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
2 hours ago, arsradu said:

Well, as I said, I can't confirm this working since I'm not using an Intel chipset. :) BUT, in my experience with RehabMan's kexts, I can assure you the man knows what he's doing. Also, with the little research I did on the issue, on other forums, people seem to have had better results with this version. So that's why I thought I'd suggest it here.

 

Now, whether or not that will work for you...there is only one way to find out. :))

Deleted:

/Library/Preferences/SystemConfiguration/Settings.plist

/Library/Preferences/SystemConfiguration/preferences.plist

 

Now working normal. @surfinchina this should resolve your issue as well.

 

Edit: Okay. It's stable for ~15mins, then goes haywire again. Strangeness.

Edit2: Disabled ASPM in BIOS. Network connectivity stable for over 30mins now. 10.14 might be more aggressive about increasingly annoying power savings "features".

Edit3: Ethernet connectivity reverts to throwing a fit & dying when attempting to iTunes sync iPhone over WiFi.

Edited by zxv

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, arsradu said:

 

892 works fine here. :)

 

Could you please @arsradu help @MorenoAv to get Sound working? Because he have the same ALC chip as you, the ALC892, we scratched our head to help him with no luck? I've uploaded to him the AppleALC 1.2.8 v2 you shared to me and that worked, but it seems that something is wrong on he's EFI or S\L\E <> L\E ^_^ .

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Could you please [mention=1303722]arsradu[/mention] help [mention=2128562]MorenoAv[/mention] to get Sound working? Because he have the same ALC chip as you, the ALC892, we scratched our head to help him with no luck? I've uploaded to him the AppleALC 1.2.8 v2 you shared to me and that worked, but it seems that something is wrong on he's EFI or S\L\E L\E  .
I suspect he has 2 or more EFI partitions which is why I'm awaiting the output of diskutil list. And possibly modifying the incorrect one.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minutes ago, ammoune78 said:

 

Could you please @arsradu help @MorenoAv to get Sound working? Because he have the same ALC chip as you, the ALC892, we scratched our head to help him with no luck? I've uploaded to him the AppleALC 1.2.8 v2 you shared to me and that worked, but it seems that something is wrong on he's EFI or S\L\E <> L\E ^_^ .

 

Yeah, I went back now and saw that Pavo also attempted to help him get the sound working by using AppleALC 1.2.8. Still, he seems to end up with 1.2.6 for some reason. :)) And I'm really curious to know why.

 

14 minutes ago, SavageAUS said:

I suspect he has 2 or more EFI partitions which is why I'm awaiting the output of diskutil list. And possibly modifying the incorrect one.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

 

Yeah.... Maybe he's making the changes to one partition and then booting from another. It could be.

 

@MorenoAv if you can, would it possible for you to upload the entire Clover folder from the partition you're trying to boot? BUT NOT BEFORE you clean you config.plist of any serials in SMBIOS and RT Variables. I'm curious what's going on with your Clover. :)

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites

EIST Performance fix by @PMheart for 10.14 Edit by NMano

Find

C1E30848 63D389D0 48C1EA20 B9990100 000F3048 FF057348 73004883 C4085B5D C30F1F40 00

Replace

BB00FF00 004863D3 89D048C1 EA20B999 0100000F 3048FF05 73487300 4883C408 5B5DC390 90

 

This value its better to my system.small hack.

Edited by nmano

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, arsradu said:

he seems to end up with 1.2.6 for some reason. :)) And I'm really curious to know why.

 

This kext was from my post, see the previous, i uploaded for him (Kexts + patched Devices-SSDT with CpuSsdt + config.plist and AppleHDA 10.13) to let him rollback to 10.13 applehda. Honestly, I already tried that and worked, because he own same chipset as me with same Manufacturer, that's why i uploaded the files. 

11 minutes ago, nmano said:

EIST Performance fix by @PMheart for 10.14 

Find

C1E30848 63D389D0 48C1EA20 B9990100 000F3048 FF057348 73004883 C4085B5D C30F1F40 00

Replace

BB00FF00 004863D3 89D048C1 EA20B999 0100000F 3048FF05 73487300 4883C408 5B5DC390 90

 

This value its better to my system.small hack.

 

It works with Haswell?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, ammoune78 said:

 

This kext was from my post, see the previous, i uploaded for him (Kexts + patched Devices-SSDT with CpuSsdt + config.plist and AppleHDA 10.13) to let him rollback to 10.13 applehda. Honestly, I already tried that and worked, because he own same chipset as me with same Manufacturer, that's why i uploaded the files. 

