Jump to content
Taruga

AppleHDA Solution - Work in progress

4,109 posts in this topic

Recommended Posts

i've tried a lot of methods to make the soundmax 1986a works, but all disappointed me ! :(

really wish that my asus U5F sound can work,

 

This is my codec dump , hope it will help ! :blink:

Thanks !!!

u5f_1986a.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

look forward to the new version, image that it will finally solve the problem of my AD1981 on T60.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome back, Taruga. I'm definitely looking forward to this new and improved patcher. Perhaps that'll get the microphone working.

Share this post


Link to post
Share on other sites

i'm too looking forward for next version. just as reminding. i have adi1986A on intel bus. only 2 channels out listed as hd audio output. tried all of ur patches, but didnt work. attached my dump.

glad u came back:)

driver.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey Taruga,

 

Nice to see you back again :(

 

Sounds like someone doesn't like you much - hope whoever it was that did that gets caught!

Thanks for all your hard work, i'm very much looking forward to the release of your new patcher :)

 

~mac.nub

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welcome back Taruga !!!

 

 

Quite a few people here have a problem with AD1981.

After install the patch the mute button shows some attitude and keeps shutting itself down.

No idea why it's behaving strange.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glad to see you're back!!!

 

Looking forward for a possible fix for Soundmax/ADI 1988b (v_id 11d4 d_id 198b)? Just a 2 ch Line out + Mic/Line in would be great!

 

I've tried patching AppleHDA.kext but either it won't work or I am doing something wrong.

Perhaps there is something here with mute as well?

I get Line out and digital out but still no sound. Attached my codec dump from ubuntu in post #2764.

 

/take care

 

C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi!

 

I have a Sigmatel 9205! Any chance to get this one running with Leo? Will the driver be included in the next AppleHDA-Patcher?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have a Sony Laptop VGN-AR290G, This is the codec that I pulled off my pc with Linux.

I used the leopard patcher, but it still says know sound device found.

 

AppleHDA Patcher - 2006/2007 Taruga v1.17

 

* Patching AppleHDA.kext to 0x83847664 Done

* Checking AppleHDA for patch Done

000172aa cmpl $0x83847664,%edx

0001886a cmpl $0x83847664,%edx

* Checking for SPDIF Out Detected

* Checking for SPDIF In Not Detected

* Creating AppleHDA configs

* Using the following nodes in pathmap

 

Back Mic: 8 9 21 13

Line In : 8 9 21 12

Speaker : 15 5

Headphone: 10 2

Spdif Out: 17 16

 

* Copying new config to destination Done

* Repairing Permissions Done

 

