Jump to content
ErmaC

Clover problems report & features request

562 posts in this topic

Recommended Posts

 
Unfortunately, boot still hangs with problematic FV drivers, even if I use CLOVERX64.efi/BOOTX64.efi from the above post (UEFI booting into my non FV macOS volumes (10.13.6 hfs and 10.14beta10 apfs) on my NUC6i5SYH).
 
2 problematic r4667 drivers:  
AppleKeyFeeder-64.efi ---> freeze/unresponsive Clover Main Menu GUI
AppleKeyAggregator-64.efi ---> boot hang after launching macOS as shown below...
 
 
Spoiler IMG_2622.thumb.JPG.37c23d84c737279ee7c567701ad7f9cb.JPG
 
 
Deleting both drivers from /EFI/CLOVER/drivers64UEFI ---> I can boot again normally with CLOVERX64.efi r4667.
 
I vote for Clover package installer not selecting these problematic FV drivers by default...


Agreed. Clover should only select what was previously selected. And not make default drivers that are not required for boot and those with FileVault know they use it and to select the drivers which will stay selected on further installs.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Clover Rename Devices can't sort manually.

 

Such as i want to patch OSID first then patch _OSI later but when i sort then in right way when i save the config.plist it still sort by A-Z and _XXX to the last so i want a features to sort Rename Devices manually to avoid some problem.

 

Thanks.

Edited by gujiangjiang

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, vit9696 said:

Thanks for the signal. Indeed it was logical to remove AppleEvent protocol support from Clover, as it is not "core" functionality and is supposed to be provided by FV2 drivers.

I guess Apple changed something and it is now unfortunately required even for a normal boot. I reverted some of the changes to make Clover install dummy AppleEvent if no other implementation is present.

Let me know whether it works.

AppleEventFallback.zip

Should this be renamed CLOVERX64.efi to overwrite the old one?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, gujiangjiang said:

Clover Rename Devices can't sort manually.

 

Such as i want to patch OSID first then patch _OSI later but when i sort then in right way when i save the config.plist it still sort by A-Z and _XXX to the last so i want a features to sort Rename Devices manually to avoid some problem.

 

Thanks.

Clover uses order of patches exactly as they written in config.plist.

But some program you used may change the order in their way. Don't use Clover configurator I take no responsibility how it can change config.plist.

Share this post


Link to post
Share on other sites
37 minutes ago, Slice said:

Clover uses order of patches exactly as they written in config.plist.

But some program you used may change the order in their way. Don't use Clover configurator I take no responsibility how it can change config.plist.

 

I have tried Clover Configurator and Plist Editor but both of them are still sort by A-Z.

 

I have an ideal about this feature.

Here are the Rename function now:

<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>RenameDevices</key>
		<dict>
			<key>GFX0</key>
			<string>IGPU</string>
		</dict>
	</dict>
</dict>

I hope to change it to this way and it can avoid the default order of the Rename Devices Patch.

<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>RenameDevices</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename GFX0 to IGPU</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<string>GFX0</string>
					<key>Rename</key>
					<string>IGPU</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>
</dict>

And i also find some rename operation not only exist in Devices but also exist in Methods and Notify so if it possible to make Devices and Methods and Notify rename so we can easily rename Devices Methods and Notify and don't need to find HEX value.

<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Rename</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename GFX0 to IGPU</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<string>GFX0</string>
					<key>Rename</key>
					<string>IGPU</string>
					<key>Type</key>
					<string>Device</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename BRT6 to BRTX</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<string>BRT6</string>
					<key>Rename</key>
					<string>BRTX</string>
					<key>Type</key>
					<string>Method</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename BAT0 to BATC</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<string>BAT0</string>
					<key>Rename</key>
					<string>BATC</string>
					<key>Type</key>
					<string>Notify</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
	</dict>
</dict>

Thanks.

