Jump to content
MaLd0n

[Guide] Sierra / High Sierra / Mojave / Catalina on mobos Serie 100 / 200 / 300 / SkyLake / KabyLake / CoffeeLake DSDT

5,100 posts in this topic

Recommended Posts

I'm running a fresh install of 10.13 (17A405) including the Nvidia web driver and CUDA driver. I'm having some issues with Finder taking a while to show up in some instances (says not responding) and some general Safari/Finder/Desktop lag. Would you mind taking a look at my clover folder and files please? The general boot up is fine but it doesn't seem particularly stable once on the desktop which leads me to believe that this is a DSDT/power management issue.

 

Thank you in advance.

Use fresh install

CLOVER.zip

Hi MaLd0n, If you would be so kind as to help me I would really appreciate it! Thanks in advance!

what mobo, processor and GPU?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

Thanks MaLd0n! Unfortunately with your edit I'm having some odd cpu spikes. If you have any ideas on how to improve please let me know!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, MaLd0n! First of all, thanks for your efforts here to make people happier with their hackintoshes!
Btw, I've just installed High Sierra 10.13 on my pc: 

 

Gigabyte GA-Z270M-D3H (rev. 1.0), 

Intel i7-7700,

iGPU HD 630

 

Everything works well instead of internal GPU. It works in general but I can use only 1 hdmi monitor unfortunately. I have another monitor that connected to DVI with HDMI adapter and it works if I unplug the first one but not both in the same time. Please take a look in my files attached, may be you can provide patched dsdt or another solution that help me.

Thank you in advance.

 

CLOVER_brutalMac2.zip
ioreg_brutalMac2.zip
Send me_brutalMac2.zip

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mald0n,

I have a new 8700K on Z370XP mobo, got it running on 10.12.6 but with lots of issues like USB, sleep, and power management in general. Please take a look if you can,

 

Thanks in advance :)

OHHH, good, thx

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, MaLd0n! First of all, thanks for your efforts here to make people happier with their hackintoshes!

Btw, I've just installed High Sierra 10.13 on my pc: 

 

Gigabyte GA-Z270M-D3H (rev. 1.0), 

Intel i7-7700,

iGPU HD 630

 

Everything works well instead of internal GPU. It works in general but I can use only 1 hdmi monitor unfortunately. I have another monitor that connected to DVI with HDMI adapter and it works if I unplug the first one but not both in the same time. Please take a look in my files attached, may be you can provide patched dsdt or another solution that help me.

Thank you in advance.

 

attachicon.gifCLOVER_brutalMac2.zip

attachicon.gifioreg_brutalMac2.zip

attachicon.gifSend me_brutalMac2.zip

video = clover config

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

hello my motherboard is a Asus z170M plus and my cpu is a 7700K can you make me a DSDT

 

 

read first post, i need files

Share this post


Link to post
Share on other sites

OHHH, good, thx

attachicon.gifCLOVER.zip

Thank you very much, almost everything works great except couple of things:

USB3 is really slow, it works a little bit faster than USB2 but still much slower than USB3 suppose to be,

And the boot process takes looong minutes, on the attached picture it slows down on the following 3 lines:

"IOPPF: XCPM mode", "HID: Legacy shim 2", and the bottom line "Ethernet [intelMausi]: Link up on en0".

post-263039-0-62027400-1509009388_thumb.jpeg

Z370’s iMac.ioreg.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much, almost everything works great except couple of things:

USB3 is really slow, it works a little bit faster than USB2 but still much slower than USB3 suppose to be,

And the boot process takes looong minutes, on the attached picture it slows down on the following 3 lines:

"IOPPF: XCPM mode", "HID: Legacy shim 2", and the bottom line "Ethernet [intelMausi]: Link up on en0".

attachicon.gifFile 26-10-2017, 12 10 28.jpeg

last clover version? i think is a inject kext problem

Thankyou for your good post.

 

 

Can you help me with my DSDT?

CLOVER.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MaLd0n!

Thanks a lot for the work done. Have 2 questions to you.

 

First: i have same mobo (GB z270 gaming k3), i5 7500 and EVGA GTX 1060 6GB (nvidia driver is installed and working well). OS High Sierra.

How do you think to use your DSDT and ssdt files is the right method?

 

And second question: my Realtek ALC1220 does not work. I can't find the right recipe and your link in a first post is not working. Can you tell me how to activate audio?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi MaLd0n!

Thanks a lot for the work done. Have 2 questions to you.

 

First: i have same mobo (GB z270 gaming k3), i5 7500 and EVGA GTX 1060 6GB (nvidia driver is installed and working well). OS High Sierra.

