Jump to content
Cyberdevs

[Guide] Install macOS Sierra 10.12.5 on GA-Z170X-Gaming 5

512 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

So, I finally managed to upgrade to Mojave from 10.14 to 10.14.3 which took some time. I had to update to 10.14.2 first. That didn't work at first. I had to change language to english, then reboot twice from the update partition with NVDISABLE=1. The first time it always crashed durin the progress dialog. When updating to 10.14.3 it was the same: change language to english, reboot from update partition (twice) and then it worked.

 

The funny thing is: with 10.14. my GPU worked with disabled metal, now it doesn't any longer. Is Apple holding back Nvidia from relesing the drivers for Mojave???

 

Is there an alternative GPU you would recommend? I don't need it for gaming. Just producing Music and Sounddesign with occasional video editing (cutting and putting audio into it).

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, 5T33Z0 said:

So, I finally managed to upgrade to Mojave from 10.14 to 10.14.3 which took some time. I had to update to 10.14.2 first. That didn't work at first. I had to change language to english, then reboot twice from the update partition with NVDISABLE=1. The first time it always crashed durin the progress dialog. When updating to 10.14.3 it was the same: change language to english, reboot from update partition (twice) and then it worked.

 

The funny thing is: with 10.14. my GPU worked with disabled metal, now it doesn't any longer. Is Apple holding back Nvidia from relesing the drivers for Mojave???

 

Is there an alternative GPU you would recommend? I don't need it for gaming. Just producing Music and Sounddesign with occasional video editing (cutting and putting audio into it).

There are plenty of articles and rumors regarding the issues and lack of support for nVidia GPUs from Apple and most likely there won't be any update in that regard any time soon so your best bet is to go either with the nVidia GPUs that have native support in macOS which support metal or go for AMD GPUs which are fully compatible with mcOS like R9 Series or RX Series, the chipset version of the RX series is the RX 560 with 2 or 4 GB but if you need to edit videos in 4K resolution I suggest the 4GB RX 560 or better yet the RX 570.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am thinking about switching to a Thunderbolt Interface by Universal Audio. Maybe an Apollo Twin. But I am a bit confused about whether or not the port on the back panel actually is Thunderbolt or not. In the manual it says:

 

Quote

 

• Chipset+Intel Thunderbolt 3 Controller:

  • -  1 x USB Type-CTM port on the back panel, with USB 3.1 support

  • -  1 x USB 3.1 port on the back panel

  •  

Does this mean that this is Thunderbolt now, or not?

 

There's also a connector for an add-in card on the board, but I would prefer using the connector on the back panel if it is compatible.

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just did a clean install of Mojave 10.14.4 on a secondary SSD because my previous install didn't feel right. Initially I wanted to stay on HFS+, but when you do that combo updates don't work. Apple forces you into APFS this way…

 

However, I got my Nvidia GPU to work using this terminal scrip from Benjamin Dobell: https://github.com/Benjamin-Dobell/nvidia-update

 

It installs the latest Webdriver available and patches it so it works with Mojave. Dual Screen is working fine as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

Is the kext utility still necessary in 2019, 
can kexts be downloaded through the Clover configurator?
I have a High Sierra 10.13.5 install file,

Z170X Gaming 5,

AMD Radion 580,
i7 6700k, skylake

I have tried so many installs, and various bios settings.
But cannot fix the finder video preview problem.
Quicktime and VLC freeze.

I would happily run Sierra or High Sierra, or Mojave.
Ideally high sierra though as some Music software I have does not seem to work with Mojave.

In 2019 should I go about a vanilla install as it is in this guide.

Also in terms of the RX580, should that be attached to MB from the start of vanilla install or not?
And in Bios I don't think I can choose secondary graphics,
just 'Initial Display Output'  IGFX, PCIE 1, 2, or 3 
and then 'Internal Graphics' Enable/Disable

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, kevasaurus said:

Hello,

Is the kext utility still necessary in 2019, 
can kexts be downloaded through the Clover configurator?
I have a High Sierra 10.13.5 install file,

Z170X Gaming 5,

AMD Radion 580,
i7 6700k, skylake

I have tried so many installs, and various bios settings.
But cannot fix the finder video preview problem.
Quicktime and VLC freeze.

I would happily run Sierra or High Sierra, or Mojave.
Ideally high sierra though as some Music software I have does not seem to work with Mojave.

In 2019 should I go about a vanilla install as it is in this guide.

Also in terms of the RX580, should that be attached to MB from the start of vanilla install or not?
And in Bios I don't think I can choose secondary graphics,
just 'Initial Display Output'  IGFX, PCIE 1, 2, or 3 
and then 'Internal Graphics' Enable/Disable

Hi

If you follow the same steps in creating the USB installer you can use the vanilla installation no need for any 3rd party tool to create the installer.

