Jump to content
fantomas1

[pre-release] macOS High Sierra

3,845 posts in this topic

Recommended Posts

guys please help,

I made an installer usb,used clover 4084, put the apfs driver in uefi, added firmware to smbios, boot from installer,

goes good, format destination partition as apfs, install, installs ok, then when after install it reboots I  dont have that partion on the clover screen to continue the installation.

What gives?

Please advise.

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Yeah, I think my second download was corrupted somehow. Couldn't mount InstallESD.dmg anymore. Verification failed. Just downloaded it again and it's indeed the same as the first download. InstallESD and BaseSystem separate  :wallbash:

 

Some users reported that their download was only 5mb or something so I guess Apple is/was toying around with the image  :lol:

Try reboot before Mount InstallESD I have the same Erroor this morning B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

guys please help,

I made an installer usb,used clover 4084, put the apfs driver in uefi, added firmware to smbios, boot from installer,

goes good, format destination partition as apfs, install, installs ok, then when after install it reboots I  dont have that partion on the clover screen to continue the installation.

 

Which afps driver did you put into UEFI? You need the apfs.efi one that's around 450k. The smaller 7k JumpStart one doesn't seem to do anything with Clover.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@cyberdevs thank you 

exactly

@needy....what about other smbios?

You're welcome :)

 

Guy's I have installed macOS Sierra without a hiccup !!

No OSInstall.mpkg error, no firmware verification error

 

It's amazing, thank you Needy!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which afps driver did you put into UEFI? You need the apfs.efi one that's around 450k. The smaller 7k JumpStart one doesn't seem to do anything with Clover.

thanks, yeah the one used is 452kb

Share this post


Link to post
Share on other sites

You're welcome :)

 

Guy's I have installed macOS Sierra without a hiccup !!

No OSInstall.mpkg error, no firmware verification error

 

It's amazing, thank you Needy!!

Me two  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Riley ,others do we need to put the apfs somewhere on the install destination as well after the initial install from usb, to make it bootable,

refer post 401.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have kabylake CPU (on Dell XPS 15 9560) and I am still trying to install high sierra on it also. Does anyone know how to install or what modifications need to be made with these processors to be able to even begin installing without an instant appleacpipltform panic in clover? I can boot fine to sierra, but get a panic trying to boot into high sierra.  anyone installed with a Kaby Lake processor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have kabylake CPU (on Dell XPS 15 9560) and I am still trying to install high sierra on it also. Does anyone know how to install or what modifications need to be made with these processors to be able to even begin installing without an instant appleacpipltform panic in clover? I can boot fine to sierra, but get a panic trying to boot into high sierra.  anyone installed with a Kaby Lake processor?

Which version of clover you are using? make sure that you are using the 4081 or 4088

Share this post


Link to post
Share on other sites

There's a change in the firmware/bios version, it's been updated to support apfs. However, the installer won't update anything on our computers because, simply, we don't have the chip that holds the firmware.

 

You might ask, "what shall I do then?".

 

You go to your config.plist and update the smbios.

 

Below is a table with the updated information, thanks to @Ukr55 from applelife.ru.

 