How do you think to use your DSDT and ssdt files is the right method?

 

And second question: my Realtek ALC1220 does not work. I can't find the right recipe and your link in a first post is not working. Can you tell me how to activate audio?

dont use my dsdt, only if u have same bios version and same mobo, u need extract ur DSDT and edit

all hacks need DSDT edit

Share this post


Link to post
Share on other sites

@MaLd0n

i got DSDT and clover config from you for Sirrea will that be enough for installing HS on my system my hardware info is in my signeture and its  up to date

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • By tonyx86
      I was inspired by @duduclx post for installing El Capitan on a Dell Latitude E6410, so I decided to install Mojave 10.14.5.  Everything works perfectly except for sleep.  I'm starting this thread hoping to help others install Mojave on their E6410s and to diagnose and resolve the sleep issue.  This thread is not currently intended to be an installation guide and is better suited to the intermediate/advanced hackintosher.  Eventually, it may evolve into a guide.
       
      I started with this thread (Many thanks, @duduclx !!!) and ended up with the system captured in the attached files.  The keys were to change the LPCB._DSM.Name to "3b09" and remove all CLOVER configs not necessary for Mojave, plus some other items mentioned below.
       
      My system is as follows:
      Dell Latitude E6410 (I7-620m, Nvidia 3100M, 8GB DDR3, 512GB SSD, 1440x900 display, BIOS: A17) MacOS: Mojave 10.14.5 (APFS) (Patched with DosDude Mojave Patcher 1.3.3) MacModel: MacBookPro 6,2 (LPCB._DSM.Name "pci8086,3b09") Kexts: Lilu 1.3.6, VoodooHDA 2.9.2, AirportBrcmFixup 2.0.0, IntelMausiEthernet 2.4.1d1, ACPIBatteryManager 1.90.1, BrcmPatchRam2.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, VoodooPS2Controller (the "Refined ALPS Touchpad" version - release 5, not the original version), USBInjectAll (with custom SSDT-UIAC) Wi-Fi: Broadcom BCM 94352HMB (with AirportBrcmFixup.kext) CLOVER (Legacy): R4961  
      Configuration items that may be different from what you have seen in other E6410 configurations
      LPCB._DSM patched with device-id "3b09" AND "name", "pci8086,3b09" for native Nehalem power management with MacBookPro 6,2 ECDV renamed to EC so that AppleBusPowerController loads AGP.VID._DSM patched with device-id "0a29" so that AppleGraphicsPowerManagement loads  No CLOVER Generate P or Generate C States (with the correct LPCB._DSM and MacBookPro 6,2, these CLOVER options are unnecessary for this architecture and only limit max multiplier and reduce number of P states) DSDT patched to include HDAU device (device-id 0x0be3)  
      What is NOT working:
      Sleep (display goes blank, but power light stays on.  System cannot wake and must be forced off with power button) Display brightness can be controlled with keyboard keys, but cannot be controlled with slider in Display settings.  The slider appears in Display settings (because of the backlight DSDT injection in AGP.VID._DSM), but the slider doesn't work (yet).  Haven't spent time to figure this out, but would love help. Graphics Power Management - AGPM loads (because 10de,0a29 device is injected), but there's no evidence that 3100m frequency and voltage is changing.
        What is NOT tested:
      SD Card Slot Smartcard Reader eSata (I have this disabled in my BIOS) Firewire Port (it does appear in the Network settings, just haven't tried it) Microphone Jack PC Card Slot (I have this disabled in my BIOS) Camera (I have this disabled in my BIOS)  
      What IS working:
      Everything else not mentioned above.   Speedstep/CPUPowerManagement is perfect, system temps are low, CPU multiplier operates as expected, battery life is long Shutdown is fast Display/graphics acceleration is perfect (thanks to DosDude's Mojave patcher) Brightness (adjusted with brightness keys on keyboard) works perfectly Battery Manager works (battery status is displayed in menu bar) simply by installing ACPIBatterManager.kext. Wi-Fi (after changing to Broadcom BCM94352HMB and installing AirportBrcmFixup.kext) Audio (volume adjustable, volume indicator appears in menu bar).  Switched to VoodooHDA from AppleALC after AppleALC caused slow boot due to "IOHDACodecFunction timeout." Ethernet port (with IntelMausiEthernet.kext) Broadcom BCM20702A0 Bluetooth (with BrcmPatchRam2.kext and BrcmFirmwareRepo.kext) Optical Drive External VGA (with corrected NVCAP.  Need NVCAP 04000000 00000100 0E000000 00000007 00000000 (credit: @PlutoDelic) for working external VGA display. Headphone jack Display Port (tested using DP > HDMI adapter)  
      Known issues and their solutions