 

I see... But...he doesn't need AppleHDA from 10.13. Though it should work just fine. But also, on the next update....that kext might get updated, as well. Which means, if you don't have a persistent patch, you're most likely gonna have to do it again on the next update. Whereas with AppleALC, it's not gonna touch AppleHDA. And since, for ALC892 there are plenty of layout IDs to chose from, even with the latest AppleHDA from 10.14, then the "rollback" method, is not really necessary here.

 

For sound in Mojave, all he needs is the original AppleHDA for 10.14, AppleALC 1.2.8, no patches in Config and that's about it. Sound injection set to Layout ID whatever (shouldn't matter). But I don't think it works with Detect... I'm using Layout ID 5, for example, just because that's actually closer to my real hardware config than the others. But, as wI said, that shouldn't matter since it's probably not actually using that anyway. So you can input whatever Layout ID you want. The point is that AppleHDA has something to offer for that codec. And, for some people, there simply isn't. So, for them the rollback is a possibility. Another one, although I personally wouldn't recommend that if you can have AppleALC, is VoodooHDA. But, in my experience, the sound quality was actually better with AppleALC. So, my personal preference would be towards that one.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi! Would anyone look at my troubleshooting files? I'm using minstolensize patch for kbl frame buffer and I'm booting to a black screen... I'm using a very similar clover config to what I used with high Sierra. On high Sierra I had literally 0 problems. I will see if hdmi output works.

debug_25877.zip

Edited by JHeartyP

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, arsradu said:

 

I see... But...he doesn't need AppleHDA from 10.13. Though it should work just fine. But also, on the next update....that kext might get updated, as well. Which means, if you don't have a persistent patch, you're most likely gonna have to do it again on the next update. Whereas with AppleALC, it's not gonna touch AppleHDA. And since, for ALC892 there are plenty of layout IDs to chose from, even with the latest AppleHDA from 10.14, then the "rollback" method, is not really necessary here.

 

For sound in Mojave, all he needs is the original AppleHDA for 10.14, AppleALC 1.2.8, no patches in Config and that's about it. Sound injection set to Layout ID whatever (shouldn't matter). But I don't think it works with Detect... I'm using Layout ID 5, for example, just because that's actually closer to my real hardware config than the others. But, as wI said, that shouldn't matter since it's probably not actually using that anyway. So you can input whatever Layout ID you want. The point is that AppleHDA has something to offer for that codec. And, for some people, there simply isn't. So, for them the rollback is a possibility. Another one, although I personally wouldn't recommend that if you can have AppleALC, is VoodooHDA. But, in my experience, the sound quality was actually better with AppleALC. So, my personal preference would be towards that one.

Don't waste your time or effort on trying to explain technical stuff, they will not listen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, In-N-Out said:

Ok guys, excuse me since I haven't been closely following MorenoAv's plight with getting his video going but I'd like to ask him a question. MorenoAv, do you by any chance have multiple EFI partitions on your system? If so, is it possible you're applying this edits to the wrong one? Sorry if this info has already been confirmed etc... Sometimes it is the most obvious things that we over look. 

Hi In-N-Out,

I am not, I only have one partition, in each ssd ... in one I have High Sierra 10.13.6 beta 2, and in this one I have only Mojave... but I send my EFI folder for you all to see...

but after I want to talk to strangest thing that happened in my all time with hackintosh, this time I installed 6 kexts in my usb installer, and after install clover boot loader I have all my kexts from my 10.13.6 in this fresh install... without installing any kexts.

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.14.05 Usb Installer.zip

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.19.14 after installation.zip

Diskutil List.zip

CLOVER.zip

Edited by MorenoAv

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, arsradu said:

 

I see... But...he doesn't need AppleHDA from 10.13. Though it should work just fine. But also, on the next update....that kext might get updated, as well. Which means, if you don't have a persistent patch, you're most likely gonna have to do it again on the next update. Whereas with AppleALC, it's not gonna touch AppleHDA. And since, for ALC892 there are plenty of layout IDs to chose from, even with the latest AppleHDA from 10.14, then the "rollback" method, is not really necessary here.

 

For sound in Mojave, all he needs is the original AppleHDA for 10.14, AppleALC 1.2.8, no patches in Config and that's about it. Sound injection set to Layout ID whatever (shouldn't matter). But I don't think it works with Detect... I'm using Layout ID 5, for example, just because that's actually closer to my real hardware config than the others. But, as wI said, that shouldn't matter since it's probably not actually using that anyway. So you can input whatever Layout ID you want. The point is that AppleHDA has something to offer for that codec. And, for some people, there simply isn't. So, for them the rollback is a possibility. Another one, although I personally wouldn't recommend that if you can have AppleALC, is VoodooHDA. But, in my experience, the sound quality was actually better with AppleALC. So, my personal preference would be towards that one.

