Jump to content
ErmaC

Clover problems report & features request

683 posts in this topic

Recommended Posts

this is from latest clover
 
screenshot13.thumb.png.bfb963abc5525ea0f432769f8b6f4268.png
 
this is from your file
 
I notice no difference  looks ok for me
 
screenshot14.thumb.png.4d852f562d6b72c2d2dcbddb065c1591.png
you can see APFS letter on icon and HFS.
what is your sierra partition type? HFS+? your partition shown APFS icon.

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
5 minutes ago, Sherlocks said:

you can see APFS letter on icon and HFS.
what is your sierra partition type? HFS+? your partition shown APFS icon.

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄
 

Sierra is HFS+J  with another partition APFS Mojave=HD

but I am boot from High Sierra and is on APFS Volume

 

 

1711342414_Sanstitre.png.e275fe159274860a120185ab54103886.png

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, chris1111 said:

Sierra is HFS+J  with another partition APFS Mojave=HD

but I am boot from High Sierra and is on APFS Volume

 

 

1711342414_Sanstitre.png.e275fe159274860a120185ab54103886.png

 

thanks. i checked it by myself. yes. still there is problem.

need to think more cases. i will debug it. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

With r4652 test, FlatCamp theme uses vol_internal_ext3 instead of vol_recovery for my HFS+ RecoveryHD volumes (10.11.6, 10.13.5, 10.14 b7)

Share this post


Link to post
Share on other sites
With r4652 test, FlatCamp theme uses vol_internal_ext3 instead of vol_recovery for my HFS+ RecoveryHD volumes (10.11.6, 10.13.5, 10.14 b7)
test.zip or test1.zip?

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites
35 minutes ago, Sherlocks said:

test.zip or test1.zip?

 

Was test.zip, now it shown properly with "test1.zip" for "Recovery HD". Thanks.

Spoiler

W1SytjR.png

 

Edited by Badruzeus

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Sherlocks said:

 

thanks. i checked it by myself. yes. still there is problem.

need to think more cases. i will debug it. 

 

8 hours ago, Badruzeus said:

 

Was test.zip, now it shown properly with "test1.zip" for "Recovery HD". Thanks.

  Reveal hidden contents

W1SytjR.png

 

 

@Badruzeus

@chris1111

@blackosx

alright. all was fixed.

screenshot4.thumb.png.de174e66cb28a24dcf44ee4d2f0cceb1.png

screenshot5.thumb.png.ee5bf005fa0a4f3cd1b217e30c1a3460.png

 

please test test2.zip

test2.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just ad new Icons in my theme Dell-HD and its work :D

Thanks lol

screenshot17.thumb.png.8b5dfdfee17cf85b2d2a022d97c12f6b.png

 

screenshot18.thumb.png.b005cd3c8cd0fa8d255566c8eae64fe4.png

screenshot19.thumb.png.3bf79c6f97a266b31dad7aa95064255c.png

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, Sherlocks said:

thank you for test. :)

i will commit it.

It definitely, needs "vol_internal_apfs.icns" to works? However, only my themes on repo have this icons already. -_-

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great now I have made all icons and its perfect, I will commit lots of my theme tonight :thumbsup_anim:

 

screenshot21.thumb.png.ba6849384535704fce6f08c63ac1a1c8.png

Symplicity looks good :D

screenshot22.thumb.png.2e5aa92107bd0f4d0cc0801741f86d8d.png

Edited by chris1111

Share this post


Link to post
Share on other sites
It definitely, needs "vol_internal_apfs.icns" to works? However, only my themes on repo have this icons already. 
apfs.icns works now. i don't exactly know your theme.
i just tested your flatcamp. in your other themes, seems to disable badge for apfs and hfs? if its correct, i think that you enable badge in your theme like flatcamp

나의 LG-F800S 의 Tapatalk에서 보냄

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Sherlocks said:

apfs.icns works now. i don't exactly know your theme.
i just tested your flatcamp. in your other themes, seems to disable badge for apfs and hfs? if its correct, i think that you enable badge in your theme like flatcamp

