Jump to content
Cyberdevs

[Guide] Install macOS Sierra 10.12.5 on GA-Z170X-Gaming 5

519 posts in this topic

Recommended Posts

I had the patch enabled. Should I disable, leave flags?

try with limit patch without flag, stay one log abou it
1966523989_MaLd0n2018-05-27as02_14_25.thumb.png.b6fcac75488df5d74335eb451402aec0.png
 


Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
Just now, SavageAUS said:

I had the patch enabled. Should I disable, leave flags?

 


Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

 

ye, leave flag and use patch with 10.13.x

Share this post


Link to post
Share on other sites

But if I don't use a flag or an ssdt my pc wakes from sleep instantly because of aio liquid cooler usb header.

need a patch, i think ur mobo have many, if u use a flag or ssdt...fail 

1445114921_MaLd0n2018-05-27as02_47_44.thumb.png.e161eac37fa61d1dce0ffce55b61a4cb.png

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, SavageAUS said:

But if I don't use a flag or an ssdt my pc wakes from sleep instantly because of aio liquid cooler usb header.

 

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

 

 

u can edit USBInjectAll kext for it

check what port aio liquid cooler usb header stay and set to 255, ssdt just change it and others, u can edit all into kext or flag, like a ssdt

skylake is a12f, check if work

MaLd0n 2018-05-27 às 03.05.34.png

 

 

it?

MaLd0n 2018-05-27 às 03.08.20.png

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 minutes ago, MaLd0n said:

u can edit USBInjectAll kext for it

check what port aio liquid cooler usb header stay and set to 255, ssdt just change it and others, u can edit all into kext or flag, like a ssdt

skylake is a12f, check if work

MaLd0n 2018-05-27 às 03.05.34.png

 

 

it?

MaLd0n 2018-05-27 às 03.08.20.png

 

No the AK5370 is a USB microphone.

This is it.

 

Archive.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, MaLd0n said:
u can edit USBInjectAll kext for it
check what port aio liquid cooler usb header stay and set to 255, ssdt just change it and others, u can edit all into kext or flag, like a ssdt
skylake is a12f, check if work
120471129_MaLd0n2018-05-27as03_05_34.thumb.png.8c0bff9159ee05952ab99ae89f470d13.png
 
 
it?
558360608_MaLd0n2018-05-27as03_08_20.png.40d705df93761eb6687538cfd28e4fd8.png
 

Any port that uses a motherboard usb header should be 255 yeah? Internal? Usb 2.0 is 0 and usb 3.0 is 3.

Setting cooler to 255 still gave me instant wake.

This is with my SSDT and port limit patch.
https://www.dropbox.com/s/tfevsswnv73k30i/Send me Shanes-iMac.lan.withssdt.withportpatch.zip?dl=0

Edited by SavageAUS

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, SavageAUS said:

Any port that uses a motherboard usb header should be 255 yeah? Internal? Usb 2.0 is 0 and usb 3.0 is 3.

Setting cooler to 255 still gave me instant wake.

This is with my SSDT and port limit patch.
https://www.dropbox.com/s/tfevsswnv73k30i/Send me Shanes-iMac.lan.withssdt.withportpatch.zip?dl=0

yes, check port in use and set 0, ssdt use it

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone tried this board with 2 x nvme m.2. I would like the speed boost as opposed to a standard ssd.

 

In particular looking at getting 2 x Samsung 970 EVO M.2 500g to replace 2 x 240g ssd.

 

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, SavageAUS said:

Has anyone tried this board with 2 x nvme m.2. I would like the speed boost as opposed to a standard ssd.

 

In particular looking at getting 2 x Samsung 970 EVO M.2 500g to replace 2 x 240g ssd.

As you might already know, the NVMe ports share the PCI lane with SATA ports and if you use NVMe drives some of those SATA ports will be disabled.

 

Check the manual of the mainboard before purchasing the drives.

I installed mine in the M2H_32G M.2 connector which only disabled the SATA3_0 port and all of my other drives are OK (I have 5 other hard disks including a SSD disk).

Screen Shot 2018-06-02 at 9.15.53 AM.png

Screen Shot 2018-06-02 at 9.19.52 AM.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update to Mojave tonight. 

Everything works except AppleALC and sleep (reboot after sleep). =/

 

upd. sound works after change layout

upd2. everything works with clover 4531 and updated Lilu, AppleAlC (sound, sleep ...)

