Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Taruga

AppleHDA Solution - Work in progress

4,109 posts in this topic

Recommended Posts

tested with vitaly kernel 8.8.1 on asrock conroe2dvi board and it doesnt work... :P but good work.

alcinject seems to load... but i dont get an available soundcard overall.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In my P5WD2 Premium I only got ALERT sounds, other sounds (Itunes, etc.) doesn't work.

 

Mic didn't work either, even in the front ports (configured as AC'97).

 

Are you getting errors on boot about Azalia? Go to Terminal and type: sudo dmesg

Look for errors. If you do see errors, you might need to fix the permissions on Azalia. Go to Terminal and type:

cd /System/Library/Extensions
sudo chown -R root:wheel AppleAzaliaAudio.kext
sudo chmod -R 755 AppleAzaliaAudio.kext
diskutil repairpermissions /
cd /System/Library
sudo rm -rf Extensions.mkext Extensions.kextcache

Then reboot.

 

Did you try it?

Share this post


Link to post
Share on other sites
i have alc861. it works with azelia and device id from alc882*(didn't work with device id from 861).

 

tried this kext didn't work. How can I make it work for alc861?

I also try with 861 but don't work for me too.

 

I try few setup mix with device id I change it from 882 to 880 (Azlilia has 880 and it worked with 861)

 

change in all kext PCIMatch to match ICH 6

 

 

<key>IOPCIPrimaryMatch</key>

<string>0x27D88086</string>

 

to

 

<key>IOPCIPrimaryMatch</key>

<string>0x26688086</string>

 

maybe 861 use some different layout id :construction:

Share this post


Link to post
Share on other sites

alicheusz, if you want to test with other than alc882, you have to hex edit AppleHDA binary, because it´s locked with 10ec0882 (codec id 283904130)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have too realtek al 861 but itunes, qucikt time, ect don't work..

 

on the dvd of Myzar (10.4.5) it was very good !

 

its possible for recup audio on the dvd myzar??

 

sorry for myn english

Share this post


Link to post
Share on other sites
alicheusz, if you want to test with other than alc882, you have to hex edit AppleHDA binary, because it´s locked with 10ec0882 (codec id 283904130)

 

 

Any chance you could tell us where this change needs to happen within the binary.

Or should i just search for 10ec0882

 

I really would like to get sound working with alc861 ive tried ever method so far with other kexts (Azalia) with no luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taruga, the dump u asked me!

 

Codec: Realtek ALC882
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0882
Subsystem Id: 0x10430000
Revision Id: 0x100101
Default PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: N/A
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
 PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
 PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
 PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
 PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x211: Stereo Digital
 PCM: rates 0x560, bits 0x1e, types 0x1
Node 0x07 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00]
 PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
 Connection: 1
 0x24
Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00]
 PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
 Connection: 1
 0x23
Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x10011b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x08, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00]
 PCM: rates 0x160, bits 0x06, types 0x1
 Connection: 1
 0x22
Node 0x0a [Audio Input] wcaps 0x100391: Stereo Digital
 PCM: rates 0x560, bits 0x1e, types 0x1
 Connection: 1
 0x1f
Node 0x0b [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x1f 0x1f] [0x1d 0x1d] [0x1c 0x1c] [0x00 0x00] [0x19 0x19] [0x97 0x97] [0x97 0x97] [0x97 0x97] [0x97 0x97] [0x97 0x97]
 Connection: 10
 0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x16 0x17
Node 0x0c [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x1f 0x1f]
 Connection: 2
 0x02 0x0b
Node 0x0d [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x1c 0x1c]
 Connection: 2
 0x03 0x0b
Node 0x0e [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x19 0x1f]
 Connection: 2
 0x04 0x0b
Node 0x0f [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x1f 0x1f]
 Connection: 2
 0x05 0x0b
Node 0x10 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x11 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x12 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x13 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x083f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01014c10: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 5
 0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x15 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x083f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01012c12: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Grey
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 5
 0x0c 0x0d* 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x16 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x083f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01016c11: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Orange
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 5
 0x0c 0x0d 0x0e* 0x0f 0x26
Node 0x17 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x083f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01011c14: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 5
 0x0c 0x0d 0x0e 0x0f* 0x26
Node 0x18 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01a19c30: [Jack] Mic at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Connection: 5
 0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x19 [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP
 Pin Default 0x02a19940: [Jack] Mic at Ext Front
Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Connection: 5
 0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x1a [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01813c31: [Jack] Line In at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Blue
 Pin-ctls: 0x20: IN
 Connection: 5
 0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x40018f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x27, mute=0
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Pincap 0x08173f: IN OUT HP
 Pin Default 0x02214920: [Jack] HP Out at Ext Front
Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Connection: 5
 0x0c* 0x0d 0x0e 0x0f 0x26
Node 0x1c [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x99331132: [Fixed] CD at Int ATAPI
Conn = ATAPI, Color = Black
 Pin-ctls: 0x00:
Node 0x1d [Pin Complex] wcaps 0x400000: Mono
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0x00:
Node 0x1e [Pin Complex] wcaps 0x400300: Mono Digital
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x014b711e: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear
Conn = Comb, Color = Yellow
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 1
 0x06
Node 0x1f [Pin Complex] wcaps 0x400200: Mono Digital
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x411161f0: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Orange
 Pin-ctls: 0x00:
Node 0x20 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00040: Mono
Node 0x21 [Volume Knob Widget] wcaps 0x600080: Mono
Node 0x22 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 11
 0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x16 0x17 0x0b
Node 0x23 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 11
 0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x16 0x17 0x0b
Node 0x24 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80]
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 11
 0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1c 0x1d 0x14 0x15 0x16 0x17 0x0b
Node 0x25 [Audio Output] wcaps 0x11: Stereo
 PCM: rates 0x560, bits 0x0e, types 0x1
Node 0x26 [Audio Mixer] wcaps 0x20010f: Stereo Amp-In Amp-Out
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 Amp-Out caps: ofs=0x1f, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x1f 0x1f]
 Connection: 2
 0x25 0x0b

