Jump to content
cheneyveron

new possibilities for X79 AppleACPIPlatform panic

68 posts in this topic

Recommended Posts

hello, world

 

I have one of those chinese boards, namely 3.5B

Everything is working good, here is my darwin's dump: http://rgho.st/private/87y5TQqwm/708e722405be697706d76cd077f3a2b7

but the only problem is that I cannot get my hack to even TRY to sleep, it only puts the display to sleep

in Windows I can get it to hibernate and that works. sleep after messing around with the bios is acheivable, though initially it wasn't, but it has the bug of the cpu cooler not stopping

in macOS i i don't even know if it can hubernate, because the thing won't try to.

what are the ACPI tables missing for the system to assume the possibility of sleep?

Edited by rotoyouoio

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Actually, my mobo only have S1 state of sleep, during which:

  • Net card / Video card / Sound card stop working

  • CPU fan keep running / USB power on

I searched Google for a long time and finally found a Russia forum here in which they modified the BIOS and inserted S3 status of sleep while adding tons of optimiations and updates. However, his BIOS is not suitable for my mobo.
Meanwhile he wrote down what he did to that bios, i have read them but cannot figure out how to do that on my BIOS rom. So it would be huge kindness if anyone willing to modify the BIOS according to that forum.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12.04.2018 at 4:36 PM, cheneyveron said:

Actually, my mobo only have S1 state of sleep, during which:

  • Net card / Video card / Sound card stop working

  • CPU fan keep running / USB power on

I searched Google for a long time and finally found a Russia forum here in which they modified the BIOS and inserted S3 status of sleep while adding tons of optimiations and updates. However, his BIOS is not suitable for my mobo.
Meanwhile he wrote down what he did to that bios, i have read them but cannot figure out how to do that on my BIOS rom. So it would be huge kindness if anyone willing to modify the BIOS according to that forum.

i pm'ed that guy, since I'm also russian, waiting for him to answer, how he flashed modded defaults.

meanwhile, I found an s3 ssdt from an imac and with that it enters sleep with powering down all the fans, but it fails to exit sleep EVEN in windows. but my guess is that changing that setting in BIOS rather than reporting it to the system with an SSDT has more chances of being successful

Share this post


Link to post
Share on other sites
i pm'ed that guy, since I'm also russian, waiting for him to answer, how he flashed modded defaults.
meanwhile, I found an s3 ssdt from an imac and with that it enters sleep with powering down all the fans, but it fails to exit sleep EVEN in windows. but my guess is that changing that setting in BIOS rather than reporting it to the system with an SSDT has more chances of being successful

Can you share that ssdt with us? Maybe we can figure out how status changes between the hardware controllers in S3 state.


从我的 iPhone 发送,使用 Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cheneyveron, big thanks 2 days searching why this DSDT will not load on high sierra.

Oh by way , i'm experiencing a freezed wake up on my X79 board. Bios code on board is cycling to d6, meaning VGA card not working. Any Clue with X79 only amd dgpu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/30/2017 at 6:11 PM, cheneyveron said:

Hey guys! Super good news for X79 friends!

I solved my problem by modifying my dsdt finally.

Before editing, it looks like this:

 

After trying, just delete the following lines from you dsdt will do the same job:

Store ("CPUSCK0", CUU0)

Store ("CPUSCK1", CUU1)

Store ("CPUSCK2", CUU2)

Store ("CPUSCK3", CUU3)

 

Reply if it helps, cheers :) 

 

Hi Cheneyveron,

Thnx for finding this fix. Just updated to 10.13.5 (from 10.12.6) because i need the Final Cut Prores Raw update.
This fix worked but only with the clover/config method from fft2d. Not by deleting the part from my dsdt.
I’m using dsdt/ssdt from Rampage Dev and i don’t have the “Store ("CPUSCK0)" part in my ssdt!!

Can you point me in the correct direction to move the fix to the ssdt file?

 

Giga x79-ud3, e5-1650v2 (Bios pm patch)

SSDT-1.aml

SSDT.aml

Edited by t2m

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 7/10/2018 at 9:16 PM, t2m said:

 

Hi Cheneyveron,

Thnx for finding this fix. Just updated to 10.13.5 (from 10.12.6) because i need the Final Cut Prores Raw update.
This fix worked but only with the clover/config method from fft2d. Not by deleting the part from my dsdt.
I’m using dsdt/ssdt from Rampage Dev and i don’t have the “Store ("CPUSCK0)" part in my ssdt!!