Edited by dreamwork

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/1/2018 at 11:10 PM, SavageAUS said:

Has anyone tried this board with 2 x nvme m.2. I would like the speed boost as opposed to a standard ssd.

 

 

 

 

Yes. Quite nice, quite speedy. Only catch is that it'll take up all your lanes, like Cyberdevs said, which limits the amount of other drives you can use.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Yes. Quite nice, quite speedy. Only catch is that it'll take up all your lanes, like Cyberdevs said, which limits the amount of other drives you can use.
As long as i could run 2 x nvme and 2 x ssd that wouod be plenty for me.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, SavageAUS said:

As long as i could run 2 x nvme and 2 x ssd that wouod be plenty for me.

Just a friendly reminder, booting macOS from a NVMe drive takes longer than a SATA SSD but one the macOS is loaded the performance is better.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Has anyone tried installing the macOS Mojave Pre-Release for this board yet?
Yes. It works fine (except nvidia cards) no drivers yet.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, SavageAUS said:

Yes. It works fine (except nvidia cards) no drivers yet.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

 

Ok, thanks. Then I'll skip High Sierra and install it on another SSD once nvidia drivers are available.

Edited by 5T33Z0

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Ok, thanks. Then I'll skip High Sierra and install it on another SSD once nvidia drivers are available.
High Sierra is at 10.13.6 now and very stable for me. But yeah Mojave release should be good once nvidia release drivers. Maybe even the ones from 10.13.6 will work, I haven't tested yet.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, SavageAUS said:

High Sierra is at 10.13.6 now and very stable for me. But yeah Mojave release should be good once nvidia release drivers. Maybe even the ones from 10.13.6 will work, I haven't tested yet.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
 

 

I had High Sierra installed on a macmini and I had issues with audio plugins. Afterr install they ONLY were recognized after rebooting. I couldn't tolerate that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

has been awhile that i have been following the thread. 

My 10.12.6 system has been working fine gaming 7 board instead of 5. and using 1080ti. 

 

Is it safe to do updates from app store or will it mess things up. Might try to do a 10.13.6 new install on another ssd since i heard its stable.

 

thanks for this thread

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, nitty917 said:

has been awhile that i have been following the thread. 

My 10.12.6 system has been working fine gaming 7 board instead of 5. and using 1080ti. 

 

Is it safe to do updates from app store or will it mess things up. Might try to do a 10.13.6 new install on another ssd since i heard its stable.

 

thanks for this thread

I'm glad that you've found this thread helpful :)

 

A long while ago I attempted to update Sierra to High Sierra with success, but there are few pointers that you might find useful:

1. Always make a backup of your data before attempting to update any version of macOS just in case

2. Make sure you have the latest Clover and the most updated kexts installed.

3. Backup your existing EFI folder and keep it on a USB disk

4. You might need to make some adjustments to your EFI folder to have the best experience with High Sierra.

 

A lot has changed in both macOS High Sierra and the Clover so make sure you know all the facts before performing the update.

If you need more information feel free to ask.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did update of clover and it I got black screen on boot. So I explore it more and it seem that during update of clover deleted OsxAptioFix2Drv-64. So I had to copy it from backup.

And then I reinstall clover with AptionMemoryFix-64 instead of OsxAptioFix2Drv-64 and added ApfsDriverLoader-64 (you have to delete apfs.efi)

Everything is now ok.

 

 

 

 

 

