Jump to content
  1. foxdanger

    foxdanger

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By arsradu
      Hi guys,
       
      So, this little tutorial is meant to help people fix a new issue with Mojave: opening jpg files (looks like it happens with larger files, not so much with smaller ones) using Quick Look (on spacebar key pressed) or Preview app using the dedicated GPUs.
      The issue is that, when trying to open jpg files (for some reason, it doesn't occur with pngs), the pop-up window would remain in an endless loop. And from that point forward, any other app trying to open the same file, will either become unresponsive (in the case of the Preview app) or just stay in endless loop (in case of Quick Look)
       
      As a workaround, in case the tutorial below doesn't work for you, you can use Grab (built-in app in MacOS) to open said files.
       
      This issues DOES NOT occur using the iGPU. So...if you're comfortable using the iGPU, just switch to that and you should be good to go. You don't need this tutorial.
       
      This tutorial is based on @Cyberdevs' research and testing on this topic (especially useful if you're using an RX series AMD video card), and my own very limited time testing this on my rig. I just thought it would be useful to create a new thread for it so that people can discuss this particular issue here.
       
      The main thing we need to do is actually very simple: we need to enable the iGPU (integrated GPU) by default, in BIOS, while actually being connected to the dedicated GPU.

       
      With that being said, I'll just move on to the actual tutorial.
       
      For ATI GPUs (curtesy of @Cyberdevs' post here).
       
      The discreet GPU should be set as primary in BIOS and your displays should be connected to your discreet GPU
      The iGD/iGPU/iGFX must be enabled in BIOS/UEFI as the secondary GPU.
       
      I removed the DSDT Reconfigured the config.plist to and removed some flags which weren't needed because of the DSDT added the InjectATI + Ornioco Framebuffer (I removed the Orinoco framebuffer because of some weird glitches but it might be useful for other AMD GPUs if you inject the correct framebuffer according to your GPU. No need to inject anything for nVidia GPUs unless your GPU needs it) Added the InjectIntel + ig-platform-id for my intel HD530 (for intel HD 530 I use the 0x19120001 ig-platform-id) Removed com.apple.finder.plist Removed com.apple.QuickLookDaemon.plist rebuild the kextcache and reset the nvram  
      Steps 5 to 7 might not be necessary I just did them anyway, if anyone succeeded to get quicklook working without those steps let me know so I can exclude those steps.

           Also confirmed to work with AMD R9 270X on a SandyBridge rig (without an iGPU) using WhateverGreen + Lilu kexts, which also helped to solve the transparency issue along with the Quick Look problem, it also resolved the buggy Screen Capture (Command+Shift+5) issue as well. 
       
          Also, do:
      nvram cleanup kextcache & prelinked kernel rebuild reboot  More info on that here.
       
       
      For NVIDIA GPUs
       
      This is what I needed for my NVIDIA rig and the MSI motherboard in the signature. Your milage may vary, depending on your hardware. But, the idea should be the same regardless.
       
         For MSi motherboads (check out my motherboard details in the signature)
       
      Set your BIOS to use PEG (dedicated GPU) so you can boot.
      Since you're reading this, chances are that you're already connected to the dedicated GPU and the BIOS is set to PEG. So just go into BIOS and see if you're using the iGPU or the dedicated (PEG) graphics device by default.
      If you're already using this, skip to Step 3 (the part AFTER Reboot). Reboot (I think you don't necessarily need to boot into the OS...but you do need to reboot at least until Clover UI) Reboot back into BIOS and set it from PEG to IGD (integrated graphics) WITHOUT removing the cable. Save Reboot again.  
         The result should be that the OS is tricked into thinking you're booting with the IGPU when in fact you're using the dedicated GPU.
       
         For Gigabyte motherboards
       
         Set:
      Peripherals -> Initial Display Output -> iGFX Chipset -> Internal Graphics -> Enabled
           DVMT Pre-Allocation -> default 64M.
           DVMT Total Gfx Mem -> default 256M Save Reboot  
         You should do this with the cable connected to the dedicated GPU.
       
      You will also need to patch the iGPU from Clover config.
      1. Graphics -> Inject Intel (UNCHECK Inject Nvidia or ATI if it's checked).
      2. ig-platform-id (in my case for Intel HD 4600 Desktop) it was: 0x0d220003
       
      And use IntelGraphicsFixup.kext in Clover/kexts/Other. In my particular case, without the kext, I would get freezes in Safari.
       
      This might be a bug with Mojave and it could be fixed by Apple in the future. but in the meantime, feel free to use this if it helps you fix the issue.
       
      For HP motherboards (including laptops), so far no solution, unless the BIOS somehow allows to switch from eGPU to iGPU and vice-versa.
       