Can you point me in the correct direction to move the fix to the ssdt file?

 

Giga x79-ud3, e5-1650v2 (Bios pm patch)

SSDT-1.aml

SSDT.aml

 

On hold, replace everything.

DSDT.aml.zip

SSDT.aml.zip

SSDT-1.aml.zip

Edited by korlione2009

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/31/2017 at 2:11 AM, cheneyveron said:

Hey guys! Super good news for X79 friends!

I solved my problem by modifying my dsdt finally.

Before editing, it looks like this:

post-1567413-0-94451200-1504109345_thumb.jpg

Just delete Device (SCK0) to Device (SCK3) and other things in the red box.

Finally after modifing, all Processors are directly inside _SB instead of _SB.SCKN

Don't forget the quote behind the last Processor C00x.

After trying, just delete the following lines from you dsdt will do the same job:

Store ("CPUSCK0", CUU0)

Store ("CPUSCK1", CUU1)

Store ("CPUSCK2", CUU2)

Store ("CPUSCK3", CUU3)

 

Reply if it helps, cheers :) 

Mate you're my saviour, thank you so much for this method. Works perfectly on X9DAi with 2 Xeon 2670s.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey folks, I have a Gigabyte board as well, GA-X79S-UP5-WIFI with i7-3930k.

 

I get the AppleACPIFamily panic, despite having tried the 'fix headers' option and dropping MATS instead of DMAR. Can anyone share any files to help me boot up the installer? I can't even complete the installation. I've attached my EFI. Thanks!

EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/4/2017 at 6:36 PM, x.di said:

@Arkanis Give it a try :) Do not replace AppleAHCI or IntelCpu . With this EFI you will be able to Install and boot vanilla HighSierra and everything will be patched for you :)

EFI.zip

I've spent three days trying to upgrade from 10.12 to 10.13 with my GA-X79S-UP5 but couldn't even get to the installer.  AppleACPIPlatform KP's.  Now at least it's installing.  Had to throw out most of the "Other" kexts and update the FakeSMC but that wasn't surprising given the different machine I'm on.  Thanks!  Keeping my fingers crossed!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@x.di I just wanted to thank you VERY much for posting your EFI folder. Finally tracked this thread down and took the time to update (and make work) my system. Everything is SO freaking smooth now. I had to upgrade a few kexts to get Mojave going, but it all looks good now. The full EFI is 24MB so let me know if you want it.

 

@cheneyveron All my cores look like they are working...

 

$ sysctl -n hw.ncpu
32

 

Edited by justroach

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/8/2018 at 4:17 AM, abds69 said:

@cheneyveron, big thanks 2 days searching why this DSDT will not load on high sierra.

Oh by way , i'm experiencing a freezed wake up on my X79 board. Bios code on board is cycling to d6, meaning VGA card not working. Any Clue with X79 only amd dgpu ?

Sleep and wake up is a problem if power management is not ready. Otherwise maybe you should check your bios settings?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, so I tried to update to 10.14.5 and there is some sort of panic and then the system reboots. I can't get a good picture of it, but I figured I'd ping this group and see if anyone has seen this already. I'm going to search for how to pull logs from the machine so I can see what that error is, but if anyone wants to help me cheat and give me the answer on that I would be grateful. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/5/2019 at 6:59 PM, justroach said:

OK, so I tried to update to 10.14.5 and there is some sort of panic and then the system reboots. I can't get a good picture of it, but I figured I'd ping this group and see if anyone has seen this already. I'm going to search for how to pull logs from the machine so I can see what that error is, but if anyone wants to help me cheat and give me the answer on that I would be grateful. :)

Just wanted to say I have had to roll back to 10.14.4. so far could not get past a panic on 10.14.5 (after fixing AICPUPM) I tried more things then I can remember now. Might just stay put for a bit on 10.14.4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Cwtf
      I made a clean install of High Sierra on a 1TB crucial ssd. Installed clover Clover_v2.5k_r5070 into the EFI of this ssd, but when I tried to make it my default boot drive, the clover screen wouldn't come up, and left a black screen.
      I tried using the Olarilia usb drive and clover did the same thing. 
       