 

Yep, i agree with you. But to rollback in that actual situation and to have it working, three things should be present: #HDEF=>"layout-id", with favorite one 1, 2, 3 or another #AppleALC1.2.6 or 7 #AppleHDA10.13.#. 

And yes in each OSUpdate need reinstall the AppleHDA. Three things worked for me to get sound working:

1- VoodooHDA but as i said in the previous posts Guitar Rig don't work with it

2- Rolling Back as i said above, this was a suggestion from a user in the AppleALC topic, didn't remember the guy

3- You compiled version of AppleALC v2 with the @Pavo suggestion to change "layout-id", with "alc-layout-id",

Now i use method number 3, but all of them worked.

We are all in testing purpose, each one choose what is convenient for him, but for me i prefer to test all the things, so i'll have my proper opinion, to have more flexibility when doing help like others. I'm tester, and i'd love to test everything about Hackintosh if i can, but i can't because i have to read the entire insanelymac topics :hysterical:, this will be difficult, but i do the better i can ^_^  

13 minutes ago, Pavo said:

Don't waste your time or effort on trying to explain technical stuff, they will not listen.

 

I listen from who accept my words, so the change of the informations will be smooth, and time will be appreciated, i don't like shark words.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, MorenoAv said:

Hi In-N-Out,

I am not, I only have one partition, in each ssd ... in one I have High Sierra 10.13.6 beta 2, and in this one I have only Mojave... but I send my EFI folder for you all to see...

but after I want to talk to strangest thing that happened in my all time with hackintosh, this time I installed 6 kexts in my usb installer, and after install after install clover boot loader I have all my kexts from my 10.13.6 in this fresh install... without installing any kexts, they appear after clover boot loader install...

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.14.05 Usb Installer.zip

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.19.14 after installation.zip

Diskutil List.zip

CLOVER.zip

 

The simple way is in the bios settings, enable SATA for only one Os drive, and save the profile of each OS. the EFI partitions will not interfere during boot process, this is simple with GIGABYTE boards. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I din't touch the bios before installation, of Mojave...

here it goes the boot.log, I hope its this...

Boot.log.rtf.zip

Edited by MorenoAv

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, ammoune78 said:

 

Yep, i agree with you. But to rollback in that actual situation and to have it working, three things should be present: #HDEF=>"layout-id", with favorite one 1, 2, 3 or another #AppleALC1.2.6 or 7 #AppleHDA10.13.#. 

 And yes in each OSUpdate need reinstall the AppleHDA. Three things worked for me to get sound working:

1- VoodooHDA but as i said in the previous posts Guitar Rig don't work with it

2- Rolling Back as i said above, this was a suggestion from a user in the AppleALC topic, didn't remember the guy

3- You compiled version of AppleALC v2 with the @Pavo suggestion to change "layout-id", with "alc-layout-id",

Now i use method number 3, but all of them worked.

We are all in testing purpose, each one choose what is convenient for him, but for me i prefer to test all the things, so i'll have my proper opinion, to have more flexibility when doing help like others. I'm tester, and i'd love to test everything about Hackintosh if i can, but i can't because i have to read the entire insanelymac topics :hysterical:, this will be difficult, but i do the better i can ^_^  

 

I listen from who accept my words, so the change of the informations will be smooth, and time will be appreciated, i don't like shark words.

 

The point of AppleALC is that, as the name suggests, it's dynamic. And for as far as I know, it doesn't care about the Layout ID in Clover config, since it's most likely not gonna use it anyway. :)

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, MorenoAv said:

I din't touch the bios before installation, of Mojave...

here it goes the boot.log, I hope its this...

Boot.log.rtf.zip

 

No, i mean in the bios settings, enable only the OS Drive that you'll boot from, because each OS drive have it's own EFI partition, and if for example you have two OS drives, if you want to boot from SATA1, you have to know that SATA0 will be as the first bootable, so this is the interferences that I'm talking about and friends also. The point here, is to enable only the OS drive that you want to boot from, in that case no interferences will be with between EFI partitions.

Use that clover folder and enable only Mojave drive from bios and tell us if the sound will work 

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minutes ago, arsradu said:

 

The point of AppleALC is that, as the name suggests, it's dynamic. And for as far as I know, it doesn't care about the Layout ID in Clover config, since it's most likely not gonna use it anyway. :)

 

Yep for sure, i don't use the clover layout id only SSDT or DSDT, but it's clear for me, thanks @arsradu , i appreciate your infos :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MorenoAv said:

Hi In-N-Out,

I am not, I only have one partition, in each ssd ... in one I have High Sierra 10.13.6 beta 2, and in this one I have only Mojave... but I send my EFI folder for you all to see...

but after I want to talk to strangest thing that happened in my all time with hackintosh, this time I installed 6 kexts in my usb installer, and after install clover boot loader I have all my kexts from my 10.13.6 in this fresh install... without installing any kexts.