Edited by gujiangjiang

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/10/2018 at 8:13 AM, fusion71au said:

 

Unfortunately, boot still hangs with problematic FV drivers, even if I use CLOVERX64.efi/BOOTX64.efi from the above post (UEFI booting into my non FV macOS volumes (10.13.6 hfs and 10.14beta10 apfs) on my NUC6i5SYH).

 

2 problematic r4667 drivers:  

AppleKeyFeeder-64.efi ---> freeze/unresponsive Clover Main Menu GUI

AppleKeyAggregator-64.efi ---> boot hang after launching macOS as shown below...

 

 

  Reveal hidden contents

IMG_2622.thumb.JPG.37c23d84c737279ee7c567701ad7f9cb.JPG

 

 

Deleting both drivers from /EFI/CLOVER/drivers64UEFI ---> I can boot again normally with CLOVERX64.efi r4667.

 

I vote for Clover package installer not selecting these problematic FV drivers by default...

 

+1 in GUI, movement is slow r4668. i have AppleKeyFeeder-64.efi and AppleKeyAggregator-64.efi. i don't have AptioFixInput and don't use FV2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, Sherlocks said:

 

+1 in GUI, movement is slow r4668. i have AppleKeyFeeder-64.efi and AppleKeyAggregator-64.efi. i don't have AptioFixInput and don't use FV2.

Sorry I am not clear what is slow?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sorry I am not clear what is slow?
hi Slice. if press right button on keyboard in GUI, cursor moved line to down. this movement is slower than before. i don't have this problem before.

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 hours ago, Sherlocks said:

 

+1 in GUI, movement is slow r4668. i have AppleKeyFeeder-64.efi and AppleKeyAggregator-64.efi. i don't have AptioFixInput and don't use FV2.

 

17 hours ago, Sherlocks said:

hi Slice. if press right button on keyboard in GUI, cursor moved line to down. this movement is slower than before. i don't have this problem before.

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄
 

As you don't use FV2 then you can safely remove all AppleKey***.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

With the latest AppleSupportPkg compiled from GitHub master branch I get a black background in the EFI login screen (I am using FileVault 2). The users and password box are drawn OK, just the background image is missing. Does anyone else have this issue?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, dgsga said:

With the latest AppleSupportPkg compiled from GitHub master branch I get a black background in the EFI login screen (I am using FileVault 2). The users and password box are drawn OK, just the background image is missing. Does anyone else have this issue?

Interesting finding, I'll check it 

Did u use 10.14 beta 11?

Edited by savvamitrofanov

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, savvamitrofanov said:

Interesting finding, I'll check it 

Did u use 10.14 beta 11?

I did indeed!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the problem on the latest Mojave build (18A389) using Xcode 10 to compile. If I revert to the last Release build of AppleSupportPkg all works fine.

Edited by dgsga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

Have current clover 4658. When I try to use DumpUefiCalls.efi it does not work together with ApfsDriverLoader.efi - clover boot menu is empty, no bootable partitions shown. Is it supposed to be so?

 

10x

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/16/2018 at 11:10 AM, Sherlocks said:

hi savv. still develop AppleImageLoader for replacement of osxfatbinary?

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄
 

oh, so i must delete osxfatbinary if i use AppleImageLoader?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Today when i updated Clover to r4674 and it cant boot and show this.

Start
Start OSName

IMG_9537.thumb.jpg.7fe275641d092d3ce59d3838f78f9a61.jpg

 

After many times test i found it related with UsbKbDxe-64.efi.

 

If i delete the UsbKbDxe-64 efi then can boot normally and when i put UsbKbDxe-64.efi into Driver64UEFI and it show above error log again.

 

So i want to know does this driver not ompitable for the new os or it has conflict when the other drivers.

 

I use all the Clover Driver64UEFI excpt these below:

OsxAptioFix2Drv-64
CsmVideoDxe-64
OsxLowMemFixDrv-64
OsxAptioFix3Drv-64
SMCHelper-64
OsxAptioFixDrv-64
EmuVariableUefi-64

And i found 3 groups similar drivers related with input.