      I thought maybe that it was a theme issue so I tried to blind boot by just hitting the enter key but the nothing happened.
      I restarted and selected my my old drive with clover v2.4k_4945 from the bios the bios boot menu.  Clover came up and I could select my new drive from the clover menu.     
       
      Changing the themes, didn't help. No matter what theme I chose (including embedded), clover v2.5k didn't work, and  I still got just a black screen.
       
      Do I need to install v2.4k on my new drive or is there a way I can get v2.5k working?
       
      I have a GA-x79-ud5 motherboard, AMD  rx580 graphics card and use a Sony 4k tv as my monitor.
    • By Andre_mac79
      has anyone tried to install mac on a chinese x79 (x79t) and a gtx 780? it can be done?
    • By noisegate
      Hi all,
       
      I use this setup (X79 Deluxe - 4930K - HD6870) as an audio rig. It all works fine, I'm only experiencing stability issues with everything USB (audio sound card, MIDI controllers). Logic Pro X keeps randomly losing sync with them.
       
      I installed GenericUSBXHCI (v1.2.11) from the rampagedev X79 dmg. Has anyone successfully used other USB kexts? I mostly use USB 2 ports.
       
      Thanks!
    • By necros
      Hi all, new user here.
      I followed the shilohh guide i7-4930k-asus-rampage-iv-extreme-32gb-ram-gtx-770-4gb-success(and some other guides fresh installing) and everything works great but my cpu is flat at 1.2Mhz. 
      I tried every guide here, in olarila and in "others" but nothing works. Surely I'm doing something wrong but I cannot guess what it is. Also tried nullcpu etc..
      My specs are:
      Rampage IV Extreme
      i7 3930k
      Gtx 980
      Mac OS X 10.12.6
      I made my own SSDT too.
      C1E is enabled.
      I leave my Clover Folder here in case someone can shed some light because I'm starting to be desperate.
      Thank you in advance
      Cheers
       
      CLOVER.zip
    • By yehia2amer
      I want to patch AppleHDA but I cannot find any post talking about ALC3220, I Tried AppleALC (ALC280 - layout-id 11), and AppleHDA Patcher v1.9  (ALC280 - layout-id 5) with no luck.
      I Also Tried VodooHDA but it is very buggy an unstable !
       
      So Now Please find my Codec details below
      ------
      Linux codec_dump.txt 
       