      Cheers!
    • By macinsane
      Mojave (and maybe High Sierra 10.13.6) on Asrock H370M-ITX/ac and getting RX560 to work with Intel graphics for full hardware acceleration
       
      Components used:
       
      Core i7 8700, UHD 630
      Gigabyte Radeon RX560
      Wifi/BT BCM943602BAED (DW1830) M.2
      Samsung PM961 NVMe SSD
       
      *This guide requires you to know the basics, meaning how to create a macOS install drive, installing and using Clover. There are great beginners guides out there! As always you need at least FakeSMC to boot, every other kext I’ve used is mentioned in the guide. For Mojave beta you need to be enlisted with your Apple-ID in Apple’s beta programme. What is described here may work for High Sierra 10.13.6, but I doubt it to be reliable. Even in early beta status (PB3) Mojave runs much more stable and smoother than High Sierra ever did for me.* 
       
      UEFI-BIOS settings:
       
      The board comes with BIOS version 1.20, there is an update 1.50 on the Asrock website. Usually it is good to stay updated but in this case I’ll recommend to stay on 1.20, because the 1.50 version seems to be unstable and I had restarts upon wake and things like that I couldn’t get fixed even with dsdt patches. So I just downgraded to 1.20 which runs fine.
      Settings needed: Just the usual. Disable fast boot and security boot (everything Windows-related), disable vt-d and enable XHCI hand-off. Activate multi monitor support and set VRAM to 64MB to activate the Intel IGPU. From what I’ve read most people recommend 128MB but I find the 64MB setting to be more reliable, getting artifacts with settings below or above 64MB. 128MB may be needed for 4k support, though. As for nVidia users: You may have to disable the Intel graphics. I’m using an AMD card and that is the brand to go these days since Apple decided to work with AMD
       
      Clover and power management:
       
      I recommend upgrading to 4586. It seems that Aptiomemoryfix is now working with H370 chipsets. I stayed on OsxAptiomemoryfix2 together with Emuvariable and it works. Feel free to experiment.  
      For power management with your CoffeeLake cpu you can just tick plugin type within Clover or compile a ssdt with Pikeralphas script. Mojave reports my cpu correctly as Core i7 since PB3, before that it is just “Unknown” but that is just cosmetic. 
       
      Graphics:
       
      This is the worst part. Getting the Radeon to run correctly alongside the Intel graphics took me weeks to figure out. 
       
      While RX570 and 580 run out of the box in most cases, the RX560 models often do not or at least not correctly. Apple even banned them from eGPU use. For my approach you cannot use “Whatevergreen.kext”, it simply didn’t work for me the way I needed it. Instead I added some fixes to my DSDT to set the correct number of ports used (DP, HDMI, DVI) and tell macOS to use the correct frambuffer. For those who are not into dsdt editing I added my DSDT, look at the “PEGP” section how it is done. This works for the RX560 using the “Acre” framebuffer, you can replace it with “Radeon”, that works too. Other cards need a different framebuffer and a different number of ports. You can do it!   BTW: Do not buy this Gigabytecard!!! It has some weird VBIOS on it, which caused me nightmares before I got the card to work! Buy a Sapphire card instead, they are used by Apple too.   
       
      To get full hardware acceleration for encoding videos you have to have the Intel graphics enabled alongside your AMD card. Problem is, you cannot have it running simply as a second graphics card but you’ll need to “hide” it, means telling macOS that it doesn’t have any display connectors. Otherwise you’ll have screen artifacts or in the worst case just constant crashes. This can be done by adding a certain ig-platform-id in Clover. If you use 59120003 the Intel graphics will not show up in system profiler but it is there. You can check it with iStats or HWMonitor or look if the Kaby Lake graphics kexts are loaded.  This ID makes the CoffeeLake UHD 630 to be recognized as a Kaby Lake gpu that has no display ports, is just used as a helper card.
       
      You’ll need it as a helper card for video encoding. That is what Intel graphics are used for in Macs, to support video encoding on the hardware side. You can check if hardware encoding is supposedly enabled by using MacX Video Converter Pro and VDADecoderChecker. If both say “yes” and “fully supported” this is a good start. But despite the widespread belief this doesn’t mean everything is set correctly! You now have to find out, how to get both cards working together. This is the moment where you have to choose between work and fun: Are you using FinalCut Pro for video editing or are you planning to use iTunes for entertainment? Up until this day (Mojave PB3, High Sierra 10.13.6) you cannot have both working correctly! I’ll show you how it is done both ways. 
       
      The best settings for Final Cut:
       
      Use the DSDT I’ve added with the respective AMD settings for the RX560 or modify them for your graphics card.
       
      Use SMBIOS for iMac17,1 (14,2 does work but picture over DP port is ugly, iMac 18,1/2/3 do not work) in Clover.
       
      Have AppleIntelKBLGraphicsFramebufferInjector_3e9x.kextin your Clover/kexts/Other folder.
       
      Until Mojave PB2 (may work on High Sierra 10.13.6):
       
      Fake-ID 3E928086 plus ig-platform-id 59120003
       
      These are the correct setting when installing Mojave (usually you will start with PB1 as the full installer).
       