The preview and the Quick Look issue was discussed here in detail:

 

https://www.insanelymac.com/forum/topic/334881-how-to-fix-quicklook-and-preview-loading-issues-in-mojave/?page=13&tab=comments#comment-2673762

 

and Kext Utility is needed if you are gonna install kext files inside /System/Library/Extensions or /Library/Extensions if you are going to use the /EFI/Clover/kexts/Other folder to inject kexts you won't need to use kext utility.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cyberdevs

 

Do you use dual boot with windows 10? 

I have experience issue that after booting to win10 my macOS won't boot unless bios reset =(

 

That behavior reproduce on Clover and OpenCore.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, dreamwork said:

Cyberdevs

 

Do you use dual boot with windows 10? 

I have experience issue that after booting to win10 my macOS won't boot unless bios reset =(

 

That behavior reproduce on Clover and OpenCore.

Yes I do have windows installed on another disk which I rarely use but I have no issues with booting into either one of them. I'm having the latest BIOS F22f I guess and I use Clover (always latest version) but thing is that I usually use mainboard's boot menu for switching the between the Ones rather than using Clover's GUI (old habits die hard I guess). :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi to all. 

I made OpenCore EFI folder for our config. 

 

Before try you need to change these values on your own in PlatformInfo/Generic at config.plist:

MLB

SystemSerialNumber

SystemUUID

 

I have full working 10.15 beta 3 without any issues (except beta related)

 

EFI.zip

Edited by dreamwork

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

I updated to Catalina today (clean installl on new SSD) after upgrading my GPU to a MSI GTX 760 so I can upgrade. Graphics work fine, but I get random reboots when the system is under stress.

 

I still have High Sierra as my main OS on an M2 Drive and there are no issues so far. So I am thinking it's a config problem. I just installed Catalina from USB and copied over my old EFI folder with all latest kexts. I guess maybe there are som outdated patches in the config. 

 

Anybody updated to Catalina yet who would share his config? There was some tool to have a look into the system logs right?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By mrwlkr
      Hello everyone, I've an Acer Aspire E5-574 running Mojave at last update, everything is fine, except by the laggy mouse, as the attached, when the system needs the graphic card (Intel HD 520) it's generates a lag.
       
      Thanks

      final_5e2761c58c6b910015da7cf6_967905.mp4 Send me MacBook-Pro-de-Murilo.zip
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.2 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5098): Click here -> ASUS-Z170_catalina.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By tluck
      Lenovo T460 macOS with Clover Guide
      Latest Release on GitHub (November 2019) Updated to Clover r5099 Updated Lilu based kexts - Lilu, ALC, WEG Added acidanthera VoodooPS2 kext v2.0.4 moved the older 1.9 to the Misc Folder as an option.
        Various Tweaks over Last months The zip file is a complete Clover ESP (/EFI) bundle and kext pack for the Lenovo T460. The current file bundle is tested on Sierra. 
      Note: I never got the GFX fully working on El Capitan. 
      Full Clover file set - config.plist etc. Includes all custom kexts Includes custom DSDT/SSDT scripts and patches Utility scripts The zip bundles are posted to GitHub: https://github.com/tluck/Lenovo-T460-Clover/releases
      Caveat: The T460 systems used here was configured with: i5-6300U, Intel HD Graphics 520, 1920x1080 touch screen. If you have a different system model, then extract the ACPI files and use the included scripts to create a set of files consistent with your system type and BIOS version. See below for details.
      Credits: RehabMan, Shmilee, vusun123, TimeWalker, Mieze from which, much of their work and help is/was was used to get the T460 to this point.
      Devices and aspects working:
      Ethernet -  Intel I219LM is enabled via IntelMausiEthernext.kext WiFi/BT - substitute the Intel WiFi/BT with a compatible Broadcom or Atheros chip Audio - ALC293 codec implemented via AppleALC.kext (the old AppleHDA_ALC293 and CodecCommander kexts are not needed) PS2 - ClickPad + TrackPoint + all 3 buttons - using a modified VoodooPS2Controller to support new layouts - and added some custom Fn key maps based on 440/450 dsdt USB - implemented via custom SSDT + USBInjectAll kext. All USB3/USB2 ports are intel-based and work -  3 external USB and internal Camera, BT, etc  Sleep/Wake - the sleepwatcher package and custom sleep/wake scripts are used to help with sleep/wake for BT and PS2 devices. Note: have not tried to implement the SD card reader - no driver found.
      ACPI Files
      New Installation - Steps and Details
      Part 1 - OS Installation
      Part 2- Post OS Installation and Setup
      Notes on Custom Kexts
       