      Codec: Realtek ALC3220 Address: 0 AFG Function Id: 0x1 (unsol 1) Vendor Id: 0x10ec0280 Subsystem Id: 0x102805d4 Revision Id: 0x100003 No Modem Function Group found Default PCM: rates [0x5f0]: 32000 44100 48000 88200 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Default Amp-In caps: N/A Default Amp-Out caps: N/A State of AFG node 0x01: Power states: D0 D1 D2 D3 CLKSTOP EPSS Power: setting=D0, actual=D0 GPIO: io=5, o=0, i=0, unsolicited=1, wake=0 IO[0]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0 IO[1]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0 IO[2]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0 IO[3]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0 IO[4]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0 Node 0x02 [Audio Output] wcaps 0x41d: Stereo Amp-Out Control: name="Speaker+LO Playback Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0 Device: name="ALC3220 Analog", type="Audio", device=0 Amp-Out caps: ofs=0x57, nsteps=0x57, stepsize=0x02, mute=0 Amp-Out vals: [0x3d 0x3d] Converter: stream=5, channel=0 PCM: rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D0, actual=D0 Node 0x03 [Audio Output] wcaps 0x41d: Stereo Amp-Out Control: name="Headphone Playback Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0 Amp-Out caps: ofs=0x57, nsteps=0x57, stepsize=0x02, mute=0 Amp-Out vals: [0x00 0x00] Converter: stream=5, channel=0 PCM: rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D0, actual=D0 Node 0x04 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x05 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x06 [Audio Output] wcaps 0x611: Stereo Digital Converter: stream=0, channel=0 Digital: Digital category: 0x0 IEC Coding Type: 0x0 PCM: rates [0x5f0]: 32000 44100 48000 88200 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Node 0x07 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x08 [Audio Input] wcaps 0x10051b: Stereo Amp-In Control: name="Capture Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Control: name="Capture Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Device: name="ALC3220 Analog", type="Audio", device=0 Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x3f, stepsize=0x02, mute=1 Amp-In vals: [0x27 0x27] Converter: stream=1, channel=0 SDI-Select: 0 PCM: rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D0, actual=D0 Connection: 1 0x23 Node 0x09 [Audio Input] wcaps 0x10051b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x3f, stepsize=0x02, mute=1 Amp-In vals: [0x97 0x97] Converter: stream=0, channel=0 SDI-Select: 0 PCM: rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000 bits [0xe]: 16 20 24 formats [0x1]: PCM Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 1 0x22 Node 0x0a [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x0b [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In Control: name="Front Mic Playback Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=2, ofs=0 Control: name="Front Mic Playback Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=2, ofs=0 Control: name="Rear Mic Playback Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Control: name="Rear Mic Playback Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Amp-In caps: ofs=0x17, nsteps=0x1f, stepsize=0x05, mute=1 Amp-In vals: [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] [0x80 0x80] Connection: 5 0x18 0x19 0x1a 0x1b 0x1d Node 0x0c [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x80 0x80] Connection: 2 0x02 0x0b Node 0x0d [Audio Mixer] wcaps 0x20010b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-In vals: [0x00 0x00] [0x80 0x80] Connection: 2 0x03 0x0b Node 0x0e [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x0f [Audio Mixer] wcaps 0x20010a: Mono Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-In vals: [0x80] [0x00] Connection: 2 0x02 0x03 Node 0x10 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x11 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x12 [Pin Complex] wcaps 0x40040b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Pincap 0x00000020: IN Pin Default 0x4008c000: [N/A] Line Out at Ext N/A Conn = DIN, Color = UNKNOWN DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x0 Pin-ctls: 0x00: Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Node 0x13 [Pin Complex] wcaps 0x40040b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Pincap 0x00000020: IN Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Black DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x00: Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Node 0x14 [Pin Complex] wcaps 0x40058d: Stereo Amp-Out Control: name="Speaker Playback Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x00 0x00] Pincap 0x00010010: OUT EAPD EAPD 0x2: EAPD Pin Default 0x90170110: [Fixed] Speaker at Int N/A Conn = Analog, Color = Unknown DefAssociation = 0x1, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x40: OUT Unsolicited: tag=00, enabled=0 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D0, actual=D0 Connection: 2 0x0c* 0x0d Node 0x15 [Pin Complex] wcaps 0x40058d: Stereo Amp-Out Control: name="Headphone Playback Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0 Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x80 0x80] Pincap 0x0001001c: OUT HP EAPD Detect EAPD 0x2: EAPD Pin Default 0x0221401f: [Jack] HP Out at Ext Front Conn = 1/8, Color = Green DefAssociation = 0x1, Sequence = 0xf Pin-ctls: 0xc0: OUT HP Unsolicited: tag=02, enabled=1 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 2 0x0c 0x0d* Node 0x16 [Pin Complex] wcaps 0x40058d: Stereo Amp-Out Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x80 