Jump to content
Welcome to InsanelyMac.com - No more ads! And some exciting news... Read more... ×
TomZanna

Post install Asus X550JX DM217T

41 posts in this topic

Recommended Posts

Sto aiutando un ragazzo ad installare High Sierra su un Asus X550JX. Le specifiche sono:

i7 4720HQ
GTX 950M
HDD 1TB
RAM 8GB
Wi-Fi Atheros AR9462 AR5B22

Siamo a buon punto. Non funziona audio(forse id errato), wifi(se si riesce, so che nel 90% è un no), percentuale della batteria e bisogna disattivare la dedicata(da BIOS non è possibile). Se viene rimosso l'SSDT per disattivare la dedicata(è quello allegato nella guida di Gengik) il sistema non parte più.
Se potete dare un occhio al config perché ogni tanto fa qualche glitch grafico.

Grazie mille

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ho visto adesso il tuo edit  :)

 

Sostituisci la cartella clover con quella allegata

troverai anche un injector fuori dalla cartella clover, questo devi installarlo però direttamente in L/E o S/L/E,ricostruisci la cache, poi riavvia

Controlla il tutto, fai ioreg e postalo

Conosci il codec esatto del portatile?

Servirebbe le info dettagliate in quel post

Archivio.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

EDIT: dopo il tuo ...

La grafica come va?

Altrimenti puoi usare FakePCIID+FakePCIID_Intel_HD_Graphics.kext e potresti rimuovere IntelGraphicsFixup.kext

Share this post


Link to post
Share on other sites

la grafica sembra andare bene. È normale che se avvio con l'alimentatore attaccato, la batteria non compare finché non lo stacco e riattacco?

 

Grazie mille

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciao, sono io il ragazzo che sta installando High Sierra e posso dirti che l'installazione è finita liscia liscia senza problemi. Audio e batteria funzionano bene, come del resto tutto il sistema. Inoltre ho fatto anche l'aggiornamento opzionale di High Sierra senza problemi.

 

L'unico problema al momento è la scheda video che ogni tanto fa queste "pizze" (vedi allegato) su programmi come Amazon Music o Chrome. Come mai? Devo provare a usare il metodo che hai scritto prima?

 

Ci tengo nuovamente a ringraziarti per tutto l'aiuto. E sì, ho installato in APFS, ma non è un problema dover staccare il cavo per farlo ricomparire il logo della batteria, l'importante è che tutto funzioni bene.

 

Link: https://youtu.be/fEFU6HyRykU

 

 

EDIT: Ho provato a seguire quanto detto da te, ma non ho risolto, il medesimo problema rimane.

 

EDIT2: Non funziona la funzione per regolare la luminosità, ho provato intelbacklight, ma ha mandato in crash il sistema. Consigli? Grazie ancora. Inoltre, ho notato che disabilitando a Chrome l'accelerazione hardware, va a sistemare quei problemi della scheda, ma in app come Telegram o Amazon Music non saprei minimamente come farlo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intelbacklight non funziona su High Sierra. Devi per forza usare AppleBacklight.kext, quindi rimuovi i kext dei tentativi precedenti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciao, sono io il ragazzo che sta installando High Sierra e posso dirti che l'installazione è finita liscia liscia senza problemi. Audio e batteria funzionano bene, come del resto tutto il sistema. Inoltre ho fatto anche l'aggiornamento opzionale di High Sierra senza problemi.

 

L'unico problema al momento è la scheda video che ogni tanto fa queste "pizze" (vedi allegato) su programmi come Amazon Music o Chrome. Come mai? Devo provare a usare il metodo che hai scritto prima?

 

Ci tengo nuovamente a ringraziarti per tutto l'aiuto. E sì, ho installato in APFS, ma non è un problema dover staccare il cavo per farlo ricomparire il logo della batteria, l'importante è che tutto funzioni bene.

 

Link: https://youtu.be/fEFU6HyRykU

 

 

EDIT: Ho provato a seguire quanto detto da te, ma non ho risolto, il medesimo problema rimane.