Edited by radek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By tluck
      Lenovo T460 macOS with Clover Guide
      Latest Release on GitHub (February 2020) Updated to Clover r5104 Updated Lilu based kexts - Lilu, ALC, WEG Updated acidanthera VoodooPS2 kext v2.1.1 the older 1.9 to the Misc Folder as an option.
        Various Tweaks over Last months The zip file is a complete Clover ESP (/EFI) bundle and kext pack for the Lenovo T460. The current file bundle is tested on Sierra. 
      Note: I never got the GFX fully working on El Capitan. 
      Full Clover file set - config.plist etc. Includes all custom kexts Includes custom DSDT/SSDT scripts and patches Utility scripts The zip bundles are posted to GitHub: https://github.com/tluck/Lenovo-T460-Clover/releases
      Caveat: The T460 systems used here was configured with: i5-6300U, Intel HD Graphics 520, 1920x1080 touch screen. If you have a different system model, then extract the ACPI files and use the included scripts to create a set of files consistent with your system type and BIOS version. See below for details.
      Credits: RehabMan, Shmilee, vusun123, TimeWalker, Mieze from which, much of their work and help is/was was used to get the T460 to this point.
      Devices and aspects working:
      Ethernet -  Intel I219LM is enabled via IntelMausiEthernext.kext WiFi/BT - substitute the Intel WiFi/BT with a compatible Broadcom or Atheros chip Audio - ALC293 codec implemented via AppleALC.kext (the old AppleHDA_ALC293 and CodecCommander kexts are not needed) PS2 - ClickPad + TrackPoint + all 3 buttons - using a modified VoodooPS2Controller to support new layouts - and added some custom Fn key maps based on 440/450 dsdt USB - implemented via custom SSDT + USBInjectAll kext. All USB3/USB2 ports are intel-based and work -  3 external USB and internal Camera, BT, etc  Sleep/Wake - the sleepwatcher package and custom sleep/wake scripts are used to help with sleep/wake for BT and PS2 devices. Note: have not tried to implement the SD card reader - no driver found.
      ACPI Files
      New Installation - Steps and Details
      Part 1 - OS Installation
      Part 2- Post OS Installation and Setup
      Notes on Custom Kexts
       
    • By gengstapo
      @Hervé
       
      Im having similar issue with my HS setup, dell latitute 3480, i5-7200U
      Once the hdmi plugged in, the laptop display went blank, only could see the external tv
      But, when i put my laptop to sleep & wake up again, both screen got display (hdmi still connected)
      Even the hdmi could be plugged off & in (after sleep), the laptop display is fine
       
      What could be the culprit?
      Dell’s MacBook Pro IORegistry.zip
      config.plist.zip
    • By TomZanna
      Hi, I'm trying to install Mac Os Catalina on a HP 550-132NL.
      The system has:
      i7-6700
      RAM 12 GB
      GT 730
      LAN Realtek RTL8161
      ALC3863
       
      It passes the verbose phase but after the Apple logo goes away, it gets stuck on a grey screen and I can only move the pointer.
      Can I try to boot with the iGPU?
       
      origin.zip
      CLOVER_dGPU_USB_3.zip
    • By kushwavez
      A really good motherboard with macOS compatible bult-in Wifi & Bluetooth

      ASUS Z170-Deluxe (with Wifi)
      BIOS: v3801
      CPU: i7-6700K 4.0 to 4.2 GHz (w/o OC)
      RAM: 1x 16 GB Corsair DDR4 2400 MHz
      GPU: Intel HD 530 (Headless) & ASUS Radeon RX 5700 OC 8 GB
      Audio: ALC 1150
      Ethernet: I219V2, I211-AT
      WiFi & Bluetooth: Broadcom BCM94360HMB Half-Mini-PCI-E
      More Specs: https://www.asus.com/Motherboards/Z170-DELUXE/specifications/
       
      Catalina 10.15.3 - Windows 10
      What is working:
      BCM94360HMB Wifi and Bluetooth AirDrop, Handoff, FaceTime, Messages, App Store, iCloud, etc. Intel HD 530 (QE/CI tested, but now I'm using it in headless) Sleep RX 5700 (QE/CI with 2 1080p monitors connected) Sound USB Ports Two Ethernet ports macOS with a light OC (4.12 GHz - 4.5 Ghz, XMP, ASUS optimal) No problem so far ASUS HyperKit with a KINGSTON NVMe SSD - 250 GB  
      What is not working:
      -  
       
      Not tested:
      VideoProc says that Hardware Decoding\Encoding is fully supported and enabled on both HD 530 and RX 5700 but I didn't test it Thunderbolt (no equipment)  
      Issues:
      None  
      BIOS Settings:
      Boot\CSM (Compatibility Support Module): Launch CSM: Disabled Boot\Secure Boot: OS type: Other OS Secure Boot State: Disabled Advanced\System agent (sa) Configuration: VT-d: Enabled Graphics Configuration: Primary Display: Auto iGPU Multi-monitor: Enabled RC6(Render Standby): Enabled DVMT Pre-Allocated: 128M Advanced\PCH Storage Configuration: SATA Mode Selection: AHCI HyperKit: Enable (if you have NVMe SSD with ASUS HyperKit) Advanced\CPU Configuration: Intel Virtualization Technology: Enabled CPU- Power Management Control: Intel SpeedStep: Enabled CPU- C-States: Enabled Intel SpeedShift: Enabled  
      Getting ready for installation:
      Download the bootpack (Clover v5098): Click here -> ASUS-Z170_catalina.zip  
      Installation:
      Create an installer with any method you know (- Mac: createinstallmedia - Windows: Transmac, Vmware, Win32diskimager) Copy my Clover folder to the USB's EFI folder Boot with the Installer USB If you have any problem (kp or freeze) boot with config_debug.plist to see what causes the issue  
      Post Installation:
      Download Clover Configurator and generate a new Serial Number for yourself  
      Some pictures:
       

