Jump to content
Taruga

AppleHDA Solution - Work in progress

4,109 posts in this topic

Recommended Posts

yeah that fixed it. I got azelia working on my alc861.

What is weird is that it only works with device id from alc882!

 

I tried AppleHDA thing but it failed. AppleHDA is loading fine but no sound, and it doesn't show up in sysprofiler.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Lol lol lol :censored2: :shock::) I´ve just made the impossible... I´ve got sound coming out from my mic !!!!

 

And it really plays ! Didn´t know it was possible :D

 

 

Taruga, where are you?

 

Tell us please something more how did you get this working? Man, pleaaaaase....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Me and TheMaxx32000 are testing the driver right now, more news on the next days.

Volume control, line out, mic seems to work, need more work fore line in and multi speaker config and unfortunatetly can´t test spdif because I don´t have it. This was tested with an asus p5ld2-vm alc882, but hope to get it working with others too. Just need more time ....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Me and TheMaxx32000 are testing the driver right now, more news on the next days.

Volume control, line out, mic seems to work, need more work fore line in and multi speaker config and unfortunatetly can´t test spdif because I don´t have it. This was tested with an asus p5ld2-vm alc882, but hope to get it working with others too. Just need more time ....

 

Hi, that are great News....

 

If you are interest in further Testing, please give us a Link, so i can Test with Spdif and 5.1 Sound too.

 

Rene

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd like to know if your driver is an hackedd version of the applehda.kext or a ported driver (as written on the natit website) of the ALSA hda driver.

Can it be used on other codecs such as cmedia?

Just to know what you're working on.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey taruga, this is SG from irc, just reporting my experiences with your new kexts...

 

-sound-out works just fine, i can modify the volume

-sound is coming out of the green jack

-sound-in via my microphone on pink jack (or any other) isnt working

-input level is getting something when i increase the volume, but nothing is being recorded

-when i plug/unplug from the pink jack, my recording software does detect an increase or drop of some kind for a bit (only on the pink jack, so something is working)

 

system details:

 

-10.8.4

-latest semthex beta5 kernel

-asus p5w-dh deluxe motherboard

-Realtek ALC882M High Definition Audio 8-channel CODEC (from asus site/manual)

Share this post


Link to post
Share on other sites
-sound-in via my microphone on pink jack (or any other) isnt working

-input level is getting something when i increase the volume, but nothing is being recorded

-when i plug/unplug from the pink jack, my recording software does detect an increase or drop of some kind for a bit (only on the pink jack, so something is working)

 

Hm, have tested just now with my ALC882, Mic-In is working fine (stereo!)... have recorded and can play the recording fine.

 

Here it is working...

 

Rene

 

(You can try to use your iPod-Headphone as an Mic, must set up the recording volume to max...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whoops ... totally missed it .. gonna try now .. thanks

 

 

Update:

I've removed azalia, Extensions.*

Then i installed the pkg and i looked very promising after a reboot.

however no sound on any port :angel:

Also the mic doesn't have any sound .. (only internal is shown.)

 

There all there but "Line in" has no output control/volume

Headphones has the output control/volume but no sound...

Digital out has the same as "line in"

 

Line in .. must be line out :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sound Devices

-------------

Description: SoundMAX HD Audio O

Default Sound Playback: Yes

Default Voice Playback: Yes

Hardware ID: HDAUDIO\FUNC_01&VEN_11D4&DEV_1986&SUBSYS_1043818F&REV_1005

Manufacturer ID: 65535

Product ID: 65535

Type: WDM

Driver Name: ADIHdAud.sys

Driver Version: 5.10.0001.4151 (English)

Driver Attributes: Final Retail

WHQL Logo'd: No

Date and Size: 10/5/2005 06:21:10, 141312 bytes

Other Files:

Driver Provider: AnalogDevices

HW Accel Level: Full

Cap Flags: 0xF5F

Min/Max Sample Rate: 100, 192000

Static/Strm HW Mix Bufs: 33, 32

Static/Strm HW 3D Bufs: 33, 32

HW Memory: 0

Voice Management: Yes

EAX™ 2.0 Listen/Src: Yes, Yes

I3DL2™ Listen/Src: Yes, Yes

Sensaura™ ZoomFX™: Yes

Registry: OK

Sound Test Result: The tests were cancelled before completing.