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, this really came just in time! (was about to get external soundcard)

 

It partially works for me on ABit AW9D-MAX with ALC882 PCIeX1 daughterboard. System settings show Microphone as output aswell as LineOut and Digital-Out and internal Microphone for input.

Line Out and Digital Out work fine, even AC3 streaming from DVD-Player and VLC. However the Microphone Input is working on none of the jacks (front and rear).

The card features 7.1 analog out, Mic-In, Analog/Digital combined Line In and Digital Output aswell as front panel Headphone/Mic In jacks (currently connected to AC97 style front panel w/o jack sensing).

 

If you need any info from me to improve support on this card please tell me, what to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just in case the devs want to implenment this driver for other codecs, here is mine cmedia 9880 reg dump, me and other CMI users would really appreciate :) :

 

Codec: C-Media CMI9880
Address: 0
Vendor Id: 0x434d4980
Subsystem Id: 0x813d1043
Revision Id: 0x90002
Default PCM: rates 0x540, bits 0x0e, types 0x1
Default Amp-In caps: N/A
Default Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Power: 0x0
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Power: 0x0
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Power: 0x0
Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x405: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 Power: 0x0
Node 0x07 [Audio Output] wcaps 0x615: Stereo Digital Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x80 0x80]
 PCM: rates 0x000, bits 0x00, types 0x5
 Power: 0x0
Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x10051b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x1e, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 PCM: rates 0x160, bits 0x02, types 0x0
 Power: 0x0
 Connection: 9
 0x0b 0x0c 0x0d 0x0e 0x0f 0x10* 0x11 0x1f 0x20
Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x10051b: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x1e, stepsize=0x05, mute=1
 Amp-In vals:  [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00] [0x00 0x00]
 PCM: rates 0x160, bits 0x02, types 0x0
 Power: 0x0
 Connection: 9
 0x0b 0x0c 0x0d 0x0e 0x0f 0x10* 0x11 0x1f 0x20
Node 0x0a [Audio Input] wcaps 0x100791: Stereo Digital
 PCM: rates 0x160, bits 0x0e, types 0x0
 Power: 0x0
 Connection: 1
 0x13
Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01014010: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Power: 0x0
 Connection: 1
 0x03
Node 0x0c [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01813000: [Jack] Line In at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Blue
 Pin-ctls: 0x20: IN
 Power: 0x0
 Connection: 1
 0x04
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01a19000: [Jack] Mic at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Power: 0x0
 Connection: 1
 0x05
Node 0x0e [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x081033f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01011014: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Power: 0x0
 Connection: 1
 0x06
Node 0x0f [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x82214100: [Fixed] HP Out at Ext Front
Conn = 1/8, Color = Green
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Power: 0x0
 Connection: 4
 0x03* 0x04 0x05 0x06
Node 0x10 [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x82a19100: [Fixed] Mic at Ext Front
Conn = 1/8, Color = Pink
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Power: 0x0
 Connection: 4
 0x03* 0x04 0x05 0x06
Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
 Pincap 0x0863: IN
 Pin Default 0x19330000: [Jack] CD at Int ATAPI
Conn = ATAPI, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x00:
Node 0x12 [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x01450000: [Jack] SPDIF Out at Ext Rear
Conn = Optical, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
 0x07
Node 0x13 [Pin Complex] wcaps 0x400281: Stereo Digital
 Pincap 0x0830: IN OUT
 Pin Default 0x41150000: [N/A] Speaker at Ext Rear
Conn = Optical, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x00:
Node 0x14 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x15 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x16 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x17 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x18 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x19 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1a [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1b [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1c [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1d [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1e [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x1f [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01016012: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Orange
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Connection: 4
 0x03 0x04 0x05* 0x06
Node 0x20 [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0833f: IN OUT HP
 Pin Default 0x01012016: [Jack] Line Out at Ext Rear
Conn = 1/8, Color = Grey
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Connection: 4
 0x03 0x04* 0x05 0x06
Node 0x21 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x22 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono
Node 0x23 [Beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x0f, nsteps=0x0f, stepsize=0x0b, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x0f]