** Done patching - You can reboot now **

Codec: SigmaTel CXD9872AKD
Address: 0
Vendor Id: 0x83847664
Subsystem Id: 0x104d1300
Revision Id: 0x100201
Default PCM:
   rates [0x7e0]: 44100 48000 88200 96000 176400 192000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x1]: PCM
Default Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x0f, stepsize=0x05, mute=1
Default Amp-Out caps: ofs=0x7f, nsteps=0x7f, stepsize=0x02, mute=1
Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x66 0x66]
 Power: 0x0
Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0xff 0xff]
 Power: 0x0
Node 0x04 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0xff 0xff]
 Power: 0x0
Node 0x05 [Audio Output] wcaps 0xd0c05: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: N/A
 Amp-Out vals:  [0x66 0x66]
 Power: 0x0
Node 0x06 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo
 Power: 0x0
 Connection: 1
    0x07
Node 0x07 [Audio Selector] wcaps 0x300903: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: N/A
 Amp-In vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 1
    0x0e
Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x1d0541: Stereo
 Power: 0x0
 Connection: 1
    0x09
Node 0x09 [Audio Selector] wcaps 0x300903: Stereo Amp-In
 Amp-In caps: N/A
 Amp-In vals:  [0x80 0x80]
 Connection: 1
    0x15
Node 0x0a [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x08173c: IN OUT HP Detect
 Pin Default 0x03211030: [Jack] HP Out at Ext Left
   Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0xc0: OUT HP
 Connection: 1
    0x02
Node 0x0b [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0814: OUT Detect
 Pin Default 0x400000fb: [N/A] Line Out at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 1
    0x04
Node 0x0c [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0814: OUT Detect
 Pin Default 0x21211040: [Jack] HP Out at Sep Rear
   Conn = 1/8, Color = Black
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 1
    0x03
Node 0x0d [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x08173c: IN OUT HP Detect
 Pin Default 0x03a1502e: [Jack] Mic at Ext Left
   Conn = 1/8, Color = Red
 Pin-ctls: 0x24: IN
 Connection: 1
    0x02
Node 0x0e [Pin Complex] wcaps 0x400081: Stereo
 Pincap 0x0824: IN Detect
 Pin Default 0x90371160: [Fixed] CD at Int N/A
   Conn = Analog, Color = Black
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x0f [Pin Complex] wcaps 0x400181: Stereo
 Pincap 0x0814: OUT Detect
 Pin Default 0x92171110: [Fixed] Speaker at Int Front
   Conn = Analog, Color = Black
 Pin-ctls: 0x40: OUT
 Connection: 1
    0x05
Node 0x10 [Audio Output] wcaps 0x40211: Stereo Digital
 PCM:
   rates [0x3e0]: 44100 48000 88200 96000 176400
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
Node 0x11 [Pin Complex] wcaps 0x400301: Stereo Digital
 Pincap 0x0810: OUT
 Pin Default 0x034513a0: [Jack] SPDIF Out at Ext Left
   Conn = Optical, Color = Black
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 2
    0x10* 0x09
Node 0x12 [Audio Input] wcaps 0x140311: Stereo Digital
 PCM:
   rates [0x160]: 44100 48000 96000
   bits [0xe]: 16 20 24
   formats [0x5]: PCM AC3
 Connection: 1
    0x13
Node 0x13 [Pin Complex] wcaps 0x440381: Stereo Digital
 Pincap 0x0834: IN OUT Detect
 Pin Default 0x40c000fd: [N/A] SPDIF In at Ext N/A
   Conn = Unknown, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x00:
 Connection: 1
    0x18
Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x400001: Stereo
 Pincap 0x0820: IN
 Pin Default 0x90a70020: [Fixed] Mic at Int N/A
   Conn = Analog, Color = Unknown
 Pin-ctls: 0x20: IN
Node 0x15 [Audio Selector] wcaps 0x30010d: Stereo Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=1
 Amp-Out vals:  [0x00 0x00]
 Connection: 4
    0x0a 0x0d 0x14* 0x02
Node 0x16 [beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out
 Amp-Out caps: ofs=0x03, nsteps=0x03, stepsize=0x17, mute=0
 Amp-Out vals:  [0x00]
Node 0x17 [Volume Knob Widget] wcaps 0x600000: Mono
Node 0x18 [Audio Output] wcaps 0x40201: Stereo Digital

Share this post


Link to post
Share on other sites

is it still possible to get older versions of the patcher?

 

i've heard reports of 1.16/1.15 working for the sigmatel 9200 on the dell 6400 in leopard...wasn't able to w/ current release

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know this is going to sound really stupid but I'm having a problem and I hope someone can help me out.

 

I have a gateway notebook mx8711 with ToH leopard running. I've downloaded the AppleHDAPatcher, booted into linux with a liveCD, dumped my codec to a txt file, saved the text to my portable drive, moved it over to Leo again all fine. After I run HDA Patcher i literally dragged the linux dump text file and dropped it onto the icon on my desktop for the HDA patcher, but it didn't do anything. I've tried it numerous times, and I know I must be doing something wrong.

 

Anyone wanna tell me how I'm being an idiot?

 

 

Also can't get it to boot without the ToH installation CD, but thats a project for another day...

Share this post


Link to post
Share on other sites

any solutions for sigmatel 9227 for leo tried tarugas patch 1.17 didnt work .help required. intel pentium d 3.4 ghz on intel d946gzis mb and nvidia geforce 7100 grafic card . I WANT SWEET SOUND OF MUSIC

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi i have an P5LD2 motherboard and i can't find the right dump for it can someone share on the forum?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello everybody

i have a HP Compaq 6310nx with the unfamous AD1981HD. I've tried every HDAPatcher, but still not working, so this si my codec dump. Thank you in Advanced Taruga

 

Mac Os X 10.4.10

codec.txt

Share this post


Link to post
Share on other sites

hianyone can provide me a link of AppleHDA Patcher Ver 1.16 i tried 1.17 on my dell inspiron 6400 with Sigmatel STAC 92XX and tried all Codec Dumps in the site provided in the first post, so my sound still not working, i saw in some posts that AppleHDA Patcher Ver 1.16 worked for them fixing their audio, so if any one have it or can provide me with a working link of it...Pliz help and advice....hianyone can provide me a link of AppleHDA Patcher Ver 1.16 i tried 1.17 on my dell inspiron 6400 with Sigmatel STAC 92XX and tried all Codec Dumps in the site provided in the first post, so my sound still not working, i saw in some posts that AppleHDA Patcher Ver 1.16 worked for them fixing their audio, so if any one have it or can provide me with a working link of it...Pliz help and advice....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×