      AAPL,clock-id and device_type do not appear in IORegistry for EHC1.  Solution is to use CLOVER on-the-fly patching/fixing/renaming for EHC1 and EHC2.  This has been completed and tested, but does not fix the sleep behavior.  This fix is not reflected in the attached files. ALPS trackpad performance is not good with the "standard" VoodooPS2Controller.kext that I initially used.  Switching to the "Refined ALPS TouchPad driver" is a big improvement.  I've implemented and tested this on my system.  The ALPS version of VoodooPS2Controller.kext mixes up a few keys.  Need to switch the Command and Option keys (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys) and change keyboard type to ISO European.  The updated VoodooPS2Controller.kext is not reflected in the attached files. This proposed configuration uses an injected device-id (10de,0a29) for NVidia 3100m to get AGPM to load.  While I haven't observed any performance differences, a better approach may be to inject AGPM properties for device 10de,0a6c (the actual device-id for the 3100m).  This AGPM method is discussed later in this thread.  I have briefly tested this "FakeSMC.kext method" for injecting AGPM attributes without any noticeable changes in laptop/graphics behavior and have not updated attached files to reflect this change. IOHWControl is not loaded under AGPM (Should be AGP > VID > NVDA,Display-A@0 > NVDATesla > AGPM > gpu-control > IOHWControl as viewed in IORegistryExplorer).  It is loaded on a real MacBookPro6,2 running Mojave and is loaded on this Dell Latitude E6410 running High Sierra.  If I "Inject NVidia" via CLOVER, IOHWControl loads properly.  I have made this change and am testing it on my system, but have not updated the attached configuration files. The Dell Latitude DSDT (BIOS A17) has a bug in Method (GNOT).  In the method, the expression  If (LOr (LGreater (OSYS, 0x07D0), LLess (OSYS, 0x07D6))) always evaluates to TRUE, so the patched DSDT has no dependency on the value of OSYS.  I suspect that LOr should be replaced with LAnd, so that this expression is TRUE for variants of Windows 2001 and False for any other OS.  While this may have no affect on MacOS, it makes one wonder how such an obvious bug made it through Dell QA and is still present in BIOS A17.  Also makes one wonder whether the sleep problem (which no one has solved) was fixed in Windows to address another DSDT bug. The DSDT patch that duduclx refers to as "Intel GMA Ready" in his El Capitan Guide is not applied correctly to the DSDT attached to this post.  Somehow, the contents of patched _DSM are located in the PCI0.VID device instead of in Method (_DSM) within the PCI0.VID device.  MaciASL didn't complain about this, so it went unnoticed, but it doesn't appear to have had any affect.  I have completely removed this "Intel GMA Ready" patch from my DSDT since it is not necessary for Dell Latitude E6410's with NVidia 3100m, but have not updated the attached DSDT. The assigned value of ACOS in the DSDT is conditional on the operating system.  There is no condition for "Darwin."  The solution is to add a condition for "Darwin" (making it equivalent to one of the defined operating systems (e.g. Linux, Win7, etc), analogous to the assignment of OSYS.  I made this change in my DSDT (not yet reflected in the attached files), but have not observed any behavioral differences (sleep or otherwise).  EDIT: Another way to handle this might be to override _OSI with XOSI (defined in a custom SSDT).  Still learning about XOSI and haven't yet drawn a conclusion.  I'm currently experimenting with ACOS and OSYS equivalent to Win7 and Linux (manually patched in my DSDT which has not yet been updated as a new attachment to this post). The portType of the Internal Bluetooth device is portType=0 which, according to Rehabman's comments in SSDT-UIAC-All.dsl, is an external USB 2 port.  I believe that this should be an internal USB port (portType=2).  My custom SSDT-UIAC.dsl is wrong.  I just learned through trial and error that the HUB1 and HUB2 definitions in Rehabman's SSDT-UIAC-ALL.dsl apply to the ports on the EHCx USB hubs.  The solution is to include the HUB1 definition in SSDT-UIAC.dsl and change portType to 2 for HP15.  I have not attached an updated SSDT-UIAC.dsl to this first post, but my current EFI includes an updated SSDT-UIAC.dsl with ports HP15, 16 17 and 18 set to internal (portType = 2).  This change doesn't appear to affect/fix sleep, but it may prevent instant wake if we get sleep working.  
      Brief Installation Guide (for the experienced Hackintosher):
      Follow duduclx's guide for BIOS config Create your MacOS installer USB (Use DosDude's Mojave Patcher for Mojave) (start with High Sierra and not Mojave if you're new to hackintosh). Install CLOVER (Legacy) on installer USB using attached EFI as your guide for patched ACPI, kexts and config.plist Install MacOS to your SSD.  When you run DosDude's Mojave Patcher, DO NOT install LegacyUSBInjector.kext - you're going to use Rehabman's USBInjectAll.kext. Install the following kexts in /Library/Extensions:  ACPIBatteryManager.kext, AirportBrcmFixup.kext, BrcmFirmwareRepo.kext, BrcmPatchRAM2.kext, FakeSMC.kext, FakeSMC_ACPISensors.kext, FakeSMC_CPUSensors.kext, FakeSMC_GPUSensors.kext, FakeSMC_LPCSensors.kext, IntelMausiEthernet.kext, Lilu.kext, USBInjectAll.kext, VoodooPS2Controller.kext (the "Refined ALPS Touchpad driver," not the original) Switch Command and Option keys to compensate for Refined ALPS driver issue (System Preferences > Keyboard > Modifier Keys).  Also change keyboard type to ISO European to fix the [ ` ~ ] key (to the left of the "1" (one) key. Install VoodooHDA Install HWMonitor application  
      Tips for Improved Performance (on this and other older systems)
      System Preferences > Spotlight > Search Results: Uncheck all options System Preferences > Spotlight > Privacy: Add all Volumes System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce motion" System Preferences > Accessibility > Display: Check "Reduce transparency"  
      Other tips
      If your fan is always running and temps are good, try pressing Fn + z  