Share this post


Link to post
Share on other sites
alicheusz, if you want to test with other than alc882, you have to hex edit AppleHDA binary, because it´s locked with 10ec0882 (codec id 283904130)

that's odd, I change 283904130 to283904128 in info.plist (I don't remember in with kext I am on win box now) but I search in all info.plist from ALCIncject, AppleHDA.kext and in this one was another *HDA*.kext and change all 283904130 to 283904128, and ICH from 0x27D88086 to 0x26688086

 

I try some kext combination and different info.plist configuration, everything looks logical but just don't work :compress:

 

thanks for advice I will search for this later

Share this post


Link to post
Share on other sites

As I said... AppleHDA binary is locked to 10ec0882 (codec id 283904130), yours it´s 10ec0880 (codec id 283904128). It work work without patching binary, and even doing that, nothing is certain that it will work as it wasn´t tested yet. PM me if you want to get this working with your board

Share this post


Link to post
Share on other sites

What did I do wrong? I installed the package from the startpost, without luck. After rebooting just a kernel panic: "Hold the power button to reboot... "

 

EDIT: I forgot to mention that I'm using the Myzar 10.4.6 with JaS updates to 10.4.7 and 10.4.8. I use an Asus P5W DH Deluxe with an Intel D805 core, which is recognized as SSE2 CPU in OSX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If whats causing your problem is AppleHDA.kext, then just delete it. I don´t know exactly what you´re running neither what you´re done. Try booting with -s or using an OSX DVD to go into console mode.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I gues AppleHDA should be the problem.

I checked for AppleAzalia, but wasn't there so I ran the installer, repaired permissions to make sure and rebooted. I'll give it a try to remove the AppleHDA later this evening.

Share this post


Link to post
Share on other sites
As I said... AppleHDA binary is locked to 10ec0882 (codec id 283904130), yours it´s 10ec0880 (codec id 283904128). It work work without patching binary, and even doing that, nothing is certain that it will work as it wasn´t tested yet. PM me if you want to get this working with your board

Ok I just describe what I did just more specified

 

 

 

ALCInject.kext

 

file info.plist

 

IONameMatch from pci8086,27d8 to pci8086,2668

 

 

 

AppleHDA.kext

 

file info.plist

 

CodectID from 283904130 to 283904128 in two places

 

IOKitPersonalieties/HDA Driver/CodecInfo/0/CodecID

 

IOKitPersonalieties/HDA Driver/Layouts/0/PathMapRef/0/CodecID/0

 

 

 

AppleHDAController.kext

 

file info.plist

 

IOKitPersonalities/Intel ICH7 HDA/HDAConfigDefault/0/CodecID

 

from 283904130 to 283904128

 

IOKitPersonalities/Intel ICH7 HDA/HDAConfigDefault/IOPCIPrimaryMatch

 

from 0x27D88086 to 0x26688086

 

 

All this just to say that this don't work :hysterical:

 

I check all binary form Mac OS folders from all your kext with HEX editor. None of them contains 283904130 string

Share this post


Link to post
Share on other sites
Don't worry, I´ll release a test version for alc880 in the next 6 hours

 

Yeah but a "tutorial" would be cool for non 882 or 880 users! I want to test it with 888 but I can't find "10 EC 08 82" or "10 EC 08 85" in the binary! :hysterical:

 

cYa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for this driver previously I only had sound output with default AppleHDA driver on the Jas 10.4.8 dvd. But mow I have MIC input and sounmd out put both working on my ALC 882 based on board audio. My board is a Gigabyte 8I945P-G so bascially I have everything working on my board Ethernet, audio, sata my nvidia card all thats left is full multichannel 5.1 output. Thanks a lot. Now if only this was avialable for my sigmatel 9200 based laptop my e1405 would be perfect macbook :hysterical:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Taruga,

 

Working fine here on my ASUS P5LD2-Deluxe !

I can now say 'Goodbye' to my iMic or the Creative AC97 PCI card i used for audio in before, and free up some slots :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yeah but a "tutorial" would be cool for non 882 or 880 users! I want to test it with 888 but I can't find "10 EC 08 82" or "10 EC 08 85" in the binary! :(

 

cYa

 

I would also like to do some testing with alc861 ive changed the few things in the binary but still cant get it to even show 1 output.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×