AppleKeyAggregator-64.efi
AppleKeyFeeder-64.efi
AptioInputFix-64.efi
Ps2MouseDxe-64.efi
UsbKbDxe-64.efi
UsbMouseDxe-64.efi

And the UsbKbDxe-64.efi cause my problem.

 

So does it needed to clean some drivers if it redundant or comfilict.

 

Thanks. 

Edited by gujiangjiang

Share this post


Link to post
Share on other sites

My keyboard is not working in clover 4674!
I can t boot any os.

Default drivers + emuVariable (efi drivers, no bios drivers)

Was working on 4658, i have an ami bios, laptop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By RougeOne
      Budget Workstation MacOS 10.14.1 build: z370 AORUS Gaming 5 - i5-8600K - RX 580 - UHD 630
      flawless iGPU/dGPU integration, fast FCPX editing/rendering, great overall performance for ~$1200 / ~£1000
       
      Update: updated WhateverGreen and Lilu, then updated OS to 10.14.3 and everything is fine! Even iMessage, which previously I hadn't been able to make work, is now working - possibly the update flushed the NVRAM?
       
      I'm gonna come straight out and admit it - I used newb tools which are considered taboo on InsanelyMac, and so this isn't so much an installation guide as it is a green flag to anyone considering the same hardware. My first and previous Hackintosh project was just over ten years ago and this site was massively helpful, so this is my (very small) way of giving back.
       
      EFI DIRECTORY
      http://s000.tinyupload.com/index.php?file_id=97606131925137056003
       
      HARDWARE
      CPU: Intel i5-8600K 3.6GHz hexacore (contains UHD 630 iGPU)
      CPU Cooler: be quiet! Pure Rock Slim (no paste needed, and fan facing front)
      Mobo: GIGABYTE z370 AORUS Gaming 5 (WIFI)
      RAM: 1x 8GB CORSAIR Vengeance LPX C16 2666MHz (in first slot)
      GFX Card: Sapphire RX 580 NITRO+ SE
      SATA: used ports 0, 1, 3, 5 (HDD problems when connected to port 4)
      HDD: generic
      DVD Drive: generic
      PSU: EVGA 500W Semi Modular (but you should get 650W!)
      Case: CoolerMaster CM590 III
      Fans: 2x stock case fans (one sucky on front, one blowy on back), 3x be quiet! BL046 120mm fans (two blowy on top, one sucky on front). Airflow near-perfectly balanced.
       
      ADVICE
      With the Clover configuration, you want to pay close attention to all things relating to graphics. There are some specific settings for ACPI, Boot, Devices and Graphics which should be copied exactly in order to get the iGPU and dGPU to work in perfect harmony. For instance, make sure you use ig-platform-id 59120003 rather than 59120000 if you want FCPX to be usable. With the right settings, FCPX will not only run, but run flawlessly.
       
      I was not able to figure out how to make NVRAM/PRAM behave itself, and I got errors when I tried to issue relevant commands. As a result, I could not at first get iMessage to work properly. It worked once on my first installation attempt but not from subsequent attempts. This Clover configuration therefore has no consideration whatsoever toward iMessage reliability - however, iMessage ended up working somehow, anyway - I noticed it after I'd updated to 10.14.3 but this may just have been coincidence.
       
      Onboard WiFi does not work. There is no driver for it. I'm using wired ethernet to a bridge router as it was cheaper than getting a compatible PCI card.
       
      Audio is working well after I installed the z370 audio patch, then the ALC1220 codecs, then AppleALC.
       
      With kexts for generic 3rd party SATA and generic 3rd party eSATA, my HDDs and DVD drive work perfectly well.
       
      Sleep/Wake functions run perfectly. iCloud functions run perfectly. Shutdown leaves the mobo LEDs on, annoyingly.
       
      My USB 3 ports seem to suffer from low power output, and I don't know why.
       