BiosVersion
iMac10,1 IM101.88Z.00CC.B0C.1705021259
iMac11,1 IM111.88Z.0034.B12.1705021416
iMac11,2 IM112.88Z.0057.B0D.1705021559
iMac12,1 IM121.88Z.0047.B33.1705101231
iMac13,1:13,3 IM131.88Z.010A.B1C.1705011311
iMac14,1 IM141.88Z.0118.B46.1705011412
iMac14,2 IM142.88Z.0118.B46.1705011513
iMac14,3 IM143.88Z.0118.B46.1705011514
iMac14,4 IM144.88Z.0179.B30.1705011718
iMac15,1 IM151.88Z.0207.B26.1705011718
iMac16,1 IM161.88Z.0207.B19.1705011046
iMac16,2 IM162.88Z.0207.B19.1705011413
iMac17,1 IM171.88Z.0105.B25.1704292104
iMac18,1 IM181.88Z.0145.B07.1705082121 
iMac18,2 IM182.88Z.0145.B07.1705082121 
iMac18,3 IM183.88Z.0145.B07.1705082121 
iMacPro1,1 IMP10.88Z.0058.B00.1705091711 
MacBook6,1 MB61.88Z.00C8.B0A.1705021739
MacBook7,1 MB71.88Z.0039.B1A.1705021813
MacBook8,1 MB81.88Z.0164.B31.1705021217
MacBook9,1 MB91.88Z.0154.B21.1704292104
MacBook10,1 MB101.88Z.0148.B00.1705090111
MacBookAir3,1 MBA31.88Z.0061.B12.1705022008
MacBookAir4,1 MBA41.88Z.0077.B32.1705022117
MacBookAir5,1 MBA51.88Z.00EF.B1B.1705011412
MacBookAir6,1 MBA61.88Z.0099.B52.1705011614
MacBookAir7,1 MBA71.88Z.0166.B29.1705011046
MacBookPro6,1 MBP61.88Z.0057.B1B.1705021138
MacBookPro7,1 MBP71.88Z.0039.B1A.1705021852
MacBookPro8,1 MBP81.88Z.0047.B39.1705101327
MacBookPro9,1 MBP91.88Z.00D3.B21.1705012105
MacBookPro10,1 MBP101.88Z.00EE.B17.1705012106
MacBookPro10,2 MBP102.88Z.0106.B1C.1705011311
MacBookPro11,1 MBP102.88Z.0106.B1C.1705011311
MacBookPro11,2 MBP112.88Z.0138.B38.1705011718
MacBookPro11,4 MBP114.88Z.0172.B23.1705011413
MacBookPro12,1 MBP121.88Z.0167.B31.1705011413
MacBookPro13,1 MBP131.88Z.0205.B21.1704292116
MacBookPro13,2 MBP132.88Z.0226.B24.1704292117
MacBookPro13,3 MBP133.88Z.0226.B24.1704292117
MacBookPro14,1 MBP141.88Z.0160.B00.1705082121
MacBookPro14,2 MBP142.88Z.0160.B00.1705082121
MacBookPro14,3 MBP143.88Z.0160.B00.1705090111 
MacMini4,1 MM41.88Z.0042.B0D.1705021222
MacMini5,1 MM51.88Z.0077.B31.1705011214
MacMini6,1 MM61.88Z.0106.B1D.1705011514
MacMini7,1 MM71.88Z.0220.B28.1705011413
MacPro6,1 MP61.88Z.0116.B44.1705011717

You pick one that is right for you computer and put it in smbios->BiosVersion.

 

How to pick the right one?

 

For instance: MBP91.88Z.00D3.B21.1705012105

 

You look at the value before the first point, in this case MBP91 which stands for MacBookPro9,1. Furthermore, there's an indication in front of every entry.

 

Also you need to update the BiosReleaseDate, for all of the above entries it's 05/01/2017.

 

If you still have issues with the firmware during installation, http://www.insanelymac.com/forum/topic/284656-clover-general-discussion/?p=2438129.

 

-1-

 

Updated list.

 

Best regards.

Amazing  :yes:  :thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I tried APFS I think I had both apfs files in Drivers64UEFI. It's too slow on a hard disk to bother with so I've been using regular HFS since.

 

You'll know that Clover is loading the apfs.efi correctly if you get a load of text over the boot menu screen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

You'll know that Clover is loading the apfs.efi correctly if you get a load of text over the boot menu screen.

I'm hoping that can be muted.

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

I deleted both of them as I won't be using APFS on this laptop.

 

The firmware only has the jumpstart efi driver so I'm guessing that's supposed to hook into the apfs.efi on the boot volume. Or maybe there's another efi file needed to make that happen.

 

Copying the apfs.efi into Drivers64UEFI works but I guess it isn't the way it's supposed to be used.

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I tried APFS I think I had both apfs files in Drivers64UEFI. It's too slow on a hard disk to bother with so I've been using regular HFS since.

 

You'll know that Clover is loading the apfs.efi correctly if you get a load of text over the boot menu screen.

I'm using apps.efi and it seems to be working way much better that the HFS I just duplicated a 5 GB macOS Sierra under 10 seconds.

 

Although booting into macOS HS is taking more than usual

 

Update:

I'm using and old SSD which is currently connected to a 3GB SATA port.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Which version of clover you are using? make sure that you are using the 4081 or 4088

 

i'm on 4082 and as soon as i click "install macOS 10.13 Beta" from the clover boot screen. I get the following: (http://imgur.com/kXBxWdL) This isn't my laptop, but its the same screen image i get on my xps 15 screen with the immediate Appleapciplatform error. I'm wondering if Kaby Lake even works on this 10.13 right now. What or is there anything that can be done to get this working? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have tried change AMD5000Controller.kext, AMDRadeonX3000.kext and AMDRadeonX3000GLDriver.bundle with 10.12.5, but what I get is the system can't load completely. Some times i get a gray screen with cursor,  some times gray Apple logo with the bar, and nothing more... I will try to change all drivers of AMD. What you think?