 

EDIT2: Non funziona la funzione per regolare la luminosità, ho provato intelbacklight, ma ha mandato in crash il sistema. Consigli? Grazie ancora. Inoltre, ho notato che disabilitando a Chrome l'accelerazione hardware, va a sistemare quei problemi della scheda, ma in app come Telegram o Amazon Music non saprei minimamente come farlo.

Sostituisci,riavvia,fai ioreg e postalo

CLOVER 2.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

La grafica è leggermente migliorata, ma ancora dei glitch grafici. Ho notato che disabilitando ad esempio da Chrome l'accelerazione hardware, non da più quei problemi, però purtroppo su Telegram non si può fare e sulla suite di adobe creative cloud da segni di "glitch grafici". Invece usando Photoshop, Premiere e Final Cut nessun problema.

 

La batteria al momento è sistemata, non devo staccare/riattaccare il cavo per farlo comparire e non mi da più il problema di ieri dove per vedere la % della batteria aggiornata, dovevo cliccare su "mostra percentuale" e poi rimuoverlo e rimetterlo.

 

Se si potesse sistemare la luminosità dello schermo (al momento non regolabile) e quei glitch, andrebbe a mille!

 

Grazie ancora

 

 

EDIT: Foto glitch grafico https://ibb.co/jyWyjG

avvia da usb..


Poi riprova sostituendo nuovamente attachicon.gifCLOVER 5.zip

ti ho inserito i kext di Rehabman, FakePCIID per la grafica

Controlla anche la batteria se il problema fosse migliorato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ora si, ci ho dato un occhio e risulta. A questo punto che kext si potrebbe provare? :) 

Perché è parecchio fastidioso, seppur lo da non con tutte le app fortunatamente

 

 

 

Si può provare un altro kext per la grafica

la regolazione della luminosità non risulta nelle preferenze di sistema/monitor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

questo funziona anche se io in realtà ho la 5200?

 

Inoltre ho notato che il bluetooth risulta sempre attivo e non c'è modo di bloccarlo. Si riesce a far qualcosa?

Dovresti provare questo

Nel caso, prima senza i due FakePCIID

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      El Capitan 10.11.6 -> Big Sur 11 - Windows 10
       
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound (all ports) USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) ASUS HyperKit and M.2 with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB Hardware decoding/encoding on both HD 530 and RX 5700 (HD 530 up to HEVC, RX 5700 at the time of writing VP9) iGPU only (with QuickSync) is used in the default config.plist To use dGPU for hw decode/encode and also use Intel QuickSync you need to start with "config_headless.plist" This will use iMac17,2 SMBIOS and shikigva=80 To use dGPU only boot with "config_amd.plist" also disable iGPU completely in BIOS. This will use iMacPro1,1 SMBIOS without iGPU System Integrity Protection is Enabled by default. If you need to boot with SIP disabled you may use "config_debug.plist" or disable it manually in Clover settings. If you want Enabled SIP but with allowing unsigned kexts you may boot with "CsrActiveConfig = 0x01"  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: (This is for HD 530 in headless) Primary Display: Auto (to use dGPU only this must be PEG) iGPU Multi-monitor: Enabled (to use dGPU only this must be Disabled) RC6(Render Standby): Enabled (to use dGPU only this must be Disabled) DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5126): Click here -> Z170-DELUXE_Clover_v5126.zip (Tested: El Capitan 10.11.6 -> macOS Big Sur 11.0.1)  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia, gibMacOS - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager, gibMacOS) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:

       
       