 

---------------------

Sound Capture Devices

---------------------

Description: SoundMAX HD Audio I

Default Sound Capture: Yes

Default Voice Capture: Yes

Driver Name: ADIHdAud.sys

Driver Version: 5.10.0001.4151 (English)

Driver Attributes: Final Retail

Date and Size: 10/5/2005 06:21:10, 141312 bytes

Cap Flags: 0x41

Format Flags: 0xCCC

 

 

I'm use mac OS X 10.4.8 by Lord JaS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nice find - I wonder if sigmatel guys (like me) will be left behind, or the project will evolve in something like natit ? It will be fantastic !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hm, have tested just now with my ALC882, Mic-In is working fine (stereo!)... have recorded and can play the recording fine.

 

Here it is working...

 

Rene

 

(You can try to use your iPod-Headphone as an Mic, must set up the recording volume to max...)

 

 

The asus P5w DH has the alc882M codec as opposed to yours which has the alc882. i wonder what the difference is between the 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Awesome work guys, it works well on my Abit AW9D (ALC882).

 

Line Out - on rear green jack. Volume didn't work initially from menubar control or keys (I have an Apple Pro keyboard). Volume adjusted ok in sound control panel and that seems to have enabled menubar and keyboard now.

 

Digital Out - TOSLINK connector. Works perfectly, no system level control (expected). Volume in iTunes and apps works fine. Apple DVD player sends Dolby Digital to receiver once digital out selected in prefs. :thumbsdown_anim:

 

Internal Microphone - on rear pink jack. Appears ok, haven't done a recording but I get meter readings tapping on mic.

 

There is a listing for Internal Microphone as a built-in output. No audio comes out of any remaining jacks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've tried on Asus P5LD2 mobo with alc882.

 

Sound out works perfectly, although mic in input didn't work

I tried couple of mic lying around but, those mic could be defective

I have to test more about this mic-in

 

It seems output quality of sound is a bit better using this AppleHDA.kext.

It produces a bit clearer sound, I think. :)

 

Big thanks goes to Taruga and the gang, great work guys :)

 

Btw, is there any chance this kext could possibly work on alc260?

Share this post


Link to post
Share on other sites

On my alc882m on the N4L-VM DH mainboard which has a i945GM chipset, The kext installed, however i didn't get sound on any output on the rear even no matter what output was selected.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've tried on Asus P5LD2 mobo with alc882.

 

Sound out works perfectly, although mic in input didn't work

I tried couple of mic lying around but, those mic could be defective

I have to test more about this mic-in

 

It seems output quality of sound is a bit better using this AppleHDA.kext.

It produces a bit clearer sound, I think. :D

 

Big thanks goes to Taruga and the gang, great work guys :P

 

Btw, is there any chance this kext could possibly work on alc260?

 

It isn't what you think. It's just true :D

My sound is way better than Azalia (I have 2 professional speakers of very high value :P)

 

Success with output @ Asus P5LD2-V motherboard (alc882)

I can use the volume buttons also, but I am on a apple keyboard so it should work anyway. I don't have a mic to test though :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Curious... I didn´t noticed that sound was better. I´ve been working late at night, so that´s why I didn´t noticed. I´m glad to hear feedback, btw, i also have an Apple keyboard and volume control with keyboard isn´t working, that´s why I´ve put it on the next things to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Curious... I didn´t noticed that sound was better. I´ve been working late at night, so that´s why I didn´t noticed. I´m glad to hear feedback, btw, i also have an Apple keyboard and volume control with keyboard isn´t working, that´s why I´ve put it on the next things to do.

 

Well it dind't worked on the first instance, but after going to sound > output, changing the volume there they suddenly worked :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

i have alc861. it works with azelia and device id from alc882*(didn't work with device id from 861).

 

tried this kext didn't work. How can I make it work for alc861?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried the installer and got the iternal microphone, Line out & Digital out on my sys pref. Still using Line out (I too noticed a sound improvement, maybe I imagined it :-) )

 

Next I'll test spdif, got to do a bit of tidying up first,

 

Cheers, and good luck.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×