Share this post


Link to post
Share on other sites
" data-cite="blayze" data-ipsquote-timestamp="1496927108">

I have kabylake CPU (on Dell XPS 15 9560) and I am still trying to install high sierra on it also. Does anyone know how to install or what modifications need to be made with these processors to be able to even begin installing without an instant appleacpipltform panic in clover? I can boot fine to sierra, but get a panic trying to boot into high sierra. anyone installed with a Kaby Lake processor?

You have to drop MATS tables from clover acpi patching boot menu, to be able to boot.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

i'm on 4082 and as soon as i click "install macOS 10.13 Beta" from the clover boot screen. I get the following: (http://imgur.com/kXBxWdL) This isn't my laptop, but its the same screen image i get on my xps 15 screen with the immediate Appleapciplatform error. I'm wondering if Kaby Lake even works on this 10.13 right now. What or is there anything that can be done to get this working? 

for kabylake to work you'll need to choose iMac18,2 or iMac18,3 I think in SMBIOS

 

Use the folder I posted and edit the config.plist to your configurations and let me know if it works.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By h2onions
      Hey all,
       
      First Hackintosh that I think I have completed! I've been working on it on and off for a month, but just grinded it this past weekend. I just have a small QOL issue. I have posted in the r/Hackintosh reddit, but have not gotten a reply to this specific issue, but did for other issues I was having. I also posted at tonymacx86 and was getting replies for other issues I was having, but got banned because I said, "used VM, but didn't work" in my OP I think ...
       
      I followed a PC vanilla guide from r/Hackintosh that I found as I did not have an Apple system. One monitor connected to a GTX 1080, CPU: i7-8700, Coffee Lake. Motherboard is Alienware specific 0VDT73, with chipset Z370.
       
      The issue is every time High Sierra boots up and gets to the login screen, my keyboard and mouse do not work. I only have to reseat both and then they work the whole time until I restart. They are both plugged into USB2.0 ports. I do have Lilu, WhateverGreen, USBInjectAll, and VoodooPS2 installed in my /Library/Extensions folder using #####. Mouse and Keyboard work fine each time I boot to Clover (USB). Any ideas?
       
      Thank you!
      Working: NVIDIA using (One) DisplayPort, USB3.0 (rear), USB-C (rear), USB2.0 (rear), Audio, Ethernet
       
      EDIT: Did some more testing, and it looks like my Keyboard works fine after each reboot, the only issue is that my mouse has to continuously be reseated. Any ideas? Could it just be the mouse?It's an old Inland USB mouse: 337451
    • By Badruzeus
      "The all-new 2019 version of the graphic design software suite is compatible with not only Windows but also Mac, complete with support for Dark Mode on macOS Mojave and the Touch Bar on the latest MacBook Pro models, providing quick access to layout settings, text controls, and more." ~ macrumors
       
      More details: https://www.coreldraw.com/en/product/coreldraw/mac/
    • By Utku
      Hi guys, I have a big problem for VT -x. I tried any things for example: dark=0 or already bios option is virtualization is enable. I don't understand this problem.
       
      Thanks guys!! And yes I have intel Q8400 quad core cpu, motherboard is Asus asus p5g41c-m lx.
       


    • By plasticworld
      After a long run, I successfully upgraded High Sierra to mojave 10.14 on an intel 5 series chipset MotherBoard.
       
      MotherBoard: H55ms2
      RAM: 6GB
      GPU1: Saphire AMD RX 460
      GPU2: Nvidia 8400GS
      Storage: 500 GB HDD WD Green.
       
      The requirement:
      1) macOS pre mojave.
      2) macOS mojave installer from Apple store.
      3) Empty partition or USB to upgrade from.
      4) Un-mout all unused dmgs.
      5) GPT/GUID HDD.
       