0x80] Pincap 0x00010014: OUT EAPD Detect EAPD 0x2: EAPD Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Black DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x00: Unsolicited: tag=00, enabled=0 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 2 0x0c* 0x0d Node 0x17 [Pin Complex] wcaps 0x40050c: Mono Amp-Out Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x80] Pincap 0x00000010: OUT Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Black DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x00: Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 1 0x0f Node 0x18 [Pin Complex] wcaps 0x40058f: Stereo Amp-In Amp-Out Control: name="Rear Mic Boost Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x80 0x80] Pincap 0x00003734: IN OUT Detect Vref caps: HIZ 50 GRD 80 100 Pin Default 0x01a13040: [Jack] Mic at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Blue DefAssociation = 0x4, Sequence = 0x0 Pin-ctls: 0x24: IN VREF_80 Unsolicited: tag=04, enabled=1 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 2 0x0c* 0x0d Node 0x19 [Pin Complex] wcaps 0x40048b: Stereo Amp-In Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Pincap 0x00000024: IN Detect Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Black DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x00: Unsolicited: tag=00, enabled=0 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Node 0x1a [Pin Complex] wcaps 0x40058f: Stereo Amp-In Amp-Out Control: name="Front Mic Boost Volume", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x80 0x80] Pincap 0x0000373c: IN OUT HP Detect Vref caps: HIZ 50 GRD 80 100 Pin Default 0x02a19030: [Jack] Mic at Ext Front Conn = 1/8, Color = Pink DefAssociation = 0x3, Sequence = 0x0 Pin-ctls: 0x24: IN VREF_80 Unsolicited: tag=03, enabled=1 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 2 0x0c* 0x0d Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x40058f: Stereo Amp-In Amp-Out Control: name="Line Out Playback Switch", index=0, device=0 ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0 Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x03, stepsize=0x2f, mute=0 Amp-In vals: [0x00 0x00] Amp-Out caps: ofs=0x00, nsteps=0x00, stepsize=0x00, mute=1 Amp-Out vals: [0x00 0x00] Pincap 0x00003734: IN OUT Detect Vref caps: HIZ 50 GRD 80 100 Pin Default 0x01014020: [Jack] Line Out at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Green DefAssociation = 0x2, Sequence = 0x0 Pin-ctls: 0x40: OUT VREF_HIZ Unsolicited: tag=01, enabled=1 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 2 0x0c* 0x0d Node 0x1c [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x1d [Pin Complex] wcaps 0x400400: Mono Pincap 0x00000020: IN Pin Default 0x40400001: [N/A] SPDIF Out at Ext N/A Conn = Unknown, Color = Unknown DefAssociation = 0x0, Sequence = 0x1 Pin-ctls: 0x20: IN Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Node 0x1e [Pin Complex] wcaps 0x400781: Stereo Digital Pincap 0x00000014: OUT Detect Pin Default 0x411111f0: [N/A] Speaker at Ext Rear Conn = 1/8, Color = Black DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0 Misc = NO_PRESENCE Pin-ctls: 0x40: OUT Unsolicited: tag=00, enabled=0 Power states: D0 D1 D2 D3 EPSS Power: setting=D3, actual=D3 Connection: 1 0x06 Node 0x1f [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x20 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00040: Mono Processing caps: benign=0, ncoeff=107 Node 0x21 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono Node 0x22 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo Connection: 8 0x18* 0x19 0x1a 0x1b 0x1d 0x0b 0x12 0x13 Node 0x23 [Audio Selector] wcaps 0x300101: Stereo Connection: 6 0x18* 0x19 0x1a 0x1b 0x1d 0x0b Node 0x24 [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono  
      Jarvis report:
      Hardware info: - ATI R6xx HDMI (1002:aa01) - Controller 1002:aa30 (sub-ven:174b:aa30) - Driver: VoodooHDA SSDT-4.aml succesfully extracted! DSDT.aml succesfully extracted! SSDT.aml succesfully extracted! SSDT-1.aml succesfully extracted! SSDT-3.aml succesfully extracted! SSDT-2.aml succesfully extracted! Found "Device (HDEF)" in DSDT.aml Found property "layout-id" in DSDT.aml Found 1 occurennces of "layout-id" in ioreg, not sure what's will be for HDEF.. Found unsupported "layout-id = 11" in ioreg, will not work using Mirone's patches!!! No "Device (HDAU)" was found inside your ACPI tables. That is normal w/o a PCI Video card or w/o an HDMI connector on it! AppleHDA Patcher.app only supports (if patched by Mirone): layout-id 2 for laptop's, layout-id 5 for Desktop's with 3 connectors (pink, green and blue), layout-id 7 for Desktop's with 5/6 connectors (gray, black, orange, pink, green and blue), layout-id 9 for Desktop's with 5/6 connectors (gray, black, orange, pink, green, blue, CodecAddress:2) aDummyHDA.kext works only is /System/Library/Extensions. Laptop's may be need the provided ACPI Patch such system_IRQ.txt to be functional. HDAEnabler.kext maybe usefull if you don't want to edit your ACPI table or the Clover's config, or the org.Chameleon.Boot.plist. CodecCommander.kext is usefull in the case you have no sound after waking from sleep. Generated kexts should be installed in a proper way, repairing its permissions and rebuilding the cache: dragging kexts into Pandora's Box.app window will help you to do that!  
      Chipset Name: Intel Corporation C600/X79 series chipset High Definition Audio Controller (rev 06)
      Codec Name: Realtek ALC3220
      Linux Codec Dump : codec_dump.txt
      codec_dump.txt.svg
      Patched DSDT: DSDT.aml
       
       
      Thanks
       
×