Yes, exactly.. previously bcoz this issue with vol_internal_apfs, glad to know if it works right now. Thank you so much! :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutes ago, chris1111 said:

Ok Icons is correct here I will change the themes tonight 

Thanks Sherlocks :wink_anim:

 

screenshot24.thumb.png.499e58df767d237836964f88b14dfda3.png

 

good.

is there any bug for theme too? if there is other bug or improvement, tell me later

Edited by Sherlocks

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minutes ago, droples said:

Hi! When I using FV2Apfs I have some problems with the correct name of the boot partition.

preboot.thumb.jpg.a8a988c01308bfb72771938ae792c7ab.jpg

 

For FV2HFS+ has been fixed here https://www.insanelymac.com/forum/topic/317290-filevault-2/?page=14,
how would this be done for fv2apfs the same.

 

please upload each clover bootlog

1. no using filevault2

2. using filevault2

 

you try to get each log by press f2 in GUI.

then upload here

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/20/2018 at 7:57 PM, Sherlocks said:

 

please upload each clover bootlog

1. no using filevault2

2. using filevault2

 

you try to get each log by press f2 in GUI.

then upload here

All you want ..

Spoiler

FV2APFS.thumb.jpg.65b02bc5e6dfe2f80523c4f92b062e88.jpg

 

 

APFS.zip

FV2APFS..zip

Edited by droples

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, droples said:

All you want ..

  Reveal hidden contents

FV2APFS.thumb.jpg.65b02bc5e6dfe2f80523c4f92b062e88.jpg

 

 

APFS.zip

FV2APFS..zip

 

when using FV2APFS, you removed "Preboot" on hidden entry option.

your main partition is "SSDa"

 

after FV2, no more activated "SSDa" as main boot. "SSDa" has disappeared in GUI. then Preboot activated as role of "SSDa".
analyze finished. i will make test file.

 

in future, we have to consider bless part that download-fritz mentioned.

 

EDIT1.

if use FV2APFS, how do you update new update? could you see new entry in GUI when update?

 

EDIT2.

i wonder role of this "FileVault Prebooter" and ""macOS Install Prebooter".

case1. NO FV2

are "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" useless? - in my memory, i get black screen when enther "FileVault Prebooter" in GUI.

 

case2. FV2

are "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" use for booting?

 

as result, "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" for only FV2? most of people uses "Preboot" hidden option to remove entry. i also use it.

 

EDIT3.

please give me info for only FV2

follow this process in terminal

type "diskutil apfs list"

you can see 

    +-> Volume disk1s1 7E63AFBA-1EFF-4DA9-B0D2-24861EE24844

    |   ---------------------------------------------------

    |   APFS Volume Disk (Role):   disk1s1 (No specific role)

    |   Name:                      Macintosh HD (Case-insensitive)

    |   Mount Point:               /

    |   Capacity Consumed:         30542188544 B (30.5 GB)

    |   FileVault:                 No

    |

    +-> Volume disk1s2 096483B1-B9C7-46F2-B64A-DEF85B188DC2

    |   ---------------------------------------------------

    |   APFS Volume Disk (Role):   disk1s2 (Preboot)

    |   Name:                      Preboot (Case-insensitive)

    |   Mount Point:               Not Mounted

    |   Capacity Consumed:         46395392 B (46.4 MB)

    |   FileVault:                 No

 

then

make "untitle" folder in your main "SSDa" parition root

and

type "sudo mount_apfs /dev/disk1s2 /Volumes/SSDa/untitle"  <- red color have to match your parition result

 

i want to know files list in Proboot partition.

 

 

EDIT4.

now, in clover, whole process are no problem. you just want defined name of entry in GUI. probably we need to consider Preboot partition when using only FV2

 

Edited by Sherlocks

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Sherlocks said:

 

when using FV2APFS, you removed "Preboot" on hidden entry option.

your main partition is "SSDa"

 

after FV2, no more activated "SSDa" as main boot. "SSDa" has disappeared in GUI. then Preboot activated as role of "SSDa".
analyze finished. i will make test file.