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.14.05 Usb Installer.zip

Captura de ecrã 2018-06-13, às 14.19.14 after installation.zip

Diskutil List.zip

CLOVER.zip

 

Hi man,

 

Clover config still uses patches for 10.13. And, if I got this right, the AppleHDA is not the original one in Mojave anymore either.

 

So here's what I would suggest:

1. let's make a backup of your current config anywhere you want. You can just rename it config_bkp.plist, if you want.

2. let's generate you a fresh new config.plist. You can do that with Clover Configurator. It has an option to generate a new config.plist. There are a few things in your config that I'm not sure should be there.

3. AppleALC.kext is version 1.2.8, so that's good. Let's keep it this way.

4. Do you have a way to get back the original/vanilla AppleHDA.kext from 10.14? If not, maybe I can try to provide it later on. I think you can also extract it with Pacifist from a 10.14 app. But if you're not sure how to do it, better not do it.

5. Please, make a backup then remove the DSDT.aml from Clover/ACPI/Patched.

6. If you formatted only the OS partition before installation, and not the entire SSD, the EFI (with whatever content was there), will be kept.

For example, if you have two SSDs, both with Clover installed on them. And one day, you decide that you want to put a new OS on one of them, and you only format the OS partition, and not the entire HDD/SSD, Clover will be kept on the destination drive, since that part is not formatted during installation.

 

Anyway, if the hardware is the same, which means the same ALC892, you don't need patches in Clover config anyway (for HDMI audio you might....but for analog audio, I don't think so). So the point here is for you to have the same Clover folder on all partitions. ONCE you get it done and working on one of them. Since I see no reason to keep them separate. If you were able to boot High Sierra 10.13.6, you should be fine with the same config (with AppleALC 1.2.8 though, since 1.2.6 doesn't work for Mojave, with the default AppleHDA kext that you get with 10.14).

 

So, what you have right now in your Clover/kext folder is ok for sound with Mojave. And actually for sound with any other version. So you can keep that as default.

 

What is probably not ok in your case, is the config.plist, and probably the AppleHDA.kext itself. That's why I suggested a new config, and also putting back the AppleHDA from 10.14 (the default one, untouched).

 

By the way, you can simply copy-paste THIS Clover folder that you attached here (once we make it work), to the USB drive, as well. I see you're not using Lilu and AppleALC there.

 

But, right now, let's focus on getting the SSD with Mojave on it, to boot and have sound. After that, you can copy-paste it on the other drives, as well.

So, from now on, please, make sure you are booting from the correct drive. Make sure you are selecting the right DRIVE on boot.

If I remember correctly, Gigabyte boards have the boot menu on F12 upon boot. Right?

 

So, press F12 upon boot and make sure the drive you select IS the one using THIS Clover folder that you posted here. It's really important that you boot from that drive. Clover UI will most likely look the same. So you need to make sure you select the correct SSD to boot from, before you select the partition (in this case the Mojave partition) on Clover UI. Otherwise, no magic for you.

 

Also, if you still have the USB drive inserted, please, remove it and boot from the SSD.

 

And, as I said, let's try a fresh config & the original AppleHDA from 10.14.

Edited by arsradu

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, ammoune78 said:

 

Yep for sure, i don't use the clover layout id only SSDT or DSDT, but it's clear for me, thanks @arsradu , i appreciate your infos :)

Yep yep. On the other side, I had pretty bad results with SSDT/DSDT... :D So I personally try to avoid that as much as possible. :))) I had a lot of issues with custom DSDTs (like MorenoAv seems to be using).

I do all my patches with Clover config, as much as possible. That's it. And I try to keep everything as clean as possible, because, sometimes, too many options create issues, too.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi ammoune78, arsradu,

First I don't have sound yet with your suggestion but your clover works, but I can't make the changes in bios because I have so many entries in the bios that is impossible to distinguish them from one to another.

As you know our motherboards are prone to this error.

arsradu now I know why the clover trick, but I haven't succeed in erasing all my ssd an I don't know why... this ssd is originally to install windows 10, but I haven't succeed to make it work and then as a backup to my 10.13.x, but after Mojave is out I decided to try it and was easy to install, but I have all this troubles...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

×