       
      El Capitan 10.11.6
       
      Sierra 10.12.6
       
      High Sierra 10.13.6
       
      Mojave 10.14.6
       
      Catalina 10.15.7
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Useful Applications for Mac:
      EFI Mountain Show -> To easily mount your EFI Clover Configurator -> To easily manage your config.plist https://mackie100projects.altervista.org/download-clover-configurator/ PlistEditPro -> Advanced plist editor https://www.fatcatsoftware.com/plisteditpro/ iStat Menus -> To monitoring your devices https://bjango.com/mac/istatmenus/ Boom 3D -> To significantly increase your audio quality https://www.globaldelight.com/boom/ TextMate -> a basic code editor just like Notepad++ on Windows https://macromates.com Modified Wineskin to run basic Windows 32-bit or 64-bit (or DX9 games) applications on Catalina -> https://www.reddit.com/r/MacOS/comments/fobx5t/i_didnt_want_to_boot_windows_every_time_when_i/ MaciASL -> View/Edit your .aml, .dsl files https://bitbucket.org/RehabMan/os-x-maciasl-patchmatic/downloads/ Hackintool -> All useful info, tools in one place https://github.com/headkaze/Hackintool IORegistryExplorer V2.1 -> To view your IO tables https://github.com/vulgo/IORegistryExplorer/releases/tag/v2.1 App Cleaner -> To delete your apps with caches https://freemacsoft.net/appcleaner/ Intel Power Gadget -> To see your frequencies https://software.intel.com/en-us/articles/intel-power-gadget Carbon Copy Cloner -> Advanced macOS drive backup utility https://bombich.com Commander One ->A Total Commander alternative for macOS https://mac.eltima.com/file-manager.html  
      Useful Applications for Windows:
      Total Commander -> To easily manage EFI https://www.ghisler.com gibMacOS -> A python script for downloading/creating macOS Internet Recovery USB from Windows (working internet is needed when installing) https://github.com/corpnewt/gibMacOS mountvol b: /s -> To mount your system drive EFI
      EasyUEFI -> To manage boot orders and any bootloaders with ease https://www.easyuefi.com/index.html
      MiniTool Partition Wizard -> To mount your USB EFI, and manage other drives https://www.minitool.com/partition-manager/
      Notepad++ -> Basic code editor for all type of files https://notepad-plus-plus.org
       
      Notes:
      According to @albertoacj's comment Sidecar is only working in headless iGPU mode when using an AMD GPU, keep that in mind No need to change anything inside Clover from El Capitan to Big Sur For macOS Mojave and older you might need the full AirPortBrcmFixup.kext for full WiFi support   
      Changelog:
      2020.11.12: Noticed that the CPU is always at 4200 Mhz, created an SSDT for proper CPU stepping. Updated to Big Sur release version, updated bootpack
      2020.11.03: Tested El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina, Big Sur
      2020.11.01: Updated bootpack to Clover v5126, ready for macOS 11 Big Sur final release
      2020.04.23: Corrected layout-id to use all audio ports, updated bootpack
      2020.04.22: Deleted unnecessary boot-args, can boot without any custom boot-args (except agdpmod=pikera for RX 5700), updated bootpack
      2020.04.20: Deleted unnecessary lines from config.plist, updated bootpack
      2020.04.17: Replaced FakeSMC with VirtualSMC because FakeSMC is outdated (to see your frequencies use Intel Power Gadget) -> Removed unnecessary kexts, Updated all necessary kexts, updated Clover to v5112, updated bootpack, enabled SIP, deleted bootcamp theme
      2020.03.26: Updated to 10.15.4 -> Updated WhateverGreen, Lilu -> Updated Clover to v5107
      2020.03.23: Removed "EmuVariableUefi.efi" -> deleted, caused false nvram map, now it's native, updated Clover to v5106
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By VortexisTV
      So I've been trying to update to Big Sur from Catalina but I get stuck at the +++ message at the beginning. I made sure I have all my kexts and drivers updated. Updating to Clover revision 5126 would only get me kernel panics. Am I doing something wrong? Any response would be greatly appreciated. EFI
       
      ASUS Zenbook UX331FN
      Intel Core i5-8265U
      Intel UHD 620
      Clover 5120
       

    • By Franklin_NGO
      Hello,
      I tried to patch the DSDT (battery) for my thinkpad L380, but to no avail. Could anyone help me on this?
       
      Here are my hardware and software:
      Bootloader: opencore 0.5.9 (DSDT and EFI in the attached file, SMBIOS removed) Hardware:thinkpad L380 (detail info: https://psref.lenovo.com/syspool/Sys/PDF/ThinkPad/ThinkPad_L380/ThinkPad_L380_Spec.PDF) CPU: I5-8250U GPU: UHD 620 SSD: 970 Evo plus Wifi card: native broadcom card (wifi worked without kext, bluetooth doesn't work due to not properly patch USB) OS: MacOS Catalina 10.15.7  
      Thank you and good day.
       