       




       
       
       
      Catalina & Windows 10 Dual-Boot (clean install, on one drive):
       Boot into your Mac installer, Create 2 partitions in GUID table (1 for Win (I used FAT32 but I think it doesn't matter what you choose), 1 for Mac)
       Install Mac, boot with your USB, mount your EFI partition (use terminal or an EFI mounter app), create an EFI folder (if there is no folder), copy the CLOVER folder I attached to the EFI folder, restart
      Boot into your Win installer, Format the partition you created for Win, install. 
      Now, it's automatically booting into Windows. To use Clover open cmd in administrator, type: 
      bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi  
      You're done! It will booting into Clover when you start the system, and you can select Win or Mac (or another OS if installed on a 3rd partition).
       
      IF YOU GETTING ERRORS DURING WINDOWS INSTALLATION (could not be formatted, etc):
      Make sure you have GPT partitions, and GPT (UEFI) installer, also disconnect all external storage drives (except the installer USB)  
      Mounting EFI from Windows:
      Open cmd in administrator mode and type: mountvol b: /s (This will mount your EFI) Open Total Commander or Explorer++ in administrator mode to manage EFI mountvol b: /d (This will unmount your EFI)  
      Notes:
       
      2020.02.11: Updated to 10.15.3 -> No problem when/after installing
      2020.01.19: Added ASUS HyperKit NVMe SSD to the "What is working" list
      2020.01.12: Tested system with OC, added more informations to BIOS settings
      2020.01.11: Added SmallTreeIntel82576.kext for 2nd Ethernet, Tested Ethernet ports
      2020.01.11: First upload
       
    • By Andres ZeroCross
      First i will give you information about my specification
       
      Processor : Intel Core i7 6700
      Motherboard : Gigabyte GA-Z170-HD3
      RAM : Team DDR4 8GB (2X4GB) 2133Mhz - up to 3000Mhz at XMP Profile
      Graphics Card : Palit Jetstream GTX960 4GB DDR5
      SSD and HDD : Fujitsu F200 for System + 500GB Seagate connect with add on PCI-e to Sata 3 Asmedia ASM1062 Chipset
      Other harddrive : 1 Natno SSD, 2x 2TB Seagate, 2x 500GB Seagate connect with internal SATA Controller Interface
      Wifi Card : TP-Link TL-WDN4800
      Monitor : 2x Asus VN248H (HDMI and Display Port with Converter)
      I need 2 new hardware to support this
      a. PCIe to Sata with 2 Ports Sata (because i use 2 important storage)
      b. PCI to USB 2.0 with NEC Chipset (i Plug USB Keyboard, Mouse and USB Installer here)
       
      My steps :
      1. Make USB installer El Capitan 10.11 Public Release with CreateinstallMedia method
      2. Install Clover Rev 3280 into it
      3. Basic configuration for BIOS (Disable serial port at IO section in bios, Boot with UEFI Mode,  Primary Graphics set to PCI-E, Sata Controller = AHCI, CSM Support = Disable, OS Mode = Windows 8/10 WHQL)
      4. My Masic Configuration for Config.plist (open with Clover Configurator Version 4.24)
          ACPI = tick FixHpet, AddDTGP, FixHDA, New Way, Delete Unused, AddHDMI, Drop OEM_DSM of HDA and SATA.
          Bootflag = nv_disable=1 -v dart=0
          Devices = USB Inject, Add Clock ID, Fix OwnerShip, Audio Layout = 2, Reset HDA
          Graphics = There is no change here
          Kernel and Kext Patches = FakeCPUIID 0x00306F2 and tick KernelHasswellE (Please anybody,, i dont want use this. Latest El Capitan 10.11.1 Beta is supported native to this processor right. Help me with kernel so i don't need to use fakeCpuIID again) I I use Clover R3292 and i don't need to use FakeCPUID again,, just tick Kernel Haswell-E and it will boot. So you need to use Clover R3292 and later
          Rt Variables = BooterConfig 0x28 and CsrActiveConfig 0x067
          SMBios = First i use SMBios MacPro 6.1 but later i just need to use iMac17,1 because My System build is identical with iMac17,1 hardware (SkyLake System)
          System Parameters = Inject Kexts Detect and Tick Inject System ID
      5. Boot from Your USB Installer and do everything like normal until you get into desktop
      6. Install Kext Utility,  
      7. Copy "AppleGraphicsControl.kext" from "System/Library/Extensions" to Desktop and then edit info.plist at "AppleGraphicsControl.kext/Contents/Plugins/AppleGraphicsDevicePolicy.kext/Contents/info.plist" and look at OKitPersonalities->AppleGraphicsDevicePolicy->ConfigMap and change "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - Config1" to "Mac-F60DEB81FF30ACF6 - None". Reinstall this kext with Kext Utility.
       