      For Mojave PB3 and higher:
       
      Fake-ID 59128086 plus ig-platform-id 59120003
       
      After upgrading to PB3 you will get a black screen with 3E92 fake id because PB3 introduces Coffee Lake kexts and macOS will use these kexts instead but that doesn’t work with our ig-platform-id. So you can download the update to PB3 but before installing it you’ll need to change the fake-id to a usual Kaby Lake id. While this didn’t work in High Sierra and the first two Mojave betas (meaning you didn’t get full hardware encoding) it is now magically working with PB3. It is safe to remove AppleIntelKBLGraphicsFramebufferInjector_3e9x.kext after upgrading to PB3.
       
      The best setting for iTunes and why it is the worstfor Final Cut:
      Just do the same thing as for FinalCut, put Shiki.kext into your Clover/kexts/other folder and add -shikigva boot argument. You can use -shikigva=1 or 2 or 12 it will work either way. Now you can watch movies with iTunes, yay! But it has some sideeffects. You cannot use this setting when seriously editing with Final Cut.
       
      While this works by tricking macOS to use the IntelGraphics to play protected video content, it doesn’t seem to be the way real Macs are doing this. As soon as you open FinalCut you will notice (check this with iStats or HWMonitor) that the Intel graphics is not or only barely utilized, instead cpu usage skyrockets, indicating that slow software rendering is used instead of hardware encoding through Intel graphics. To make it worse the Radeon still “thinks” there is an Intel graphics helping so it does not run at highest potential. You may never notice it when using HD material with 24 or 25p because it still fast enough for that. But 50p or 4k material will most likely cause stuttering. I was astonished when I had stutters while previewing my 50p material, impossible to watch it. Thinking: What is wrong? I have a freaking i7 8700 plus RX560! Even my old hackbook with HD4000 is doing better!     
       
      Wifi and Bluetooth
       
      I swapped the Intel Wifi card that was coming with the mainboard plugged into the onboard M.2 port with a compatible Dell card. The DW1830 or BCM943602BAED. The wifi part runs out of the box, but if you want the card to appear as Apple AirportExtreme and set the country code according to your country you need to put FakePCIID_Broadcom_WiFi.kext into Clover/kexts/other and add some Clover kext-to-patches by PMHeart. 
       
      Name: com.apple.driver.AirPort.BrcmNIC
      Find: 75166644 3BA3581A 0000750C 4183FE04 7406
      Replace: 66906644 3BA3581A 00006690 4183FE04 6690
      Comment: AirPortBrcmNIC - PCIe in 10.13.x
       
      Name: com.apple.driver.AirPort.BrcmNIC
      Find: 4183FCFF 7435488D 55D0
      Replace: 66C70644 45EB348D 55D0    (*this is for DE country code, change for your need)
      Comment: BCM4352-Country Code 
       
      Bluetooth will work thanks to Rehabman’s kexts. You’ll need BrcmPatchRAM2.kext and BrcmFirmwareData.kext OR BrcmFirmwareRepo.kext. The Data.kext can be injected through Clover, just throw it into the kexts/other folder, the Repo.kext has to be installed in /Library/Extensions on your mac drive, it won’t work with Clover. I had issues with the Data.kext, Bluetooth was gone on every second or third reboot. The Repo.kext is more reliable, haven’t had any issues yet. I really don’t like the kexts to be installed in my system but I guess I have to live with it for the time being.
       
      Oh, handoff and continuity don’t work, doesn’t matter that system profiler shows them as enabled. At least it works in one way: the mac can handoff Safari pages to my iPhone, but not the other way around. Documents opened on my phone show up in the dock, but they are not loaded. 
      This issue is around since at least High Sierra and from what I’ve read Rehabman is not going to fix this, because he founds this features not worth it. I have to disagree, these are very convenient and valuable features if you work with desktop, laptop and tablet in different situations, I miss this capability very much!    
       
      Audio
       
      Audio works with Lilu.kext plus AppleALC.kext and you need to inject Layout ID=1 in Clover. For Mojave use the boot setting -lilubetaall to force the kexts to load. If you like to have DP or HDMI audio add a HDAU device to your dsdt (see mine for reference).
       
      Credits:
      Credits go to this great community! I hope I mentioned everyone in this guide whose insights made this hack possible. If I have forgotten someone please let me know!
      DSDT.aml.zip
    • By IPN96
      Ciao mi scuso per il disturbo, io vorrei abilitare la mia scheda grafica Nvidia geforce gtx 950m per avere delle prestazioni migliori quando lavoro su after effect, la scheda Intel non è ha abbastanza memoria non so se sia possibile fare qualcosa, spero possiate aiutarmi, vi lascio delle info. 
      Sistema operativo Mac osx sierra 10.12.6 
      Modello laptop : Asus N551jx-cn043t
      Il resto è nella screen 
       
       

×