      DSDT.dsl
      EFI.rar
    • By MaLd0n
      -OpenCore Vanilla TUTORIAL-
       
       
      -USB Port Mapping TUTORIAL-
       
        1 -Create a USB bootable
       
      Create your usb installer, use this tool and download Catalina or Big Sur from Apple servers
       
      Catalina
      installScript_allfullapp.zip
       
      Big Sur
      installScript_1016fullapp.zip
       
      Credits: crazybirdy
       
      Copy Catalina / Big Sur installer to Applications folder, open terminal and run
       
      Catalina
       
       
      Big Sur
       
       
      If you want check one step by step, check here
       
      -Opencore Vanilla Tutorial
      https://tinyurl.com/ycvcnp8h
       
      2- EFI folder USB installation
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition in your USB STICK
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
       
      3- EFI folder SSD
       
      -EFI OpenCore Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD 
      https://tinyurl.com/ybwr9kq3
       
      -EFI Clover Folder Desktop 10th Intel Processors
      Paste this EFI folder in EFI partition SSD
      https://tinyurl.com/y6avuxsv
       
      4- Start Fine Tune
       
      Run this app and post full dump here for full ACPI solution
       
      RunMe.app
      https://tinyurl.com/y9562hz7
       
       
      If you like a SSDT way, here we go
      SSDT-OLARILA.aml.zip
       
      5- USB Solution
      USB INTEL SERIE 400.zip
       
      Use these kexts, enable XHCI port limit patch and follow this tutorial for remap USB ports
       
       
       
      --DSDT PATCHES--
       
      -FIX ERRORS AND WARNINGS -FIX ACPI ERRORS -REMOVE UNUSED SCOPES / DEVICES -HIGH PRECISION EVENT TIMER -SATA SERIE ID -DMAC -REMOVE LINES, PROBLEMATIC and UNUSED -FIX K.P in REBOOT -NVRAM -REAL TIME CLOCK -SLPB -DARWIN / WINDOWS -XHCI -PLUGIN TYPE -HDEF -ARTC -IPIC -TIMR -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -UAR1 -LAN -FWHD -USBX -PMCR -PPMC -XSPI -kUSBCompanionIndex -io-device-location -IMEI -EC -PNLF -ARPT -GFX0 -NVME -ACPI-WAKE-GPE -DTGP -HDMI / HDAU  
      --SCREENSHOTS--































      -If you want to buy me a beer - Donations with PayPal
      https://tinyurl.com/r2bvzm7
       
      Big Thanks to XLR and your Badass Motherboard, Ultrafast CPU, Coolest Heatsink, Huge Graphics Card, Tonnes of RAM,
      Gigantic Hard Drive, Lightspeed Disk Burner, Professional Sound Card, Massive LCD Display.
       
       
      -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!
      Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!

      We're all here to have fun and learn from each other!
    • By dadamaja
      Hi all!!
       
      After using my old Dell Clover convert for a few years, I recently built a new Catalina box using OpenCore.  Everything works perfectly and has been very stable.  The only thing that is not working is unlocking with my Apple Watch.  The screen says "Unlocking with Apple Watch" with the spinning graphic and then just prompts for my password.  It does not shake or anything as if the password is incorrect.  My 2014 MBP unlocks without issue and they both use the same iCloud account.  I purchased the Fenvi FV-T919 pci-e adapter and BT, WIFI, Handoff, and Airdrop are all working without issue.  I confirmed in system preferences that unlock is supported and made sure that automatic login is disabled in my profile.  I have cleared keys out of the keystore, restarted a number of times, logged out and back into iCloud all to no avail.  Anyone else having this issue?  Thanks in advance!!
       
      More info my build:
      Asus PRIME z370-A II
      Core i7 9700K
      32 GB PC3200 Crucial Ballistix RAM
      Sapphire Pulse RX380 
      Samsung 970 Evo Plus
      Fenvi FV-T919
      2x Seagate Barracuda 4TB
      CoolerMaster MasterLiquid ML240L V2
       
×