Jump to content
MaLd0n

[Guide] El Capitan, Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on Intel 5, 6, 7, 8, 9 Chipset Series / Nehalem, SandyBridge, IvyBridge, Haswell, Broadwell

2,490 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

Do I use the Clover folder you sent me for the Sierra install (on the USB), but replace the DSDT with the one you sent me that works?

 

The screenshot you took of the Clover Screen.  What is checked to install inside of the "Drivers64UEFI"  Option?  In the past I have just used OsxAptioFix2Drv-64

Share this post


Link to post
Share on other sites

after install Sierra

Install Clover with options above, dont need check in drivers, my folder have all u need, just replace

http://www.insanelymac.com/forum/topic/323052-sierra-on-intel-5-6-7-8-9-and-10-chipset-series-nehalem-sandybridge-ivybridge-haswell-skylake/?p=2413230


if u have problem, use same folder but changed DSDT, use it

http://www.insanelymac.com/forum/topic/323052-sierra-on-intel-5-6-7-8-9-and-10-chipset-series-nehalem-sandybridge-ivybridge-haswell-skylake/?p=2413304

but use only if u have problem, all u need have inside Clover folder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey hey,

 

Mind lending me a hand with my DSDT / checking it over?

 

Changes made to the DSDT:

- Injected layout-id (probably incorrectly as I still need the HDAEnabler)

- Fixed codepaths not returning a value by appending return (Zero)

- Removed random Arg0 after a return statement causing an unexpected end of file

- Fixed possible timeout error by changing 0x0FFF to 0xFFFF

- Removed unused locals

- Removed 20+ lines of Zero repeated

 

The SSDT.aml is the output from the latest version of ssdtPRGen.sh.

 

System: Dell Inspiron 3847

Graphics card: r9 270

CPU: i5-4440

Memory: 8gb

SSD: 1x Samsung Pro

HDD: 1x WD Black 3tib

Lan: RTL8168G / 8111G via Realtek8111.kext

Audio: ALC662v2 via AppleALC.kext

 

Links:

System specs (for reference): https://downloads.dell.com/manuals/all-products/esuprt_desktop/esuprt_inspiron_desktop/inspiron-3847-desktop_reference%20guide_en-us.pdf

IOReg: https://mega.nz/#!lNpiUYJB!XlaNWUyYgacLCsbSKMfBQLebihFHYbexzl9PchV2kvs

App output: https://mega.nz/#!xdoXkSqb!HXgXo1M13QuhppHfZs5eBPODlM0UHzRYMzl_Z2U0-4g

Clover: https://mega.nz/#!5RQwlLZI!8_HBy9jqLCh7RJPr_wF3yErUgVQ97yrqI-3jjWII7Y0

Share this post


Link to post
Share on other sites

System: Dell Inspiron 3847

CLOVER.zip

for Alc662 u can try id 5, 7, 11 and 12, if dont work native, u need a AppleHdaPatcher, yes!

MaLd0n, wow, wow and more Wow.

 

Everything under 10.12.4 works like a complete charm, and the rig is smoking fast in booting up.

 

So Smoooooooth!

 

Thank you ever so much.

Welcome!

Enjoy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

attachicon.gifCLOVER.zip

for Alc662 u can try id 5, 7, 11 and 12, if dont work native, u need a AppleHdaPatcher, yes!

Welcome!

Enjoy!

 

Wow! I am floored by how much of a change a proper DSDT / clover configuration can make. I can't test HDMI audio out unfortunately so I can't comment on if that's working or not. The audio is working just fine without the hda enabler loading. The only issue I have left to fix on my system is the graphics not waking from boot, but that's a known AMD issue from the looks of it on <= 10.11.

 

Thanks a lot for taking a look at my setup MaLd0n!

 

Edit:

 

Looking at hwmonitor from rehabman / fakesmc it looks like only drive temps and ssd life remaining is showing. It use to include fan speeds, temps, etc. This could be due to my ssdt changes from earlier. Should I try adding the other ssdt-# files into my patched folder (after fixing any errors of course)?

Edited by FFForever

Share this post


Link to post
Share on other sites

fakesmc sensors cause many problems in many cases, but if u can test use it

Just replace in Clover/Kexts/Other

attachicon.gifFakeSMC.SENSORS.zip

and Check with HWMonitor

attachicon.gifHWMonitor.app.zip

 

Ah. I was using hwmonitor as a way to test speedsteping / monitor temperatures. Do you have a recommendation on something else to use?

 

I noticed in my verbose boot output I have ACPI errors relating GPX0 with a note on AE_NOT_FOUND. I tried searching console for ACPI, and found nothing. Is there a log file I can check to get the exact error?