 

in future, we have to consider bless part that download-fritz mentioned.

 

EDIT1.

if use FV2APFS, how do you update new update? could you see new entry in GUI when update?

 

EDIT2.

i wonder role of this "FileVault Prebooter" and ""macOS Install Prebooter".

case1. NO FV2

are "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" useless? - in my memory, i get black screen when enther "FileVault Prebooter" in GUI.

 

case2. FV2

are "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" use for booting?

 

as result, "FileVault Prebooter" and "macOS Install Prebooter" for only FV2? most of people uses "Preboot" hidden option to remove entry. i also use it.

 

EDIT3.

please give me info for only FV2

follow this process in terminal

type "diskutil apfs list"

you can see 

    +-> Volume disk1s1 7E63AFBA-1EFF-4DA9-B0D2-24861EE24844

    |   ---------------------------------------------------

    |   APFS Volume Disk (Role):   disk1s1 (No specific role)

    |   Name:                      Macintosh HD (Case-insensitive)

    |   Mount Point:               /

    |   Capacity Consumed:         30542188544 B (30.5 GB)

    |   FileVault:                 No

    |

    +-> Volume disk1s2 096483B1-B9C7-46F2-B64A-DEF85B188DC2

    |   ---------------------------------------------------

    |   APFS Volume Disk (Role):   disk1s2 (Preboot)

    |   Name:                      Preboot (Case-insensitive)

    |   Mount Point:               Not Mounted

    |   Capacity Consumed:         46395392 B (46.4 MB)

    |   FileVault:                 No

 

then

make "untitle" folder in your main "SSDa" parition root

and

type "sudo mount_apfs /dev/disk1s2 /Volumes/SSDa/untitle"  <- red color have to match your parition result

 

i want to know files list in Proboot partition.

 

 

EDIT4.

now, in clover, whole process are no problem. you just want defined name of entry in GUI. probably we need to consider Preboot partition when using only FV2

 

 

List of files in the Preboot.

Spoiler

Preboot_list.jpg.fafee4650af6d29cf8c1da8f6f55dda6.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you! Finaly I can see my icons correctly and no with lines black&yellow using a nvme drive. Regards.-

Share this post


Link to post
Share on other sites

When using Filevault2 and clover does anyone know how to achieve UIScaling in the EFI unlock screen? At the moment both mouse cursor, user image and the password box appear unscaled and so very small (the Apple logo is also unscaled before EFI unlock screen appears). Thanks. I have EfiLoginHiDpi set to 1 and UIScale set to 2 in config.plist

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By glasgood
      CLOVER DUAL BOOT MOJAVE & WINDOWS 10 GUIDE 
       

       
       
      INCLUDES  MBR / LEGACY BIOS  TO  GPT / EFI CONVERSION
      USING MBR2GPT TOOL
       
       
      PREREQUISITE: Two physical discs ( SSD’s or HDD’s )
       
       
       
       
       
      STEP 1 - Clover dual boot configuration 
       
      Open config.plist with Clover Configurator
       
      Boot
       Legacy = PBR Timeout = True ( will remove the Timeout countdown, from Clover boot menu)  

       
      GUI 
      Scan / Custom
       Entries = True  Tool = True  Legacy = False ( removes extra Windows 10 entries )  
      Hide Volume
      - Preboot ( macOS Preboot )
      - Recovery ( macOS Recovery )
       

       
      So at boot you will have two options: boot macOS Mojave or Windows 10 
       
       
       
       
       
       
       
      ————————————————————
       
       
      STEP 2 - Using a drive without Windows 10 installed
       
      Disconnect system drive that contains your macOS Mojave install from computer ( This is so that Windows does not overwrite existing macOS Mojave boot loader )
       
      Proceed with a Windows 10 UEFI install.  
      After installation reconnect macOS Mojave Drive, the Windows installation should now be detected and usable in Clover. 
      If Windows 10 is not detected or able to boot,  then verify you installed Windows 10 as UEFI and not MBR ---->  ( Read step 2 - For a drive with Windows 10 installed )
       
       
      OR
       
       
       
      STEP 2 - Using a drive with Windows 10 already installed
       
      Verify your Windows install is  GPT / UEFI or MBR / Legacy BIOS.   
      If Windows install is GPT UEFI then Windows 10 install is ready to use at Clover boot menu, you should be able to boot into Windows directly from Clover boot screen. 
       