      Note : the reason you need to "Config1" of "Mac-F60DEB81FF30ACF6" because it's BOARD-ID for MacPro6,1. so if you use SMBios of iMac17,1 then Check your Board-Id (you can use Clover Configurator and open your config.plist and see your Board-id at SMBios Section) and change "Config2/Config1" to "none". Now i use "Mac-DB15BD556843C820" as my Board-ID because i use iMac17,1 SMBios  so i need to change ConfigMap that related to it 
       
      8. Install Nvidia Web Driver version 346.03.02f02, and restart.
      9. Change bootflag "nv_disable=1" to "nvda_drv=1"
      10. After you get into desktop, get Latest Beta Build 10.11.1 Seed. You need to change seed catalog update first (google it).
      11. Do update to 10.11.1 Build 15B38b and restart
      12. Boot again with bootflag "nv_disable=1", and copy "NVDAStartupWeb.kext" from "System/Library/Extensions" to desktop. And open info.plist at "NVDAStartupWeb.kext/Contents/Info.plist". Look at "IOKitPersonalities->NVDAStartup" and change "NVDARequiredOS - 15A284" to "NVDARequiredOS - 15B". Save,, and reinstall this kext with Kext Utility
      13. IMPORTANT, if you use SMBIOS MacPro 6.1 or iMac 15.1 and some type (I forgot) then do "7Th Step" above again.
      14. Restart and reuse "nvda_drv=1"
      15. Now you have El Capitan 10.11.1 at your SKYLAKE Computer
       
      Problem
      1. Internal Sata is still not function, it show "Intel 10 Series Chipset" but "unknown" for Harddrive Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      2. USB 3.0 is not function too, but it shot at USB System Report Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      3. When you open Browser Applications, Movies or Something like that then it will freeze for 10 seconds. I check console and i found "NVDA(Graphics): Channel exception! Exception type = 0x8 DMA Engine Error (FIFO Error 8)" Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      4. Address of Sound HDEF is different with my DSDT. Normally it should be "0x001B0000" but at my board's DSDT is "0x001F0003". So ScriptCommand of Toleda for ALC is not work anymore, we need to change that script command from HDEF-B to HDEF-F (just look at the script)
      5. We need to change Device HDAS to HDEF at address "0x00fF0003", but something weird after 5times my system freeze and i look at Audio System Report it suddenly show all of AUDIO Interface , before not. Solved by Mod Bios to disable IOAPIC 24-119 Entries or Patch Apple APIC
      6. I look at my Graphics/Displays Sytem report and at PCIe Lane Width, it show "x4" or "x8". Damn,, it should be "x16". It will random change after freeze from "x4" or "x8" My bad, i just need to plug out and plug in again. Just assembly case
       
       
       
      Maybe Rehabman, Slice and Pike R. Alpha want to help me
       
      Well,,
      i attach my file (Darwin Dumper File) <<<<< Before Patched, and
      i attach my DSDT + SSDT + Config.plist <<<<< After Patched and working well
       
       
       
      Before Patch
       
      Before Mod Bios / Patch 1
       
       
       
      Before Mod Bios / Patch 2
       
       
      Before Mod Bios / Patch 3

       
      Before Mod Bios / Patch 4
       
      =================================================================================================
      AFTER PATCH
       
      After Mod Bios / Patch 1
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 2
       
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 3
       
       
       
      After Mod Bios / Patch 4
       
       
      After Mod Bios / Patch 5
       
       
      After Mod Bios / Patch 6
       
       
      After Mod Bios / Patch 7
       
       
       
×