      HOWOT:
      1) Prepare an empty partition or USB with at least 6 GB.
      2) Format the partition or USB with GUID partition table and HFS+ partition with a name BootablePartition.
      3) Go to /Application/Install macOS Mojave.app.
      4) Show Package Contents.
      5) Go to Contents/SharedSupport you will find BaseSystem.dmg.
      6) Double click on BaseSystem.dmg to mount.
      7) From Disk Utilty click on your partition or the USB that you prepared from number (2).
      8) Click on restore, and chose OS X Base System (BaseSystem.dmg image), then restore it to that partition or USB.
      9) After restoring rename the partition back to BootablePartition.
      9) Run this command:
      rm -rfv /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages 10) Create a new folder instead of the broken link and name it Packages, run this command:
      mkdir -v /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages 11) Go back to /Application/Install macOS Mojave.app and repeat number 2.
      12) Go to Contents/SharedSupport you will find InstallESD.dmg.
      13) Mount InstallESD.dmg.
      14) Run this command:
      cp -v /Volumes/InstallESD/Packages/OSInstall.mpkg /Volumes/BootablePartition/System/Installation/Packages/ 15) Download the latest clover from https://sourceforge.net/projects/cloverefiboot/
      16) Install clover on your USB BootablePartition or in a different USB to boot from it. delete all your CLOVER/kext/10.xx and keep others, make sure you don't have any extra kext rather than FakeSMC.kext in the other folder.
      in my case I used FakeSMC.kext and my lan kext RealtekRTL8111.kext.
      17) known Problems in my build: 
      If I updated directly from the apple store the installer in clover will boot with a cross circle sign.
      The FIX is to add this to Clover KextToPatch Thanks to @sunKi http://www.insanelymac.com/forum/topic/327488-macos-high-sierra-final-release-is-out-17a365/page-10?do=findComment&comment=2505086 this fix is still working for me in mojave.
      <key>KextsToPatch</key> <array> <dict> <key>Comment</key> <string>fix IO error ICH10 for 10.13, credit SunKi</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RYX2D5XCiciD4P5mhcl4D4TSdQs= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> iciD4P5mhckPmMFBCMyQkJCQdQs= </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>fix hotplug ICH10 for 10.13, credit SunKi</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> icglQGACAD1AIAAAdQyB4b9///+Ji1EBAAA= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> kJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJCQkJA= </data> </dict> <dict> <key>Comment</key> <string>External icons patch</string> <key>Disabled</key> <false/> <key>Find</key> <data> RXh0ZXJuYWw= </data> <key>Name</key> <string>AppleAHCIPort</string> <key>Replace</key> <data> SW50ZXJuYWw= </data> </dict> </array> 18) make sure you have apfs.efi copy it from /Volumes/BootablePartition/usr/standalone/i386/apfs.efi to your EFI/CLOVER/drivers64/ and EFI/CLOVER/drivers64UEFI/.
      19) SMBIOS mac model that I use is iMac13,2.
      20) Go to /Application/Install macOS Mojave.app click on it and chose to install to your macOS Mojave partition.
      21) Reboot.
      22) From clover chose BootablePartion.
      23) If everything is okie BootablePartition will boot to install macOS mojave, wait wait wait till it finish it might take to 1 hour just wait it will reach the auto reboot soon .
      24) Boot to your old macOS Hight Sierra that will be your mojave partition now and enjoy.
       
      POST Install:
      1) audio: 
      a) Download Lilu.kext and AppleALC.kext or build them from source (which I did).
      b) place them in your /EFI/CLOVER/kext/others/
      c) add your audio layout in clover/Devices dict options in my case it's ALC888B which has the layout of 1:
      <key>Audio</key> <dict> <key>Inject</key> <string>1</string> </dict> d) I had to add beta args to clover/Boot dict, argument (-lilubeta -alcbeta):
       
      <key>Arguments</key> <string>-lilubeta -alcbeta</string> 2) Add number 14 KextsToPath array to your clover as well.

      Anything else is working for me I didn't need any extra clover kext so far, I tried whatevergreen.kext to fire up my rx 460 without the helper card but no success, So I am just sticking with booting from Nvidia as a first GPU from my motherboard configuration then swap the cables after choosing my macOS partion from clover.
       
      After upgrading my HFS+ High Sierra partition converted to APFS, no know problem so far.

      Happy build and more info about the partitioning method with a more detailed instructions in this post that I used to update my Sierra to High Sierra
       
      Special thanks to crazybirdy, sunKi and all of you out there that make this happens.
    • By NoEnd
      Hi team,
       
      I have tried to update to security update 2019-001 multiple time with no luck, today I've booted the update with -verbose and attached videos shows the details.
       
      Appreciate your help
       
      Thanks
      Untitled.mov
×