      Overall, this system appears to run about as well under MacOS 10.14 Mojave as it does under Windows 7. I would solidly recommend this build to anyone looking to build a computer for workstation purposes, on a budget.
    • By JhonneR
      Good morning, everyone, I'm sorry if I was wrong in choosing the topic but I need help.
      I have found it extremely difficult to mount a Hackintosh in my acer.
      Setup;
      I5 2430m 2.4 6GB RAM
      Mobo P5we0 - Intel intel Graphics 3000
      At the moment I have not found out what my audio codecs are.
      but I'll leave the link on the motherboard.
      however, my real problem is several.
      I have already used the itakos image, I have already used several images that could be installed normally and that after installing the image I do not have internet via cable or wireless.
      And another, I already looked in other forums and I know that I will be called a donkey in the logical question but I have not been able to install the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] or clover to start from the Hard Disk, so I do not know what to do.At the moment I still do not know if there has already been someone who has already installed the High Sierra or just the Sierra in this notebook model and obtained permanent success.
      If anyone can help me, I'll be grateful.
      Installations without success, but with the system already installed in ACER;
      SIERRA
      HIGH SIERRA
      MOJAVE
      All with the same symptom. Starting only by the bootable USB stick and without internet connection via cable and wireless.
      Appreciate ! Acer 5750 Official Page
    • By Slice
      Since rev 4844 Vector Themes are supported and there are ready-to-use Clovy by Clovy, cesium by Slice and BGM_SVG by Blackosx.
      You may see it's structure to create own theme
      -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
       
       
      Now I want to add vector graphics support in Clover. See rev 4560 and later.
      It is not working yet but designers may begin to create Vector Themes.
      It supposed to consist of SVG elements and has design size. It will be rendered to any screen size scaled from design size.
       
      What application in macOS can create SVG graphics?
      Inkscape is not working in macOS 10.11+. Pity.
      LibreOffice Draw works with SVG but buggy.
      Boxy SVG cost 10$ but looks good enough. It creates the best in simplicity files and have more then enough features.
      Illustrator is good but expensive.
       
      How to improve SVG file?
      Clover has restricted support for SVG. It is your job to make compatible file and as small as possible to speedup rendering.
      Some helps:
      Help:Inkscape – From invalid to valid SVG Inkscape files
      From invalid to valid SVG Adobe Illustrator files
      From invalid to valid SVG files of other editors: BKchem, ChemDraw and CorelDRAW
      Help:Illustrator – Assistance with creating and saving SVG images in Adobe Illustrator that will pass W3C validation
      User:Quibik/Cleaning up SVG files manually
      Later I will write own instructions specific to Clover abilities.
       
      How to create SVG fonts?
      You can google to find ready-to-use SVG fonts.  I found some problems with too beaty fonts: slow rendering and overflow crash. Be careful.
      You can get ttf or otf fonts and convert them into svg by using online WEB services. Not a problem to google.
      But then I want to find a way to simplify the font to reduce a size and speedup rendering.
      You can create own font by FontForge It is opensource and available for Windows, Mac and GNU+Linux. It creates otf font which you can convert to svg font.
       
      Pictures from Badruzeus
      https://www.insanelymac.com/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=301597
    • By PixelLover
      I'm in the middle of my first hackintosh (High Sierra) on my ZenBook Pro UX501VW-US71 laptop using the Vanilla Install. I've tried using different config.plst files and I've gotten the furthest with RehabMan's own (linked here). It hangs at error message IOConsoleUsers: gIOScreenLockState 3, hs 0, bs 0, now 0, sm 0x0.   Can anyone help me figure out what changes to make to the config.plst file for my specific laptop (which is where I assume the problem lies)   System Specs: Intel Skylake Core i7­-6700HQ 2.6 GHz Quad­core
      Intel® HD Graphics 530 Nvidia GTX 960M 2G 15.6" Touch IPS 4K Ultra­-HD display, 3840 x 2160 resolution   Kexts: AppleALC.kext FakeSMC.kext Lilu.kext USBInjectAll.kext WhateverGreen.kext  
×