    • By Andres ZeroCross
      First i will give you information about my specification
       
      Processor : Intel Core i7 6700
      Motherboard : Gigabyte GA-Z170-HD3
      RAM : Team DDR4 8GB (2X4GB) 2133Mhz - up to 3000Mhz at XMP Profile
      Graphics Card : Palit Jetstream GTX960 4GB DDR5
      SSD and HDD : Fujitsu F200 for System + 500GB Seagate connect with add on PCI-e to Sata 3 Asmedia ASM1062 Chipset
      Other harddrive : 1 Natno SSD, 2x 2TB Seagate, 2x 500GB Seagate connect with internal SATA Controller Interface
      Wifi Card : TP-Link TL-WDN4800
      Monitor : 2x Asus VN248H (HDMI and Display Port with Converter)
      I need 2 new hardware to support this
      a. PCIe to Sata with 2 Ports Sata (because i use 2 important storage)
      b. PCI to USB 2.0 with NEC Chipset (i Plug USB Keyboard, Mouse and USB Installer here)
       
      My steps :
      1. Make USB installer El Capitan 10.11 Public Release with CreateinstallMedia method
      2. Install Clover Rev 3280 into it
      3. Basic configuration for BIOS (Disable serial port at IO section in bios, Boot with UEFI Mode,  Primary Graphics set to PCI-E, Sata Controller = AHCI, CSM Support = Disable, OS Mode = Windows 8/10 WHQL)
      4. My Masic Configuration for Config.plist (open with Clover Configurator Version 4.24)
          ACPI = tick FixHpet, AddDTGP, FixHDA, New Way, Delete Unused, AddHDMI, Drop OEM_DSM of HDA and SATA.
          Bootflag = nv_disable=1 -v dart=0
          Devices = USB Inject, Add Clock ID, Fix OwnerShip, Audio Layout = 2, Reset HDA
          Graphics = There is no change here
          Kernel and Kext Patches = FakeCPUIID 0x00306F2 and tick KernelHasswellE (Please anybody,, i dont want use this. Latest El Capitan 10.11.1 Beta is supported native to this processor right. Help me with kernel so i don't need to use fakeCpuIID again) I I use Clover R3292 and i don't need to use FakeCPUID again,, just tick Kernel Haswell-E and it will boot. So you need to use Clover R3292 and later
          Rt Variables = BooterConfig 0x28 and CsrActiveConfig 0x067
          SMBios = First i use SMBios MacPro 6.1 but later i just need to use iMac17,1 because My System build is identical with iMac17,1 hardware (SkyLake System)
          System Parameters = Inject Kexts Detect and Tick Inject System ID
      5. Boot from Your USB Installer and do everything like normal until you get into desktop
      6. Install Kext Utility,  
      7. Copy "AppleGraphicsControl.kext" from "System/Library/Extensions" to Desktop and then edit info.plist at "AppleGraphicsControl.kext/Contents/Plugins/AppleGraphicsDevicePolicy.kext/Contents/info.plist" and look at OKitPersonalities->AppleGraphicsDevicePolicy->ConfigMap and change "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - Config1" to "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - None". Reinstall this kext with Kext Utility.
       
      Note : the reason you need to "Config1" of "Mac-F60DEB81FF30ACF6" because it's BOARD-ID for MacPro6,1. so if you use SMBios of iMac17,1 then Check your Board-Id (you can use Clover Configurator and open your config.plist and see your Board-id at SMBios Section) and change "Config2/Config1" to "none". Now i use "Mac-DB15BD556843C820" as my Board-ID because i use iMac17,1 SMBios  so i need to change ConfigMap that related to it 
       
      8. Install Nvidia Web Driver version 346.03.02f02, and restart.
      9. Change bootflag "nv_disable=1" to "nvda_drv=1"
      10. After you get into desktop, get Latest Beta Build 10.11.1 Seed. You need to change seed catalog update first (google it).
      11. Do update to 10.11.1 Build 15B38b and restart
      12. Boot again with bootflag "nv_disable=1", and copy "NVDAStartupWeb.kext" from "System/Library/Extensions" to desktop. And open info.plist at "NVDAStartupWeb.kext/Contents/Info.plist". Look at "IOKitPersonalities->NVDAStartup" and change "NVDARequiredOS - 15A284" to "NVDARequiredOS - 15B". Save,, and reinstall this kext with Kext Utility
      13. IMPORTANT, if you use SMBIOS MacPro 6.1 or iMac 15.1 and some type (I forgot) then do "7Th Step" above again.
      14. Restart and reuse "nvda_drv=1"
      15. Now you have El Capitan 10.11.1 at your SKYLAKE Computer
       