Share this post


Link to post
Share on other sites

it is common to see these in 10.12 with this new version of AppleACPIPlatform.kext. Older versions of OS X didn't do checks like this. ;)

 

Check ur speedstep use IGP

attachicon.gifIntel® Power Gadget SIERRA.zip

 

Send me new ioreg

attachicon.gifIORegistryExplorer 3.app.zip

 

ioreg: https://mega.nz/#!xUxHVDaT!G3mHO3-sE8zHz3dZ1NmWMOjarLipUAxYFDXCb4mC-W0

 

Does this look like it's stepping correctly? Even with a 90%+ idle system it's still hovering around the max frequency with minor drops.

 

f9jiWRb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

generate NEW SSDT PM with Pike script

attachicon.gifssdtPRGen.command.zip

replace SSDT

run it

attachicon.gifOlarila.command.zip

reboot

 

Check again

 

Looks like it's still favoring the high frequency. I've attached ~/library/ssdtprgen's content, the ACPI folder contains the original ssdt/acpi, and the patched dsdt. It was complaining that they didn't exist so I copied them in, and ran it again.

 

Should I ignore the error, and run it again with the files deleted?

 

ssdtPRGen: https://mega.nz/#!EM5FWIpT!mxugJtnLgR8pNwcGZyF4CFXMaIjg_Z5rvKYS2eJN_Qk

 

MtDnJpn.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

test it, just replace

attachicon.gifconfig.plist.zip

let me know

 

need sleep now, 2:50am, tomorrow we check it

 

Good Nit!

 

Thanks again for all of your help last night :).

 

The new config doesn't seem to change the speedstepping. Even with idle loads I'm still seeing the same frequencies for the most part.

Share this post


Link to post
Share on other sites

very strange

take a test with Clover PM

Remove SSDT and replace config.plist

attachicon.gifconfig.plist.zip

 

Hmm it still doesn't appear to be stepping correctly. Should I try clearing the nvram? 

 

I checked the power widget in Windows (and recorded a log) to verify speed stepping is working correctly / there's no MSR lock.

 

PwrData csv: https://mega.nz/#!IchWTYKB!K-bDnOC0UjIUEjR04PLy-vp2JEY71EZgYOy1zidSB1Y

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   1 member

  • Similar Content

    • By MaLd0n
      Install MacOS with Olarila Image, Step by Step, Install and Post Install  
      https://www.olarila.com/topic/5794-hackintosh-guide-install-macos-with-olarila-image-step-by-step-install-and-post-install-windows-or-mac/
          First... If you need DSDT edits for SkyLake, KabyLake or CoffeeLake... -Post your full Clover folder with original tables in Origin folder(Extract with F4 in Clover boot screen) -Post Ioreg, extract with Ioreg Explorer http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222606 -Run it, post files generated in your desktop http://www.insanelymac.com/forum/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=222609  Installation   --Create a bootable copy of macOS Sierra Check out the link http://www.insanelymac.com/forum/files/file/559-flash-drive-maker/   --Create a bootable copy of macOS HighSierra Check out the link http://diskmakerx.com/   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Install Sierra/High Sierra and boot into system!   Post Installation   --Paste my EFI folder into EFI partition  EFI GA H110M-S2.zip     --Reboot and activate video!   -Nvidia WebDriver Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/312525-nvidia-web-driver-updates-for-macos-sierra-update-07212017/ -Nvidia WebDriver High Sierra http://www.insanelymac.com/forum/topic/324195-nvidia-web-driver-updates-for-macos-high-sierra-update-10162017/ -Cuda http://www.insanelymac.com/forum/topic/302795-cuda-90214-is-out-update-10162017/   --DSDT My DSDT with Skylake patches DSDT.GA H110M-S2.zip   Patches -FIX ERRORS AND WARNINGS -HPET -SATA -DMAC -SLPB -DARWIN -LPC -XHCI -PLUGIN TYPE -HDAS to HDEF -HDEF -RTC -IRQs -SBUS -BUS1 -MCHC -ALS0 -SHUTDOWN -LAN -USBX -PMCR -EC -PNLF -HDMI   -Credits and thanks to the old and new people in the community who developed patches, kexts and bootloaders!   Slice, Kabyl, usr-sse2, jadran, Blackosx, dmazar, STLVNUB, pcj, apianti, JrCs, pene, FrodoKenny, skoczy, ycr.ru, Oscar09, xsmile, SoThOr, RehabMan, Download-Fritz, Zenit432, cecekpawon, Intel, Apple, Oracle, Chameleon Team, crazybirdy, Mieze, Mirone, Oldnapalm, netkas, Elconiglio, artut-pt, ErmaC, Pavo, Toleda, Master Chief and family, bcc9, The King, PMheart, Sherlocks, Micky1979, vit9696, vandroiy2013, Voodoo Team, Pike R. Alpha, lvs1974, Austere.J, CVad and many, many, many others!   We're all here to have fun and learn from each other!   ENJOY!  
×