      CLOVER.zip
    • By fusion71au
      Clover r4989 ISO compiled with GCC and minimal config.plist compatible for use in VMWare Workstation.
       
      Tested with unlocked Workstation 15 running OSX 10.9 -->10.15 guest in Windows X64 host.
       
      Installation
      1. Download and unzip "EFI_Clover_r4989 for VMware.zip". Mount Clover-v2.4k-4989-X64.iso by double clicking on it.
      2. Mount your VM's EFI System Partition eg in terminal
      sudo diskutil mount disk0s1   3. Copy EFI folder from step 1 into the EFI partition
      4. Shutdown the VM, add bios.bootDelay = "3000" to your VM's vmx file
      5. Reboot your VM, press <F2> to access the VMware Boot Manager and add CLOVERX64.efi to the boot menu.
       
      Substitute your own unique and valid MLB and ROM variables in the /EFI/CLOVER/config.plist (Rt Variables section) to activate iMessage/Facetime on your VM.
    • By Nobody.OSC
      I have installed MacOS Mojave successfully. But have some serious issue with graphics and apps freezing.
      1. Almost every apps freeze at some point. even System Preference freeze whenever click on any option. then either have to quit or force quit.
      2. When using any apps or loading something, that apps window stuck on screen, it doesn't go even after Killing the apps. Also when write something in Terminal, text not appear on terminal screen. if click inside the Terminal again, then all text show up suddenly. A lot of others weird problem happen.
      Also most time when booting, apple logo and loading bar stuck on screen. If write password blindly and press Enter, then Desktop screen comes.
      3. Sometimes machine turn off directly and then restart itself.

      My laptop configuration:
      Model: ASUS X510UQ
      CPU: Core i5-7200U
      GPU: Intel HD620 - 1920x1080 + Nvdia 940MX
      Chipset: Intel(R) Xeon(R) E3 - 1200
      Storage: 120GB SATA SSD + 1TB HDD

      @ I'm Using CLover Bootloader
      @ Disabled Nvdia with SSDT patching.
      @ System Updated to 10.14.5

      Here is the attachment of my "EFI + System Log + Installed Extensions + kextstat result":
      All Files.zip
    • By zZHAMIDZz
      hi guys,
      I'm beginner to hackintosh and i planning to buy new rig , but i don't know which of this two case is better for mojave
      case 1:
      CPU: i5 8400,
      Motherboard: Gigabyte h310m-s2h
      GPU: Intel uhd 630
      ram: hyperx fury 8gb 2400 ddr4
      ssd: adata su650 240gb

      case 2: 
      CPU: i5 6600,
      motherboard: asus z170-a
      GPU: hd 530
      ram: hyperx fury 8gb 2400 ddr4
      ssd: adata su650 240gb
       
      which is better ?
      my priority is first case because of cpu but i had heard h310 motherboard not working with hackintosh and I can't buy b360 or better , because it's too expensive in my country.
      My monitor just have vga , can I use HDMI to vga adaptor ? is it work ? or does it need to upgrade ?

      Thanks for your help.
×