      Problem
      1. Internal Sata is still not function, it show "Intel 10 Series Chipset" but "unknown" for Harddrive Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      2. USB 3.0 is not function too, but it shot at USB System Report Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      3. When you open Browser Applications, Movies or Something like that then it will freeze for 10 seconds. I check console and i found "NVDA(Graphics): Channel exception! Exception type = 0x8 DMA Engine Error (FIFO Error 8)" Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      4. Address of Sound HDEF is different with my DSDT. Normally it should be "0x001B0000" but at my board's DSDT is "0x001F0003". So ScriptCommand of Toleda for ALC is not work anymore, we need to change that script command from HDEF-B to HDEF-F (just look at the script)
      5. We need to change Device HDAS to HDEF at address "0x00fF0003", but something weird after 5times my system freeze and i look at Audio System Report it suddenly show all of AUDIO Interface , before not. Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      6. I look at my Graphics/Displays Sytem report and at PCIe Lane Width, it show "x4" or "x8". Damn,, it should be "x16". It will random change after freeze from "x4" or "x8" My bad, i just need to plug out and plug in again. Just assembly case
       
       
       
      Maybe Rehabman, Slice and Pike R. Alpha want to help me
       
      Well,,
      i attach my file (Darwin Dumper File) <<<<< Before Patched, and
      i attach my DSDT + SSDT + Config.plist <<<<< After Patched and working well
       
       
       
      Before Patch
       
      Before Mod Bios / Patch 1

       
       
      Before Mod Bios / Patch 2

       
      Before Mod Bios / Patch 3

       
      Before Mod Bios / Patch 4

      =================================================================================================
      AFTER PATCH
       
      After Mod Bios / Patch 1

       
       
      After Mod Bios / Patch 2

       
       
       
      After Mod Bios / Patch 3

       
       
      After Mod Bios / Patch 4

       
      After Mod Bios / Patch 5

       
      After Mod Bios / Patch 6

       
      After Mod Bios / Patch 7

       
      Z170-HD3-CF.zip
    • By Andres ZeroCross
      First my Old Threads is here http://www.insanelymac.com/forum/topic/308178-el-capitan-wih-i7-6700-skylake-gigabyte-ga-z170-hd3-palit-jetstream-gtx960/

      My Computer Specifications
      1. Processor : Intel Core i7 6700
      2. Motherboard : Gigabyte Z170-HD3
      3. VGA Card : Palit Jetstream GTX960 4GB DDR5
      4. Wifi Card ; TP-Link TL-WDN4800
      5. PCI-E to Sata = Bafo PCI-e to 2 Sata3 and 2 e-Sata
      6. PCI to USB 2.0 - NEC Chipset
      7. Main Harddisk Harddisk : Fujitsu SSD 120GB + Seagate 500GB that plug into Bafo PCIe to Sata3
      8. Other Harddisk : Natno SSD 12GB, 2x Seagate 2TB, Seagate 500GB, all of it are plug into onboard Sata Chipset Controller (But Unknow at El Capitan / 10th Intel Chipset)
      9. RAM : Team 3000Mhz 8GB (2x4GB)
      10. Display : Asus VN248H
      11. Clover version : 3280

      My Step :
      1. Because Internal Sata Chipset and USB 3.0 are not supported yet, so i clone my Fujitsu 120GB SSD from my Hacbook Asus X455LA that already installed El Capitan Build 15B30a with Carbon Copy Cloner
      2. I use MacPro 6.1 as SMBIOS and use FakeCPUIID of Intel 4790k (0x0306C3)
      3. Remove CPUSensor.kext from "FakeSMC.kext/Contents/Plugins" if you don't do this it will be stuck at ACPI log verbose.
      4. I try boot from USB that already install Clover 3280 and it boot. I use "-v nv_disable=1 dart=0"
      5. Then at desktop, i install nvidia web driver 346.03.02F02 (before that you need to modif it,, use pkgutil --expand bla bla ba,, google it and change required os to "15B" then use pkgutl --flatten bla bla to repackage) then i change info plist from AppleGraphicsControl.kext/Contents/Plugin/AppleGraphicsDevicePolicy.kext/Contents/info.plist and change line that contain board-id of MacPro 6.1 from Config2 to none
      6. Then i install that kext,, and restart
      7. i use "-v dart=0 nvda_drv=1 and it will need more time than usual to get login form,, yeah i did it. But there is some bugs
       
      Bugs :
      1. Internal sata is not function
      2. USB 3.0 is error too,,  at verbose i see "error mantisa log"
      3. Sometimes my system get freeze for a few seconds. I thinks this is error from Nvidia web driver,, i see nvdia error log from "sudo dmesg"

      At last,, sorry for my bad english
      Thanks
       
      This is for screenshots
       

       

      I upload my IOREG and DSDT
       
       
×