       
       
      But if  Windows drive is detected at Clover boot screen, but when booting Windows you get a black screen with a cursor on the top left,
      then this is most likely because Windows drive is MBR ( Legacy BIOS ).  You can easily convert MBR to GPT using  Windows MBR2GPT tool ( this saves hours work having to reinstall Windows 10 and setting up all your applications again  ) 
       
      If Windows 10 install is MBR / Legacy BIOS  then simply convert to GPT / UEFI  following instructions below ( read video summary and view video )
       
       
      ** To use Windows 10  MBR2GPT tool  you must have Windows 10 version 1703 ( creators update  ) or later and less than 3 partitions on 
      the Windows 10 drive **
       
      Video summary:
       
      Confirm Windows 10 drive is MBR Legacy BIOS ( in Windows Disk Management ) Reboot into Windows PE ( Advanced Startup ) Convert from MBR Legacy BIOS to GPT UEFI ( using commands below ) mbr2gpt /validate mbr2gpt /convert Restart Verify Windows 10 drive has changed to GPT UEFI ( in Windows Disk Management )  
       
       
       
      After conversion Windows 10 is ready to use at the Clover boot menu 
       
       
       
      STEP 3 - Stop Windows Boot manager from overriding Clover boot manager
       
      How to stop Windows boot manager from overriding your Hackintosh Clover boot manager when using dual booting between macOS and Windows
       
       
       
       
       
       
    • By cvad
      Small tool to download, compile and build the latest Clover X64 package.
       
       
       

      The script inside is editable.

       
      Enjoy...
       
      Many thanks to the comrade SunKi for help with creating the script.
       
       
       
       
       
      Best thanks - click "Rate File".
       
    • By blxkspell
      Hey!
      As I have 3 Monitors connected, my RX 570 gets arround 50°C while ideling/ web browsing etc. The problem is, that this temp is apparently just the threshold, when the fans start to spin. So the fans start spinning for a minute then they stop for a while again... This is very annoying for me as the rest of my hackintosh is nearly quiet (SSD, 120mm low RPM cpu fan, nearly silent PSU,...), especially when Im using the pc to revise for school. Does somebody know wether its possible to "change" the threshold till the fans start spinning? Like it would probably not be a problem for the gpu at all, if the temp rises to 55°C but therefore be soundless....
       
       
    • By kylon
      Cloud Clover Editor allows you to manage Clover EFI and Ozmosis configs everywhere!
       
       
      WEB
      Open Cloud Clover Editor
       
      APP (MacOS - Discontinued)
      Clover flying editor ( Micky1979 )
       
       
       
       
      Sources: https://bitbucket.org/kylon/cloud-clover-editor-cce/overview


      To run CCE at home you will need:
       
      An HTTP server (Apache, Nginx, ...) PHP 5.3.3+ (latest PHP version is always recommended for better performances/security) Sqlite3 PHP extension  
       
      Some Features:
       
      Edit text in tables:
      Editable fields are marked with a text cursor.
      Double click, or tap and hold, to open the inline editor.
      You can now press Enter or click outside to save your changes.
       
       
      Tri-state checkboxes:
      There are 3 possible states for a checkbox: Checked, indeterminate and unchecked.
       
      Checked: Value is true;
      Indeterminate: Value is false;
      Unchecked: Value is not set (ie, removed from plist)
       
      Working with multiple configs:
      The right sidebar is your multitasking menu.
      Use the add button to create a new config and add it to the list.
      You can safely switch between all your configs, no changes will be lost.
      You can mix Clover EFI and Ozmosis configs.


