Jump to content
InsanelyMac Forum
fischietto

Trim, salute e vita di un disco SSD

Recommended Posts

Salve, da ottobre del 2017 sto usando con soddisfazione un disco SSD Samsung 850 EVO MZ-75E500B.

 

Ho abilitato il trim da terminale e credo che l'operazione sia andata con successo, infatti nel System profile vedo la voce supporto trim impostata a si.

Ma con l'utility Disk Sensei di Cindori sembrerebbe che il trim sia disabilitato.

 

Ora dopo 3 mesi di utilizzo rilevo che la vita residua del SSD è scesa al 99% per HWMonitor e forse anche per DiskTool, ma sembra sia al 100 per Disk Sensei.

 

Non ho messo nessuna patch sul config (credo)

 

Chi riesce a fare un po' di chiarezza ???

 

 

Allego i vari screenshot e il config.

Grazie.

post-220066-0-75566000-1515782255_thumb.png

post-220066-0-53131500-1515782281_thumb.png

post-220066-0-04377400-1515783149_thumb.png

config.plist.zip

post-220066-0-36283100-1515834756_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

1% dopo tre mesi mi pare tanto, ma quanti Tb hai scritto, in media si scrivono 20 Gb al giorno...

 

La mia media è 1.4 Gb l'ora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Per quel che vale. San Disk SSD da 64 Gb in utilizzo sul portatile in firma dal  settembre 2011 ancora vivo senza trim ne patch del trim o simili. Forse se lo si riformatta (per installare il nuovo osx) ogni volta a basso livello ritorna come nuovo?

Ciao a tutti buon di , anche io dopo pochi mesi vedo la vita dell SSD Kingston Now300  al 98% ..............

Si vero che sono pochi mesi , ma l'ho già fatto lavorare come un MULO  ;) , formattando NON cambia quella percentuale 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Come uso cerco di non stressarlo più di tanto: uso il secondo disco da 1TB per archiviare e gestire i dati, mentre nel SSD c'è solo il sistema operativo (Sierra) e le varie app.

 

Si ho abilitato il trim solo da terminale.

 

 

Due domande:

 

1. ho visto che per Cindori il Trim non è attivo, che succede se gli dico di attivarlo ???

 

2. devo mettere qualche patch su Clover ???

post-220066-0-76705900-1515833399_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Non "anche", o usi il comando terminale o usi la la KtP nel config, nel qualcaso devi prima fare l'operazione contraria. Comunque se "Cindori" non vede il Trim è un problema suo e non mi metterei a smanettare per farla funzionare.

Comunque è normale che una SSD scenda, diciamo "Rapidamente", fino a al 95%, poi rallenta.

Altra considerazione, se non hai colto il senso del mio messaggio; a scanso di "rotture" impreviste, comincerei a preoccuparmi della  SSD quando quella percentuale sarà vicina al 50%, cosa che nel tuo caso dovrebbe avvenire fra una decina di anni. Posso solo immaginare cosa ci sarà per quella volta. Oggi monteresti un rotazionale 5400 SATA3?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



  • Similar Content

    • By LarryKu
      Hi everyone,
      I am new, I hope I am posting in the correct forum.
      My specs:
      Processor: Core i5 6500 Skylake 3.2ghz
      Mobo: Gigabyte h170-d3h
      M2SSD: WD Black 256gb PCIe (Mac OSx)
      SSD: Samsung 860 Evo (WIndows 10)
      HDD: WD Blue 1TB
      GPU: Radeon RX 480
      Monitor: BenQ RL2460 24"


      I was able to install High Sierra on a new m2 drive, that I added to the above configuration with windows 10 already installed.
      I had a few issues during install, including the monitor turning off at boot screen.

      Unfortunately, this persists even now. It turns off at about 60% of the progress bar, and to turn it on again I have to unplug/plug back my hdmi.
      Additionally, while all of the usb ports worked during install and while running it out of the clover I had on the usb stick, only the rear ones appear to work now.
      The audio doesn't work either, though I added the correct patch according to my mobo

      Lastly, my other drives are not recognized in the bios anymore. They run fine from boot override but they don't show up in the boot priority (while multiple entries of mac OS do, and they seem to increase in number at every reboot)

      Thanks in advance for the help
    • By viktr
      Hi,
       
      I've got the intel 600p M.2 1024gb ssd and installed it as a second drive. High sierra 10.13.3 become very slow and even unresponsive when I copy a large amout of data to it - the more data copied, the slower it is and I see the kernel task consuming cpu, but not too much - about 70-80%. After 100-200 gb the whole system hangs and I see nothing in the logs (probably I just don't realize what shall I look for). It has 512 bytes sector size and, as Intel said, it cannot be changed. Not sure it is the source of the problem, but anyway - is it possible to use it with high sierra 10.13.3 at all?
       
      Thank you!
    • By Angelo_
      Hi guys, i'm trying to help a friend of mine trying to install osx(possibly high sierra) on his pc with the following specs: 
       
      Amd fx8350 
      Asrock 990fx extreme 3
      8gb of fury Kingston ddr3 ram(2x4)
      Radeon hd 7950
      128gb ssd( crucial m550)
      A couple of hdds I don't remember the brand(maybe a seagate barracuda and a dumb old disk for data)
      We tried to install it using the regular clover+high showers installer but we couldn't get it to reach the installer, then we tried osx-amd(don't know if i can talk about it there, sorry if i can't) and we still couldn't get to the installer.
      Is there a guide i can use to install osx in that machin, i tried to search in the forum but i couldn't find it.
    • By dfear
      Hi

      I am try to install High Sierra, as per #####
      I have have successfully booted from the install usb drive and have booted into "Install macOS High Sierra". I had to add a boot flag (-no_compat_check) to the clover bootloader in order for the usb stick to boot properly. Also, at first I couldn't see the SSD drive in disk utility, but I fixed that by asking disk utility to show all drives.

      Onto the current problem. I am having major issues trying to install High Sierra to a NVMe SSD. When I run "Install macOS High "Sierra" I get the following error:

      "The version of macOS installed on this mac is newer than the version you are trying to install. When a new update is available, you can install it from the Updates plane in the Mac App Store. If you want to reinstall macOS, please use macOS recovery."

      Also, It doesn't matter if the startup volume is formatted as APFS or HFS+.

      If I format the drive using GPARTED on linux, the installer just says the startup volume doesn't have journaling enable. If I then run disk utility and enable journaling on the startup volume, then go back to the installer, I get the aforementioned error msg.

      I have the following specs:

      i9-7900.
      Asus Prime X299 Deluxe.
      ADATA 512GB NVMe SSD.

      How do I fix this issue?
       
×