      Config Upgrade feature:
      In the case you are using old configuration options, CCE gives you the ability to automatically upgrade your config.
       
       
      Copy to:
      You can copy patches between your configs (you will love this when you need to copy kernel and kext patches ;D ).
      You will find a yellow copy icon if that field does support the copyTo feature.
       
       
      Ozmosis Mode:
      A new setting, Cloud Clover Editor Mode, is now added in Cloud Clover Editor -> CCE Settings.
      This will let you switch from Clover EFI to Ozmosis mode.
      Changes to your current file will be lost.
       
       
      CCE Bank 2.0:
      Thanks to @cecekpawon for the idea.
       
      CCE Bank is a database where you can save/load Clover EFI and Ozmosis configs.
      You can protect your config from unwanted modifications or make a publicly editable config.
       
      To save a config in CCE Bank you only need to check the "Save to CCE Bank" option.
       
      Tick the box generate a new CID, if you don t have one.
       
      A CID (CCE ID) acts like a container and it is your authentication key.
      You can group multiple configs under the same CID or generate as many CIDs as you like.
       
      Edit Modes:
      Public: Anyone can make modifications, only the owner can change its settings. Private: Only the owner can make modifications and change its settings. MyBank: Only the owner can see this config, make modifications or change its settings.  
      MyBank is your private area.
      Change the 'view mode' to switch between the public bank and your personal bank.
       
      To manage your currently loaded config, go to Cloud Clover Editor -> Open config -> click the settings button.
       
       
      Notes:
      Locked/Private configs are marked with a padlock MyBank configs are only visibile in your private area Only the owner of a locked config can save the modifications in CCE Bank, hower you are free to do whatever you want in CCE and download the modified config If you loose your CID you can just reply or pm me No account is required!  
       
      Main Features:
      Left sidebar does support touch swipe on touch devices.
      No changes will be lost on page reload.
       
       
      Credits
      mackie100 - took some ideas from his app Clover EFI dev team Eric Slivka - new serial number Virtual1 - new serial number cecekpawon - PHP 5.3.3 patch, , help with the ACPI Loader Mode flag and more Micky1979 - Clover flying editor crusher. - Help with the ACPI Loader Mode flag Download-Fritz - Help with the ACPI Loader Mode flag Pavo - Ozmosis fields and values stehor - Ozmosis fields and values Sherlocks - General help and support gujiangjiang - General help and support Please let me know if i forgot you!
    • By d2a
      So I'm finally joining the grown-ups and trying to set up a new(ish) hack. In the past I've used legacy Clover with my old Gigabyte board and thought I knew what I was doing. But I've been trying to get a UEFI Clover-based install to work and it's going nowhere.
       
      My new system (listed as SysB in sig) is a Gigabyte Z97X-UD3H-BK rev1.1 with firmware F6, an i7 4790K CPU and 4x4GB Corsair 1866MHz. I have the firmware settings set as per various guides and thought this should be a pretty painless transition...
       
      I have successfully run the installer for El Cap several times, but can't get the machine to boot reliably - it seems to change behaviour each boot. Sometimes boot hangs at the Gigabyte logo after choosing boot volume via F12, sometimes it boots to clover but displays no bootable drives, sometimes displays ElCap SSD in Clover but wont boot from it with kernel cache error, and occasionally it will boot all the way.
       
      What I'd like to know is:
       
      Should I update the mobo firmware to the latest version? This board has two more recent Bios software downloads, but they wont allow me to drop back to the version currently installed. I'm nervous to update unless this is likely to be the culprit. Is this just a UEFI issue? If the simple answer is just go legacy mode, maybe I should just avoid the issue... FInally, does anyone else have a working clover install on this board they could share with me? I think I've got it set up as it should be but the strange inconsistent boot behaviour makes me wonder... Thanks
×